Zawsze można stery strumieniowe na dziobie zamontować.
Rysio napisał(a):. W tym roku testuję T40AE
Rysio napisał(a):Po trzecie nie bawię się sznurkami (cuma, kotwica) przy każdej plaży tylko niemal z rozpędu wpływam na brzeg.
Rysio napisał(a):Nie. Stoi na razie i czeka na decyzję albo jakiś BF50 jakby się po sezonie trafił Jednak mobilność gumjaka mi się bardziej podoba niż dzielność RIBa
Rysio napisał(a):25 m kotwicznej zawisło w niecałej połowie drogi do dna, więc wszystko zależy co, gdzie i jak.
Rysio napisał(a):Dziś na Paskich vratach chciałem zakotwiczyć. 25 m kotwicznej zawisło w niecałej połowie drogi do dna, więc wszystko zależy co, gdzie i jak.
jacek2929 napisał(a):
No dobra mam 50m liny przy kotwicy, która z ledwością wystarcza, albo 25m, albo dobra 10m. Zaparkowane. I co wysiadam z grillem, parasolem, leżakiem, lodówką czy co tam jeszcze wozimy na brzeg? No jak?
Może tak drugi pontonik ze sobą wozić do wysiadek?
Mam 10m z łańcuchem na pawęży, 25m z przodu do kotwienia na brzegu i to wystarcza. Oczywiście jeżeli kogoś cieszy biwak na pontonie to mój patent odpada.
Zamiast tego badziewia typu 100m liny lepiej wozić ze sobą bosak teleskopowy, bo jest dłuższy i wygodniejszy przy parkowaniu, niż ogólnie stosowane do tego celu wiosła.
A to przy 60-cio metrowej wodzie widać ile jeszcze trzeba kotwicy?
pzdr.
markiz17 napisał(a):Witam
Mam pytanie do kolegów.
Czy ktoś używał pontonu z air matą na Jadranie? Skoro była mowa o większej mobilności (łatwiejszym transporcie) pontonu nad RIBem, ponton z air matą jeszcze zwiększa tą mobilność bo jest 15-20kg lżejszy od tego z aluminiową podłogą, więc teoretycznie również powinien łatwiej wchodzić w ślizg.
Pytałem sprzedawcę pontonów hondy, co lepsze na morze. Odradzał mi pontony z air matą twierdząc, że sprężynują na falach zmniejszając prędkość pontonu. Taki informacje przekazało mu kilku klientów.
Ja byłem w szoku jak swoim pontonem 290cm z podłogą AL i silniku Yamaha 4km nad Paskim wchodziłem w ślizg, musiałem tylko delikatnie się wychylić do przodu. Z żoną i dzieckiem pływaliśmy maks 12km/h, natomiast sam lekko ponad 30km/h. Wejście w ślizg objawiało się właśnie znacznym przyśpieszeniem i wzrostem obrotów silnika, jakby nagle ożył Mam nawet filmik jak ktoś chce.
Nawet Rysia spotkałem, byliśmy z Zytek20. Początkowo szukaliśmy czerwonego RIBa, a znaleźliśmy T40
Rysio napisał(a):U naszego gospodarza jest grill stacjonarny z którego mogę korzystać kiedy zapragnę i jeszcze świeże ryby dostaję.
Rysio napisał(a): Ale rozumiem, na Paprocanach, Turawie czy Poraju też widywałem grilowiska gdzie każdy miał swojego a rozpałką waliło że oczy łzawiły.
Rysio napisał(a):Lodówkę, leżak czy kocyk potrafię przenieść te 5 metrów wodą gdzie jest 0,5 czy 1 m głębokości,
Rysio napisał(a):Edit w temacie lin. Dziś na Paskich vratach chciałem zakotwiczyć. 25 m kotwicznej zawisło w niecałej połowie drogi do dna, więc wszystko zależy co, gdzie i jak.
Rysio napisał(a):... Do tego nie trzeba mieć sokoligo wzroku aczkolwiek robi wrażenie te ,deep blue sea,. Wystarczy mapa morska.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...