Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 06.10.2014 09:42

jacek2929 napisał(a):
zdolar68 napisał(a):Z tym Nissanem to proste. Ale co jeżeli w zwykłym małym Suwie jadą 3 osoby?

Proste. Masz dzielone siedzenia z tyłu, składasz jedną część i układasz ponton po długości.

Niby tak, ale u mnie to tylko 60 cm od nadkola do drugiej części kanapy. 380 raczej jest bez szans bo wszystkie mają raczej ponad 60 cm szerokości. Będę sprawdzał 360.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 06.10.2014 09:49

zdolar68 napisał(a):Niby tak, ale u mnie to tylko 60 cm od nadkola do drugiej części kanapy. 380 raczej jest bez szans bo wszystkie mają raczej ponad 60 cm szerokości. Będę sprawdzał 360.

No kas w mojej 360 torba ma niecałe 40cm szerokości i nieco ponad 60 wysokości.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.10.2014 12:42

zdolar68 napisał(a):Niby tak, ...

Pomyśl o sporym boxie na dach. Spakowanie samego pontonu i silnika to pikuś.Dochodzą Ci kamizelki, zbiornik paliwa, bańki, liny, kotwica, lodówka, parasol, bimini, siedzenia, ABC do snurkowania, maty, ręczniki, kocyki ..., nazbiera Ci się tego a potem jeszcze reszta urlopowych pakunków o które to już się troszczy Obrazek :wink:

zdolar68 napisał(a):...Będę sprawdzał 360.

Jeśli zamierzasz pływać w 3 osoby to te 360 cm to absolutne minimum jeśli chodzi o ilość miejsca na pokładzie. Jeśli chodzi o stabilność na wodzie to każdy cm więcej działa na Twoją korzyść. Dla Ciebie być może będzie to mniej odczuwalne, ale dla załogi która siedzi bliżej dziobu już tak. Oby się nie zniechęcili.

Ja się poddałem w batalii o miejsce w samochodzie :mrgreen: Przypiąłem małą przyczepkę i jadę niewiele dłużej niż bez niej. Ponton z podłogą, 2 silniki, kotwice, bak, bimini, bez problemu się tam mieszczą. Mam też box więc w ramach lenistwa już nawet z co mniejszych dmuchańców powietrza nie wypuszczam :mrgreen: Mam gdzie spakować skrzynię z wędkami, parasol plażowy i parę innych mniej lub bardziej przydatnych dupsów. W kofrze kombika mam wyłącznie ciuchy i lodówkę z zimnym piciem na drogę a w aucie porządek i świadomość, że w razie czego nie dostanę ja czy ktoś z rodziny 6-cio kilową kotwicą w czaszkę albo 50-cio kilowym silnikiem. Urlop zaczynam od zamknięcia własnej bramy więc mi się nie spieszy. :)
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 06.10.2014 14:45

Ta mała przyczepka to podłodziowa czy jakaś taka zwykła?
Nie przewiduję póki co przyczepki, zresztą nie mam haka. Na razie jeszcze kombinuję jak to upchnąć do auta. W sobotę oglądałem silnik Suzuki DF20 i wyszło że jest większy i cięższy niż sobie wyobrażałem. Pomierzyłem też pudło z pontonem Proscan 390 Alu. Wyszło że nie wejdzie choćby miał cały bagażnik wypełnic. Podobno 360 to praktycznie ta sama paka. Nic to, próbuję dalej licząc na to, że po wyjęciu z kartonu torba z samym pontonem jakoś się ułoży. Wykombinowałem tak, że złożę szersza część kanapy tylnej, załaduję ponton i na niego silnik. Zepnę pasami i powinno być OK. Od podłogi do podsufitki mam ok 80 cm a "głowa" silnika zajmie ok 40 więc ponton musi być nie wyższy niż 40 cm po spakowaniu. Długość paczki pontonu może być nawet i 140 cm, ale szerokość musi się zamknąć w ok 60 cm.
Pozostałe bambetle jeszcze myślę wejda do bagażnika (mocno upchnięte). Na dach planuje Thule Motion 600. Myśle ze styknie, najwyżej zabierzemy mniej majt, koszul itd.
Jeśli ten wariant się nie uda to chyba skapituluję :cry:
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 06.10.2014 17:32

Tu masz przykładowe rozmiary pontonów honwave po złożeniu.
Przypuszczam, że proscana 390cm będą podobne do T40.
Ja już wiem, że mogę zapomnieć o 20KM i 4m w bagażniku bo przecież są jeszcze inne rzeczy, jak napisał Rysio. Zostaje DUŻY bagażnik dachowy na ponton, chociaż też chciałbym tego uniknąć, ale ostatecznie cel zostaje osiągnięty - nie ciągniesz przyczepki :roll:
Załączniki:
honwave.jpg
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 06.10.2014 17:58

Szczerze pisząc to bardzo podziwiam i chylę czoła przed ludźmi, którzy potrafią spakować ponton wraz z silnikiem i bambetlami do auta.
Ja jeżdżę z przyczepą kempingową i mam plan, ponton spakować do przyczepy a tylko silnik do auta.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.10.2014 18:03

Masz jeszcze platformy Thule na hak ale nacisk haka 50 kg to za mało. Sprawdź, jaki możesz zastosować w swoim aucie.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 06.10.2014 19:12

Rysio napisał(a):Ja się poddałem w batalii o miejsce w samochodzie :mrgreen: Przypiąłem małą przyczepkę i jadę niewiele dłużej niż bez niej.....

No jak się bez przyczepki jeździ autostradą 90km/h to faktycznie niewiele mniej

Dla osób przed emeryturą podaję dozwolone prędkości na autostradach:
samochód osobowy / sam os. z przyczepą

Polska 140 / 80 (no chyba że masz autobus no to 100)
Słowacja lub Czechy 130 / 80
Słowenia 130 / 80
Chorwacja 130 / 80

Średnio o 40% wolniej - to faktycznie niewiele
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 07.10.2014 13:35

W kwestii spokojnego spakowania rodziny i pontonu do Cro bez przyczepki - samochód Volvo XC90 (ale takie samo pakowanie też w BMW 5 kombi, choć wtedy z większym spięciem):
- 5 osobowa rodzina z psem na swoich miejscach,
- w bagażniku silnik Suza DF20 (taki wybrany, bo najlżejszy w klasie), wszystkie rzeczy osobiste + trochę bambetli pontonowych i plażowych,
- na dachu box głównie z bambetlami pontonowymi - daszek, ławki, wiosła, kapoki, zbiorniki, pompki, etc.
- z drugiej strony dachu torba z pontonem - Honwave T38i czyli airmata - najlżejszy i najmniejszy w tej wielkości.
Prędkość przejazdowa autostradowa ok. 140km/h. Spalanie +1,5-2l większe niż standardowe.
Jakbym miał ciągnąć przyczepkę to tylko z RIBem. Inaczej kompletnie nie widzę sensu.

Dla wyjazdu jednodniowego czy weekend - Wisła lub jezioro - wszystko co potrzebujemy mieści się w bagażniku - silnik, ponton z bambetlami (wtedy jest ich oczywiscie dużo mniej), rzeczy osobiste.
Załączniki:
DSC_0870.JPG
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.10.2014 10:48

zdolar68 napisał(a):Ta mała przyczepka to podłodziowa czy jakaś taka zwykła?

Do Cro jadę ze zwykłą towarówką. 200x100 cm + nadkola z niską burtą i plandeką. Przy dieslu niewiele czuć że masz coś na ogonie. Podłodziowa jest zdecydowanie szersza. Widoczność w lusterkach już nie ta, a większy opór i boczny wiatr czuć.
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 09.10.2014 09:52

Jeszcze takie mam pytanie do znawców, czy silnik można przewozić na stronie czołowej tzn w pozycji jak po podniesieniu z wody na łodzi. Skoro mozna go strymować prawie do pozycji poziomej to może i przewieźć w tej pozycji się da?. W instrukcji ta pozycja nie jest zakazana, ale też nie jest zalecana (w ogóle jest pominięta).
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 09.10.2014 09:57

Każdy silnik ma swój sposób przewożenia, producent to zawsze określa :D
A jaki masz silnik ?
Jeżeli tę hondę to się wozi na leżąco na boku przeciwnym niż jest rumpel ( są tam takie dwa zderzaki ) i podkłada się jeszcze coś pod stopę.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.10.2014 17:18

Teoretycznie możesz przewozić silnik w tej pozycji jeśli chodzi o olej. Powiem nawet że ta pozycja moim zdaniem jest najbardziej bezpieczna bo olej jest całkowicie po innej stronie niż zawory a tylko przez nie olej może się z silnika wydostać ale ... No właśnie. Po tej stronie masz rumpel, złącze paliwowe i złącze ładowania aku. Uchwyt jest uchylny więc nie wiem jak silnik ustabilizujesz. Jak spadnie na złącza to może je uszkodzić a wtedy masz trochę "radości".
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 09.10.2014 17:44

witam ponownie ,cały czas jestem na etapie poszukiwań pontonu i silnika na OLX znalazłem coś takiego tylko po rozmowie e-mil okazało się że właściciel nie ma papierów do silnika twierdzi że jest nie kradziony ,ogólnie w archiwum znalazłem że sprzedaje ten sprzęt od początku 2014 roku, czy się opłaca jeśli bym zaryzykował i kupił ,czy może nadal czekać na inną okazję http://olx.pl/oferta/silnik-zaburtowy-y ... e67a4f59df , ponton też chyba niczego sobie a taki rozmiar mi pasuje-proszę o radę
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 09.10.2014 17:47

Ja zawsze tak transportuję silnik i nigdy nic się nie stało
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 328
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone