Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kristo-1971
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristo-1971 » 24.07.2014 16:55

Witam wszystkich .
Jestem nowy , więc proszę o poradę - czy dla pontonu Kolibri KM300 i silnika SEA KING 4, wymagana jest winieta i patent , czy też nie ?
Pytam gdyż natknąłem się na różne wypowiedzi np. cytuję :
"Winietę muszą posiadać jednostki pływające
o długości powyżej 3 m i jednostki
pływające o długości poniżej 3 m, jeżeli
łączna moc jednostek napędowych wynosi
5 kW lub więcej.
Winiety nie muszą posiadać jednostki pływające
napędzane wiosłami bez względu
na długość (np. kajak, rower wodny, itp.).
Winiety nie musi posiadać jednostka pływającą
w czasie postoju w porcie lub w innym
przeznaczonym do tego celu miejscu
na terenie Republiki Chorwacji.
Identycznym przepisom o konieczności
posiadania winiety podlegają również łodzie
pomocnicze i jet-ski (skutery wodne)".

Wszędzie jest informacja dla do 3m i powyżej 3m , a co w przypadku ( tak jak podaje producent ) długości równej 3m?
Proszę o informację .
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 24.07.2014 20:20

niby ma 3m, czyli sie lapie na winiete. jakby mial 2,98 to nie ale jak ma 3 to chyba sie lapie.
Nie wiem nie jestem ekspertem, (ja rozumie to tak) Trzy i powyzej (3 włacznie), niech się wypowiedzą eksperci.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 25.07.2014 06:44

kristo-1971 napisał(a):Witam wszystkich .
Jestem nowy , więc proszę o poradę - czy dla pontonu Kolibri KM300 i silnika SEA KING 4, wymagana jest winieta i patent , czy też nie ?

Odpowiem w materii patentu. Zgodnie z przepisami jest on wymagany na każde pływadło z silnikiem mechanicznym spalinowym, elektrycznym, parowym i co tam sobie jeszcze kto wymyśli.
Nie ma znaczenia długość sprzętu ani moc silnika. Nawet gdybyś do pleców sobie silnik doczepił () to w tym dziwnym kraju trzeba mieć na niego patent.

pzdr
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 25.07.2014 11:35

jacek2929 nie wprowadzaj w błąd, przepisy sie chyba zmieniły !

Żaglówki do 7.5 m długości kadłuba-bez patentu
Motorówki do 10 KW, czyli 13,6 KM- bez patentu.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 25.07.2014 11:39

A kiedy nastąpiła ta radykalna zmiana ?

http://www.zagrzeb.msz.gov.pl/pl/inform ... dpowiedzi/

pkt 9
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 25.07.2014 20:47

Monte Christo napisał(a):jacek2929 nie wprowadzaj w błąd, przepisy sie chyba zmieniły !

Żaglówki do 7.5 m długości kadłuba-bez patentu
Motorówki do 10 KW, czyli 13,6 KM- bez patentu.

Doczekam się na jakąś podstawę prawną? Czy też wysyłamy czytelników bez papierów na pływanie i łatwy łup dla policji wodnej?

ps. Dzięki za sprostowanie :)
Ostatnio edytowano 25.07.2014 21:15 przez jacek2929, łącznie edytowano 1 raz
Monte Christo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 25.07.2014 21:03

System zdobywania uprawnień jest trzystopniowy. Osoby, które zaczynają przygodę z żeglarstwem, będą mogły swobodnie pływać, bez posiadania odpowiedniego patentu, jachtem o długości kadłuba nieprzekraczającym 7,5 m

http://www.msport.gov.pl/article/kowals ... yki-wodnej

Ok. cały czas myślałem o Polsce :) Sorry, za zamieszanie.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 26.07.2014 01:12

Monte Christo napisał(a):System zdobywania uprawnień jest trzystopniowy. Osoby, które zaczynają przygodę z żeglarstwem, będą mogły swobodnie pływać, bez posiadania odpowiedniego patentu, jachtem o długości kadłuba nieprzekraczającym 7,5 m

http://www.msport.gov.pl/article/kowals ... yki-wodnej

Ok. cały czas myślałem o Polsce :) Sorry, za zamieszanie.

Przepisy w Polsce to zmieniły się ponad rok temu i w 2008 .
Z powodu wprowadzania zmian, nie można było zrobić patentu od połowy października2012 do wiosny (kwiecień?)2013
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 29.07.2014 08:04

Możliwe że będę ciągnął ponton do CRO.
Nie wiedziałem tego wcześniej i zarezerwowałem nocleg w Zagrzebiu.
Pytanie czy znacie jakiś parking strzeżony na którym mógłbym zostawić przyczepę z łodzią???

pytanie 2:
czy na Hvarze można kupić winiete? czy ktoś kupował?
znalazłem coś takiego jak poniżej - czy to tam?:
Office portu Hvar
21450 Hvar
Fabrika bb Dinko Zaninovic Kapitan biura Tel. 021 741 007 fax. 021 741 007 Godziny Hvar: 01:10. . - 31.05.2013 poniedziałek - piątek: od 07:00 do 14:00 01:06. . - 31.09.2013 Poniedziałek - piątek: 7:00 do 14:00 / 18:00 do 20:00 Sobota: od 07:00 do 13:00 Sobota: 08:00 do 11:00
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.07.2014 10:19

Cofasz z łodzią do ściany i po temacie. Tak parkowałem w Oekotelu w Grazu.
barwol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) barwol » 02.08.2014 14:36

Witam wszystkich! Mam pytanie z tych nietypowych ale nie znam lepszego miejsca na jego postawienie. Czy istnieje możliwość wpłynięcia do Wenecji pontonem od strony morza? Chcę to zrobić dokładnie z tego kempingu http://www.marinadivenezia.it/ita/. Przepraszam za zamieszanie "niechorwackie" i dziękuję za odpowiedź.
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 04.08.2014 17:13

barwol napisał(a):Czy istnieje możliwość wpłynięcia do Wenecji pontonem od strony morza? Chcę to zrobić dokładnie z tego kempingu http://www.marinadivenezia.it/ita/.

Kilka lat temu byłem na tym kempingu i też miałem pomysł, żeby tam wrócić z czymś własnym pływającym. Z tego co wiem, formalny zakaz jest tylko na Canale Grande, ale dla małego gumowca problemem będzie dość spora odległość od tego kempingu i bardzo duży ruch na torze, a poza torem płycizna. Do tego spora fala wytwarzana przez większe jednostki i nie wiem, czy znajdziesz miejsce do cumowania z którego Cię nie przegonią. Będę tam żaglówką, ale dopiero w pierwszej połowie września. Pewnie Ty już wrócisz. Na razie czytam to: http://www.azymutczarter.pl/relacja-2007-wlochy.html

pozdrav K

SPROSTOWANIE. W locji Adriatic Pilot przeczytałem, że do Canale Grande nie wolno wpływać jachtami, ale można łódkami i pontonami (w oryginale: "dinghy") w określonych porach dnia (oryg: "at certain times (not in the morning)").
DaJaRa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaJaRa » 04.08.2014 19:15

doportu napisał(a):Witam wszystkich, chciałem się podzielić spostrzeżeniem powakacyjnym..., 0d 15 lat spędzam wakacje w Chorwacji, od 12 z pontonem, oczywiście rozwojowo zaczynając od małego i słabej mocy do wersji optymalnej(na razie),teraz mam hondę 3,50 i 15 mercury, ale do brzegu...
Spędzałem urlop w Rovinji (Istria) i muszę ostrzec przed patrolami policji wodnej, szaleją..., wyposażyła ich unia w nowe łodzie patrolowe, całkiem spore i szybkie.
Po raz pierwszy to widzę, bo wiele lat pływaliśmy ostro przy nich i kończyło się tylko uśmiechem i pozdrowieniem.
W kanale Limskim robią łapanki, jeden czeka na końcu (dokąd można pływać, a drugi u wylotu przyczajony w porcie Valalty... jak tylko ktoś idzie za ostro to bez gadania 1000kun.
Obserwowaliśmy z portu i morza , czepią jak drogówka na Słowacji :D ,
po rozmowie ze złapanymi wiem że sprawdzają wszystkie papiery i oczywiście są mili ale konsekwentni.
Przestrzegam przed szaleństwem bliżej niż 250 metrów od brzegu, przynajmniej w okolicy miedzy portami Rovinji-Valalta-Vsar
pozdrawiam i życzę miłego urlopu :papa:

Policja wodna łapała również między Ploce a Sreserem. Urządzili sobie łapankę na turystów. Byliśmy w tym dniu jednymi z pierwszych, którzy znaleźli się wśród tych płacących. Przyczaili się za wyspą i za pływanie zbyt blisko brzegu w ślizgu (wg policji 200 m od brzegu) na pontonie trzeba było zapłacić. Na szczęście udało mi się ich przekonać i zamiast 1000 kun, zapłaciłam niecałe 770 - płatne gotówką na wodzie. Byli mili i na koniec kazali płynąć "polako".
Zatrzymywali wszystkich turystów, tak jak polska drogówka, swoich zostawiali w spokoju. Wyłapywali pontony, skutery i łódki na obcych rejestracjach i bez rejestracji. Sprawdzali również dokumenty (winiety, ubezpieczenie, patenty).
Miało to swoje plusy, bo na morzu po południu zrobiło się pusto - tylko my i czatująca policja. :D (nie licząc pontonu z bladymi, świeżo przybyłymi turystami, którzy wypłynęli na wycieczkę nieoznakowanym pontonem, co spowodowało szybki kontakt z patrolem wodnym).
Przy okazji dowiedziałam się, że na pontonie rozwinęliśmy prędkość powyżej 35 mil morskich na godzinę, co przy silniku 25 HP nierealne :D
Wyjeżdżając do Chorwacji jesteśmy zawsze przygotowani na ewentualny mandat, ale nie sądziliśmy, że nie będzie to auto lecz ponton. 8)
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 05.08.2014 09:40

MarekAqua napisał(a):Dostałem taki sam papierek jak w zeszłym roku tylko dopisano moc silnika który mam zamocowany na pontonie,oczywiście bez naklejki i listy.Koszt w ubiegłym roku 330kn a w tym 168kn.

Faktycznie spadł koszt winiety! Przynajmniej dla mojego pontonu z 20KM. W kapitanacie wyjaśnili mi, że teraz naliczają od mocy silnika.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.08.2014 10:45

Moje spostrzeżenia na temat pływania tutaj są nastepujące:
Co do kontroli to chyba zależy od wielkości kurortu.
My jesteśmy na takim małym zadupiu Borak - Dingać, koło Trstenika i nie widziałem tutaj ani jednej policji wodnej.
Mam też takie wrażenie (po rozmowach z niektórymi), że niektórzy pływający po okolicy pontonami nawet nie wiedzą, że trzeba jakies winiety kupować, a jest ich tutaj mnóstwo.
Powiem też, że głownym wyposażeniem łódek są olejki do opalania, zestawy do nurkowania, wędka i zimne Karlovacko.
W większosci widzę pontoniki takie około 3-4m, 5-15KM i ludzi pływających po okolicy (Polacy, Czesi, Chorwaci), aby znaleźć jakieś przytulne zatoczki i ponurkować, czy poopalać się (okolice Żuljany).
Ja oczywiście pierwszego dnia kupiłem winietę jeszcze w drodze tutaj (razem z ubezpieczeniem na ponton 4m i 30KM dałem 404kn).
Patent i dowód jak najbardziej był do wglądu.

Warto też mieć na uwadze, że popołudniami przychodzi większa fala i wycieczki rekreacyjno-krajoznawcze lepiej wykonywać wczesnym rankiem, gdyż wczoraj złapała nas spora fala i taka mała łupinka miała już problem z szybszym przemieszczaniem się do domu pod wiatr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 306
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone