Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2014 11:25

Wszystkie moje posty stopniowo wycofuję z forum. Koniec pisania na tych kartach. smoki3
Ostatnio edytowano 19.05.2019 20:07 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 27.06.2014 11:40

Smoki - spoko spoko bede wodowal dopiero w przyszlym tygodniu . Wyjazd do CRo 3.08.14 wiec mysle ze przetestuje go na Odrze dosc mocno ;-) Swiece musze wymienic i mysle ze tyle ;-)) Chyba ze jakie s pomysly co do dwusuwa co moge przy nim zrobic.
Co do pontonu to nie podobaja m isie zagiecie przy pawezy od dolu bede chcial je troche rozkleic i przykleic jeszcze raz. Bo tam na dole moze puszczac wode .
Załączniki:
asdf.jpg
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 27.06.2014 14:01

fxd napisał(a):Marcinie ---> no ponton juz zarejestrowany w Urzedzie Miasta - PZW ;-) Do amatorskiego polowu ryb ;-)
17 zl oplata skarbowa.
No co do kamizelek . .. no w 5 osob bede plywal moze 2 razy w roku .. i zstanawialem sie na kamizelkami ale chyba bezpieczenstwo wazniejsze, no i kupie 5 szt .
A co do zestawu ... co powiedzie ..?
Silnik troche stary ale ale na zimnym pali od zaciagniecia. Na cieplym tez ;-)

Jeszcze nie wodowalem wiec nie wiem jak to plywa ;-)

A czekaj czekaj . .dzwonilem do Starostwa to uslyszalem ze oni tylko silniki do 5 Kw :O

3.tut. Urząd rejestruje sprzęt pływający używany do połowu ryb bez napędu mechanicznego o iloczynie długości i szerokości nieprzekraczającym 20 m2 lub o napędzie mechanicznym o mocy do 20 kW,
http://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe ... polowu-ryb
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 27.06.2014 17:10

fxd napisał(a):MArku a w samej rogoznicy nie wykupie winiety ?? ?
http://www.mppi.hr/default.aspx?id=7583

Do pontonu 3.4M jaka kotwica ile wagi . .???

@fxd
Nie wiem, jak z Rogoznicą, ja stacjonuję blisko Trogiru i tam załatwiam formalności.

Kotwica:
Używałem ok. 6kg, składanej. Ważna jest nie tyle waga, ile rodzaj i długa lina.
Na fali, przy pionowej i naprężonej linie ponton podniesie nawet 10kg kotwicy.
Fajnie mieć łańcuch, tak ze 2-3m przy kotwicy, żeby ją przytrzymał położoną na dnie. No i oczywiście linę ze trzy razy dłuższą od głębokości kotwiczenia.
W przypadku pontonu min. 6mm (8 max.) plus guma jako amortyzator, jeśli jest fala.
Od lat używam w tym celu normalnych gum transportowych, które można kupić w wielu miejscach. Stosuję po dwie na amortyzator, tak że dublują się funkcjonalnie, na wszelki wypadek.

A w ogóle to gratulacje z zakupu i życzę Ci tyle radości, ile ja miałem z mojego pontonu.
A za rok się zobaczy, co dalej... ;-)
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 27.06.2014 21:07

fxd: co do Rogoznicy...
winietę wykupisz bez problemu w kapitanacie - ostatni i w zasadzie jedyny budynek (wcześniej jest tylko morze lub mały budynek przy scenie) za kamienną bramą nad drogą, na wyspie-centrum po prawej stronie drogi od strony mariny Frapa,

nie wiem gdzie dokładnie stacjonujesz, ale zaręczam nawet w niektórych miejscach zatoki rogoznickiej możesz mieć zabawę z dopłynięciem przy niekorzystnym wietrze, ale jeśli będziesz pływał w miejscach osłoniętych od wejścia do zatoki, to nie powinieneś mieć problemów.
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 27.06.2014 22:37

MArku spoko czytam i widzialem jak zrobic amora z gumy hehehe:D
A porady jak najbardziej . . . mile widziane ;-)

piotrs - THX .. no Rogoznica .. na samym koncu zatoki :D
Co do wyjaci z zatoki . .. no zobaczymy ;-) hehehe
Teraz testy na Odrze ;-)
NO to kolejny off top :P :
http://dobrekleje.pl/
Tym chce kleic ponton MAFIX PLAST VP 5318
Gosciu ktory sprzedawal mi ponton mowil ze on tylko i wylacznie uzywa :
http://www.sklepdaglezja.pl/klej-szewski-40ml.html
torche o nim poczytalem i chwala klej za 2.8 zl :D
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 27.06.2014 23:31

fxd napisał(a):Swiece musze wymienic i mysle ze tyle ;-)) Chyba ze jakie s pomysly co do dwusuwa co moge przy nim zrobic.

Wymień olej w spodzinie. Obejrzyj stary olej. Jak jest emulsja to znaczy, że spodzina bierze wodę (w starszych motorach to częsta przypadłość).

fxd napisał(a):bede chcial je troche rozkleic i przykleic jeszcze raz. Bo tam na dole moze puszczac wode .

Dziesięć razy się zastanów, zanim rozkleisz to co fabryka skleiła. Trudno jest to skleić równie dobrze. Jak przecieki są nieduże, to ja bym nie ruszał.

pozdrav K
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 27.06.2014 23:41

No .. co do silnika to .. co serwisowac w starym dwusuwie .. a kto tosie . .pisac prosze .. ;-)
Z dokladnym opisem co i jak .. .
Jaki olej co odkrecic .. ?? ITD

Co do klejenie to tam gdzie zaznaczylem .. czuc dziure na przelot .. wiec musze niecoe rozkleic .. kupic scisk stolarkin i skleic tylko jak czlowiek zaczyna czytac czym kleic to glupieje na maxa:D
Ostatnio edytowano 27.06.2014 23:43 przez fxd, łącznie edytowano 1 raz
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 27.06.2014 23:42

O wirniku pompy wody nie zapomnij - bo pewnie silnik chłodzony wodą.
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 27.06.2014 23:44

baunty .. no tutaj chyba wszystko ok bo na wolnych obrotach woda wylatuje z 2 dziurek z jednej mocniej z drugiej nieco slabiej .. wiec mysle ze chlodzenie okk jest. .
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 27.06.2014 23:51

Ja bym nie patrzył na nic tylko wymienił.
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 28.06.2014 00:01

Info jakies co i jak . . . . . ? ? gdzie ..??
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 28.06.2014 20:27

fxd napisał(a):Info jakies co i jak . . . . . ? ? gdzie ..??

Wbij sobie w google model silnika i wirnik śruby a pojawią sie oferty.
Reszty dowiesz się w sklepie gdzie będziesz ją kupował.
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 28.06.2014 21:16

fxd:
na końcu zatoki czyli pewnie Stupin Celine. Spoko, zaręczam będziesz miał niezłe używanie na swoim pływadełku - tutaj woda bardzo spokojna i można się poślizgać. Z zatoki też spróbuj wypłynąć, choćby, żeby obejrzeć Veliką Smokvice (wysepka). Wyglądaj niebieskiego pontonu, to może się spotkamy na wodzie ;)
We Wro serdecznie polecam sklep i serwis na Nyskiej - doradzą i pomogą, a jak trzeba to wszystko ściągną na czas.
Zdrów!
Piotr
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 29.06.2014 19:58

piotrs - a cumujesz tam do wolnej bojki ..?? i tyle ..?
Zostawiam ponton + silnik .
Zabieram linie paliwowa i swiece ...?

Co do bojki to jak snurkowalem widzialem duze betonowe bloki i brak liny na gore (na powierzchnie)
Mam nazmiar zabrac butelke 5L i przywiazac sie do czegos takiego ;-) Mysle ze bedzie okk ..
Co Wy na to ?
No i jaka koncowke potrzebuje tdo pompowania pontonu .. ?
Bo chce sobie sprawic cos takiego ....
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... zia%C5%82y

No to jeszcz ejeden edit - kamizelki ratunkowa czy asekuracyjne ? ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 299
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone