napisał(a) zdolar68 » 03.10.2014 10:50
wukor napisał(a):zdolar68 napisał(a): Poza tym, czy do pontonu 3,6 - 3,8 m to nie jest za dużo? Mam wrażenie ze może się złożyć przy pływaniu (albo zrobi przewrotkę)
Wagowo są w zasadzie identyczne, hm...
Mam ponton 3,8 m i silnik BF20 i powiem, że słabszego nie kupuj.
Szału nie ma. Na jeziorze przy bezwietrznej pogodzie tylko z kierownikiem na pokładzie osiąga max 40 km/h, dwie dorosłe plus dziecko 30 max. Na morzu ja dojdzie fala i wiatr może to być niezbędne minimum.
Niby racja, ale przecież pływają lidzie na pontonach ok 3,8 - 4m z silnikami 8 - 10KM. Jeśli chodzi o mnie to jutro pojadę do serwisowni/sprzedażowni popatrzeć na DF20 lekko używany (testowo/marketingowo). Nie znam się na tym więc wielkiej analizy nie przprowadzę
. Jezeli będzie działał to pewnie go zaklepię (finansowanie będzie dopiero pod koniec misiąca). Trochę zaczyna mnie przerażac jego przechowywanie. Mieszkam w bloku i nie wyobrażam sobie tachania go na 3 piętro. Zostaje piwnica i problem kradzieżowy. Jak można taki silnik zabezpieczyc? ma ktoś jakiś pomysł? Zreszta ponton też tam wyląduje.
Co do pontona to jestem bliski zdecydowania się na ViaMare 380, szczególnie ze ViaNova z Deutschlandii zaproponowała mi lepsza cenę niż widnieje na stronie i znacznie lepszą niż u krajowego dystrybutora. Zastanawiam się tylko nad podłogą - aluminium czy airmata. Alu sztywniejsze ale AM wygodniejsze w transporcie. Mam czas do 9 października na decyzję.
Dzieki wszystkim za dotychczasowe opinie i podpowiedzi.
Aha, skończyłem czytanie całego wątku od początku. Kopalnia informacji