smoki3 napisał(a):Zeluu napisał(a):
Co do amortyzatora to chyba to jest ciekawe :
http://www.permatech.com.pl/e-sklep/ind ... a-16-20-mm
Niestety nie! Te amortyzatory które wymieniłeś są zbyt twarde do pontonu. Jeśli je zamontujesz klejone uchwyty liny pontonu na krótkiej szybkiej fali Adriatyku potrafią się wyrwać. Dlatego wieloletnim doświadczeniem został opracowany ten amortyzator. Musisz go wykonać samodzielnie z liny fi 10-12mm i gumy do mocowania plandek samochodowych.
Super, dziękuję. Rozumiem, że ten patent można wykorzystać na kotwicę i cumę ?
Wytłumacz mi po co jest ta szybko złączka ? Do oczka ?
Zeluu napisał(a):smoki3 napisał(a):Zeluu napisał(a):
Co do amortyzatora to chyba to jest ciekawe :
http://www.permatech.com.pl/e-sklep/ind ... a-16-20-mm
Niestety nie! Te amortyzatory które wymieniłeś są zbyt twarde do pontonu. Jeśli je zamontujesz klejone uchwyty liny pontonu na krótkiej szybkiej fali Adriatyku potrafią się wyrwać. Dlatego wieloletnim doświadczeniem został opracowany ten amortyzator. Musisz go wykonać samodzielnie z liny fi 10-12mm i gumy do mocowania plandek samochodowych.
Super, dziękuję. Rozumiem, że ten patent można wykorzystać na kotwicę i cumę ?
Wytłumacz mi po co jest ta szybko złączka ? Do oczka ?
Zeluu napisał(a):Dziękuję.
Tak podsumowując :
1. Robię dwie liny cumownicze z amortyzatorem. Jedna dziobowa, druga rufowa np. do kotwicy. Szybkozłączka dla ułatwienia do oczka.
2. Mocuję dodatkowe 2 oczka, symetrycznie. Na pawęży. Tylko powiedźcie jeszcze na jakiej wysokości na pawęży. 3/4 wysokości ?
Zeluu napisał(a):1. A co gdy zakładam cumę dziobowa na amortyzatorze, a na rufie rzucam kotwicę? Na kotwicy nie potrzebuję amortyzatora ?
2. To samo jak cumuję burtą. Czy na dziobie tylko amortyzator ? Co z rufą? Dodam, że jeszcze odbijacze dokładam.
Zeluu napisał(a):2. W moim cumowanie burtą będzie codziennością. Przy domu, który wynajmujemy, jest betonowy pomost z polerami i wydaje mi się, że to będzie najlepsze rozwiązanie ( nie wiem czy będzie bojka). Dlatego wracam do pytania czy jak będę cumował burtą potrzebuję amortyzator na rufę i burtę ?
Zeluu napisał(a):2. W moim cumowanie burtą będzie codziennością. Przy domu, który wynajmujemy, jest betonowy pomost z polerami i wydaje mi się, że to będzie najlepsze rozwiązanie ( nie wiem czy będzie bojka). Dlatego wracam do pytania czy jak będę cumował burtą potrzebuję amortyzator na rufę i burtę ?
Zeluu napisał(a):Przy cumowaniu burtą myślałem, żeby wykorzystać oczka na rufie i dziobie...
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...