Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 08.07.2014 23:14

FUX spoko.. w KRKA bylem ze 4 razy i tez tylko wycieczkowce widzialem wiec na logike to bralem hehehehe ;))
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 09.07.2014 20:27

Witajcie,
Ja już po 2 tygodniowym, jak zawsze wspaniały, wypoczynku w Chorwacji. Tym razem było wyjątkowo bo pierwszy raz z pontonem :)
A oto mój zestaw :
IMAG0619.jpg

Ponton 295 cm + Johnson 2T 9,9 hp

Mając do dyspozycji takie ( lub inne ) pływadło, odkrywa się Chorwację na nowo. Jest to wspaniała odmiana od dotychczasowego poszukiwania przeróżnych plaż samochodem.
Jako, że jestem na świeżo, chciałbym się podzielić swoimi przemyśleniami i radami dla osób, które pierwszy raz wybierają się z gumiakiem do Chorwacji :
1. Przy rezerwacji kwater miejcie na uwadze to, że wasz ponton jest składanym i nie nadaje się na bezpieczne pływanie na dużej fali. Powinniście wybierać miejsca spokojne, otoczone wyspami, takie jak np.: Ciovo. Ja byłem na Korculi w Prigradicy i bywały dni kiedy musiałem wyciągać ponton z wody. Fala była tak duża, że zalewała pokład, nie mówiąc o pływaniu.

2. Zawsze miejcie ze sobą tyle kapoków ilu ludzi na pokładzie ( nie wspominając, że to jest wymóg zarówno w Polsce jaki i w Chorwacji)

3. Nauczcie się kilku podstawowych węzłów kotwiczny, ósemka itp.

4. Przygotujcie amortyzatory na cumy. Poniżej link opisujący jak to zrobić :
jaka-kotwica-do-pontonu-t14986-15.html?hilit=amortyzator#p1152174

5. Kupcie kotwice. Ja miałem 3,5 kg i spokojnie wystarczyła

6. Kupcie odpowiednią długość lin. Myślę, że to spokojnie wystarczy : Kotwiczna 10 m, Cuma rufa ( z amortyzatorem ) 8 m i nie zaszkodzi na cumy dziobowej 8 m z amortyzatorem. Awaryjnie można wziąć 15 m liny do zrobienia bojki. U mnie nie było nawet zatopionego ucha więc znalazłem duży kamień, obwiązałem liną, przywiązałem 5l bańkę po wodzie i trzymało nawet na 1 m fali.

7. Pamiętajcie, że ponton to niewinna zabawka i nie ma nic wspólnego z łodziami motorowymi czy RIBami. Nie oddalać się od brzegu więcej niż 200 - 300 metrów. Morze potrafi się zmienić dosłownie w ciągu 5 minut ze spokojnego w rozbujane z falami uniemożliwiające bezpieczne pływanie pontonem.

8. Przestrzegajcie informacji zawartych na tabliczkach informacyjnych na pontonach odnośnie ładowności. Miałem przygodę kiedy przez zbyt duże dociążenie dzioba, zaczęła się przelewać woda ( chociaż ładowność nie została przekroczona ). Morze było gładkie jak stół ale przepływający RIB zrobił na tyle dużą falkę, że się przelało.

Trzeba robić wszystko z głową i nie ryzykować. Wtedy wakacje na pewno się udadzą... i te piękne zatoczki do których nie można się dostać od lądu... bajka :)
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 10.07.2014 11:56

Zellu - fajne info na co zwrocic uwage. Ja sie wybieram pierwszy raz z gumiakiem w sierpniu.
Stacjonuje w ROgoznicy wiec w tak duzej zatoce fali nie widzialem ani razu. (bylem tam 4 razy), wiec mysleze mi to nie grozi.
Co do amortyzattora zrobiony tak jak opisywal to smoki (ekspandor 12mm) ;-) Linki fi 10 mam 100M wiec nie braknie ;-)
Kamizelki w ilosci 4 szt bo niby ponton 5 osobowy ale nie mam zamiaru plywac w wiecej nic 4.
Zapasowa swieca do silnika jest, przewody paliwowe zapas jest, opaski dodatkowe. Klej + latki sa. Reszta na miejscu wyjdzie.
Jak bede na miejscu postaram sie opisac dokladnie co zabralem a o czym zapomnilem heheh ;- )
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 10.07.2014 12:07

Zeluu napisał(a):
7. Pamiętajcie, że ponton to niewinna zabawka i nie ma nic wspólnego z łodziami motorowymi czy RIBami. Nie oddalać się od brzegu więcej niż 200 - 300 metrów. Morze potrafi się zmienić dosłownie w ciągu 5 minut ze spokojnego w rozbujane z falami uniemożliwiające bezpieczne pływanie pontonem.
......

Tutaj kolega nieco przesadził. Pływanie w takiej odległości od brzegu w ślizgu to proszenie się o mandat nie małej wysokości.

Przypominam że do 250m od brzegu delikatnie z gazem.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 10.07.2014 12:13

fxd napisał(a):Zellu - fajne info na co zwrocic uwage.

(...)
Zapasowa swieca do silnika jest, (...) opaski dodatkowe.

Tak, podstawa to opaski zaciskowe, bez nich ani rusz - w końcu na nich świat stoi ;-)
Art_Ed
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Art_Ed » 10.07.2014 14:33

dokładnie , ostrożnie z wytwarzaniem fali :D bo to kosztuje 1000 kuna :cry:
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 10.07.2014 15:42

Marku , Marku --- ostatnio plywalem z kolega na Odrze i nie wiadomo czemu (silnik po przegladzie powiedzmy w ASO hahah) plywamy jakas chwile silnik dziwnie pracuje hmmm.... sciagamy bude a tutaj ZONK .. przewod paliwowy dziura .... i cieknie paliwo .. wiec odkrecamy opaske - rozpada sie w PIZ*u ;// tniemy skracamy pezwod no i "tytyrytki" mielismy wiec zaciesnelismy i bylo ok . ALe nie powiem opaska by sie przydala ;-)
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 10.07.2014 17:29

Tak jest opaski, klucz do świec i świece to podstawa. Wiem coś o tym. Ja zjechałem kawałek Korculi za kluczem do świec ...
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 10.07.2014 20:21

Zeluu napisał(a):Tak jest opaski, klucz do świec i świece to podstawa. Wiem coś o tym. Ja zjechałem kawałek Korculi za kluczem do świec ...

Dla mnie podstawą jest grill gazowy turystyczny.

Na przykład przy silniku czterosuwowym padnięcie świecy się nie zdarza prawie nigdy.
Tym nie mniej wożę ze sobą mały ale sprawny komplet kluczy, mogę nim naprawić drobne usterki silnika - bo umiem - i zdarzyło mi się to robić - problem z automatem rozruchu. Znam fachowców inżynierów wysokich technologii (tu nie ma sarkazmu), którzy nie potrafiliby powiedzieć do czego mogą służyć.

Podstawa to koledzy telefon do kogoś kto po Was się przykula lub kogoś wyśle jak coś padnie czego nie potraficie naprawić. Klucze, komplet naprawczy silnika, opaski są dla ludzi którzy potrafią ich użyć. Jak ktoś kupi nowy lub prawie nowy silnik i mu coś strzeli to nie będzie to wężyk czy opaska.

pzdr. :)

ps. Nie czytają tego forum tylko znawcy, nawet podstaw mechaniki.
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 10.07.2014 21:11

Jacku no racja nie przewidzialem tego ;-) dla mnie mechanika to hobby ;-)
Ja tam serwis swojej leciwej SELVY zrobilem sam. Simering, olej w spodzinie , pompa wody, swiece, nowe przewody i filtr paliwa, smarowanie wszystkich mechanizmow smarem miedzianym. Musze jeszcze smar wymienic nie wiem do czego to jest ale jest kalamitka wiec trzeba odkrecic i nasmarowac.
Tom_Krasu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Krasu » 11.07.2014 06:48

Witam
koledzy proszę o podpowiedź gdzie na półwyspie Pelješac kupię winietę na ponton
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 11.07.2014 06:54

Tom kilka stron wczesniej .
http://www.mppi.hr/default.aspx?id=491
Tom_Krasu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tom_Krasu » 11.07.2014 07:13

dzięki
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 11.07.2014 21:21

No i polatane dzis ..... ZOdiac 3.4+ stara SELVA 15 HP --- samemu to az kamizelke zalozylwm a woda przez pawez leciala strumieniem. .. w slizgu jestem zaskoczony na maxa. ;-) 2 osoby juz nie jest tak narwisty .. Plaska Odra 2 osoby + sabaka ;-)
Prawie MaX
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.07.2014 07:29

Film prywatny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 302
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone