Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 16.10.2013 09:24

A tak na marginesie....ten dział to chyba jest o pontonach..pływaniu nimi...o przyjemnościach z tym związanych....problemach..Może trzymajmy się tego....Bo robi się jałowa dyskusja..jak przekupy na targu...Kafeteria frustratów różnej maści....
Krzychu...róbmy swoje..:)
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 16.10.2013 09:58

w odp koledze jacek2929 w dwóch kwestiach merytorycznych - mam wrażenie, że kolega jakby poprawił tony z czego należy się cieszyć :)

Napisy:
- zamierzam po kilku latach przejść na RIBa, czyli pewnie sprzedać ponton, nowy nabywca jak będzie chciał umieścić swoje nowe numery to z namalowanymi będzie miał kłopot, a naklejki (przynajmniej moje) łatwo odkleić, stąd uważam, że lepiej nie malować, co też poradziłem koledze zainteresowanemu tematem. Co to ma wspólnego z oszukańczym handlem, który mi był sugerowany, doprawdy nie wiem. Rozumiem, że nie mając naklejek tuż przed wyjazdem kolega jacek2929 namalował napisy, może tez bym tak zrobił. Niektórzy proponowali przykleić fragment plandeki z namalowanymi napisami, który to fragment można potem odkleić.

Długość stopy silnika do pontonu:
- po prostu nie spotkałem się poszukując pontonu, czytając fora itd. z pontonem, który miałby zalecany silnik z długą stopą, pontony mają na tyle niską pawęż, że generalnie właśnie do nich są silniki z krótką stopą - to samo pisał na str. 208 stronie Rysio, nie widzę też związku miedzy airmatą a wysokością stopy - czy sztywna podłoga, czy airmata - i pawęż, i zanurzenie będą takie same, więc i silnik taki sam - krótki. Oczywiście racja, co potem uprzejmie kolega jacek2929 napisał, że jeśli byłby wymagany długi a ktoś kupi krótki to będzie miał większy kłopot, a odwrotnie zdecydowanie mniejszy, choć też. Ale opinie z forum to tylko pomoc, jak ktoś kupuje to raczej się upewni w specyfikacji jaki ma wymogi jego pływadło, jakie zalecenia daje producent/sprzedawca. Jak pisałem - pływałem najpierw moim pontonem z długą stopą (przez przypadek), obecnie przeszedłem na krótką stopę. Nie obserwuję problemów z kawitacją, poza bardzo ostrym skrętem, wykręcaniem bączków, ale myślę, że to raczej kwestia wpływania szybkiego do już napowietrzonej wody. Natomiast problem miałem z długą stopą taki, że woda przelewała mi się przez pawęż - większe obciążenie i część silnika nie przewidziana do tego znajdowała się w wodzie zgarniając ją do góry. Teraz kompletnie nie mam tego problemu - krótki silnik jest przewidziany do mojego pontonu, sprawuje się idealnie, choć jeszcze nie pływał po morzu, po większych falach.
A propos, kolega Barwol pływał po Wiśle w Krakowie (str. 208), nie w Cro. Co nie wyjaśnia dlaczego w ogóle miał taki problem, ciekawe. Potem jednak pisał o pływaniu w Cro i nie wracał już do problemu, więc może znalazł rozwiązanie? To jednak bodaj jedyny taki przypadek zgłoszony na tym forum, pontoniarze tutaj o ile wiem mają/zalecają krótką stopę.
Może na taki problem jakimś rozwiązaniem byłoby to http://www.sesport.com/Home.asp
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 16.10.2013 10:25

Szukałem kiedyś po zakupie info na temat mojego pontonu (bo może sprzedawca się mylił) i znalazłem. Tyle że na innym forum pewnej Pani doradzili krótką 5 z yamahy. Nawet nie chcę myśleć jak to pływa. Znalazłem też opis jak pewien motorowodniak przerabiał pawęż kolibri pod silnik z krótką stopą.

Hydrofile to genialny wynalazek (moje zdanie) żeby nie stawiało dęba i łatwiej ponton wchodził w ślizg. Co do pomocy przy łapaniu powietrza myślę że może nie pomóc bo on wyciąga tył do góry.

Naklejki - jak się zostawi ponton w chorwackim słońcu na 2 tygodnie, a potem jeszcze (niektórzy tak robią) trzyma napompowany na zewnątrz muszą zostawić trudne do usunięcia ślady nawet po kilku miesiącach.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 16.10.2013 13:38

cromix napisał(a):
alias21 napisał(a):A tak na marginesie....ten dział to chyba jest o pontonach..pływaniu nimi...o przyjemnościach z tym związanych....problemach..Może trzymajmy się tego....Bo robi się jałowa dyskusja..jak przekupy na targu...Kafeteria frustratów różnej maści....
Krzychu...róbmy swoje..:)

Nie wiem czy popiszemy , po tym jak się zalogowałem pod innym nickiem... to znów blokada na pisanie i ZMIANA W REGULAMINIE :mrgreen: o serwisach proxy :oczko_usmiech: poczytaj

EDIT to nie jest klon, po prostu uniemożliwiono mi pisanie. Z ostatniego nicka to po wprowadzeniu zmian w regulaminie :mrgreen: ale jak nick był założony to regulamin był inny 8)

Kij się zawsze znajdzie, a jak nie to trzeba go strwożyć. A poza tym co ma proxy do wiatraka. Co ci da to że ukryjesz swój adres IP? I tak musisz być zalogowany. Bez sensu.

A wracając do pontonów żeby było w temacie to fajnie taki mieć :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.10.2013 13:53

cromix napisał(a):Nie wiem czy popiszemy ,

Wystarczy że zalogujesz się pod tym nickiem od którego zaczynałeś pisać na forum.

Na temat proxy itp. proponuję przenieść się na PW, meile czy telefony.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 16.10.2013 18:29

Rysio napisał(a):
cromix napisał(a):Nie wiem czy popiszemy ,

Wystarczy że zalogujesz się pod tym nickiem od którego zaczynałeś pisać na forum.

Oczywiście jest paragraf na temat tego ze nie wolno porzucać starego konta i zakładać nowego?
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 16.10.2013 22:58

jacek2929 napisał(a):Szukałem kiedyś po zakupie info na temat mojego pontonu (bo może sprzedawca się mylił) i znalazłem. Tyle że na innym forum pewnej Pani doradzili krótką 5 z yamahy. Nawet nie chcę myśleć jak to pływa. Znalazłem też opis jak pewien motorowodniak przerabiał pawęż kolibri pod silnik z krótką stopą.

Hydrofile to genialny wynalazek (moje zdanie) żeby nie stawiało dęba i łatwiej ponton wchodził w ślizg. Co do pomocy przy łapaniu powietrza myślę że może nie pomóc bo on wyciąga tył do góry.

Naklejki - jak się zostawi ponton w chorwackim słońcu na 2 tygodnie, a potem jeszcze (niektórzy tak robią) trzyma napompowany na zewnątrz muszą zostawić trudne do usunięcia ślady nawet po kilku miesiącach.

Jacku,
jeżeli masz wątpliwości co do długości stopy, to sprawdź położenie płyty antykawitacyjnej względem dna łodzi - powinno to być 0-25mm poniżej dna (niektóre źródła podają, że nie więcej niż 3-5cm).
Objawem zastosowania zbyt długiej kolumny są mniejsze osiągi i woda wlewająca się przez pawęż (przerabiał to marsik i mnie się również zdarzyło :lol: )

Z naklejkami miałem już trochę doświadczeń i jak na razie najlepszym rozwiązaniem była folia MACsoft 900 - pisałem o niej wcześniej na tym forum : https://www.cro.pl/plywanie-pontonem-w-chorwacji-t14035-2235.html.
To było na pontonie. Aktualnie na RIB'ie (Jacku nie denerwuj się) próbowałem folię wylewaną ORACAL 951, ale nie polecam - tworzą się pęcherzyki powietrza pod literami.
Spróbuję jeszcze MACsofta w przyszłym sezonie, jak nie wyjdzie to maluję.

pzdr
Jacek
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 17.10.2013 05:57

infob napisał(a):

jeżeli masz wątpliwości co do długości stopy, to sprawdź położenie płyty antykawitacyjnej względem dna łodzi - powinno to być 0-25mm poniżej dna (niektóre źródła podają, że nie więcej niż 3-5cm).
Objawem zastosowania zbyt długiej kolumny są mniejsze osiągi i woda wlewająca się przez pawęż (przerabiał to marsik i mnie się również zdarzyło :lol: )

Spróbuję jeszcze MACsofta w przyszłym sezonie, jak nie wyjdzie to maluję.

pzdr
Jacek

Całkowita racja. 0-3 lub 3-5 jak kto woli. U mnie około 4-5 wyszło. Bo wys pawęży do krawędzi kilu wyniosła 48 cm. U was jest pewnie 42,43 cm.

Naklejki: namalowałem bo jak pisałem nie miałem czasu (jest wtorek w piątek wieczorem wyjazd, nie ma czasu na eksperymenty) wyszło nieźle. A to z powodu uprawnień. Pierwszy w 2013r egzamin był 18 sierpnia a ja papier załatwiłem na 5 września (nic nie było pewne).
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 18.10.2013 09:48

Wydaje mi się że o to chodzi..
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 18.10.2013 09:50

alias21 napisał(a):Wydaje mi się że o to chodzi..

No to raczej chyba jak nie powinno być. :)

Edit:

Wydaje mi się że miałem możliwość kasowania postów i nie mam? Bo jak mi się tylko wydaje to sorki.
Ostatnio edytowano 18.10.2013 10:17 przez jacek2929, łącznie edytowano 1 raz
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 18.10.2013 10:02

Jasne...pomyliłem obrazki:)
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 18.10.2013 10:52

jacek2929 napisał(a):Hydrofile to genialny wynalazek (moje zdanie) żeby nie stawiało dęba i łatwiej ponton wchodził w ślizg. Co do pomocy przy łapaniu powietrza myślę że może nie pomóc bo on wyciąga tył do góry.

Takie standardowe hydrofoile pewnie tak, ale te są inne, bardziej wyciągnięte do tyłu, przykrywają wodę nad śrubą i kawałek za nią, na stronie napisali m.in.:

• DEFEATS CAVITATION AND PROP BLOW OUT

Chyba się zdecyduję na ich zakup i sprawdzę efekty.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 18.10.2013 13:44

Takie standardowe hydrofoile pewnie tak, ale te są inne, bardziej wyciągnięte do tyłu, przykrywają wodę nad śrubą i kawałek za nią, na stronie napisali m.in.:

• DEFEATS CAVITATION AND PROP BLOW OUT

Chyba się zdecyduję na ich zakup i sprawdzę efekty.

W Polsce coś takiego można kupić czy będziesz to z zagranicy przywoził
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 18.10.2013 22:15

Witam
Czy ktoś z was pływał z założoną osłoną na śrubę napędową?
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 18.10.2013 22:48

Akurat zgłębiam temat....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 271
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone