Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 08.01.2014 13:54

Jak masz potwierdzenie zapłaty to "od reki". Ja robiłem tak, że wypełniałem wniosek, i druczek wpłaty po czym poszedłem do banku i po zapłaceniu oddałem urzednikowi. Przez czas kiedy byłem w banku urzędnik wypisał mi dowód. Jakbym miał wczesniej oplacony druk nie musiałbym do banku iść, chociaz czasowo to by było to samo bo i tak bym czekał na wypisanie druku.
CK-Kondi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CK-Kondi » 09.01.2014 14:41

Marshall napisał(a):Miałem niegdyś Hondę BF5 + pomton 250cm też Honda (patent, wineta, rejestracja nie wymagane w CRO) .

Na małe jednostki z silnikiem patent nie jest obowiązkowy? mam na myśli ponton 2,9 m długości i silnik 4 konie? (pomijam osiągi jakie będzie rozwijać)
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 09.01.2014 15:34

CK-Kondi napisał(a):
Marshall napisał(a):Miałem niegdyś Hondę BF5 + pomton 250cm też Honda (patent, wineta, rejestracja nie wymagane w CRO) .

Na małe jednostki z silnikiem patent nie jest obowiązkowy? mam na myśli ponton 2,9 m długości i silnik 4 konie? (pomijam osiągi jakie będzie rozwijać)

Tu masz odpowiedzi.
https://www.cro.pl/wyjazd-z-wlasna-lodka-pontonem-skuterem-wodnym-t28177.html#p549775
Morski Pas aktualizował wiadomości, więc przeczytaj pierwszy post w wątku
MarekAqua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekAqua » 12.01.2014 12:10

Witam.Wybieram się w tym roku do Starigrad Paklenica,mam zamiar popływać w tych okolicach /kanion velebit,rzeka zmarnja/.Czy któryś z szanownych kolegów,koleżanek ma doświadczenie na tych wodach,jakieś sugestie.porady.Posiadam ponton 3.80,silnik 15km.Pozdrawiam. :oczko_usmiech:
CK-Kondi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CK-Kondi » 13.01.2014 11:34

baunty napisał(a):
CK-Kondi napisał(a):

Tu masz odpowiedzi.
https://www.cro.pl/wyjazd-z-wlasna-lodka-pontonem-skuterem-wodnym-t28177.html#p549775
Morski Pas aktualizował wiadomości, więc przeczytaj pierwszy post w wątku

Dziękuje za odpowiedź.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 15.01.2014 01:04

fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 17.01.2014 19:05

Jeśli chodzi o silniki to w naszym kraju wysypu szybko nie będzie :mrgreen: podejrzewam że nigdy go może nie byc :D Jeśli się trafia coś ciekawego z mocą 10-13,5KM to warto szybko rozważać opcje zakupu.Widze że temat troche podupadł ze wezględu na porę roku.Pochwalcie się planami na nowy sezon :D
doportu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doportu » 17.01.2014 23:53

Witam wszystkich, chciałem się tu wcisnąć do rozmowy o odblokowaniu silnika.
Ja mam 15 KM 2T Mercury i służy mi ten motor od sześciu lat, chodzi jak burza..., ale czytam że odblokowujecie i zastanawiam się czy ja też mogę czy to dotyczy tylko 9,9 KM?.
Każdy chce mieć więcej to i mnie się zamarzyło, ponton przewiduje max 20KM, a zmiana na nowy 20/25KM to już poza moimi możliwościami finansowymi..., może coś podpowiecie...
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.01.2014 09:58

Witam...Jako, że też jestem zainteresowany, mam założone powiadomienia. Dzisiaj przyszły m.in. takie oferty
http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-suzuki-25-km-4-suw-krotka-stopa-i3893090335.html
http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-mercury-25-km-czterosow-2006-rok-i3894609962.html
i ósemka, ale cenka taka sobie
http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-yamaha-8-hp-krotka-stopa-s-ideal-i3892867844.html
Można popatrzeć......pozdr
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 18.01.2014 14:42

doportu - Odblokować można silniki ktore są zdławione z wyższych mocy. Niegdyś granicą na pływanie bez patentu było 10KM, stąd wzieły się silniki 9.9 powstałe z 15-sto konnych bo taniej było zablokować istniejącą już konstrukcję niz projektować od podstaw nowy silnik o mocy wymaganej przez prawo. Nie miało by to sensu poniewaz później tą granicę podniesiono do 10KW czyli 13,6KM, stad silniki o takiej właśnie mocy. Co do Twojego Mercurego to raczej nie ma tam czego odblokowywać bo po co fabryka blokowała by go np. z 20KM skoro i tak patent był na obydwie moce potrzebny ?
Zobacz do katalogu jezeli dany silnik z danej pojemności ma rózne moce to można wtedy dalej zgłębiać temat. Z tym że nie zawsze da się cos zrobić np. Tohatsu ma silniki o róznej mocy z tego samego bloku i pojemności ale ta moc wynika z zainstalowania np dwóch gaźników zamiast jednego. Nawet jak dokupisz gaźnik to go nie bedzie gdzie przykręcić. Mercury ponoć daje zupełnie inny gaźnik/gaźniki do modelu mocniejszego - wiadomośc z serwisu SPEED w Krakowie.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 18.01.2014 16:33

Witam po przerwie panowie kupiłem Yamahe 9.9 i mam pytanie co to za gniazdko koło ssania ? test w beczce wszystko ok biegi wchodzą bez zgrzytów ale troszkę nim częsie ale może tak to ma być bo nie mam porównania :D
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 18.01.2014 16:52

oto foto
Załączniki:
DSC_0087_zmniejszacz-pl_862320.jpg
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 18.01.2014 17:24

Wyjscie przy ssaniu to prawdopodobie zasilanie 12V musisz sprawdzic przy zapalonym silniku czy podaje prąd.Jesli chodzi o silniki podane przez Adama to celowałbym w suzuki choć nic nie pisze czy posiada tyrm hydrauliczny.W silniku 10HP trym nie jest potrzebny ale przekonałem się że w moim 50hp bez tego pływanie byłoby ciezkie więc to nie jest bajer a duża pomoc :D
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 18.01.2014 18:45

Gniazdo to zasilanie 12V - z tego co widziałem na instrukcjach sprzętu (np. echosonda), nie powinno się odbiorników podłączać bezpośrednio do tego gniazda. Najlepiej zastosować jakiś mały akumulatorek i poprzez niego odbierać prąd. W silniku nie ma regulatora napięcia i prąd w zależnosci od obrotów ma różne wartosci co może uszkodzić elektronikę echosondy czy GPS. Ale zarówka powinna dać radę :D W starych ruskich Wichrach podlaczalismy tak halogen i nic się złego nie działo poza tym że na wolnych obrotach prawie nie świecił.
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 18.01.2014 19:59

regulator napięcia nie zajmuje duzo miejsca wiec może byc juz wbudowany zreszta mozna go poszukać bo powinien miec radiator i bedzie go widac :D najprosciej jest sprawdzic miernikiem co pokazuje
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 277
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone