Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 26.06.2008 22:07

M.Smoczkiewicz napisał(a):Dobre!!! :lol: Znaczy porzucić złudzenia ? :wink:

Absolutnie nie :!: ale na wypożyczenie łódki wiosłowej to ja bym nie liczył. Nawet jak taką znajdziesz to cena będzie za wysoka. Na Twoim miejscu kupiłbym byle jaki ponton w supermarkecie byle by miał możliwość przyczepienia silniczka. A jak skosztujesz to ... zachorujesz ... tak jak my wszyscy tutaj.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 26.06.2008 22:23

Walduś napisał(a):Zastanawiam się też jak wiązać ponton w Cro? Czy są tam boje, czy brać należy kotwicę i jaką? A ile liny?

Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniem?

Widzę, że nikt Ci nie odpowiedział, pewnie dlatego, że odpowiedź na to pytanie jest trudna. Wszystko zależy od warunków na miejscu. Ja cumowałem w maleńkim porciku w którym mój gospodarz trzymał swoją łódkę. Miejsca było na tyle, że stałem na 2 cumach nie dotykając nabrzeża. Mogłem też stać na jego bojce kilka metrów od brzegu. Ale ja już na etapie szukania kwatery pytałem o "parking dla łódki".

Możesz też stać w porcie albo na bojce, ceny są przeróżne, od 5 kun za metr długości do plus nieskończoności.

Jak nie wiesz co zastaniesz na miejscu to zabierz 30 metrów cienkiej linki (fi 6-8mm). Na miejscu znajdziesz sobie odpowiednio duży kamień, a bojkę zrobisz z butelki PET.

Jak będziesz na kempingu to możesz też wyjąć ponton z wody i położyć koło namiotu. Możliwości jest sporo i wszystko zależy od warunków na miejscu.

Nie zostawiaj na noc na kotwicy, to za duże ryzyko.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.07.2008 17:03

Z innej beczki. Na plażę (taką wymarzoną przez Krzysia.... :twisted: )codzienie przyplywal Chorwat. Łodzia rybacką, małą, z 25 konną Hondą....
Robiło wrażenie... :lol:

Cena wypożyczenia motorowki ze 100KM około 6m open za 150 euro/dzień + paliwo
Na kilka dni byłoby taniej.
Pytanie. Jaki sens targac to z Polski?
Zauważone. Większość łódek pływa na plażę i z powrotem. Max. kilka km....
Jeszcze jedno. Większość jachtów na dieselgrocie... Jakaś moda, czy co.... :roll:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 01.07.2008 17:57

Rok 2007 - RIB 5,5m silnik 100km stawka 220euro, nie można bylo nic utargować. Miejsce Vela Luca wyspa Korcula. Oczywiście + paliwo.
Czekali kilka dni na wolny termin
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 03.07.2008 18:18

FUX napisał(a):Cena wypożyczenia motorowki ze 100KM około 6m open za 150 euro/dzień + paliwo

Od zawsze wiadomo, że czarter wychodzi taniej chyba, że ktoś pływa >3 miesiące w roku . Ale z drugiej strony ... ciasne ale własne.

FUX napisał(a):Zauważone. Większość łódek pływa na plażę i z powrotem. Max. kilka km....

Ja też tak robię. Po prostu nie lubię dźwigać tony gratów na plażę i z plaży i nie lubię też jeździć na plażę samochodem. Pływać motorówką dla przyjemności można przez pierwsze pół godziny, potem się nudzi.

FUX napisał(a):Jeszcze jedno. Większość jachtów na dieselgrocie... Jakaś moda, czy co.... :roll:

Pewnie dlatego, że się spieszą. Teraz w sezonie jest taki tłok, że miejsca w porcie kończą się wczesnym popołudniem. Wieczorem to nawet boje są zajęte i pozostaje bujanie sie na kotwicy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.07.2008 18:28

MorskiPas napisał(a):
FUX napisał(a):Cena wypożyczenia motorowki ze 100KM około 6m open za 150 euro/dzień + paliwo

Od zawsze wiadomo, że czarter wychodzi taniej chyba, że ktoś pływa >3 miesiące w roku . Ale z drugiej strony ... ciasne ale własne.

FUX napisał(a):Zauważone. Większość łódek pływa na plażę i z powrotem. Max. kilka km....

Ja też tak robię. Po prostu nie lubię dźwigać tony gratów na plażę i z plaży i nie lubię też jeździć na plażę samochodem. Pływać motorówką dla przyjemności można przez pierwsze pół godziny, potem się nudzi.

FUX napisał(a):Jeszcze jedno. Większość jachtów na dieselgrocie... Jakaś moda, czy co.... :roll:

Pewnie dlatego, że się spieszą. Teraz w sezonie jest taki tłok, że miejsca w porcie kończą się wczesnym popołudniem. Wieczorem to nawet boje są zajęte i pozostaje bujanie sie na kotwicy.

:mrgreen:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 03.07.2008 19:06

FUX napisał(a)::mrgreen:

Ale żeś się rozpisał. Nie rozbolały Cię paluszki od tej pisaniny :?: :twisted:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.07.2008 19:25

MorskiPas napisał(a):

:wink: Nic a nic... :twisted:
Wiesz. Najśmieszniejsze było to, że dobrze, lecz rozsądnie wiało nawet w plecy, a chłopaki na dieslu.... 8)
Benzyna także sporo kosztuje, więc w sumie wytłumaczenie sensowne.
Krzysiu. Mam dla Ciebie kilka odosobnionych zatoczek wokół Pakostane i ślad GPS na Kornati, gdzie stołują sie delfiny.... :P
Dyskretne zatoczki po drodze dostępne.
Chyba zrobię sobie sternika i operatora...
Wyczarteruję jakiegoś żagla i na dieslu kawał Adriatyku opłynę... :wink:
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 03.07.2008 21:05

FUX napisał(a):
MorskiPas napisał(a):

Wiesz. Najśmieszniejsze było to, że dobrze, lecz rozsądnie wiało nawet w plecy, a chłopaki na dieslu.... 8)
Krzysiu. Mam dla Ciebie kilka odosobnionych zatoczek wokół Pakostane i ślad GPS na Kornati, gdzie stołują sie delfiny.... :P

Fuxie, a dasz namiary GPS na te Twoje miejsca z delfinami??

pozdrav
adam_cro
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 03.07.2008 21:37

FUX napisał(a):Mam dla Ciebie kilka odosobnionych zatoczek wokół Pakostane i ślad GPS na Kornati, gdzie stołują sie delfiny.... :P

adam_cro napisał(a):Fuxie, a dasz namiary GPS na te Twoje miejsca z delfinami??

Pewnie da, ale najpierw Ci zrobi kontrolę zapasów piknikowych, żebyś nie otruł delfinów przemyconymi ziemniakami i konserwami z Pudliszek.

:lol: :lol: :lol: :lol:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 03.07.2008 21:53

FUX napisał(a):Krzysiu. Mam dla Ciebie kilka odosobnionych zatoczek wokół Pakostane i ślad GPS na Kornati, gdzie stołują sie delfiny.... :P

To wal na mejla. Co prawda w tym roku chyba nie skorzystam bo chciałbym dorobić staż do sternika morskiego, a to łatwiej zrobić na zimniejszych wodach, ale schowam sobie na dysku i na pewno nie zginie.

FUX napisał(a):Wyczarteruję jakiegoś żagla i na dieslu kawał Adriatyku opłynę... :wink:

Jak masz żaglem jeździć na dieslu to lepiej weź to co ja mam w awatarze. Będzie taniej i wygodniej. W czerwcu i wrześniu taką łódkę dają za 1000 euro na tydzień, pływa tak samo jak żaglowy na silniku, a odpada Ci kombinowanie czy się zmieścisz pod mostem i czy Ci wody pod kilem wystarczy.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.07.2008 10:33

MorskiPas napisał(a):
FUX napisał(a):Krzysiu. Mam dla Ciebie kilka odosobnionych zatoczek wokół Pakostane i ślad GPS na Kornati, gdzie stołują sie delfiny.... :P

To wal na mejla. Co prawda w tym roku chyba nie skorzystam bo chciałbym dorobić staż do sternika morskiego, a to łatwiej zrobić na zimniejszych wodach, ale schowam sobie na dysku i na pewno nie zginie.

FUX napisał(a):Wyczarteruję jakiegoś żagla i na dieslu kawał Adriatyku opłynę... :wink:

Jak masz żaglem jeździć na dieslu to lepiej weź to co ja mam w awatarze. Będzie taniej i wygodniej. W czerwcu i wrześniu taką łódkę dają za 1000 euro na tydzień, pływa tak samo jak żaglowy na silniku, a odpada Ci kombinowanie czy się zmieścisz pod mostem i czy Ci wody pod kilem wystarczy.

A co to za sprzęt?
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 04.07.2008 11:19

FUX napisał(a):A co to za sprzęt?

Adriatic 790 z 35-cio konnym Perkinsem. Ok 2-3 litrów na godzinę, Vmax 7 węzłów.

http://www.jetto.hr/adriatic790.htm
http://www.yacht-rent.com/shows.php?yacht=3534-uk-1-
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.07.2008 12:09

Dzięki. Przemyślę....

Ślad doszedł?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.07.2008 15:23

adam_cro napisał(a):
FUX napisał(a):
MorskiPas napisał(a):

Fuxie, a dasz namiary GPS na te Twoje miejsca z delfinami??

pozdrav
adam_cro

Podaj maila.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone