napisał(a) kk1978 » 13.10.2013 11:48
Witam wszystkich.
Ma na imię Kamil i jestem tu świeży choć czytam od jakiegoś dłuższego czasu czytam to forum. Moja przygoda z motorowodniactwem zaczęła się spory czas temu. Znajomy znajomego kupił motorówkę i parę razy pływaliśmy na mazurach. Pod wpływem emocji zrobiłem papiery SSM. Były plany kupna motorówki ale się rozmyły. W zeszłe wakacje trafiliśmy na północ Sardynii i tam była możliwość wypożyczenia riba ZAR 43. Jak tylko zobaczyłem od razu skorzystałem. Jest tam archipelag La Madalena po którym pływaliśmy. No i od tamtego czasu cały czas przygotowuje się do wyjazdu - padło że musi być własny sprzęt i że będzie to Chorwacja, bowiem od dłuższego czasu chodzi mi po głowie jako cel wakacyjny.
Co do sprzętu to rozważam ponton możliwie duży z możliwie dużym silnikiem - po prostu lubię szybko lub rib jakiś nie duży. Co do załogi to: ja, żona dwie córeczki może ktoś ze znajomych.
temat czy rib czy ponton na razie sam rozważam jak będę miał pytania w tym zakresie to nie omieszkam zapytać bo widzę że jest tu kilka osób co posiadają takie cudo jak rib.
I po krótkim wstępie mam takie pytania:
1) techniczne: rozważam ponton Honda i tu pytanie jest następujące jest seria AE i IE to że AE ma aluminową podłogę wiem tylko jakie są zalety i wady jednego i drugiego rozwiązania pod kątem pływania w Chorwacji ew na mazurach?
2) czy ktoś z was używa pontony z konsolą sterowniczą i czy to ma sens?
3) czy ktoś mógłby polecić, który region Chorwacji jest najciekawszy pod względem korzystania z pontonu?
ps. dziękuje również za mnóstwo wiedzy którą tu posiadłem, a przede wszystkim za to, że ja również myślałem, że Adiratyk to takie większe jezioro, a po lekturze tego forum zmieniłem zdanie.