Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 28.05.2014 11:14

spellkast napisał(a):Takie małe OT:
Czy ktoś wie gdzie na wyspie Krk można kupić winietkę na ponton?

W kapitanacie w mieście Krk.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 28.05.2014 11:15

AdamBeata napisał(a):Jeszcze jedno pytanie dotyczące OC bo będę potrzebował.

O ile nic się nie zmieniło OC wymagane dla silników od 15KW, czyli 20KM jeszcze nie potrzebuje, ja nie wykupuję.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 28.05.2014 11:17

marsik napisał(a):
Dodam moją opinię jako użytkownika airmaty - Honwave 3,8m. W pełni zgadzam się z CroMarkiem - jeśli ciśnienie jest 0,8 bara ponton spisuje sie na wodzie bardzo dobrze. Uważam, ze przy tej długości to rozsądny wybór. Z pompką Bravo namęczyłem się w zeszłym roku, straciła jakby sprawność i miałem tak godzinkę machania..., zainwestowałem więc w akumulatorową BRAVO HP i jest super.
Przewaga główna: TRANSPORT - ponton waży 44kg i jest jednym pakunkiem, a ponton ze składaną podłogą to 65-80kg i dwa pakunki. Jeśli wyjazd z rodziną (u mnie 2+3+pies) do Cro bez przyczepki to jedyne rozwiązanie.
RIb - oczywiscie jest lepszy, ale porównywanie nie ma sensu - to wyjazd z przyczepką. I zgadzam się, ze RIB to ma sens tak powyżej 5m., a to już oznacza inny koszt - także inny silnik itd, itp.

Wszystko w miarę potrzeb i możliwości.
Jeśli ktoś kupuje ze względu na możliwość transportu w bagażniku, to zapewne wybierze ponton , a jaki to już problem kupującego.
Nie zawsze uda się kupić na początek sprzęt docelowy, bo wiadomo "w miarę jedzenia apetyt rośnie" :wink:
Jak się bardziej zapali do pływania, to być może kiedyś zmieni na riba - bo to zupełnie inne pływanie, Ci którzy przeszli z pontonu na riba coś o tym wiedzą, ale o tym było już i tu na forum, więc nie będę się powtarzał - najczęstsza opinia jest taka, że to zupełnie inna bajka.

Kwestia transportu z przyczepką ma minusy, ale ma też plusy..... bardzo dużo bagażu wchodzi na przyczepkę (riba, ponton), widywałem pontony wożone na przyczepce - w aucie może być pusto i można się przespać po drodze.
Nie trzeba kombinować przy pakowaniu jeśli ktoś zmienia miejsca pobytu na wakacjach, łatwiej wyskoczyć w odległe miejsce aby dzień popływać.
Przy jedno/dwudniowych wyjazdach w Polsce dużo czasu zabiera pakowanie i rozpakowywanie.
Nie wiem jak wpływa na tuby częste składanie i rozkładanie.

Jednak co by nie pisać, jedno i drugie daje nam możliwość zupełnie innego wypoczynku.
Jeśli ktoś chce kupić ponton, to odpowiedź może być jedna - niech kupuje, bo to naprawdę super sprawa :D
Ze swej strony zalecałbym dobieranie silnika o maksymalnej dopuszczalnej mocy - znam ludzi którzy wymieniali silniki na większe bo "czegoś brakowało" (kilku forumowiczów też zmieniało silniki).
Niestety sam to przerobiłem :( w tym roku będzie 90KM - już podczepione, tylko docierać trzeba 20godzin.

Pzdr i życzę wiele frajdy na wodzie.

Roxi napisał(a):A ja się własnie dowiedziałam, że mój kochany kupił ponton... silnik już miał, więc "tylko" ponton 8O
I teraz muszę caaaaalutki ten temat przeczytać i to jeszcze ze zrozumieniem :mrgreen:

To tylko pogratulować i powitać w klubie "zarażonych pływaniem" :D
Ciężko się z tej choroby wyleczyć :oczko_usmiech:
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 28.05.2014 11:59

baunty napisał(a):Wszystko w miarę potrzeb i możliwości.
Jeśli ktoś kupuje ze względu na możliwość transportu w bagażniku, to zapewne wybierze ponton , a jaki to już problem kupującego.
Nie zawsze uda się kupić na początek sprzęt docelowy, bo wiadomo "w miarę jedzenia apetyt rośnie" :wink:
Jak się bardziej zapali do pływania, to być może kiedyś zmieni na riba - bo to zupełnie inne pływanie, Ci którzy przeszli z pontonu na riba coś o tym wiedzą, ale o tym było już i tu na forum, więc nie będę się powtarzał - najczęstsza opinia jest taka, że to zupełnie inna bajka.

:-D apetyt rośnie, rośnie, mnie już po roku rośnie apetyt na używanie RIBa, tak 5,5-6m + 90-100km :wink:
Co do pontonów - warto porównywać tylko porównywlane rozwiązania, np. ponton airmata czy sztywna podłoga, RIB czy skorupa.

baunty napisał(a):Kwestia transportu z przyczepką ma minusy, ale ma też plusy..... bardzo dużo bagażu wchodzi na przyczepkę (riba, ponton), widywałem pontony wożone na przyczepce - w aucie może być pusto i można się przespać po drodze.
Nie trzeba kombinować przy pakowaniu jeśli ktoś zmienia miejsca pobytu na wakacjach, łatwiej wyskoczyć w odległe miejsce aby dzień popływać.

Przyczepka daje komfort ładowności, ale spowaaaaalnia... :x
To, plus wyliczenia finansowe kosztu RIBa jaki miałby sens dla moje rodziny, skłaniają mnie do stwierdzenia, że przy wyjazdach rzędu 3 tygodnie w Cro, lepszym rozwiązaniem jest wynajmowanie RIBa na miejscu na 2 tyg. zamiast kupowanie.

baunty napisał(a):Przy jedno/dwudniowych wyjazdach w Polsce dużo czasu zabiera pakowanie i rozpakowywanie.
Nie wiem jak wpływa na tuby częste składanie i rozkładanie.

Na razie nie zaobserwowałem negatywnego wpływu na tuby. Pompuje, wypompowywuje - wszystko w porządku. Chociaż właśnie do krótkich wypadów na Wisłę rozważam zakup przyczepki - jeśli mam popływać 2 godziny, a proces pakowanie-rozkładanie-składanie-pakowanie-wypakowanie trwa 1,5h to warto by było.

baunty napisał(a):Jednak co by nie pisać, jedno i drugie daje nam możliwość zupełnie innego wypoczynku.
Jeśli ktoś chce kupić ponton, to odpowiedź może być jedna - niech kupuje, bo to naprawdę super sprawa :D
Ze swej strony zalecałbym dobieranie silnika o maksymalnej dopuszczalnej mocy - znam ludzi którzy wymieniali silniki na większe bo "czegoś brakowało" (kilku forumowiczów też zmieniało silniki).
Niestety sam to przerobiłem :( w tym roku będzie 90KM - już podczepione, tylko docierać trzeba 20godzin.
oj to,to :D :D :papa:
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 28.05.2014 12:07

kaz344 napisał(a): Ja w ostatnie wakacje wlekłem syna (55kg) na desce za swoim pontonem Yam380s z Honda BF15 a na pokładzie było jeszcze nas trójka razem 170kg Lina podpieta do dwóch fabrycznych zaczepów po obu stronach pawęży. Pawęż jest też fabrycznie wzmocniona. ... :lol:

dzięki kaz344, tak myślałem, chyba zdecyduję się na na jakąś zabwkę do ciągnięcia, np.
http://www.jobesports.com/products/towables/2-person/tribal-ii-2p/
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 28.05.2014 14:18

Kolego kaz344 czy mógłbyś wstawić zdjęcie,lub szkic tych fabrycznych zaczepów?Mam Busha Craba i ewentualnie chciałbym coś takiego dorobić do pawęży,chyba że ktoś ma jakiś inny sposób podpięcia linki do ciągnięcia jakiejś zabaweczki.
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 28.05.2014 14:25

Małe pytanko :

Czy w Cro ponton do 3 m nie musi mieć, żadnych pozwoleń tzn. nie muszę iść do kapitanatu , kupować ubezpieczenie itp. ?
Jeżeli tak to rozumiem, że paten tak czy siak trzeba mieć ( o ile silnik powyżej 5 km ) ?
spellkast
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) spellkast » 29.05.2014 09:04

marsik napisał(a):
spellkast napisał(a):Takie małe OT:
Czy ktoś wie gdzie na wyspie Krk można kupić winietkę na ponton?

W kapitanacie w mieście Krk.

Jeszcze raz małe OT do kolegi Marsika: a w którym miejscu jest kapitanat w Krku? Znalazłem adres kapitanatu w internecie, ale na street view w tym miejscu jest jakaś prywatna kamienica.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 29.05.2014 12:00

Županijska lučka uprava KRK, 51500 Krk, Trg bana Josipa Jelačića 5
Anđelko Petrinić, dipl. ing. 051 220 165, 051 880 072, adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

czy prywatna to nie wiem :wink: , przy parkingu, narożna, z zielonymi okiennicami, z herbem chorwackim
poza tym każdy miejscowy Ci wskaże...

https://www.google.pl/maps/@45.025641,14.573007,3a,75y,326.6h,90.38t/data=!3m4!1e1!3m2!1sIiShwczLRKmvtiNiMrcVog!2e0
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.05.2014 12:27

Zeluu napisał(a):Małe pytanko :

Czy w Cro ponton do 3 m nie musi mieć, żadnych pozwoleń tzn. nie muszę iść do kapitanatu , kupować ubezpieczenie itp. ?
Jeżeli tak to rozumiem, że paten tak czy siak trzeba mieć ( o ile silnik powyżej 5 km ) ?

A To czytał :lol:
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 29.05.2014 12:38

Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 05.06.2014 14:50

Chodziłem, chodziłem i wychodziłem... a raczej zakupiłem na tegoroczny wyjazd na Korcule, ponton 295 + piękny silniczek Johnson 9,9 w dwusuwie. W sobotę pierwszy test nad Zegrzem. To mój pierwszy sprzęt więc wybaczcie mój entuzjazm. :)

Wiele w tym wątku już napisano i pokazana ale po zakończonym teście też dodam swoje odczucia na temat takiego połączenia sprzętowego.
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 05.06.2014 21:14

marsik

A propo pompowania pontonu - podłącz się pod rurę wydechową swojego auta. Kilka sekund i ponton nadmuchany. Oczywiście jak masz sprawny katalizator i silnik. Nie czuć spalin.
Osobiście tak dmuchamy materace jak idziemy na plażę.
Przejściówka zakładana na rurę i końcówka do pontonu. Niemcy z powodzeniem stosują ten patent.
pece2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pece2 » 05.06.2014 21:42

Witam.
Teraz ja się pochwalę, w poprzednią sobotę też zdałem na sternika.
Problem w tym, że na 30-u zdających oblało 18-u !!!!
Na egzaminie był Pan v-ce Prezes PZMiNW. Zero rozmów i prób ściągania !
kajkaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kajkaj » 06.06.2014 14:03

Wynająłem kwaterę z miejscem do cumowania, ale jest to bojka oddalona od brzegu jakieś 50 metrów. W związku z tym mam pytanie, czy wystarczy cumować ponton na jednej cumie dziobowej + amortyzator? Czy lepiej poszukać miejsca do cumowania przy nabrzeżu?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 286
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone