Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
DaJaRa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaJaRa » 02.10.2014 23:11

Ja mam ponton 4.2m z podłogą aluminiową + silnik 25 koni. Jak dla nas 2+1 jest to najlepsze rozwiązanie. Mamy miejsce na zapasowy silniczek, zapasowe paliwo 20 litrów, troszkę "niezbędnych" gratów :lol: i my też mamy trochę miejsca :D
Do vana mieścimy się bez problemu.
Według mnie na Jadran do takiego pontonu to minimum 20 koników musi być.
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 03.10.2014 10:50

wukor napisał(a):
zdolar68 napisał(a): Poza tym, czy do pontonu 3,6 - 3,8 m to nie jest za dużo? Mam wrażenie ze może się złożyć przy pływaniu (albo zrobi przewrotkę) :? Wagowo są w zasadzie identyczne, hm...

Mam ponton 3,8 m i silnik BF20 i powiem, że słabszego nie kupuj.
Szału nie ma. Na jeziorze przy bezwietrznej pogodzie tylko z kierownikiem na pokładzie osiąga max 40 km/h, dwie dorosłe plus dziecko 30 max. Na morzu ja dojdzie fala i wiatr może to być niezbędne minimum.

Niby racja, ale przecież pływają lidzie na pontonach ok 3,8 - 4m z silnikami 8 - 10KM. Jeśli chodzi o mnie to jutro pojadę do serwisowni/sprzedażowni popatrzeć na DF20 lekko używany (testowo/marketingowo). Nie znam się na tym więc wielkiej analizy nie przprowadzę :( . Jezeli będzie działał to pewnie go zaklepię (finansowanie będzie dopiero pod koniec misiąca). Trochę zaczyna mnie przerażac jego przechowywanie. Mieszkam w bloku i nie wyobrażam sobie tachania go na 3 piętro. Zostaje piwnica i problem kradzieżowy. Jak można taki silnik zabezpieczyc? ma ktoś jakiś pomysł? Zreszta ponton też tam wyląduje.
Co do pontona to jestem bliski zdecydowania się na ViaMare 380, szczególnie ze ViaNova z Deutschlandii zaproponowała mi lepsza cenę niż widnieje na stronie i znacznie lepszą niż u krajowego dystrybutora. Zastanawiam się tylko nad podłogą - aluminium czy airmata. Alu sztywniejsze ale AM wygodniejsze w transporcie. Mam czas do 9 października na decyzję.
Dzieki wszystkim za dotychczasowe opinie i podpowiedzi.
Aha, skończyłem czytanie całego wątku od początku. Kopalnia informacji :)
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 03.10.2014 10:56

Ponton z podłogą aluminiową zajmuje więcej miejsca po złożeniu, ale można panele gdzieś poupychać.
Z tego co czytałem to każdy ma swoje zalety i wady.
Ja mam z al. i sobie chwalę :D
Leopold33
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leopold33 » 03.10.2014 14:45

Wklejam filmiki dla pokazania jak zachowuje się na wodzie
ponton 2,9m (sztywna podłoga ze sklejki) z silnikiem Tohatsu 6KM
z jedną osobą na pokładzie ... czyli mną :)

youtube.com/watch?v=eM2szO8r55o
youtube.com/watch?v=A-vJgqbDcbM

A takie wrażenia na większych falach:

youtube.com/watch?v=OYfDvnt0Tsc

Wóz drabiniasty to pikuś.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 03.10.2014 14:50

Leopold33 napisał(a):.....

Wóz drabiniasty to pikuś.

I dlatego niech każdy kto ma zamiar wydać 20tys PLN na ponton niech się zastanowi czy nie lepiej kupić w tej lub odrobinę większej cenie riba.
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 03.10.2014 15:14

W sensie komfortu i łatwości w pływaniu to masz rację ale jak ktoś nie chce ciągnąć przyczepy lub już jedną ciągnie to raczej nie ma wyboru. :(
Leopold33
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leopold33 » 03.10.2014 16:07

Przy zakupie brałem pod uwagę:
- Wagę (ponton 56kg + silnik 26kg) - własnymi ręcami muszę go zapakować, wypakować i zwodować.
- Wielkość - ma się zmieścić w bagażniku passata. Nie chcę wieźć nic na dachu lub wlec za sobą.
- gabaryty - po złożeniu czeka na następny sezon na stryszku.
O takim drobiazgu jak cena zakupu nie wspominam.
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 04.10.2014 09:35

Leopold33 napisał(a):Przy zakupie brałem pod uwagę:
- Wagę (ponton 56kg + silnik 26kg) - własnymi ręcami muszę go zapakować, wypakować i zwodować.
- Wielkość - ma się zmieścić w bagażniku passata. Nie chcę wieźć nic na dachu lub wlec za sobą.
- gabaryty - po złożeniu czeka na następny sezon na stryszku.
O takim drobiazgu jak cena zakupu nie wspominam.

Mi się też taki zestaw mieścił w bagażniku. Sam mogłem się ślizgać, ale z żoną i dzieckiem już tylko 10km/h, a to na morze trochę mały zasięg. Kupuję większy zestaw. Mam już silnik 20KM 50kg, który mieści się do bagażnika, ale bez pomocy żony sam go nie wyciągnę :cry: Ponton wrzucę w box dachowy, chociaż zapakowanie 4 metrowego pontonu do boxu dachowego będzie nie lada wyczynem.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 04.10.2014 13:08

Do posiadaczy Honwave 38 IE
Czy jest ona podobnie stabilna przy takim wsiadaniu do niej?
Na filmiku 1:54
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 04.10.2014 13:19

Ja mam o tyle dobrze, że mam pickupa i jestem w stanie sam rozłożyć ponton, założyć silnik i pływać.
Silnik leży mi na przerobionej palecie, wyciągam go na sam kraj paki. Ponton mam w dwóch torbach i resztę rzeczy ale to już bajka.
Mam też kółka slipowe na których zestaw woduję lub transportuję w pobliże wody.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 04.10.2014 13:22

boboo napisał(a):Do posiadaczy Honwave 38 IE
Czy jest ona podobnie stabilna przy takim wsiadaniu do niej?
Na filmiku 1:54

Jak się trzymasz liny jak na tym filmie to i materac od inteksa jest równie stabilny.
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 05.10.2014 09:27

Tak u mnie wygląda zapakowany ponton wraz z silnikiem :)
Załączniki:
IMG_201409217_133311.jpg
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.10.2014 10:12

I o to chodzi :D
Żadnych przyczep, dwie osoby, łódka, silnik, bambetle,
wszystko w zamkniętym samochodzie.
zdolar68
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zdolar68 » 05.10.2014 23:24

Z tym Nissanem to proste. Ale co jeżeli w zwykłym małym Suwie jadą 3 osoby?
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 06.10.2014 06:47

zdolar68 napisał(a):Z tym Nissanem to proste. Ale co jeżeli w zwykłym małym Suwie jadą 3 osoby?

Proste. Masz dzielone siedzenia z tyłu, składasz jedną część i układasz ponton po długości.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 327
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone