Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 09.10.2014 20:31

Rysio napisał(a): Po tej stronie masz rumpel, złącze paliwowe i złącze ładowania aku. ... Jak spadnie na złącza to może je uszkodzić a wtedy masz trochę "radości".

A jakbyś to chciał niby zrobić? Przecież one są całkowicie schowane. Może upadnie na przypadkowo zostawiony młotek? Prędzej urwie dźwignię zmiany biegów jak już coś.
Załączniki:
suza.jpg
suza 2.jpg
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 09.10.2014 22:42

Właśnie o ten silnik chodzi. Jeszcze go nie mam ale chcę suzuki DF20 kupić. Te tzw zderzaki ma z obu stron. Jednak jeżeli byłaby możliwość transportowania na płycie czołowej (dam radę go ustabilizować) to pojawia się dla mnie dodatkowa opcja pakowania całości do auta.
szczaw napisał(a):witam ponownie ,cały czas jestem na etapie poszukiwań pontonu i silnika na OLX znalazłem coś takiego tylko po rozmowie e-mil okazało się że właściciel nie ma papierów do silnika twierdzi że jest nie kradziony ,ogólnie w archiwum znalazłem że sprzedaje ten sprzęt od początku 2014 roku, czy się opłaca jeśli bym zaryzykował i kupił ,czy może nadal czekać na inną okazję http://olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-y ... e67a4f59df , ponton też chyba niczego sobie a taki rozmiar mi pasuje-proszę o radę

ja bym nie ryzykował
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.10.2014 05:48

O asekuracji na lince silnika do burty nie zapomnij.
Po co nurkować po niego kilkadziesiąt metrów.
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 10.10.2014 06:32

Mój ma z jednej zderzaki 8)
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 10.10.2014 08:43

zdolar68 napisał(a):ja bym nie ryzykował

Bez przesady. Jak ktoś ma być nieuczciwy to i tak będzie. Średnio zdolny użytkownik komputera przygotuje ci taaaaką historię sprzętu.

FUX napisał(a):O asekuracji na lince silnika do burty nie zapomnij.
Po co nurkować po niego kilkadziesiąt metrów.

Krawat - ważna rzecz :)
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 11.10.2014 14:26

dzięki za pomoc - no to szukam dalej ,może wy macie namiary na komisy z używanymi silnikami ,będę wdzięczny
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.10.2014 17:21

No wiesz. Temat komisów, handlarzy, silników jest dosyć specyficzny.
Dzielą się na tanie i drogie.
Nie zawsze drogi jest dobry. :wink:

Ze wszech miar warto zwrócić uwagę na stan prawny oprócz technicznego, że tak to subtelnie ujmę...
:wink:
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 11.10.2014 18:13

I takiego silniczka właśnie szukam FUX aby był legalny, nie chcę mieć problemów potem ,jeśli można wiedzieć na co mam zwrócić uwagę w papierach czy jest coś co może potem okazać sie zgubne jak nie zauważę tego , taki silnik 15 KM , 20 KM do jakiej kwoty należy się rozglądać rok produkcji to myślę od 2006, kurcze śledzę już od sierpnia wszystkie aledrogo itp, i nic nie widzę odpowiedniego,,,,mam nadzieję że coś jeszcze do wakacji 2015 znajdę
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.10.2014 18:31

Wiesz dobrze, że „przerobić" można wszystko.
Nie jestem w stanie doradzić, od kogo i skąd.
Zwróć uwagę na Firmę, która sprzedaje, jakieś wcześniejsze dokumenty zakupu, książka serwisowa, czy numery nie „przebite", rok produkcji, etc.
Nowy, salonowy, zapewne kosmos. To nie jest łatwe takie doradzanie.
Z drugiej strony, jeżeli chcesz na dłużej, to może warto nowy.
Ale mnie nie słuchaj; kieruj się swoimi przemyśleniami.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 15.10.2014 16:34

Pany jak to jest z ze zbiornikiem paliwa zewnętrznym, jeśli jest podłączony a w zbiorniku wewnętrznym jest również paliwo, to silnik bierze paliwo z?
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 15.10.2014 16:47

komanch napisał(a):Pany jak to jest z ze zbiornikiem paliwa zewnętrznym, jeśli jest podłączony a w zbiorniku wewnętrznym jest również paliwo, to silnik bierze paliwo z?

Masz zaworek i ustawiasz: zbiornik zewnętrzny, zbiornik wewnętrzny albo dopływ zamknięty.
Zbiornik wewnętrzny mają tylko silniczki małej mocy, korzystanie z tego zbiornika na morzu odpada, ponieważ ma on chyba jedynie 1,2l.
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 15.10.2014 16:54

Dzięki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2014 15:55

wukor napisał(a):Szczerze pisząc to bardzo podziwiam i chylę czoła przed ludźmi, którzy potrafią spakować ponton wraz z silnikiem i bambetlami do auta.
Ja jeżdżę z przyczepą kempingową i mam plan, ponton spakować do przyczepy a tylko silnik do auta.

A ja jeżdżę odwrotnie i pakuję ponton do auta, a silnik do przyczepy.
8)

FUX napisał(a):
Ze wszech miar warto zwrócić uwagę na stan prawny oprócz technicznego, że tak to subtelnie ujmę...
:wink:

Obrazek
komanch
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komanch » 16.10.2014 16:04

Ja planuję ponton do auta, rzeczy jak się nie zmieszczą to do boxa na dach, a silnik na bagażnik rowerowy na hak :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.10.2014 17:24

komanch napisał(a):Ja planuję ponton do auta, rzeczy jak się nie zmieszczą to do boxa na dach, a silnik na bagażnik rowerowy na hak :D

Jeden mały problem z tym hakiem. Silnik dwusuwowy 15KM waży około 35kg , silnik czterosuwowy 15KM waży około 55kg. Poza tym zupełnie inaczej jest rozmieszczona na haku masa rowerów, inaczej silnika.

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 329
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone