Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wjsqr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wjsqr » 03.02.2009 21:10

A młodszy nie wystarczy? :)
Mam zamiar teraz zrobić.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.02.2009 21:27

wjsqr napisał(a):A młodszy nie wystarczy? :)
Mam zamiar teraz zrobić.

Jeżeli gdzieś 100 kucy sie trafi, to może być mało; a wiadomo, że PZU (przezorny zawsze ubezpieczony...)...

:twisted:
wjsqr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wjsqr » 03.02.2009 21:37

Nie chcę rakiety tylko ponton :) więc będę szukał czegoś do 60KW (tyle bodajże można przy młodszym sterniku!?)
Jeśli nie uda mi się wynająć to trzeba będzie kupić taki pontonik ale nie bardzo to się kalkuluje. Ile razy w roku Ty pływasz?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.02.2009 21:45

Ostatnio okazjonalnie... :evil:
wjsqr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wjsqr » 03.02.2009 22:35

I właśnie dlatego wydaje mi się, że lepiej wynająć. Oczywiście za rozsądne pieniądze. Bo jeśli za dwa czy trzy wynajęcia będę miał swojego riba to do bani. Wiadome przecież, że jak masz swój sprzęt to też w ciągu roku coś musisz naprawić, dokupić, poprawić więc to są też koszta a przy wynajęciu nie masz już tego na głowie. Także na dwoje babka wróżyła jeśli znajdę coś rozsądnego do wynajęcia to będę wynajmował jeśli nie to trzeba będzie kupić. A ile Ciebie kosztuje w ciągu roku utrzymanie sprzętu mam na myśli oczywiście jakieś naprawy ew. ubezpieczenie przeglądy opłaty za przechowanie itp.?
PS
Dzięki w ogóle za podjęcie tematu bo widzę, że jedynie Ty coś na tym forum się udzielasz, reszta śpi :(
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.02.2009 07:48

Jeżeli krypa ma stać pod domem na posesji to nic.
Jeżeli wiata garaż, to sobie dolicz
W Polsce na rzece bez gwarancji dozoru (klub żeglarski) około 1500 pln za sezon (od wiosny do jesieni).
YC, OC, CARGO to ponad 1000 pln
A dodatków i bajerów typu echosondy, gps-y, nowe mapy to w tysiące. Fakt, że w większości zakup jednorazowy.
Przeglądy i płyny koło 1000 pln.

To są orientacyjne koszty znajomego, który ma riba 5m
wjsqr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wjsqr » 04.02.2009 19:47

To czyli mniej więcej jeśli raz do roku by wypożyczać takiego rib to zapłaci się za niego tyle co za samo utrzymanie. Dlatego tym bardziej interesuje mnie gdzie można wypożyczyć taki sprzęt.
Może jednak ktoś coś wie na ten temat
Walduś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walduś » 25.02.2009 16:46

Na Allegro widziałem kiedyś ogłoszenie, ale wypożyczający chciał chyba ze 300PLN za dzień. Na jeden dzień, to nie jest tak drogo, ale na dwa tygodnie, to wychodzi pokaźna suma.

To był RIB ok. 5m
wjsqr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wjsqr » 25.02.2009 17:42

No to nie jest wcale tak dużo. Przecież chcąc kupić to ceny zaczynają się od 12-14 tys a jakby człowiek wynajmował na dwa tygodnie to pewnie można by coś wytargować na cenie.
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 25.02.2009 22:56

wjsqr napisał(a):No to nie jest wcale tak dużo. Przecież chcąc kupić to ceny zaczynają się od 12-14 tys a jakby człowiek wynajmował na dwa tygodnie to pewnie można by coś wytargować na cenie.

Za RIB'a 5m - 14 tyś ???
a skąd masz tak dobre ceny ?
Chyba, że myślisz o samym kadłubie made in China...
- ale do tego to musisz doliczyć silnik, sterowanie, oświetlenie, wyposażenie,
przyczepę podłodziową i zrobi się spokojnie 35/45 tyś (w zalezności od
zamontowanego silnika).

Tak więc jeżeli nie masz zamiaru pływać w sezonie przed i po urlopie,
to zakup robi się mało atrakcyjny - lepiej wyczarterować...

pozdrav. samart
wjsqr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wjsqr » 26.02.2009 20:33

Ja pisałem pod czego zaczynają się ceny używanych rib'ów ale generalnie zmieżam do tego samego lepiej coś wyporzyczyć. ALE GDZIE????????????
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 26.02.2009 20:53

wjsqr napisał(a):Ja pisałem pod czego zaczynają się ceny używanych rib'ów ale generalnie zmieżam do tego samego lepiej coś wyporzyczyć. ALE GDZIE????????????

No to ceny które znalazlem w necie,
od 150/200 Euro w górę / dzień czyli od 1000 euro w górę/tydz.
Wszystko zależy od terminu, wielkości łodzi i miejsca wypłynięcia.
Tak więc nie jest tanio...

Każda większa Firma czarterowa ma w swojej ofercie łodzie motorowe,
musisz tylko pogooglać, szukaj pod hasłami "czarter, wynajem łodzi chorwacja"

A może jeszcze taka opcja, jakiś duży ponton ze sztywną podłogą
i silniczkiem używanym 15/25KM. Cena powinna wyjść niżej niż czarter 2 tygodniowy,
a w następnym roku kosztem będzie tylko paliwo i winietka.
Ale jeżeli byś sobie dobrze obliczył, to na jednej winietce mógłbyś
w 2 urlopy popływać :-)
wjsqr
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wjsqr » 27.02.2009 19:07

Te ceny to rozumiem, że w chorwacji?
Jak dla mnie to za dużo w Polsce myślę, że jednak taniej można znaleźć jakiegoś rib'. Może bliżej lata coś się znajdzie.
samart
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) samart » 27.02.2009 19:40

wjsqr napisał(a):Te ceny to rozumiem, że w chorwacji?
Jak dla mnie to za dużo w Polsce myślę, że jednak taniej można znaleźć jakiegoś rib'. Może bliżej lata coś się znajdzie.

no to może tu coś znajdziesz, ceny niższe,
i mają RIBY w ofercie, tylko nie wiem czy serwują na wynos :-)
http://www.ametyst.pl/flota.htm
mottom
Cromaniak
bliżej lata

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 27.03.2009 20:50

wjsqr napisał(a): Może bliżej lata coś się znajdzie.

Ja swój ponton kupiłem wczesną jesienią (ceny juz wtedy zdecydowanie spadły), a teraz obserwuję tylko, że chyba zrobiłem dobrze (ceny na "alledrogo" rosną, a i sprzętu "jak na lekarstwo".
Może kryzys pomoże - jak ktoś będzie potrzebował kasy to pewno najpierw sprzeda "coś" co nie jest niezbędne do życia (chociaż sprzęt pływający jest po prostu NIEZBĘDNY :) )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone