Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darek48
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek48 » 18.09.2014 19:19

Kolego ponton Honwave jak najbardziej i te które wymieniasz - na pewno ET Marine to jest dobra opcja.
Ja osobiście wybrałbym Kolibri z racji laminowanej pawęży która na pewno się nie rozwarstwi tak jak mój Pro Marine po kilku latach. (oczywiście ponton godny polecenia i dobra cena - PRO MARINE)

Co do silnika to my mamy Suzuki 9.9 który ma bardzo mało przepływane ale raczej nie będziemy sprzedawać, a przynajmniej narazie takiej decyzji nie było.

Myślę jednak że to troszkę za mało i polecałbym kupić 15KM - maluteńki zapas nie zawadzi, a na pewno pomoże podczas wprowadzania pontonu w ślizg.

360 to wg mnie minimum jeśli chodzi o długość.
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 19.09.2014 06:37

Zrob kurs, wypozyczsz Riba w Chorwacji za 150E na dzien.
Dzien na morzu to calkiem sporo jak na pierwszy raz i kontakt.
Poplywasz zobaczysz co i jak i zdecydujesz, mniejszy wiekszy itp.

W Orebiczu jest duzo wypozyczalni sprzetu, przed sezonem zarezerwujesz bedziesz mial lepszą cene.
Potem sam sie przekonasz co i jak.

Wydać cirke 15k pln na sprzet na 2 tygodnie/2 max 3 sezony a potem zmieniac na cos wiekszego ??
No nie wiem zastanow sie.
Ja pozyczam, jest fun a nie ma problemow z trasa,wodowaniem, naprawami itp.
Wiecej jest plusow niz minusow, jedyny minus to taki ze wydajesz troche wiecej na wakacjach kasy :)
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 19.09.2014 07:49

baunty napisał(a):Navionics

Navionics na Android czy iOS jest godny polecenia. Z mojego punktu widzenia nic więcej nie potrzeba dla pontoniarza.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 19.09.2014 08:18

jacek2929 napisał(a):Dobry wieczór.
Ponawiam pytanie o podróż na Kornaty pontonem. Płynął tam ktoś gumiakiem? Może coś doradzić? Czy też tego typu propozycje jak z jednego z poprzednich postów (np. Marsika) można potraktować jak książki SF?

Mieszkałem na samym płn końcu Dugiego Otoka.
Podjechałem ze złożonym pontonem na płd. do zatokim Telaścica i z jej płn. krańca popłynąłem przez zatokę, potem dookoła wyspy Katina, wzdłuż Kornatu z kręceniem się wokół wysepek i po zatoczkach do mariny Piskera, potem dalej na płd do wyspy Kasela i stąd zawróciłem z powrotem na płn. podobną trasą. Żałuję, że brakło nam czasu a i popołudniu stan morza (myślę, że przed południem jest lepiej) zniechęcał do podpłynięcia pod wspaniałe klify na płd krańcu Dugiego Otoka. Trasa 80km., w dwie osoby.
Bilety: kupiłem bilety w Sali, w agencji turystycznej. 2 bilety - bo musiałem kupić i do Parku Przyrodniczego TELASCICA, i do Parku Narodowego Kornaty. Bodajże po 160kn każdy.
Bilety do PNK można kupić też w recepcji Parku od płn. na wyspie Katina, Uvala Katina, ale tam kosztują już ponoć 250Kn. Zawsze taniej jest kupić wcześniej na lądzie niż przy wpływaniu do Parku.
Przy czym na całej trasie nie spotkalismy żadnej kontrolii, żadnych strażników.
Przepięknie, polecam!
Załączniki:
DSC_0792.JPG
DSC_0788.JPG
DSC_0780.JPG
DSC_0771.JPG
DSC_0756.JPG
DSC_0751.JPG
DSC_0783.JPG
DSC_0791.JPG
DSC_0773.JPG
Ostatnio edytowano 19.09.2014 08:30 przez marsik, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.09.2014 08:27

zdolar68 napisał(a):...

Ponton. Jeśli planujesz samotne pływanie, tzn jako pojedyncza jednostka, to warto zastanowić się nad takim na którym zmieścisz na pawęży zapasowy silnik. Ten który leży na dnie jako zapas to wg mnie nieporozumienie, bo jak Ci przyjdzie go instalować w trudnych warunkach to łatwo o błędy i może się okazać że mimo że masz zapasowy silnik to w rzeczywistości go nie masz. Ja wybierając drugi ponton warunkowałem zakup właśnie możliwością zawieszenia na pawęży zapasu. Udało mi się kupić okazyjnie Hondę T40 AE a ta na taką konfigurację pozwala przy szerokości pawęży ok 90 cm. (między tubami). Silniki to Honda BF20 + Tohatsu 2,5 Ps. Gdybym nie trafił tej używanej Hondy kupiłbym prawdopodobnie coś takiego. Również ma 90 cm pomiędzy tubami. Miałem swego czasu od nich nowy taki gumjak, okazał się jednak dla rodziny 2+1 za mały. Na pokładzie płynąc na wycieczkę masz bak + jakiś niewielki zapas, kotwicę, liny, maski i rurki, lodówkę jakieś kocyki czy maty do wylegiwania się i fizycznie brakuje miejsca pod nogami. Przy 4 metrowym gumjaku tego problemu absolutnie nie mam.

Jeśli nie bierzesz pod uwagę kwestii zapasowego silnika to wystarczy Ci ponton w granicach ok 3,5 m. Do tego 15 Ps na pawęży wystarczy do sprawnego przemieszczania się w niemal każdych warunkach oczywiście przy stabilnej pogodzie. Silnik 9,9 niestety do pontonu ponad 3 metry to będzie za mało. Tak z doświadczenia organoleptycznego stwierdziłem że dla rodziny 3 osobowej należy przyjąć. Ponton<3m=9,9 Ps. Ponton 3-3,6m=15 Ps. Ponton>3,6 m=20Ps.

Edit: Generalnie dla wygody i bezpieczeństwa dobre jest umówienie się z kimś kto również ma sprzęt pływający i wycieczki we dwie jednostki. Obecnie tak pływamy z kumplem (2 sezon). Nawet jeśli nie płyniesz razem to zawsze masz opcję "telefon do przyjaciela" który podpłynie i poratuje w opresji. Inna opcja to zgadanie się z gospodarzem, o ile ten ma coś pływającego, żeby w razie czego mógł podpłynąć i ściągnąć Cię z wody.

Opcja "z wypożyczalni" to wg mnie nieporozumienie. Owszem, mając niewielki ponton można się pokusić przy planowaniu dłuższej podróży wypożyczenie na dzień konkretnego RIBa, ale coś co mamy w każdym momencie pod ręką jest niezastąpione. Czasem do plaży wystarczy podpłynąć 1-2 km, ale właśnie trzeba mieć czym. Wypożyczanie na takie okazje wg mnie mija się z celem.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 19.09.2014 08:50

jacek2929 napisał(a):
FUX napisał(a):Napiszę tak.
Na Kornati byliśmy 2-3 razy z Ante dużą krypą wycieczkową.
Za każdym razem jezioro. Znajomi byli 6m ribem. Także jezioro. Kłopoty mieli z policją, która szukała zwady.
Jednakże odstraszyło ich GoPro, które rejestrowało trasę i nie nie było tam sytuacji, którą usiłowali im wmówić.
Ale też wiem o wycieczkach tego przewoźnika, które zostały odwołane ze względu na pogodę.
To juz jest kawał drogi od stałego lądu, np. z Biogradu, Pakostane nad jezioro Telasica.
Wbij w google, to sprawdzisz.

Byłem na Kornatach, wiem gdzie to jest i wiem jakie to dla pontonu SF. Więc nie rozumiem propagowania rodzinnych wycieczek na Kornaty w pontonie. To tyle.
pzdr

Cóż, wydaje mi się, że koledzy wysyłający moje Kornaty pontonem w strefy bajkopisarstwa coś są mi winni.... :papa: :papa: :papa:

Ale rozumiem, że wszyscy zakładali płynięcie z lądu, nie brali pod uwagę płynięcia bezpośrednio z Dugiego Otoku. Z lądu - Biograd czy Murter - faktycznie daleko i na to bym się takim jak mój pontonem nie pisał. Może jeszcze z zachodniego wybrzeża Pasmanu też bym się decydował.

Polecam w ogóle Dugi Otok, piękna wyspa, stosunkowo pusto. Z płn krańca - Veli Rat też zrobiłem piękną wycieczkę ok. 80km płynąc aż za wyspę Skarda, opływając Molat.

Gwoli wyjaśnienia - na tak długie wycieczki nie zabieram żony, dzieci, psa - pływałem z kumplem, albo z najstarsza córką 15 lat, albo sam. Taka trasa w 5 osób na pontonie to moim zdaniem już odpada. 2-3 osoby max.

Aha - ja nic nie propaguję. Informuję o możliwościach pontonu 3,8m z 20KM. A te w zakresie pływania przy dobrej pogodzie, w pobliżu wybrzeża, między wyspami są nadspodziewanie niezłe. Oczywiście brak komfortu RIBa czy skorupy.
Ale bezcenne jest zadziwione spojrzenie kolegi z Polski wypływającego z mariny Piskera pięknym 12m jachtem motorowym na naszą dzielną mikroskopijną jednostkę... :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 19.09.2014 09:11 przez marsik, łącznie edytowano 2 razy
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 19.09.2014 09:09

Rysio napisał(a):
zdolar68 napisał(a):...

Opcja "z wypożyczalni" to wg mnie nieporozumienie. Owszem, mając niewielki ponton można się pokusić przy planowaniu dłuższej podróży wypożyczenie na dzień konkretnego RIBa, ale coś co mamy w każdym momencie pod ręką jest niezastąpione. Czasem do plaży wystarczy podpłynąć 1-2 km, ale właśnie trzeba mieć czym. Wypożyczanie na takie okazje wg mnie mija się z celem.

Rysiu, ale to zależy od nastawienia - co kto chce robić na wakacjach.
Ja często na pobliską plażę wywoziłem rodzinkę, a potem płynąłem gdzieś dalej sam lub góra w 2-3 osoby. Na plaży nie wyleżę bezczynnie zbyt długo, a uwielbiam wycieczki między wysepkami.
Pewnie, że najlepiej mieć coś na codzień i pewnie, że dłuższe wycieczki lepiej robić w czymś większym.
Stąd chcę to połączyć - ponton dlaej wozić w samochodzie i miec stale pod ręką, a dodatkowo na zaplanowane dłuższe wyprawy pożyczać na miejscu RIBa czy laminat, wg kaprysu. Co więcej - chcę, stać mnie - to pożyczam, nie - to dalej mam ponton, który i tak daje dużo frajdy.

Nie jestem takim purystą co do zapasowego silnika na pontonie. Chyba nie widziałem takiej jednostki na Jadranie. Zdaję się jednak na pewny silnik, nowy i zadbany oraz zdrowy rozsądek co do tras, pogody, używania sprzętu. A w razie krytycznej sytuacji to jednak na pomoc innych użytkowników akwenu - to przecież święta zasada na morzu, a prawie zawsze jest ktoś w zasięgu wzroku.
Ale może mam zbyt małe doświadczenie, żeby się tu wypowiadać.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.09.2014 09:53

Nie okresliłem Ciebie mianem bajkopisarza.
Wiesz, podobno tylko nie można chełmu na lewą strone załozyć.
Wielkrotnie pływaliśmy po morzu, które przypominało jezioro, zwłaszcza rano.
Ostatnio Roxi wklejała foty.

Należy jednakże pamiętać, że jest równiez istnieje druga strona medalu.

Obrazek

Fota na chwilę po powrocie z Vodic.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.09.2014 09:59

Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 19.09.2014 10:54

Monte Christo napisał(a):Zrob kurs, wypozyczsz Riba w Chorwacji za 150E na dzien.
Dzien na morzu to calkiem sporo jak na pierwszy raz i kontakt.
Poplywasz zobaczysz co i jak i zdecydujesz, mniejszy wiekszy itp.

Ja w tym roku miałam pierwszy kontakt z takim spędzaniem urlopu i powiem, że... dzień na morzu to nic jak na pierwszy raz. Bo kolejnego dnia znowu chce się popływać i pozwiedzać i następnego znowu...

zdolar68 napisał(a):Zainteresował mnie pontonik Viamare 330 Alu. Nie mam pojęcia czy na prawdę jest niemiecki czy z Chin.

My mamy Viamare i spisywał sie doskonale. Silnik to Honda 8 koni, ale w przyszłym roku zmieniamy na 15..
Tutaj trochę do poczytania: Klik

FUX napisał(a):Wielkrotnie pływaliśmy po morzu, które przypominało jezioro, zwłaszcza rano.
Ostatnio Roxi wklejała foty.

Taaaa :lol:
Często Jadran wygladał tak:

Obrazek
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 19.09.2014 12:29

Mnie raczej kojarzy się z taką pogodą :)

i tak przez cały tydzień
markiz17
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) markiz17 » 19.09.2014 13:14

A mi z taką pogodą....
Załączniki:
bora.jpg
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 19.09.2014 18:25

Pokazujecie zdjęcia Adriatyku z zatok czy osłoniętych wyspami części morza.
Na otwartym morzu nigdy nie ma lustra. Płynąc z rana z Trogiru na Solte było miło jednak gdy tylko minęliśmy osłoniętą częśc wyspy chcąc opłynąć Solte już nie było tak miło a nie wspomnę co się działo około 15 stej. Witar wcale nie był taki mocny.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 19.09.2014 18:48

Venom555 napisał(a):Na otwartym morzu nigdy nie ma lustra.

Nie wiem czy trasę Peljesac- Hvar- Peljesac można uznać jako trasę na otwartym morzu, ale na pewno nie było to płynięcie między zatokami ;) i na dwa płynięcia, dwa razy było lustro.

Nawet Bałtyk czasami jest jak jezioro, więc nie pisz, że na otwartym morzu nigdy nie ma lustra...

10288761_10201753111660769_6614619468431970237_n.jpg
Ostatnio edytowano 19.09.2014 18:54 przez Roxi, łącznie edytowano 2 razy
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 19.09.2014 18:53

marsik napisał(a):
jacek2929 napisał(a):

Gratuluję odwagi. Z żoną i trójką dzieci...
Ładna wycieczka.
Aczkolwiek nadal uważam że ze stałego lądu lub nawet Murteru to książka SF.

Chociaż widzę, że stan morza po jakim pływałeś w ślizgu, sprawiał wrażenie jazdy wozem drabiniastym po lesie. :)

ps. Ile pontonów tam spotkałeś?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 322
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone