Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 21.10.2014 12:55

komanch napisał(a):.... z tego co wiem ta moc nie kwalifikuje się do opłaty, stąd pytam tylko o długość

Szczerze powiedziawszy nie wiadomo co i jak będzie z opłatami za rok.
Od czasu kiedy weszli do UE bez przerwy coś się u nich zmienia. Trzy lata temu były listy załogowe, naklejki winietowe i inne bzdury. 2 lata temu sama opłata brzegowa bez papierów 320kun, a w tym roku 168 kun bo pozmieniali zasady naliczania.
Nie zdziwił bym się gdyby w przyszłym roku znowu coś zmienili i chyba najbezpieczniej będzie pytać tuż przed wyjazdem osób które już wróciły z wakacji.

pzdr
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 21.10.2014 13:01

jacek2929 napisał(a):... w tym roku 168 kun ...

a to 168 kun było za jakąś konkretną długość/moc właśnie?
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 21.10.2014 13:05

komanch napisał(a):
jacek2929 napisał(a):... w tym roku 168 kun ...

a to 168 kun było za jakąś konkretną długość/moc właśnie?

Taki przeciętny ponton 3,5m/20KM
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 22.10.2014 08:08

qwqwq napisał(a):Użytkuję Proscana 390cm z aluminiową podłogą od dwóch lat (Chorwacja i Grecja) i jestem bardzo zadowolony. Nie ma z nim żadnych problemów. Jakość wykonania oceniam bardzo dobrze. Nie widać niedoróbek, niestaranności przy produkcji, wychodzącego kleju itp. Jedyny mankament to zamki w torbach transportowych oraz nakładkach piankowych na ławeczki - ale może to moja wina bo nie płukałem ich w słodkiej wodzie, a sól zrobiła swoje z metalowymi częściami zamka, ale to drobnostka nie mająca wpływu na sam ponton. Ponton przechowywany w torbie, po nadmuchaniu i kilkugodzinnym postaniu w słońcu wszelkie załamania materiału się prostują.
Nie miałem styczności z produktami innych producentów, ale mój kolega "przerobił" już kilka pontonów i był miło zaskoczony jakością Proscana .....

Czy ktoś się może orientuje czy Proscan z aluminiową podłogą ma również całą laminowaną pawęż? Są jakieś inne modele z takim pakietem w zbliżonej cenie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.10.2014 16:41

komanch napisał(a):
qwqwq napisał(a):Czy ktoś się może orientuje czy Proscan z aluminiową podłogą ma również całą laminowaną pawęż? Są jakieś inne modele z takim pakietem w zbliżonej cenie?

Mam firmę od 2008 roku i jest w zasadzie wszystko OK. W tym roku musiałem podkleić dulki wioseł które zaczepy się odklejać.

Obrazek
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 23.10.2014 09:03

Myślę, że mam ważną informację do aktualizacji w FAQ dotyczącą obowiązku wykupywania tzw. winiet do łodzi.
Otóż dotychczasowy przepis mówiący, cytuję FAQ:
Dla łodzi i jachtów których długość całkowita jest większa, lub równa 3m lub moc jednostki napędowej wynosi 5kW, albo więcej należy wykupić winietę.

jest już nieaktualny.
Otrzymałem odpowiedź z Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Zagreb, Prisavlje 14 w której piszą, że obecnie opłaty należy dokonać dla łodzi, których długość całkowita jest większa od 2,5m lub moc jednostki napędowej wynosi ponad 5kW.

Przykładowe opłaty:
157.00 kn- 2.9 m
166.00 kn- 3.2 m
qwqwq
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qwqwq » 23.10.2014 11:37

komanch napisał(a):Czy ktoś się może orientuje czy Proscan z aluminiową podłogą ma również całą laminowaną pawęż? Są jakieś inne modele z takim pakietem w zbliżonej cenie?

Mój Proscan nie ma laminowanej pawęży, ale nie wiem czy czegoś firma nie pozmieniała do dnia dzisiejszego. Najlepiej zadzwonić bezpośrednio do firmy i zapytać.
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 23.10.2014 14:38

W tym roku zapłaciłem tylko połowę stawki za winietę. To podobno za konynuację
wykupienia winiety. Jeżeli mają WAS w systemie to wydanie poświadczenia trwa
3 minuty i może dlatego taniej ( i nie wpychają dodatków w postaci mapek spisu
świateł itd.)
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 23.10.2014 15:40

komanch napisał(a):Otrzymałem odpowiedź z Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Zagreb, Prisavlje 14 w której piszą, że obecnie opłaty należy dokonać dla łodzi, których długość całkowita jest większa od 2,5m lub moc jednostki napędowej wynosi ponad 5kW.

Bez jaj 8O .Wcześniej z 2,5m zwiększyli na 3m, teraz zmniejszają...pewnie chodzi o to żeby objąć obowiązkiem opłat więcej łódek. Możesz rozwinąć ci co więcej napisało Ministarstvo pomorstva? Jakiś wzór na wyliczanie albo tabelka :P

komanch napisał(a):Czy ktoś się może orientuje czy Proscan z aluminiową podłogą ma również całą laminowaną pawęż? Są jakieś inne modele z takim pakietem w zbliżonej cenie?

Model Proscan Kraken ma laminowaną pawęż.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 23.10.2014 15:54

markiz17 napisał(a):Możesz rozwinąć ci co więcej napisało Ministarstvo pomorstva? Jakiś wzór na wyliczanie albo tabelka :P

Niestety, nic więcej nie mam.

markiz17 napisał(a):Model Proscan Kraken ma laminowaną pawęż.

O dzięki, a do tego podłoga alu?
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 24.10.2014 10:54

Przy okazji, czy podczas ewentualnych kontroli pontonu na wodzie, chorwacka policja sprawdza posiadanie właściwej ilości kamizelek ratunkowych albo gaśnicy, czy sprowadza się to do sprawdzenia samym papierów?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.10.2014 10:55

Ja się dziwię, po co takie pytanie zadajesz? :roll:
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 24.10.2014 10:58

FUX napisał(a):Ja się dziwię, po co takie pytanie zadajesz? :roll:

Zawsze może się zdarzyć, że ktoś zapomni np o kamizelce, pytam z ciekawości.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.10.2014 11:02

komanch napisał(a):Myślę, że mam ważną informację do aktualizacji w FAQ dotyczącą obowiązku wykupywania tzw. winiet do łodzi.
Dla łodzi i jachtów których długość całkowita jest większa, lub równa 3m lub moc jednostki napędowej wynosi 5kW, albo więcej należy wykupić winietę.

jest już nieaktualny.
Otrzymałem odpowiedź z Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Zagreb, Prisavlje 14 w której piszą, że obecnie opłaty należy dokonać dla łodzi, których długość całkowita jest większa od 2,5m lub moc jednostki napędowej wynosi ponad 5kW.

Przykładowe opłaty:
157.00 kn- 2.9 m
166.00 kn- 3.2 m

Jeśli masz już z nimi rozpoczętą korespondencję to poproś jeszcze aby podali Ci aktualną podstawę prawną z której ten fakt wynika. Ewentualnie daj namiar meilowy do kogo pisałeś to sam tam napiszę bo to jest dla wielu dość istotna zmiana i nieświadomi mogą wtopić przy kontroli na wodzie.
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 24.10.2014 11:10

komanch napisał(a):Myślę, że mam ważną informację do aktualizacji w FAQ dotyczącą obowiązku wykupywania tzw. winiet do łodzi.

jest już nieaktualny.

Przykładowe opłaty:
157.00 kn- 2.9 m
166.00 kn- 3.2 m

Dopisałem to do FAQ. Dzięki za powiadomienie na PW.

pozdav K
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 331
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone