napisał(a) Boloh » 13.10.2013 17:35
cronet napisał(a):A jak trafisz pontonem 2 metrową falę, to myk myk pontonikiem po grzbietach i se spokojnie na brzeg wyskoczysz
ale lepiej skalistego szukać
bezpieczniejszy
Raz złapał mnie mocny wiatr 3-4BF od lądu i chcąc się schować przed nim i przeczekać jak większość pływadeł w tym czasie , dopłynąłem do skalistej wyspy Sveta Katrina . Powiem tylko tak do dzisiaj mam pozostałości na kadłubie po miotającej się łodzi. Najpierw wypuszczenie pasażerów na ląd przy tak dużej fali graniczył z cudem.
Musiałem podpłynąć pod skalisty brzeg bo głębokość w tym miejscu nie pozwalała na w skoczenie do wody i podejście samemu na brzeg. Jak podpłynąłem na tyle blisko żeby wszyscy mogli opuścić pokład to pierwsze co syn trzymał RiB -a dziób ,żeby nie "wjechał "na skały i bojąc się o balony , które mogły zostać bardzo szybko rozerwane od ostrych skał rzucaliśmy na nie wszystko co się dało-(ręczniki kąpielowe a nawet kamizelki ratunkowe).
Tak więc na pewno wolę piaszczysta plaże mimo ,że cytując Rysia" Przy piaszczystym będzie bardziej niebezpiecznie zchoćby z 2 względów.
1. Na piasku i dużej fali kotwica nie złapie dna.
2. Na piasku i dużej fali nie widzę co mam pod kilem bo wszystko jest rozbełtane. Zaufanie że jest tam wyłącznie piasek jest skrajną głupotą
PZDR
Ostatnio edytowano 13.10.2013 17:41 przez
Boloh, łącznie edytowano 1 raz