Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 09.08.2014 09:38

No ja wypytalem sie wszystkiego tutaj no i urlop z gumiakiem jak najbardziej udany ...

Lecz jednostka 3.4M + 15KM i 3 osoby na morze to malo malo malo . .. .
Na next rok bedzie RIB i minimum 30- 50 KM
CO do oplat to 189 kun za winiete.
Policji jak narazie brak - Rogoznica .
Zatoczki w poblizu zaliczone nurkowanie z pontonu super.
Jesli chodzi o innych to ja nie wiem . .. .nie widzialem u nikogo kapoku czy tam gasnicy nie mowiac o apteczce .
Glownie wszyscy smigaja ponton silnik kilka osob sprzet dp opalania,nurkowania. TO by bylo na tyle

Jesli chodzi o powrot no to ostatnio zalpaly nas takie fale a bylismy we 3 ze w pontonie bylo z 15 cm wody co wieksza fala to sie przelewalo i nie szlo sie ustawic tak aby woda nie wpadala do pontonu.
Mysle ze tak 1.5m spokojnie mialy.

Wiec wyobrazenie ze bede plywal do Trogiru albo doplyne do Siebenika ... hahahahaha:D Imposible :D
Taki sprzet to tylko po okolicznych zatoczkach .
Załączniki:
11.jpg
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 09.08.2014 11:28

fxd napisał(a): ...
Lecz jednostka 3.4M + 15KM i 3 osoby na morze to malo malo malo . .. .
Na next rok bedzie RIB i minimum 30- 50 KM

He, he...
Dokładnie tak, jak Ci pisałem. Ponton to sprzęt przejściowy... Też to przerabiałem, jeden sezon miałem ponton Honwave 3.8 z Hondą 20KM. Też mnie ostrzegano, że jak "zatrybi", to za rok zmienię na Riba. A teraz 2-gi sezon z Eagle 5.0m + 90KM. I nie powiem, że to za dużo, ale ekonomia skrzeczy... Taki zestaw już wystarczy i do szaleństw i jako baza nurkowa i do plażowania.
Pozdrowienia z Chorwacji... My dopiero zaczynamy wymarzony urlop.
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 10.08.2014 07:22

MArku co racja to racja heehehe ;-) malo malo .....
Lecz zastnawiam sie nad innym rozwiazaniem ...kabinowka kolo 5-6 metrow.
Z silnikiem cos kolo 50-90 KM No ale zobaczymy jak finanse po powrocie bedzie trzeba sprzedac ponton z silnikiem i szukac czegos w rozsadnych $$.
Lecz mysle ze to nie bedzie juz wydatek maly hehehee;-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2014 09:05

5m kabiny możesz sobie spokojnie darować.
To jest dobre, jak deszczyk zaskoczy.
Nic poza tym...
karolek88
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolek88 » 10.08.2014 13:42

Witam Wszystkich.

Chętnie podzielę się z Wami moimi wrażeniami z pływania pontonem.
Kupując ponton kierowałem się tym, żeby spakować się z nim do samochodu typu kombi i ostatecznie wybór padł na Zodiac Mark IIC 3.8m ze sztywną podłogą + silnik Suzuki 25KM. Udało mi się to kupić od osoby, która używała go tylko wakacyjnie w Chorwacji i przerobiła kilka sprzętów i jej zdaniem ten ze względu na duży pompowany kill idealnie nadaje się na wody Adriatyku.

_IMG_3296.JPG

Pierwsze testy zrobiłem w zeszłym roku na jeziorze Charzykowskim (już po wyjeździe do CRO) - wypadły bardzo pozytywnie, ale jezioro - jak to jezioro gładkie jak lustro, więc bez problemu można było je szybko przepłynąć wzdłuż, wszerz i dookoła :D
W tym roku za to udało mi się popływać po Adriatyku - w maju oraz w czerwcu, a za kilka dni czeka mnie jeszcze sierpniowe pływanie.
Ponton polecam wszystkim, którzy chcą mieć do pływania coś mobilnego - szybko się go rozkłada, łatwo woduje, łatwo nim można zacumować praktycznie w każdym miejscu. W 3 dorosłe osoby bez problemu wchodzi w ślizg i osiąga prędkość ok. 40 km/h.
Czytając ten wątek wiele osób pisało, że ponton nadaje się tylko do pływania przy brzegu - tutaj się średnio z tym zgadzam. Planując całodniową wycieczkę nie jest wielkim problemem zrobić 60-80 km po morzu - oto przykład:
endomondo.com / workouts/345470239/14438937
należy doliczyć do tego 11-12 km ponieważ zapomniałem włączyć rejestrowania trasy w momencie startu.
W miejscu gdzie włączyłem endomondo spotkaliśmy kilka delfinów. Później spokojnie płynąc zwiedzaliśmy zatoczki wzdłuż Pasmana, a na koniec obiad w Banj. Jak widać jak się chce to się da :)

Tutaj przykład wieczornej wycieczki - calość zajęła nam godzinę:
endomondo.com / workouts/359505250/14438937

Jeżdże do Biogradu ponieważ tam mam bardzo miłych właścicieli apartamentów, spokojnie mogę zostawić u nich nadmuchany ponton w ogrodzie - zawiozłem go końcem maja i początkiem września przywiozę spowrotem. Na miejsce mam równe 1000 km z domu, więc nawet na przedłużony weekend mogę pojechać popływać :)

W sierpniu teraz planuje opłynąć Murter i zwiedzić Vrgadę. Ostatnim razem dopłynąłem do Vrgady, ale pogoda nie sprzyjała i byly takie fale, że ciężko było wejść w ślizg, a co z tym idzie trzeba było szybko wracać i nie starczyło czasu na zwiedzanie.

Podsumowując to gorąco polecam ponton do pływania w Chorwacji, ale na przyszły rok ze względu na 2 małych dzieci będę myślał o czymś większym - jak to już było tutaj powiedziane, że miarę jedzenia apetyt rośnie.

Jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem.

pozdrawiam

PS. Widzę, że mam zablokowane dodawanie linków. Mam nadzieję, że nie zostanę zbanowany za próbę ominięcia tego ;)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 10.08.2014 16:57

Vrgada czy Murter to właśnie są wycieczki przybrzeżne, ale jak już tam będziesz, to polecam odwiedź Mali Tetovisnjak (ok 16 km o Vrgady, bezludna wyspa) i Kaprije ( kolejne ok 10km, zamieszkana, ale z zakazem ruchu samochodów ) - wszystko blisko a naprawdę urocze miejsca.

Obok Tetovisnjaka jest Hrid Kablinac - taka mała skała - i co ciekawe, to widziałem tam szczura, a to jest naprawdę mała skałka na morzu :D , skąd on się tam wziął ....
Można wejść na szczyt Tetowisnjaka i mamy wspaniałą panoramę na m.in. Kornaty.
Ostatnio edytowano 10.08.2014 17:53 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 10.08.2014 17:46

baunty - to RObiNsoN hehehh :P no spoko spoko ale ale na moj gust 3.4M + 15 km 2T to makarba za glosno w 4 osoby o sligzu moge zapomniec ( jesli chodzi o morze) w zatoce gdzie nie ma fali no to czasami sie udaje ;-) ale na morzu gdzie sa fale w 4 osoby moge zapomniec.
wiec pozostaja mi wycieczki dalsze w 2 osoby bo wtedy zasuwa ponton az milo :D

ALe ale na jezioro badz rzeke styka ... taki sprzet ale ale . .. morze to inna bajka mysle ze i tak jak kupie kabinowke 5M i 50-70 KM to bedize malo :D hehehe ;-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2014 18:01

Zewnętrzna część Murteru to już otwarte morze.
Żartów nie ma...
karolek88
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolek88 » 10.08.2014 20:02

baunty:
Dzięki za informacje, z pewnością odwiedzę te wysepki. Jeśli wg. uprawnień można pływać 2 mile od brzegu to cały czas mówimy o pływaniu przybrzeżnym, ale fxd pisał, że płynięcie z Rogoznicy do Trogiru czy Szybenika jest niemożliwe - w oba miejsca jest ok. 30 wodą, więc moim zdaniem jest to możliwe, ale trzeba to traktować już jako całodzienną wycieczkę - tak jak w moim przypadku opłynięcie Pasman czy planowaną wycieczkę w kierunku Murteru.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 10.08.2014 20:47

Jeśli ktoś jest na południu to polecam Mljet. Ja jestem w Boraku - okolice Trstenika na Peljesacu. Korcula jest zatłoczona i za bardzo turystyczna. Mljet jest dziki i piekny i takie kilkugodzinne wycieczki są bezcenne. Jednak ponton przy wiekszej fali całkowicie odpada. My pływamy raczej z rana bo tak po 15-16 fala jest większa i to już gehenna żeby wrócić do domu. Ostatnio złapała nas fala, a mieliśmy jakieś 15km do domu, to płynelismy z półtora godziny.

Na Adriatyk jednak RIB lub łódka jak sie chce trochę powalczyć z falami i długimi wycieczkami.

Jam mam ponton 4m polskiej produkcji z Grudziądza z drewnianym kilem i sztywną podłogą i yamahę 30KM. Jak nie ma fali to idzie gładko w dwie osoby jak rakieta ale już przy lekkiej fali wali podłoga tak że wszystko w środku skacze jak na trampolinie.
Moim zdaniem pontony są idealne na śródlądzie, a na Chorwację fajna opcja na zwiedzanie wybrzeża w bliskiej odległości od miejsca pobytu.

Za rok jednak RIB jak kasa pozwoli, a ponton do odsprzedania.
Przy okazji - pozdrowienia dla Baunty - dzięki za rady przedwyjazdowe, wszystko się przydało.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 10.08.2014 21:01

AdamBeata napisał(a):.....

To Ty tam nieźle sobie pływasz :D
Kurde zazdroszczę....mnie praca przytrzymała , niby też nad morzem, ale naszym Bałtyckim.
Wypad na Mljet to już piękna sprawa. Dziewczyna złapała bakcyla ? - bo z tego co widzę to Ty już tak, i to "na całego" :D
Dzięki za pozdrowienia, udanych wakacji ....kur... zazdroszczę, bo przez historie służbowe nie mogłem jeszcze tyłka do Chorwacji ruszyć. Dotarłem silnik i tyle pływania ...20mth.

FUX napisał(a):Zewnętrzna część Murteru to już otwarte morze.
Żartów nie ma...

Chyba bardziej za Kornatami to otwarte morze się zaczyna, zapuściłem się tam kilka razy i fala jest tam zupełnie inna niż pomiędzy Kornatami a Murterem - coś podobnego jak pomiędzy Soltą a Visem ( ale tu zawróciłem po ok 2 km i na Vis z Hvaru popłynęliśmy).
Swoją drogą, to nigdy nie widziałem tak dużo delfinów jak pomiędzy Hvarem a Visem , jedna grupka przynajmniej 6 sztuk - a było ich kilka.
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 11.08.2014 12:41

Witam wszystkich,
Ciekawy jestem, może ktoś trenował temat skąd wychodzą wielkości nowych opłat.
Jedyne co udało mi się odszukać na ten temat to oficjalna uchwała chorwacka.
Otóż wg niej opłata liczona jest: 20*L(długość) + 2*P(moc silnika w kW).

Wg Waszych relacji opłaty mają się nijak do tego wzoru.

Pozdrawiam.
Robert
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.08.2014 13:00

baunty napisał(a):Chyba bardziej za Kornatami to otwarte morze się zaczyna

No niech będzie...
Na ścisłość.
:mrgreen:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 11.08.2014 13:29

Dziś pierwsza kontrola papierów w Trsteniku. Kapitan podszedł do nas jak parkowałem łupinkę i od razu wiedziałem, że będzie kontrola.
Typowy Ernest Hemingway z siwą brodą i łysiną.
Pokazał odznakę inspektora, a ja oczywiście, że papiery zaraz pokażę.
Było jednak miło, zerknął na winietę i ubezpieczenie, patentu nawet nie chciał. Pogadaliśmy chwilę podpytał gdzie mieszkamy i podpowiedział dobrą knajpę w Boraku, na koniec pomógł mi wyciagnąć reklamówkę z butelkami po piwie na wymianę :)
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 11.08.2014 17:28

Rubinio napisał(a):Witam wszystkich,
Ciekawy jestem, może ktoś trenował temat skąd wychodzą wielkości nowych opłat.
Jedyne co udało mi się odszukać na ten temat to oficjalna uchwała chorwacka.
Otóż wg niej opłata liczona jest: 20*L(długość) + 2*P(moc silnika w kW).

Wg Waszych relacji opłaty mają się nijak do tego wzoru.

Pozdrawiam.
Robert

No to masz do sprawdzenia:
RIB 5.0m
Silnik 90KM/67kW
Vinieta:
Opłaty ubezpieczenia nawigacyjnego: 234
Opłaty za światła (których nie dostałem): 50
Opłata administracyjna: 40
==================
Razem: 324Kn (w 2013: 510)

Liczę cały rok, teraz mam wakacje, więc nie liczę, ważne, że mniej niż w zeszłym roku. Brak mapy im daruję ;-)

Dodatkowo kupiłem ubezpieczenie na rok: 360Kn, tak jak w zeszłym roku.

Pozdrav z okolic Trogiru!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 307
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone