Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.10.2013 19:39

Bocian napisał(a):
cronet napisał(a):
Bocian napisał(a):
Rysio napisał(a):Do kotwiczenia z pewnością. Kotwiczyłem przy porywach do 80km/h przy plaży. Zakotwiczysz RIBa na piachu :lol:

Cronet do kotwiczenia ma wiadro metalowe na sznurku, piasek się nabiera i ponton stoi jak wmurowany :lol:

Bocian a Ty masz takie duże doświadczenie w pływaniu , czy tylko chciałeś coś napisać ? :mrgreen:

Dyskusja staje się bezprzedmiotowa, bo mylonych jest kilka pojęć.

Mam bardzo duże :) Pływam od 8 lat :) :)

Na Warszawiance ?? :wink:

Edit. Bocian, Ty czytaj czasem czzyjeś posty jak odpisujesz :mrgreen:
Ja nie pływam pontonem
Ostatnio edytowano 12.10.2013 13:33 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.10.2013 19:41

A to żeby pływać to trzeba mieszkać nad wodą? W góry rozumiem chodzą tylko ci z południa Polski? :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.10.2013 01:33

Rysio napisał(a):Do kotwiczenia z pewnością. Kotwiczyłem przy porywach do 80km/h przy plaży. Zakotwiczysz RIBa na piachu :lol:

Przeeeeepiękne wnioski 8O
Dla poszerzenia wiedzy proponuję:

http://books.google.pl/books?id=jb909QC ... CCgQ6AEwAA

Jeszcze małe pytanko:
-Wozisz ze sobą dwie kotwice i o tej do piaszczystego dna mówiłeś, że nie trzyma czy.... ta do innego rodzaju podłoża nie trzymała? 8)
Przy tym wietrze to kotwiczyłeś riba czy ponton?
Ostatnio edytowano 12.10.2013 13:57 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 12.10.2013 06:09

jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.10.2013 06:56

cronet napisał(a):

Przeeeeepiękne wnioski 8O
Dla poszerzenia wiedzy proponuję:

http://books.google.pl/books?id=jb909QC ... CCgQ6AEwAA

Jeszcze małe pytanko:
-Wozisz ze sobą dwie kotwice i o tej do piaszczystego dna mówiłeś, że nie trzyma czy.... ta do innego rodzaju podłoża nie trzymała? 8)
Przy tym wietrze to kotwiczyłeś riba czy ponton?

Nie ma się co śmiać. Tak wygląda morze przy 70 Km/h

przy 80 to naprawdę musi się dziać.

Dobrze że miał ze sobą wiatromierz. Jak kupię sobie riba to tylko z takim przyrządem.
kk1978
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk1978 » 13.10.2013 11:48

Witam wszystkich.
Ma na imię Kamil i jestem tu świeży choć czytam od jakiegoś dłuższego czasu czytam to forum. Moja przygoda z motorowodniactwem zaczęła się spory czas temu. Znajomy znajomego kupił motorówkę i parę razy pływaliśmy na mazurach. Pod wpływem emocji zrobiłem papiery SSM. Były plany kupna motorówki ale się rozmyły. W zeszłe wakacje trafiliśmy na północ Sardynii i tam była możliwość wypożyczenia riba ZAR 43. Jak tylko zobaczyłem od razu skorzystałem. Jest tam archipelag La Madalena po którym pływaliśmy. No i od tamtego czasu cały czas przygotowuje się do wyjazdu - padło że musi być własny sprzęt i że będzie to Chorwacja, bowiem od dłuższego czasu chodzi mi po głowie jako cel wakacyjny.
Co do sprzętu to rozważam ponton możliwie duży z możliwie dużym silnikiem - po prostu lubię szybko lub rib jakiś nie duży. Co do załogi to: ja, żona dwie córeczki może ktoś ze znajomych.
temat czy rib czy ponton na razie sam rozważam jak będę miał pytania w tym zakresie to nie omieszkam zapytać bo widzę że jest tu kilka osób co posiadają takie cudo jak rib.
I po krótkim wstępie mam takie pytania:
1) techniczne: rozważam ponton Honda i tu pytanie jest następujące jest seria AE i IE to że AE ma aluminową podłogę wiem tylko jakie są zalety i wady jednego i drugiego rozwiązania pod kątem pływania w Chorwacji ew na mazurach?
2) czy ktoś z was używa pontony z konsolą sterowniczą i czy to ma sens?
3) czy ktoś mógłby polecić, który region Chorwacji jest najciekawszy pod względem korzystania z pontonu?

ps. dziękuje również za mnóstwo wiedzy którą tu posiadłem, a przede wszystkim za to, że ja również myślałem, że Adiratyk to takie większe jezioro, a po lekturze tego forum zmieniłem zdanie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2013 13:44

cronet napisał(a):Rysiu mam nadzieję, że żartujesz pisząc, że skaliste dno jest bezpieczniejsze od piaszczystego :mrgreen:
bo nie wierzę, że coś takiego można napisać poważnie.
:

Rysiu, przy tym wietrze to kotwiczyłeś riba czy ponton??....
Załączniki:
books_004.jpg
Ostatnio edytowano 13.10.2013 14:02 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.10.2013 14:00

kk1978 napisał(a):Witam wszystkich.
Ma na imię Kamil i jestem tu świeży choć czytam od jakiegoś dłuższego czasu czytam to forum. Moja przygoda z motorowodniactwem zaczęła się spory czas temu. Znajomy znajomego kupił motorówkę i parę razy pływaliśmy na mazurach. Pod wpływem emocji zrobiłem papiery SSM. Były plany kupna motorówki ale się rozmyły. W zeszłe wakacje trafiliśmy na północ Sardynii i tam była możliwość wypożyczenia riba ZAR 43. Jak tylko zobaczyłem od razu skorzystałem. Jest tam archipelag La Madalena po którym pływaliśmy. No i od tamtego czasu cały czas przygotowuje się do wyjazdu - padło że musi być własny sprzęt i że będzie to Chorwacja, bowiem od dłuższego czasu chodzi mi po głowie jako cel wakacyjny.
Co do sprzętu to rozważam ponton możliwie duży z możliwie dużym silnikiem - po prostu lubię szybko lub rib jakiś nie duży. Co do załogi to: ja, żona dwie córeczki może ktoś ze znajomych.
temat czy rib czy ponton na razie sam rozważam jak będę miał pytania w tym zakresie to nie omieszkam zapytać bo widzę że jest tu kilka osób co posiadają takie cudo jak rib.
I po krótkim wstępie mam takie pytania:
1) techniczne: rozważam ponton Honda i tu pytanie jest następujące jest seria AE i IE to że AE ma aluminową podłogę wiem tylko jakie są zalety i wady jednego i drugiego rozwiązania pod kątem pływania w Chorwacji ew na mazurach?
2) czy ktoś z was używa pontony z konsolą sterowniczą i czy to ma sens?
3) czy ktoś mógłby polecić, który region Chorwacji jest najciekawszy pod względem korzystania z pontonu?

ps. dziękuje również za mnóstwo wiedzy którą tu posiadłem, a przede wszystkim za to, że ja również myślałem, że Adiratyk to takie większe jezioro, a po lekturze tego forum zmieniłem zdanie.

Jaka długość sprzętu?
Przyczepa czy bagażnik?
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 13.10.2013 16:23

Po co kotwiczyć ?
2012-05-26-215.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg

Trochę gimnastyki i można tak :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.10.2013 16:26

W Cro parę takich plaż się znajdzie...
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.10.2013 16:31

Boloh napisał(a):

Po co kotwiczyć ?

I to w porywach do 80 :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.10.2013 16:44

jacek2929 napisał(a):
Boloh napisał(a):

Po co kotwiczyć ?

I to w porywach do 80 :)

A jak trafisz pontonem 2 metrową falę, to myk myk pontonikiem po grzbietach i se spokojnie na brzeg wyskoczysz :lol: ale lepiej skalistego szukać bezpieczniejszy :wink:
kk1978
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk1978 » 13.10.2013 17:11

jacek2929 napisał(a):Jaka długość sprzętu?
Przyczepa czy bagażnik?

Pontonik możliwie duży 4m no i bagażnik.
Argi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Argi » 13.10.2013 17:12

jacek2929 napisał(a):I to w porywach do 80 :)

cronet napisał(a):
A jak trafisz pontonem 2 metrową falę, to myk myk pontonikiem po grzbietach i se spokojnie na brzeg wyskoczysz :lol: ale lepiej skalistego szukać bezpieczniejszy :wink:

Może wrzućcie trochę na luz, mędrcy. Najlepiej obaj. Jesteście na forum raptem 2 miesiące, a większość waszych postów idzie w kierunku przypier..lania się do innych. Głównie do Rysia. Rzygać się chce, czytając te wasze pseudo-inteligentne, jadowite wypociny. Możecie się z kimś nie zgadzać, ale weźcie pod uwagę, że niektórzy spędzili na pontonie kilka ładnych lat. Trochę pokory i (opcja) szacunku do innych.

P.S. Sam staż na forum nie daje wyłączności na rację, ale z drugiej strony taka agresja u nowicjuszy szczególnie zwraca uwagę.
Ostatnio edytowano 13.10.2013 17:16 przez Argi, łącznie edytowano 1 raz
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 13.10.2013 17:17

kk1978 napisał(a):
jacek2929 napisał(a):Jaka długość sprzętu?
Przyczepa czy bagażnik?

Pontonik możliwie duży 4m no i bagażnik.

Jeżeli chodzi o airmatę sprawdź czy do twojego pontonu nie jest potrzebny silnik z długą stopą. U mnie tak było. Nawet długa stopa na wysokim trymie łapała powietrze.

Jesteś pewien że chcesz ponton? Tym odczucia pływania są inne. Jak na motocyklu. Trzepie i jest głośno :D

A w ilu będziecie na tym pływać?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 267
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone