Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.06.2014 09:38

Dokładnie.
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 15.06.2014 09:41

smoki3 napisał(a):
Zeluu napisał(a):

Co do amortyzatora to chyba to jest ciekawe :

http://www.permatech.com.pl/e-sklep/ind ... a-16-20-mm

Niestety nie! Te amortyzatory które wymieniłeś są zbyt twarde do pontonu. Jeśli je zamontujesz klejone uchwyty liny pontonu na krótkiej szybkiej fali Adriatyku potrafią się wyrwać. Dlatego wieloletnim doświadczeniem został opracowany ten amortyzator. Musisz go wykonać samodzielnie z liny fi 10-12mm i gumy do mocowania plandek samochodowych.

Super, dziękuję. Rozumiem, że ten patent można wykorzystać na kotwicę i cumę ?
Wytłumacz mi po co jest ta szybko złączka ? Do oczka ?

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2014 09:45

Zeluu napisał(a):
smoki3 napisał(a):
Zeluu napisał(a):

Co do amortyzatora to chyba to jest ciekawe :

http://www.permatech.com.pl/e-sklep/ind ... a-16-20-mm

Niestety nie! Te amortyzatory które wymieniłeś są zbyt twarde do pontonu. Jeśli je zamontujesz klejone uchwyty liny pontonu na krótkiej szybkiej fali Adriatyku potrafią się wyrwać. Dlatego wieloletnim doświadczeniem został opracowany ten amortyzator. Musisz go wykonać samodzielnie z liny fi 10-12mm i gumy do mocowania plandek samochodowych.

Super, dziękuję. Rozumiem, że ten patent można wykorzystać na kotwicę i cumę ?
Wytłumacz mi po co jest ta szybko złączka ? Do oczka ?

Obrazek

Dla ułatwienia życia ;) Czyli szybkiego mocowania liny cumowniczej, kotwicy....Złączkę lepiej kup z klasówki ponieważ ze zwykłej stali bardzo szybko rdzewieje.

Obrazek
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 15.06.2014 09:52

Dziękuję.

Tak podsumowując :
1. Robię dwie liny cumownicze z amortyzatorem. Jedna dziobowa, druga rufowa np. do kotwicy. Szybkozłączka dla ułatwienia do oczka.
2. Mocuję dodatkowe 2 oczka, symetrycznie. Na pawęży. Tylko powiedźcie jeszcze na jakiej wysokości na pawęży. 3/4 wysokości ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2014 10:11

Zeluu napisał(a):Dziękuję.

Tak podsumowując :
1. Robię dwie liny cumownicze z amortyzatorem. Jedna dziobowa, druga rufowa np. do kotwicy. Szybkozłączka dla ułatwienia do oczka.
2. Mocuję dodatkowe 2 oczka, symetrycznie. Na pawęży. Tylko powiedźcie jeszcze na jakiej wysokości na pawęży. 3/4 wysokości ?

1. Jedna lina cumownicza (złączka) z amortyzatorem- od dziobu. Druga od pawęży wystarczy sama lina.

2. 3/4 - 1/2 wysokości będzie dobrze, 10 do 15 cm od krańca pawęży. Jednak musisz przemyśleć dobrze sprawę wiercenia ponieważ to jednorazowa czynność. Musisz się zastanowić czy czasami nie będziesz mocował jeszcze do pawęży kółek do przewozu pontony po lądzie.

Obrazek
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 15.06.2014 10:31

1. A co gdy zakładam cumę dziobowa na amortyzatorze, a na rufie rzucam kotwicę? Na kotwicy nie potrzebuję amortyzatora ?
2. To samo jak cumuję burtą. Czy na dziobie tylko amortyzator ? Co z rufą? Dodam, że jeszcze odbijacze dokładam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2014 10:47

Zeluu napisał(a):1. A co gdy zakładam cumę dziobowa na amortyzatorze, a na rufie rzucam kotwicę? Na kotwicy nie potrzebuję amortyzatora ?
2. To samo jak cumuję burtą. Czy na dziobie tylko amortyzator ? Co z rufą? Dodam, że jeszcze odbijacze dokładam.

1. Ja nigdy nie mocuję kotwicy od rufy. Lecz myślę, że jeśli obie liny będą mocowanie twoim sposobem (przeciwbieżnie) to jeden amortyzator stanowczo wystarczy. Jednak jeśli zamontujesz tylko kotwicę od rufy to warto przepiąć amortyzator do kotwicy.

2. Burtą cumuje się raczej rzadko i na chwilę (przeważnie z braku miejsca). Odbijacze chronią przed uszkodzeniem burty o betonowy brzeg.

Obrazek
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 15.06.2014 10:56

2. W moim cumowanie burtą będzie codziennością. Przy domu, który wynajmujemy, jest betonowy pomost z polerami i wydaje mi się, że to będzie najlepsze rozwiązanie ( nie wiem czy będzie bojka). Dlatego wracam do pytania czy jak będę cumował burtą potrzebuję amortyzator na rufę i burtę ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2014 11:09

Zeluu napisał(a):2. W moim cumowanie burtą będzie codziennością. Przy domu, który wynajmujemy, jest betonowy pomost z polerami i wydaje mi się, że to będzie najlepsze rozwiązanie ( nie wiem czy będzie bojka). Dlatego wracam do pytania czy jak będę cumował burtą potrzebuję amortyzator na rufę i burtę ?

Raczej cumuj do bojki "amortyzatorem" lub przeciwbieżnie do mola. Przy cumowaniu bokiem występuje ten sam problem co przy cumowaniu dziobem lub rufą. Krótka szybka fala oraz słabe punkty mocowania pontonu czyli klejone uchwyty do mocowania cum. Trzeba je zamortyzować (dwa uchwyty na jednej burcie), pozostaje wykonać wersję "makro" amortyzatora "MorskiPas" x 2 sztuki.

Przy takim burtowym cumowaniu występuje jeszcze więcej "strzałek ugięcia" (sił zrywających uchwyt) niż przy parkowaniu do bojki.
.
ps. Wielka "kupa" klamotów.

Obrazek
Ostatnio edytowano 15.06.2014 11:17 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 15.06.2014 11:16

Zeluu napisał(a):2. W moim cumowanie burtą będzie codziennością. Przy domu, który wynajmujemy, jest betonowy pomost z polerami i wydaje mi się, że to będzie najlepsze rozwiązanie ( nie wiem czy będzie bojka). Dlatego wracam do pytania czy jak będę cumował burtą potrzebuję amortyzator na rufę i burtę ?

Amortyzator jest Ci po prostu potrzebny :D
Przy cumowaniu do polera jeszcze bardziej, bojki same w sobie trochę amortyzują, poler trzyma na sztywno.

Jeśli koniecznie chcesz cumowac do polera, to postaraj się nie robić tego bokiem i zrób jedną bojkę.
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 15.06.2014 11:25

Przy cumowaniu burtą myślałem, żeby wykorzystać oczka na rufie i dziobie...
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 15.06.2014 11:29

Zeluu napisał(a):Przy cumowaniu burtą myślałem, żeby wykorzystać oczka na rufie i dziobie...

Do czego?
Musisz mieć jakiś odciąg aby ponton nie tlukł o brzeg/ pomost
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2014 11:31

Zeluu napisał(a):Przy cumowaniu burtą myślałem, żeby wykorzystać oczka na rufie i dziobie...

Nie widzę tego.....

Obrazek
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 15.06.2014 11:36

baunty napisał(a):

Do czego?
Musisz mieć jakiś odciąg aby ponton nie tlukł o brzeg/ pomost

Zeluu, odczytaj pw
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 15.06.2014 12:54

Dzięki... jeszcze się muszę dużo nauczyć :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 290
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone