Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 11.06.2008 15:32

Dzięki,teoretycznie jestem doszkolona, chodzi mi jednak o to jak się to w rzeczywistości użytkuje,czy jest ślisko (maty antypoślizowej tam raczej nie polożysz), czy łatwo stracić na takim podłożu równowagę itp i itd. Teorii poświęciłam niemało czasu, praktyce zero. Ci którzy pływali na AE i IE mają doświadczenie, mogą porównać. Ich wskazówki i rady są dla mnie cenne. Pozdrawiam
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 11.06.2008 17:23

Dobry dzionek. Idealnym rozwiązaniem dla Hondy byłoby połączenie obu rodzai dna, ale cena przekracza atrakcyjność . Ja wybrałem świadomie model IE gdyż ma dużo lepszą nautykę (przy słabszym silniku wchodzi szybko w ślizg dzięki budowie swojego dna) ,ale o tym już pisałem. Do nurkowania też się nadaje. Butle przypinam pasami, ewentualnie zapinam do jacketu i kładę na wznak jest ok, szpej jest stabilny i się nie przemieszcza. Można dokupić drabinkę zakładaną na burtę co ułatwia wchodzenie na pokład. Podłoga ma fabryczne pokrycie antypoślizgowe czego nie ma AE. Dodatkowy atut to waga, ja poruszam się Golfem kombi i z całym majdanem się zabieram. Ponton oraz silnik dokuję na balkonie co jest następną zaletą. Nurkuję już 33 lata pływałem wieloma łódziami tymi przez prawdziwe "Ł"i wrażenia z pływania tym modelem mam bardzo pozytwywne jest to dobra alternatywa między AE a Ribem. Zaznaczam że jest to moje zdanie biorąć pod uwagę swoje potrzeby.

Serdecznie pozdrawiam Koleżanki i Kolegów be-ja
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 11.06.2008 19:04

be-ja widzę że już wiesz dokładnie jak się sprawuje Honda IE to może wypowiesz się jakby Ci się widziała Honda T32IE z silnikiem Honda BF20 :?: ( niby można do niej dać silnik 15KM max ale BF20 waży 47kg a pawęż jest do 49 zresztą na pełnym gazie i tak pływałby pewnie tylko z 4 osobami :-) ) bo właśnie w taki zestaw celuje :-)
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 11.06.2008 20:14

Nie pływałem na takiej jednostce (320cm) z silnikiem 20KM, więc nie mogę udzielić autorytatywnej odpowiedzi. Wydaje mi się że 5KM mocy na pewno się przyda. Istotna jest waga silnika jaką wytrzyma pawęż. W mod IE dodatkowo kadłub wydłużono płytami trymu aż za pawęż co umożliwia założenie większego silnika i poprawia manewrowność oraz stabilność pontonu.
Musisz brać pod uwugę że jednak jest to ponton dość lekki i krótki i gwałtowne przyśpieszenia mogą mieć wpływ na Twoje i pasażerów bezpieczeństwo oraz trwałość pływadła. Przy rozsądnej eksploatacji uważam że będzie fajna zabawa.

Pzd be-ja
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 11.06.2008 20:26

be-ja - właśnie myślę nad taką samą T38IE jak Twoja z BF20KM ( ps. jaki masz motor i jak to idzie :?: ) ale nie wiem czy dostanę na nią dobry upust :-) a z nią nie miałbym już takiego problemu z większym silnikiem jak z T32IE
Walduś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walduś » 11.06.2008 23:13

Witam koleżanki i kolegów Pontoniarzy.

Też zaczynam przygodę z pontonem w Chorwacji i polecam aluminiowe podłogi, bo przynajmniej jest po czym chodzić i na czym siedzieć albo coś przykręcić.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d67 ... 6c564.html

Spotkamy się na Adriatyku!
Z rozsądkiem :)
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 12.06.2008 16:42

mysle ze nie mozna porównywac , twarda podloga to zupelnie inne parametry jak pompowana, tak samo sztywny kil to nie to samo co pompowany, musisz wybrac wygoda w skladaniu i waga czy bardziej twardsza konstrukcja, zawsze sztywne bedzie mialo wieksza zdolnosc nautyczna, IE jak najbardziej tak do turystyki ,rekreacji ,rybki ale nie wymagaj zbyt wiele gdy postanowisz poszalec na fali zwlaszcza naszej bałtyckiej.
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 12.06.2008 17:43

Śiemka. Bedę w Orebić od 21 VI zapraszam do testowania mojej jednostki to może zmienicie zdanie jak popływacie. D1 Alvaro ponton T- 38 -IE Silnik YAM 9,9. 20KM jest silnikiem zalecanym, ale jeżeli jest to nowy model to można śmiało zapinać 25KM. Pawęż do 57kg nośnośći.
Walduś widziałem twoje cudo już kilka dni temu robi wrażenie niczym Rib, demontujesz czy lawetka.
Drogi Niedzwiedziu jeżeli mowa o modelach z pompowanym kilem i miękką podłogą to masz całkowitą rację mod SE. IE to zupęłnie inny temat.

Pozdrawiam be-ja
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 12.06.2008 18:06

niedzwiedz40 - rozjaśniłeś mi parę wątpliwości dziękuje bardzo :-) , właśnie IE mi wystarczy do mojego turystycznego zwiedzania i lekkiego przyśpieszania :-) a po Bałtyku pływał nie będę prędzej po Adriatyku :P ale to i tak nie za daleko od brzegu :P

Walduś - super masz tą konsolę do sterowania jak już pokazujesz to pokaż lepsze fotki mocowania itp bo mnie to zainteresowało :P , szkoda że nie mam miejsca na T40AE bo sam bym sobie zrobił takiego " riba "

be-ja - z miłą chęcią ale niestety wyjeżdżam dopiero pod koniec sierpnia do Chorwacji, a co do wyboru to na razie jestem przy IE38 i BF20KM :-) ( po dokładnych przemyśleniach i rozmowach wyszło że jednak nie ma co ryzykować z wkładaniem do małej IE32 20 konnego silnika ) chyba że mnie
jeszcze na coś innego namówicie :P , w połowie wakacji będę już sternikiem
motorowodnym :)
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 12.06.2008 18:23

a gdzie kursik robisz?? myslisz ze przy brzegu jest bezpieczniej??strefa przybrzezna to strefa przyboju bardziej strome i krutsze fale kamolce i inne miej oczy otwarte zwłaszcza przy brzegu :)
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 12.06.2008 19:54

niedzwiedz40 - we Wrocławiu, wiem wiem nie strasz mnie :P , ale z takim sprzętem będę mógł sobie już nie tylko pływać przy brzegu ale też na okoliczne wysepki co już będzie dużo ciekawsze :) , poza tym nie będę piratował i przesadzał Adriatyk to bardzo zdradliwa sprawa i tak jak już w temacie ktoś napisał że " trzeba mieć oczy wokoło głowy "

ps już miałem nawet perspektywę zakupu Riba Sportis z 25km silnikiem ale niestety ciąganie lawety, ciężar i inne czynniki zdecydowały o rezygnacji z tej decyzji :-(
Walduś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walduś » 12.06.2008 20:08

Be-ja!

Demontuję - od kiedy mam elektryczną pompkę, to montaż/demontaż zajmuje 3 kwadranse. Sam ponton "postawię" w 15 minut, ale potem dochodzi reszta na pół godziny.
Walduś
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Walduś » 12.06.2008 20:12

Alvaro!

Z przyjemnością pokaże fotki, ale muszę zrobić - bo tak się zachęciłem pływaniem, że zdjęć nie zrobiłem z wrażenia - teraz sie nawet sobie dziwię, że tyle czasu poświęciłem, a nawet fotki nie mam...

... cholera, w ten weekend we Wrocławiu zimno, to nie popływam - może za tydzień.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 12.06.2008 21:23

Walduś - dawaj fotki czekamy :) jak nie ma pogody to rób fotki :P , powiedz mi jaki koszt takiego sterowania z deską itp , ta Twoja Honda to AE35 :?:
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 12.06.2008 21:33

Była Honda 8 kM, jest Mariner 15 kM. Miała być Honda 350 AE, jest 380 IE. Radość męża z poczynionych zakupów nie do opisania, a pontonik w naszym ogródku prezentował się dziś okazale. Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone