Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.10.2013 17:28

Argi napisał(a):
jacek2929 napisał(a):I to w porywach do 80 :)

cronet napisał(a):

P.S. Sam staż na forum nie daje wyłączności na rację, ale z drugiej strony taka agresja u nowicjuszy szczególnie zwraca uwagę.

Kolego to nie chodzi o to ile mam lat i ile jestem na forum, ale jak ktoś mówi że ziemia jest płaska bo mu tak dziadek powiedział to muszę się z nim nie zgodzić.
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 13.10.2013 17:35

cronet napisał(a):A jak trafisz pontonem 2 metrową falę, to myk myk pontonikiem po grzbietach i se spokojnie na brzeg wyskoczysz :lol: ale lepiej skalistego szukać bezpieczniejszy :wink:

Raz złapał mnie mocny wiatr 3-4BF od lądu i chcąc się schować przed nim i przeczekać jak większość pływadeł w tym czasie , dopłynąłem do skalistej wyspy Sveta Katrina . Powiem tylko tak do dzisiaj mam pozostałości na kadłubie po miotającej się łodzi. Najpierw wypuszczenie pasażerów na ląd przy tak dużej fali graniczył z cudem.
Musiałem podpłynąć pod skalisty brzeg bo głębokość w tym miejscu nie pozwalała na w skoczenie do wody i podejście samemu na brzeg. Jak podpłynąłem na tyle blisko żeby wszyscy mogli opuścić pokład to pierwsze co syn trzymał RiB -a dziób ,żeby nie "wjechał "na skały i bojąc się o balony , które mogły zostać bardzo szybko rozerwane od ostrych skał rzucaliśmy na nie wszystko co się dało-(ręczniki kąpielowe a nawet kamizelki ratunkowe).
1 020.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Tak więc na pewno wolę piaszczysta plaże mimo ,że cytując Rysia" Przy piaszczystym będzie bardziej niebezpiecznie zchoćby z 2 względów.
1. Na piasku i dużej fali kotwica nie złapie dna.
2. Na piasku i dużej fali nie widzę co mam pod kilem bo wszystko jest rozbełtane. Zaufanie że jest tam wyłącznie piasek jest skrajną głupotą
PZDR
Ostatnio edytowano 13.10.2013 17:41 przez Boloh, łącznie edytowano 1 raz
kk1978
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk1978 » 13.10.2013 17:37

jacek2929 napisał(a):
Jeżeli chodzi o airmatę sprawdź czy do twojego pontonu nie jest potrzebny silnik z długą stopą. U mnie tak było. Nawet długa stopa na wysokim trymie łapała powietrze.

Jesteś pewien że chcesz ponton? Tym odczucia pływania są inne

jeśli chodzi o mnie to chcę Riba ale po pierwsze większa kasa po drugie konieczna przyczepa a ja niestety lubię szybko podróżować. jak pisałem jeszcze nie mam tego pontonu najbardziej nurtujące mnie pytanie jakie są zalety i wady jednego i drugiego rozwiązania (airmaty IE i podłogi alu AE) pod kątem pływania w Chorwacji ew na mazurach.
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 13.10.2013 17:42

jacek2929 napisał(a):Kolego to nie chodzi o to ile mam lat i ile jestem na forum, ale jak ktoś mówi że ziemia jest płaska bo mu tak dziadek powiedział to muszę się z nim nie zgodzić.

Nie będę rozpoczynał kolejnej polemiki, natomiast ...
jacek2929 napisał(a):No to ja chciałbym porozmawiać o trałowcach albo o łodziach podwodnych.
Aha to nie ten temat.
Myślałem że to temat o pontonach.
A teraz koleś o swoim BMW napisał. no ludzie.... szanujmy się :)
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.10.2013 17:47

Argi napisał(a):
jacek2929 napisał(a):Kolego to nie chodzi o to ile mam lat i ile jestem na forum, ale jak ktoś mówi że ziemia jest płaska bo mu tak dziadek powiedział to muszę się z nim nie zgodzić.

jacek2929 napisał(a):No to ja chciałbym porozmawiać o trałowcach albo o łodziach podwodnych.
Aha to nie ten temat.

A teraz kolego wklej zdjęcie jak parkujesz cokolwiek przy wietrze 80 na godzinę.

ps.
Dla tych co czekają to dopiszę. Bida Jadrolinię zaparkować po panie bożemu.

no i zapomniałem dodać: Mam ponton zgodnie z tematem i uważam że nie można go zaparkować na kotwicy przy brzegu przy wietrze 80 na godzinę.

Uprzejmie proszę o udokumentowanie video że g.... wiem

PZDR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2013 17:52

Argi napisał(a): Rzygać się chce, czytając te wasze pseudo-inteligentne, jadowite wypociny. Możecie się z kimś nie zgadzać, ale weźcie pod uwagę, że niektórzy spędzili na pontonie kilka ładnych lat. Trochę pokory i (opcja) szacunku do innych.

P.S. Sam staż na forum nie daje wyłączności na rację, ale z drugiej strony taka agresja u nowicjuszy szczególnie zwraca uwagę.

Z przypier...jących się to tylko Ciebie zauważyłem.
Co do "nowicjuszy", to mam wątpliwości czy Ty sam wiesz o czym piszesz, więc no comeent.
Agresja....przeczytaj swój post :papa:
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 13.10.2013 18:38

jacek2929 napisał(a):
Argi napisał(a):

Aha to nie ten temat.

A teraz kolego wklej zdjęcie jak parkujesz cokolwiek przy wietrze 80 na godzinę.

ps.

no i zapomniałem dodać: Mam ponton zgodnie z tematem i uważam że nie można go zaparkować na kotwicy przy brzegu przy wietrze 80 na godzinę.

PZDR

Jeżeli człowieka ugryzie wampir, on zamienia się w wampira.
Odnoszę wrażenie,że ostatnio dużo ludzi zostało pogryzionych przez barany. 8O
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.10.2013 18:41

alias21 napisał(a):
jacek2929 napisał(a):
Argi napisał(a):

Aha to nie ten temat.

ps.

PZDR

Jeżeli człowieka ugryzie wampir, on zamienia się w wampira.
Odnoszę wrażenie,że ostatnio dużo ludzi zostało pogryzionych przez barany. 8O

Wnosi to sporo do dyskusji.
Zwłaszcza że:

Masz ponton? - NIE
Zamierzasz kupić ponton - NIE
Piszesz co wiesz - TAK
Wiesz co piszesz - NIE
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2013 19:03

cronet napisał(a):
cronet napisał(a):Rysiu mam nadzieję, że żartujesz pisząc, że skaliste dno jest bezpieczniejsze od piaszczystego :mrgreen:
bo nie wierzę, że coś takiego można napisać poważnie.
:

Rysio napisał(a):Do kotwiczenia z pewnością. Kotwiczyłem przy porywach do 80km/h przy plaży. Zakotwiczysz RIBa na piachu :lol:

Rysiu, przy tym wietrze to kotwiczyłeś riba czy ponton??....

Aaa ponowię pytanie bo zaginęło w gąszczu, liczę na odpowiedź.
Rysiu o to dlaczego podłoże skaliste jest twoim zdaniem bezpieczniejsze nie zapytam. Bezczelnie zgodzę się z autorem poradnika którego stronę wkleiłem, a ma on odmienne zdanie od twojego.
Załączniki:
books_004.jpg
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 13.10.2013 19:58

Numery zamówiłem tu: http://www.nalepaski.pl zapłaciłem 28zł. Na napompowanym wyglądają b.dobrze, marszczą się solidnie na złożonym, ale nie jest to jakimś większym problemem, oceniam, że wystarczą na jakieś 3, może 4 sezony, koszt niewielki, a wymiana jest prosta.

Jak wszedłem w kategorie NUMERY REJESTRACYJNE (1)-> ŁODZIE, PONTONY, JACHTY (1) jest jeden produkt w którym na czerwono jest napisane "NUMERY WYKONANE Z TEGO RODZAJU FOLII NIE NADAJĄ SIĘ NA OKLEJENIE PONTONÓW !!"

napisałem do gościa, sprawdził cenę folii banerowej i mi jednak zrobił
czy dalej robi? nie wiem, może jednak już nie chce, ja zamawiałem jakoś przed wakacjami
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 13.10.2013 20:03

jacek2929 napisał(a): Ja swoje z braku czasu namalowałem sprayem na szablonie wyciętym ploterem który ma każda firma robiąca reklamy.

malowanie na pontonie ma tą wadę, że usunięcie napisów jest kłopotliwe przy zmianie właściciela/numerów
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.10.2013 20:17

marsik napisał(a):
jacek2929 napisał(a): Ja swoje z braku czasu namalowałem sprayem na szablonie wyciętym ploterem który ma każda firma robiąca reklamy.

malowanie na pontonie ma tą wadę, że usunięcie napisów jest kłopotliwe przy zmianie właściciela/numerów

A ty kolego masz problem z tym że nie miałem czasu (dwa dni od wyjazdu od rejestracji)

Zmieniasz sprzęt 2 razy w roku i naklejki nie pozostawiają śladu na twoim sprzęcie

Czy tez sprzedajesz używane pontony jako noofki sztuki powystawowe z lekkimi zrysowaniami powystawowe

Jeżeli kiedyś będę sprzedawał sprzęt to się dowie co umi a czego nie.

pzdr.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 13.10.2013 20:18

kk1978 napisał(a):
jacek2929 napisał(a):
Jeżeli chodzi o airmatę sprawdź czy do twojego pontonu nie jest potrzebny silnik z długą stopą. U mnie tak było. Nawet długa stopa na wysokim trymie łapała powietrze.

Jesteś pewien że chcesz ponton? Tym odczucia pływania są inne

jeśli chodzi o mnie to chcę Riba ale po pierwsze większa kasa po drugie konieczna przyczepa a ja niestety lubię szybko podróżować. jak pisałem jeszcze nie mam tego pontonu najbardziej nurtujące mnie pytanie jakie są zalety i wady jednego i drugiego rozwiązania (airmaty IE i podłogi alu AE) pod kątem pływania w Chorwacji ew na mazurach.

Zdaje się, że masz podobne potrzeby jak ja.
Mając ponad rok temu podobny dylemat zdecydowałem się na airmatę (Honwave IE).
Podłoga sztywna to dodatkowa spora paka, moim zdaniem przy wyjeździe rodzinnym nie do zabrania bez przyczepki.
Proponuję, żebyś spojrzał na mój pierwszy wpis - tam opisałem co i jak i dlaczego, a potem dalej doświadczenia z tegorocznego wyjazdu.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 13.10.2013 20:27

jacek2929 napisał(a):
marsik napisał(a):

A ty kolego masz problem z tym że nie miałem czasu (dwa dni od wyjazdu od rejestracji)
Zmieniasz sprzęt 2 razy w roku i naklejki nie pozostawiają śladu na twoim sprzęcie
Czy tez sprzedajesz używane pontony jako noofki sztuki powystawowe z lekkimi zrysowaniami powystawowe
Jeżeli kiedyś będę sprzedawał sprzęt to się dowie co umi a czego nie.
pzdr.

.... ech, szkoda słów
Ostatnio edytowano 13.10.2013 21:43 przez marsik, łącznie edytowano 1 raz
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 13.10.2013 20:43

jacek2929 napisał(a):Jeżeli chodzi o airmatę sprawdź czy do twojego pontonu nie jest potrzebny silnik z długą stopą. U mnie tak było. Nawet długa stopa na wysokim trymie łapała powietrze.

cóż to za ponton wymagał silnika z długą stopą bo był z airmatą ? ciekawe... :smo:
można pływać pontonem z silnikiem z długą stopą (co też i robiłem), ale do pontonu, bez względu na podłogę, zalecany jest silnik z krótką stopą
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 268
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone