Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 03.01.2014 21:25

W tym roku na Hvarze po zdjęciu blokady palił mi np. w rejsie z Gdinja na latarnię Plocica pomiedzy Hvarem a Korculą z dwoma dorosłymi na pokładzie, po fali na pełnym gazie spalił ok 6l/mtg.
Jak plywam powoli nie sprawdzam bo nie widac aby ubywało. Tak jak pisałem, zeby utrymać ponton w ślizgu z rodzinką na pokładzie teraz można pływać na pół gazu. Jak miał 9.9 cały czas musiał być full.
Nie mierzę zużycia, wtedy na latarnię zwrócilem na to uwagę i wyszło jak pisałem... pewnie jak pływam na połowie gazu to literek, półtora w dół ale dokładnie nie mierzyłem.

jacek2929 - a ten Parsun sie nie psuje? Pytam bo sam chciałem kupić taki silnik ale 99 na 100 mi odradzało dlatego kupiłem Yamahę. Z tego co wiem to chiński sprzęt i mimo ze na licencji to podobno materiałowo i jakościowo nie jest a przynajmniej na początku nie było za dobrze. Jego brat blizniak to chyba SEA KING ???

Co do tego "jadu" o którym pisałem to chodzi mi o to, że dwusów wydaje się żywszy przy tej samej mocy. Mój tata ma Mercurego 30KM 2-suw a jego kumpel Hondę 30KM 4-suw. Honda cichsza, aksamitnie pracuje ale wejście na pełne obroty zajmuje jej wiecej czasu... Mercury, głosniejszy, wiecej pali ale jednak szybszy.
Ostatnio edytowano 03.01.2014 21:35 przez Marshall, łącznie edytowano 2 razy
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 03.01.2014 21:31

No to faktycznie sporo. Musiałbym zmienić zbiornik na 24l, teraz mam 12 i jest za głowę.

Dzięki za odpowiedź.

Parsun
Pali na rys. Ale mam go dopiero 1 sezon więc po następnym powiem może coś więcej. Problem miałem z mechanizmem rozruchu. Ktoś w "serwisie" źle poskładał linkę zabezpieczenia przed zapalaniem na biegu i lekko blokowało przy zapalaniu. Poskładałem poprawnie i śmiga. Ale i tak mechanizm kupię nowy bo kosztuje jakieś grosze.

Faktem jest że apetyt rośnie i już chodzi mi po głowie F25 :)
Ostatnio edytowano 03.01.2014 21:38 przez jacek2929, łącznie edytowano 2 razy
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 03.01.2014 21:36

Ja mam 24 litry, mniejszy 12l mam ale używam WYŁACZNIE jak rezerwę.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 04.01.2014 08:02

Marshall napisał(a):Ja mam 24 litry, mniejszy 12l mam ale używam WYŁACZNIE jak rezerwę.

Mnie wystarcza 12, jak płynąłem gdzieś dalej to zabierałem ze sobą + 10L (nie przydało się na szczęście)

co do większych 2T:
4-6L/h jest do przyjęcia, jednak nie wyobrażam sobie jak taka 12L miałaby mi starczyć na 40 minut pływania. Pomijając wydatek. Codziennie jak przypływam inni idą "walić w kocioł" i grilować, a kierownik łodzi najpierw musi zatankować, zrobić mieszankę itd. No wczasy dla "ciecia".
Wystarczy mi zachodu z parkowaniem sprzętu na noc.

Pozdrawiam.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 06.01.2014 14:12

Ok to mniej więcej już wiem jak ze spalaniem :-) a teraz mam pytanie jakie dokumenty czy jak do się odbywa przy zakupie silnika przechodzonego ? umowa kupna-sprzedaż ? I na jakiej podstawie w Chorwacji wykupie winete ?
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.01.2014 14:47

na silnik umowa k/s. Na ponton też musisz mieć dokument zakupu i musisz to zarejestrować aby móc pływać.
Patent masz?
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 06.01.2014 15:36

baunty napisał(a):na silnik umowa k/s. Na ponton też musisz mieć dokument zakupu i musisz to zarejestrować aby móc pływać.
Patent masz?

Przy małych mocach nie jest wymagana umowa kupna silnika, jeżeli będziesz to rejestrował w starostwie jako sprzęt wędkarski. Potrzebna będzie jedynie faktura lub umowa na ponton.
Patent motorowodny: egzamin to jedna wielka ściema(jak 30 lat temu na prawo jazdy), ale warto umieć to i owo dla własnego i innych bezpieczeństwa. Na sam dokument czeka się 30 dni (podobno roboczych), ale mnie udało się załatwić w 21 kalendarzowych :mrgreen: .
I właśnie tego potrzebujesz do opłaty brzegowej. Rejestracja pontonu i patent.

ps. Taka rada. Jak chcesz popływać 5KM/osobę musisz mieć.

pzdr.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 07.01.2014 22:07

Tak ponton zarejestrowałem ale to tylko kartka A4 ze zarejestrowany i nr. Myślałem ze to jakiś taki rejestr troszkę poważniejszy ( tez tak macie? chodzi mi o ponton).
Nie, patentu nie mam ale niebawem zrobię ,a czy jak będę robił opłatę morską wymagana jest umowa kupna/sprze silnika? czy tak jak pisałeś rejestracja i patent ?
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 07.01.2014 22:25

Rejestracja pontonu w Starostwie czyli do połowu ryb tak właśnie wygląda...
Na świadectwie rejestracji w PZMiNW masz wszystkie informacje: długość, szerokość, wysokośc, zanurzenie, numer kadłuba, numer i moc silnika, port cumowania, nazwa jednostki,niezbędne wyposażenie. Jest też to dokument zgodny z przepisami dotyczącymi ruchu jednostek pływających a nie jak zaświadczenie ze Starostwa spełniające TYLKO wymogi Ustawy o Rybactwie Śródlądowym. Według naszego prawa rejestracja do połowu ryb nie spełnia wymogów Ustawy o Żegludze Śródladowej jak równiez rozporządzeń dotyczących sportu motorowodnego. Na razie to przechodzi, ale za jakis czas Chorwaci moga przestać respektować rejestrację wedkarską.
Koszt jak dla mnie "prawdziwej" rejestracji to obecnie 60zł, do rejestracji nie trzeba umów kupna-sprzedaży bo pisze się oświadczenie własności, poza tym numer to kilka cyfr a nie elaborat na kadłubie.
Numer z PZMiNW to np. KM-0123, a ze Starostwa MP-KRA-1234A/13 nie dość, że to żle wyglada to jeszcze trzeba więcaj ponton farba spaprać lub więcej naklejek nakleic.
Ponizej wklejam fotke jak wygląda numer z PZMiNW, "wędkarski" na dziób by nie wszedł...
Obrazek
Tutaj zapozyczony z google numer wędkarski:
Obrazek
Jest różnica ???? W ostatnie wakacje, miałem kontrolę na granicy SK/HU prez patrol słowackiej straży granicznej i dowód rejestracyjny z PZMiNW był wystarczający dla f-szy aby potwierdzić ze silnik i ponton należą do mnie.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 07.01.2014 22:49

Dokładnie tak jak pisze Marshall, zarejestruj ponton bez kombinacji w PZŻ lub PZM iNW. Silnik też jest ujęty w dowodzie, wymianę trzeba zgłaszać i wyrobić nowy dokument.
Rejestrując ponton w starostwie z przeznaczeniem do wedkarstwa śródlądowego- w Chorwacji pływasz niezgodnie z prawem.
To jest sucha wykładnia i nikt na razie tego nie sprawdza , ale po co narażać się na ewentualne przykrości- w razie W ubezpieczyciel też się może zorientować, że ma możliwość wycofać się z odpowiedzialności.

Ja mam zarejestrowany w PZŻ, jak coś to służę pomocą.
Na patent trzeba czekać ok.3-4 tygodnie od.egzaminu-weź to pod uwagę.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 07.01.2014 23:07

Tu, Panowie macie rację. W zestawie zarej. w starostwie, nie ma de facto udokumentowania na własność silnika....Przy fatalnym splocie sytuacji (odpukać) mogą być z tego niezłe jaja......
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 08.01.2014 07:46

O właśnie oto mi chodzi, ja tam jeszcze nic nie bazgroliłem na pontonie bo ten nr. to był dziwny to gdzie mam się zgłosić żeby zrobić to poprawnie?
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 08.01.2014 11:51

Tutaj masz podane adresy siedzib okręgowych PZMiNW:
http://www.pzmwinw.pl/o_zwiazku/okregi.html
A wracając ro rejestracji to warto zarejestrować ponton nawet taki którego parametry nie wymagają rejestracji i zezwoleń na pływanie. Miałem niegdyś Hondę BF5 + pomton 250cm też Honda (patent, wineta, rejestracja nie wymagane w CRO) i mimo wszystko zarejestrowałem ten zestaw - ZERO stresu na granicy i w razie kradzieży mamy dowód ze skradziony sprzęt jest naszą własnością.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 08.01.2014 13:35

Ja mam już zarejestrowany jako "poważna łódź rybacka" :D

Ale mam pytanie czy tą rejestrację w PZMiNW załatwialiście od ręki, czy też trzeba było czekać (jeśli tak to ile), lub nie daj boże jechać 2 razy ?

pzdr.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 08.01.2014 13:53

jacek2929 napisał(a):Ja mam już zarejestrowany jako "poważna łódź rybacka" :D

Ale mam pytanie czy tą rejestrację w PZMiNW załatwialiście od ręki, czy też trzeba było czekać (jeśli tak to ile), lub nie daj boże jechać 2 razy ?

pzdr.

W PZŻ wszystko załatwisz pocztą i telefonicznie.
Są bardzo uczynni.
Ostatnio edytowano 08.01.2014 13:55 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 276
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone