Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 12.04.2007 20:57

Przyznaje się bez bicia. :D :D :D :D :D :D
Ale hobby się rozwija, i nestety rosną koszty ale może i dobrze bo moja lepsza połowa będzie miała mniej miejsca na kremy(które bardzo obciążały mój pojazd).
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.04.2007 16:58

Właśnie dokonałam zakupu pontonu - Honda T25-SE 4 osobowego oraz silnika 4 suwowego - Honda BF5 A4 LBU. W ramach promocji otrzymalam do niego linię paliwową i 20 litrowy bak. Pozostaje mi go teraz zarejestrować.
No właśnie i co jeszcze? :?: :lol:
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 20.04.2007 17:07

majeczka napisał(a):Właśnie dokonałam zakupu pontonu - Honda T25-SE 4 osobowego oraz silnika 4 suwowego - Honda BF5 A4 LBU. W ramach promocji otrzymalam do niego linię paliwową i 20 litrowy bak. Pozostaje mi go teraz zarejestrować.

witaj!
nie musisz go nigdzie rejestrować :-)

pozdrav
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 20.04.2007 17:19

majeczka napisał(a):Właśnie dokonałam zakupu pontonu - Honda T25-SE 4 osobowego oraz silnika 4 suwowego - Honda BF5 A4 LBU. W ramach promocji otrzymalam do niego linię paliwową i 20 litrowy bak. Pozostaje mi go teraz zarejestrować.

Majeczko!!
Gratuluje, ale po co Ci 20l bak, powinnaś dostać 12l(taki jest oryginalny) to i tak przy tym silniku, bardzo duży zbiornik. Na 20l to będziesz pływać 2 tygodnie, a po co tyle nosić. jest to jedyna rzecz którą należy wyjmować na noc z pontony, dlatego że mijscowe dzieci mają chroniczny brak benzyny do motorowerów. Reszta jest bezpieczna.
Rozumiem że ponton z dmuchaną podłogą?
Rejestruj w wydziale ochrony środowiska koszt 17zł, wcześniej zrób przelew na tę kwote.
Stopy wody pod kilem
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 20.04.2007 17:20

adam_cro napisał(a):

witaj!
nie musisz go nigdzie rejestrować :-)

pozdrav

Jak będzie pływała w Polsce musi mieć rejestracje. Wiadomośc z ostatniej chwili!!!
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.04.2007 17:45

Być może to nawet jest 12; całość odbieramy we wtorek. Problemem staje się baldachim, który teraz trzeba będzie niestety zrobić. Czy materiał na daszku zrobiony jest z dakronu? :papa:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 20.04.2007 20:25

daisykf napisał(a):Jak będzie pływała w Polsce musi mieć rejestracje. Wiadomośc z ostatniej chwili!!!

Coś się zmieniło?

Z tego co wiem to w tej chwili obowiązek rejestracji jest powyżej 5m długości, a w Sejmie leży projekt jeszcze bardziej liberalny. Masz jakieś "przecieki" na ten temat?
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 20.04.2007 20:27

majeczka napisał(a):Być może to nawet jest 12; całość odbieramy we wtorek. Problemem staje się baldachim, który teraz trzeba będzie niestety zrobić. Czy materiał na daszku zrobiony jest z dakronu? :papa:

W razie czego mogę pomóc.
Tkanina mam dakron, w biało niebieski paski, ale to proste.
Musicie mieć gumy do mocowania, baldachimu do pontonu.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 20.04.2007 20:49

MorskiPas napisał(a):
daisykf napisał(a):Jak będzie pływała w Polsce musi mieć rejestracje. Wiadomośc z ostatniej chwili!!!

Coś się zmieniło?

Z tego co wiem to w tej chwili obowiązek rejestracji jest powyżej 5m długości, a w Sejmie leży projekt jeszcze bardziej liberalny. Masz jakieś "przecieki" na ten temat?

W Chorwacji obowiazek rejestracji powyzej 2,5m długosci
długosć=na "load line"
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 20.04.2007 20:50

MorskiPas napisał(a):

Coś się zmieniło?

Rozmawiałem z komendantem policji rzecznej, (?).., w wypadku braku numerów musisz miec kopie zakupu sprzętu, dokładna kontrola itd.- jesteś podejrzany. lepiej wydać 17zł zarejestrowac w Biurze Ochrony Środowiska i mieć święty spokój.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.04.2007 21:00

Dysponujemy jedynie gumami zakupionymi w Tesco, a służącymi do mocowania bagażu na relingach / okrągłe, długie/. Co natomiast założyć na końcówki rurek?
I jak wyglądają przepisy dotyczące kamizelek ratunkowych na chorwackich wodach? :D
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 20.04.2007 21:07

daisykf napisał(a):
MorskiPas napisał(a):Rozmawiałem z komendantem policji rzecznej, (?)..,

Musieliście się nie do końca dogadać. Może i tak jest w przypadku łodzi podlegającej obowiązkowej rejestracji czyli większej niż 5m. Ale ponton 2,5m z silnikiem 5KM wedle stanu prawnego na dziś nie musi być rejestrowany.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 20.04.2007 21:15

majeczka napisał(a):I jak wyglądają przepisy dotyczące kamizelek ratunkowych na chorwackich wodach? :D

Przepisy przepisami a zwykły zdrowy rozsądek i odpowiedzialność za życie najbliższych nakazuje mieć przynajmniej jedną kamizelkę ratunkową (nie asekuracyjną) dla każdego członka załogi.

Do tego wodoszczelne futerały na telefony i zapisane numery na które należy dzwonić w razie potrzeby. Oby takiej potrzeby nigdy nie było, ale w myśl przysłowia: "strzeżonego Pan Bóg strzeże" jak masz to nie użyjesz.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 20.04.2007 21:19

majeczka napisał(a):Dysponujemy jedynie gumami zakupionymi w Tesco, a służącymi do mocowania bagażu na relingach / okrągłe, długie/. Co natomiast założyć na końcówki rurek?
I jak wyglądają przepisy dotyczące kamizelek ratunkowych na chorwackich wodach? :D

Tak to wygląda u mnie

Obrazek
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 20.04.2007 21:50

Tak to wygląda u mnie

Obrazek
Problemem wydaje się prawdopodobnie stopa, podpora utrzymująca stelaż baldachimu. Czy jest to skonstruowane na zasadzie przyssawki przytwierdzającej całość do pontonu? Może coś bliżej na e-maila?
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies