spellkast napisał(a):Takie małe OT:
Czy ktoś wie gdzie na wyspie Krk można kupić winietkę na ponton?
W kapitanacie w mieście Krk.
marsik napisał(a):
Dodam moją opinię jako użytkownika airmaty - Honwave 3,8m. W pełni zgadzam się z CroMarkiem - jeśli ciśnienie jest 0,8 bara ponton spisuje sie na wodzie bardzo dobrze. Uważam, ze przy tej długości to rozsądny wybór. Z pompką Bravo namęczyłem się w zeszłym roku, straciła jakby sprawność i miałem tak godzinkę machania..., zainwestowałem więc w akumulatorową BRAVO HP i jest super.
Przewaga główna: TRANSPORT - ponton waży 44kg i jest jednym pakunkiem, a ponton ze składaną podłogą to 65-80kg i dwa pakunki. Jeśli wyjazd z rodziną (u mnie 2+3+pies) do Cro bez przyczepki to jedyne rozwiązanie.
RIb - oczywiscie jest lepszy, ale porównywanie nie ma sensu - to wyjazd z przyczepką. I zgadzam się, ze RIB to ma sens tak powyżej 5m., a to już oznacza inny koszt - także inny silnik itd, itp.
Roxi napisał(a):A ja się własnie dowiedziałam, że mój kochany kupił ponton... silnik już miał, więc "tylko" ponton
I teraz muszę caaaaalutki ten temat przeczytać i to jeszcze ze zrozumieniem
baunty napisał(a):Wszystko w miarę potrzeb i możliwości.
Jeśli ktoś kupuje ze względu na możliwość transportu w bagażniku, to zapewne wybierze ponton , a jaki to już problem kupującego.
Nie zawsze uda się kupić na początek sprzęt docelowy, bo wiadomo "w miarę jedzenia apetyt rośnie"
Jak się bardziej zapali do pływania, to być może kiedyś zmieni na riba - bo to zupełnie inne pływanie, Ci którzy przeszli z pontonu na riba coś o tym wiedzą, ale o tym było już i tu na forum, więc nie będę się powtarzał - najczęstsza opinia jest taka, że to zupełnie inna bajka.
baunty napisał(a):Kwestia transportu z przyczepką ma minusy, ale ma też plusy..... bardzo dużo bagażu wchodzi na przyczepkę (riba, ponton), widywałem pontony wożone na przyczepce - w aucie może być pusto i można się przespać po drodze.
Nie trzeba kombinować przy pakowaniu jeśli ktoś zmienia miejsca pobytu na wakacjach, łatwiej wyskoczyć w odległe miejsce aby dzień popływać.
baunty napisał(a):Przy jedno/dwudniowych wyjazdach w Polsce dużo czasu zabiera pakowanie i rozpakowywanie.
Nie wiem jak wpływa na tuby częste składanie i rozkładanie.
oj to,tobaunty napisał(a):Jednak co by nie pisać, jedno i drugie daje nam możliwość zupełnie innego wypoczynku.
Jeśli ktoś chce kupić ponton, to odpowiedź może być jedna - niech kupuje, bo to naprawdę super sprawa
Ze swej strony zalecałbym dobieranie silnika o maksymalnej dopuszczalnej mocy - znam ludzi którzy wymieniali silniki na większe bo "czegoś brakowało" (kilku forumowiczów też zmieniało silniki).
Niestety sam to przerobiłem w tym roku będzie 90KM - już podczepione, tylko docierać trzeba 20godzin.
kaz344 napisał(a): Ja w ostatnie wakacje wlekłem syna (55kg) na desce za swoim pontonem Yam380s z Honda BF15 a na pokładzie było jeszcze nas trójka razem 170kg Lina podpieta do dwóch fabrycznych zaczepów po obu stronach pawęży. Pawęż jest też fabrycznie wzmocniona. ...
marsik napisał(a):spellkast napisał(a):Takie małe OT:
Czy ktoś wie gdzie na wyspie Krk można kupić winietkę na ponton?
W kapitanacie w mieście Krk.
Zeluu napisał(a):Małe pytanko :
Czy w Cro ponton do 3 m nie musi mieć, żadnych pozwoleń tzn. nie muszę iść do kapitanatu , kupować ubezpieczenie itp. ?
Jeżeli tak to rozumiem, że paten tak czy siak trzeba mieć ( o ile silnik powyżej 5 km ) ?
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...