Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 05.09.2014 17:51

Żaden ze mine motorowodniak ,z żadnych tam ch....h wysp ,bo zwykły człowieczek który chce zasięgnąć wiedzy od ZNAWCÓW :lol: ,któremu zwiedzanie Chorwacji z samochodu się znudziło i szuka innej możliwości czyli zwiedzanie z wody ,ale co tam mogę być i majtek pokładowy ważne abyście pomogli mi w wyborze silnika i pontonu ,pomyślałem o pontonie 3,40 i silnik ,tylko widzę że ofert jest nie za dużo takich 15-20 KM( :smo: ), może coś gdzieś będzie słyszał o uczciwym sprzedającym na priv niech da znać ,umiem się odwdzięczyć np. (duch puszczy :oczko_usmiech: ) jeśli wiecie co to jest a pochodzę z podlaskiego -POZDRAWIAM :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.09.2014 18:14

Większość silników i pontonów niestety także, jest z dymu.
Taki lajf.
Należny wystrzegać się takich „okazji", jeżeli chce się mieć spokojny sen.

Nie ma opcji, aby coś, za co zapłaciło się około 50-70kpln, było warte po sezonie 25-30.
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 05.09.2014 18:38

No to rozumiem ,więc może najpierw pomózcie wybrać ponton: moje typy które są zachwalane jak i inne marki ale w rozsądnej cenie to 1.BUSH model: KAIMAN,typ: K - 330 R a ponton nr.2 to
Pro Marine FORSAGE 360 SZTYWNA PODŁOGA+ KIL (sztywne podłogi oba ,pompowany kil także) może inne propozycje :P
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.09.2014 19:07

AdamBeata napisał(a):Ja muszę powiedzieć, że jestem zupełnie zadowolony z mojego 2T...
.......
Mariner - yamaha 30KM spalił średnio nie więcej niż 5l/h, a raczej nie woziłem "pensjonariuszy domów spokojnej starości" tylko manetka była ciągle do oporu i na kole woziłem dzieci sąsiadów.

Powoli przestaję ogarniać o co chodzi z tym spalaniem, aczkolwiek wierzę znajomemu w te 17 litrów.
Może zapas mocy robi swoje -Ty też masz sporo kucykow w zapasie, i dlatego niskie spalanie .
Miałem podpinany silnik do kompa i spalanie w Suzuki 90KM wyszło 5,7 litra ( 118,5 l , 20h48min) z tym, że było to docieranie silnika, więc ostrożne pływanie - bez szaleństw i szarpania , ale prędkość była.....i trochę kółek też :)
Przy normalnym pływaniu i tak pewnie bedzie poniżej 10 l , więc wynik będzie zbliżony do spalania z silnikiem 50K, a w 90KM prędkość 50km/h mam przy obrotach ok 4400-4500 - z 50KM taka była prędkość max (6000 obrotów).

szczaw napisał(a):No to rozumiem ,więc może najpierw pomózcie wybrać ponton: moje typy które są zachwalane jak i inne marki ale w rozsądnej cenie to 1.BUSH model: KAIMAN,typ: K - 330 R a ponton nr.2 to
Pro Marine FORSAGE 360 SZTYWNA PODŁOGA+ KIL (sztywne podłogi oba ,pompowany kil także) może inne propozycje :P

Kup jak największy , bo i tak okaże się za mały.
Opinie internetowe traktuj z rezerwą, bo nie wiesz kto zachwala i jakie ma oczekiwania - nie wspominając o porównaniu.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 05.09.2014 20:44

baunty napisał(a):
AdamBeata napisał(a):Ja muszę powiedzieć, że jestem zupełnie zadowolony z mojego 2T...
.......
Mariner - yamaha 30KM spalił średnio nie więcej niż 5l/h, a raczej nie woziłem "pensjonariuszy domów spokojnej starości" tylko manetka była ciągle do oporu i na kole woziłem dzieci sąsiadów.

Powoli przestaję ogarniać o co chodzi z tym spalaniem, aczkolwiek wierzę znajomemu w te 17 litrów.
Może zapas mocy robi swoje -Ty też masz sporo kucykow w zapasie, i dlatego niskie spalanie .
Miałem podpinany silnik do kompa i spalanie w Suzuki 90KM wyszło 5,7 litra ( 118,5 l , 20h48min) z tym, że było to docieranie silnika, więc ostrożne pływanie - bez szaleństw i szarpania , ale prędkość była.....i trochę kółek też :)
Przy normalnym pływaniu i tak pewnie bedzie poniżej 10 l , więc wynik będzie zbliżony do spalania z silnikiem 50K, a w 90KM prędkość 50km/h mam przy obrotach ok 4400-4500 - z 50KM taka była prędkość max (6000 obrotów).

Co do spalania:
Ja mam RIB'a Brig Eagle 5m, silnik Evinrude 90KM 2T, wszystko z roku 2007.
Waga całości z dwojgiem ludzi i bambetlami około 900KG - 1000KG.
Sam RIB waży ok. 500kG, silnik niecałe 200kG.
Spalanie podczas płynięcia około 45km/h (GPS) (ok 3700rpm), w miarę spokojna woda, od 15 do 22l/h w zależności od fali.
Spalanie trollingowe przy v=5km/h, około 0,2 l/h
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.09.2014 22:09

U mnie to spalanie wyszło, kiedy połowa czasu to był trolling, więc jest to srednio miarodajne. Waga ok 700-800 kg z obciążeniem.
Głęboko wierzę, że będzie to około 10l/h :) , ale coś napiszę po kolejnym pomiarze po sezonie - bo jak na razie, to w serwisie byli zdziwieni tym spalaniem. Warunki pływania tych 20mth 50/50 rzeka,jezioro /morze.

Jutro sprawdzę dokładnie stosunek prędkości do obrotów.
Darek48
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek48 » 06.09.2014 07:14

Wczoraj popłynęliśmy na Bol z Makarskiej.

5 osób w tym 4 "cięższe" :) płynęliśmy godzinę w jedną stronę prędkość ok 40km/h i co jakiś czas przerwa dla palących... (po powrocie od razu wymiana śruby na większą) bo ma duży nadmiar mocy.

Jak wróciliśmy to pokręciłem się jeszcze chwilę po zatoczkach na miejscu i zatankowałem 24 litry paliwa.

Nowe Suzuki Lean Burn są bardzo ekonomiczne, polecam.

Co do pontonu - mieliśmy Pro Marine, niby wszystko cacy ale po kilku latach pawęż zaczęła się rozwarstwiać...

Dobrą opcją są pontony kolibri które mają laminowaną pawęż - być może będzie lepiej.

Np. http://allegro.pl/ponton-kolibri-km-360d-pop-pomar-laminowana-pawez-i4568311146.html

W życiu nie kupiłbym pontonu poniżej 380 chcąc pływać w kilka osób...

Po 1 mały ponton nie będzie tak stabilny, po 2 za mało miejsca na ludzi i graty.

Pontony składane, tj. z dmuchanym kilem ew. airmatą strasznie wyginają się na fali, czujesz jak pracuje cała podłoga i to często przeszkadza w szybkim wejściu w ślizg.

To nas denerwowało najbardziej i rozważaliżmy nawet zakup prostego Riba na nasz silnik na rumpel jednak udało się coś więcej.

To było ideale - Kolibri Rib 400 w wersji standard czyli golas :) silnik zaburtowy z 20-25 KM i jest malina.
Obrazek

Kolibri Rib 350
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Darek48
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek48 » 06.09.2014 07:26

Marek, zadowolony jesteś z Evinrude ?? Co ile dolewasz oleju, bo podobno biorą bardzo mało przez bezpośredni wtrysk. Fajne silniki - tylko słyszałem sporo naszpikowane elektroniką.

Dźwięk 2 suwa całkiem spoko :)

Wrzuć jakąś fotkę hybrydy.

Pozdrowionka
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.09.2014 07:36

Darek , jakiej mocy masz silnik?
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 06.09.2014 13:40

Darek48 napisał(a):Marek, zadowolony jesteś z Evinrude ?? Co ile dolewasz oleju, bo podobno biorą bardzo mało przez bezpośredni wtrysk. Fajne silniki - tylko słyszałem sporo naszpikowane elektroniką.

Dźwięk 2 suwa całkiem spoko :)

Wrzuć jakąś fotkę hybrydy.

Pozdrowionka

Tak, jestem zadowolony.
Ten ma 90KM, jest z 2007 roku.
Na wiosnę odpalił za pierwszym razem.
Dzisiaj dolałem ok 2l. oleju, tyle zużył przez sezon pływania.
Podłączę go do kompa, to sprawdzę ile godzin przepływałem w tym sezonie.
Teraz jesteśmy na wodzie i płuczemy się z soli po Chorwacji.
Super w Evinrude jest to, że wystarczy kabel i program i można robić diagnostykę.
Jak będę zmieniać Riba, to znowu kupię Evinrude'a.
Fotki wyrzucę wieczorem.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 06.09.2014 15:21

Darek48 napisał(a):....

To było ideale - Kolibri Rib 400 w wersji standard czyli golas :) ....

A jak to zawieść nad Adriatyk ?
25 kuców na rumlu w ribie? bez sterociągu
To zabije całą przyjemność z pływania tym sprzętem.

Panie, bądźże Pan poważny :)
szczaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczaw » 06.09.2014 20:02

ajajaajaj myślałem że się dowiem przynajmniej jakiej marki mam szukać na polskim rynku do pontonu(bo chcę nowy),ale mam wielki galimatias bo doszedł Kolibri no wiem że 360 min i to moje maximum tylko co lepiej wybrać ,, a silnik to zostałem pouczony aby patrzeć w kierunku 15 KM 25 KM czy firma też jest ważna ??? dwu czy cztero suw co polecacie pływanie chciałbym rodzinne i czasem tak sobie z synem na maxa
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.09.2014 20:07

Możesz zacząć pisać po polsku zamiast umieszczać na forum ten bełkot?
Łatwiej będzie komukolwiek cokolwiek Tobie odpowiedzieć...
:roll:
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 06.09.2014 20:42

Jak masz kase i chcesz kupić prawdziwy ponton to kup ten lub podobny zestaw co ma admin
Darek48
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek48 » 06.09.2014 21:17

Baunty mam Suzuki DF60 - 60KM.

Jacek, oczywiście. Jak ma być tanio to taki właśnie zestaw. Rumpel i sztywne dno, uwierz mi że żadnej przyjemności nie zabiera bo rumpel też jest całkiem fajny.

Jak ktoś wyda więcej to oczywiście kierownica...

Ja już bym nie kupił drugi raz na morze pontonu składanego ale to moje zdanie.

A transport? Mała, lekka przyczepka typu Brenderup Basic, też taką mieliśmy i ok.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 316
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone