napisał(a) baunty » 18.08.2014 11:28
marcin0k napisał(a):baunty napisał(a):Tylko weź pod uwagę spalanie silnika, stare modele 2T palą do uja .
Sprzedałem silnik 50KM i ktoś podał mi różnice w spalaniu.
Porównanie 40KM 2T i 50KM 4T przy tym samym ribie - ponad 17 litrów i 6.5 litra na godzinę.
Ciężko zrobić sobie dłuższą wycieczkę przy takim spalaniu.
Przy 100mth ponad 5tys różnicy w wydatkach na benzynę.
Chyba z tym 2t nie do końca wszystko było ok? Trochę mało prawdopodobna taka duża różnica w spalaniu. 10%-20% bym zrozumiał ale prawie 300%.....?
Ciężko liczyć to w procentach.
Ja też początkowo nie chciałem wierzyć, że 40 wychla tyle paliwa , ale ponoć one po prostu tyle palą.
Co do 50 4T , to sprawdziłem ją dwa razy.
Raz płynąc z Bol na Vis - wyszło 7l z hakiem przy prędkości przelotowej ok 35-40 km h w 2 osoby. Więcej dokladnych danych nie mam , bo nie zawracalem sobie tym d...
Drugi raz to trasa Promajna- Bol- Pakleni Otoci - Sv.Nedjelja- Scedro- Makarska, w 4 osoby wystarczyło 50 litrów. Zrobionych ponad 200 km. i po południu fale trochę utrudniały pływanie. Obroty przeważnie ok 4500 -4800
Zbiornik 40l wystarczył tez na wycieczki typu Promajna-Milna na Brač - Solta ( dookola) z plywaniem w okolicach Drveników i Trogiru- Makarska czy na calodzienną wycieczkę z Murteru na Kornati (wpływalem dołem a powrot z góry) .
Co do wspomnianej 40KM 2T , to nie pierwsza opinia "że one po prostu tyle palą" - dwóch serwisantow też mi tak powiedziało.
W zeszłym roku zapytalem znajomego (pływał z tą 40) gdzie był. .... odpowiedział, że zmienia silnik na normalny to poplywa , bo w tym musiałby beczkę z paliwem wozić
Rysio napisał(a):Inna sprawa to te 6,5 l dla silnika 50 Ps. Wartość raczej zbliżona do wożenia pensjonariuszy domu spokojnej starości niż dobrej zabawy
Nie zobaczysz nie uwierzysz
Jak coś mam filmy z calej podróży na Vis i Biševo
, ale mi wtedy z litr więcej wypalił.
Ile Tobie 40 pali ?