Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 10.10.2013 11:32

jacek2929 napisał(a):A tyle się umęczyłeś tłumacząc jak to nie jest to samo stronę wcześniej.
W zasadzie działania to każde pływadło włącznie z tratwą i arką Noego można by podciągnąć pod ten temat.
Ewoluował? To znaczy że już nie robią pontonów tylko same riby? A może ewolucja polega na tym że założyciele tematu statusieli ;)

Kolego nie dość . że jesteś tu "świeży" ,to jeszcze nie szanujesz "starszych" nawet kilku letnim stażem kolegów i koleżanek z forum :evil:
Proponuje trochę skromności i powściągliwości w swoich komentarzach , jeśli Tobie nie podobają się posty doświadczonych kolegów, którzy dzielą się z nami swoim doświadczeniem i opiniami to zmień forum lub na niego nie zaglądaj.
Co do z "tatusiowatych założycieli" i i tematów nie tylko odnoszących się do pontonów , to wiedz, że dużo kolegów zaczynało od pontonów i wcale się tego nie wypierają a mówiąc o RIB-e dzielą się również z nami swoją bogatą wiedzą i doświadczeniem , które na morzu jest bezcenne. Ja od początku mam RIB-a i zanim podjąłem decyzje o jego zakupie z uwagą przeczytałem wszystkie posty. Właśnie dzięki tej wiedzy kolegów z forum podjąłem decyzje o zakupie RIB-a nie pontonu. Zawsze jest tak że najpierw kupujesz mniejszy a potem dążysz do coraz większego.-(jak to któryś z kolegów powiedział "jest to nieuleczalnie zaraźliwie") :D , Dzięki Waszym opinią (tu chylę nisko głowę), podjąłem jak myślę słuszną decyzje kupując od razu RIB-a ,aby mieć większą frajdę , poczucie bezpieczeństwa i przy okazji oszczędzając już tylko raz wydane pieniądze. PZDR
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.10.2013 11:40

Boloh, a ile pali twój silnik?
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 10.10.2013 11:43

Świeży = musi się mylić?

Co znaczy nie szanujesz? Aha nie mam Riba i śmiem się wypowiadać w temacie nie o Ribach no cóż. Już nie będę.

Jak sobie kupię Riba (co pewnie nastąpi prędzej niż później) to zacznę się wypowiadać w temacie pontonów - który posiadam, a którego już miał nie będę. No to przecież logiczne. PZDR
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 10.10.2013 11:44

Tohatsu TLDI 50KM . przy RIB-e 165kg -jak już wcześniej pisałem około 5-7l/godz.
Wszystko zależy od wariacji na wodzie:-)
Ostatnio edytowano 11.10.2013 07:48 przez Boloh, łącznie edytowano 2 razy
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 10.10.2013 11:53

jacek2929 napisał(a):Świeży = musi się mylić?

Co znaczy nie szanujesz? Aha nie mam Riba i śmiem się wypowiadać w temacie nie o Ribach no cóż. Już nie będę.

Jak sobie kupię Riba (co pewnie nastąpi prędzej niż później) to zacznę się wypowiadać w temacie pontonów - który posiadam, a którego już miał nie będę. No to przecież logiczne. PZDR

Mylisz znaczenie wyrazu :- mylić się a być zarozumiały to dwa różne znaczenia. :roll:
Jak wcześniej napisał Rysio tu nie chodzi o pokazywanie co kto ma i jak to drogie, tylko sens tych postów jakim jest dzielenie się własnymi doświadczeniami na wodzie niezależnie czy to będzie ponton , RIB czy zabudowana łódź. :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.10.2013 12:05

Boloh napisał(a):Tohatsu TLD 50KM- przy RIB-e 165kg -jak już wcześniej pisałem około 5-7l/godz.
Wszystko zależy od wariacji na wodzie:-)

To sobie przeczytaj swoje posty z zeszłego jak "doradzacze" kpili z tego ile twój silnik pali :D
Sprawdź dokładnie nicki które Ci odpisywały :wink:
I koniecznie weź pod uwagę wpisy "fachofffców" którzy nie pływali ribem a wszystko nich wiedzieli :mrgreen:

Doświadczenia i sposób ich opisywania to rzeczstrasznie subiektywna.
Czytałem tu gdzieś o straszne borze na początku sierpnia i o odkładaniu wodowania łodzi czy riba. Najzabawniejsze jest to, że pływałem w tym czasie w okolicy i mam zupełnie inne spostrzeżenia.
Ostatnio edytowano 10.10.2013 12:13 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 10.10.2013 12:11

_Ewa_ napisał(a):
jacek2929 napisał(a):Jak sobie kupię Riba (co pewnie nastąpi prędzej niż później) to zacznę się wypowiadać w temacie pontonów - który posiadam, a którego już miał nie będę. No to przecież logiczne. PZDR

No tak, przecież sprzedając ponton pozbywasz się wraz z nim całej swojej dotychczasowej wiedzy o nim i doświadczenia. No to przecież logiczne.

:lol:

A czy ja napisałem że nie warto brać uwag właścicieli ribów czy też że nie jest to temat o ribach i to w kontekście "czy kupić se wielkiego riba za 100000."

Niech se kupi co chce. Ale to nie o tym temat. Takie jest moje zdanie i go nie zmienię.
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 10.10.2013 12:15

Do Cronet
Tak wiem :-)
Miałem rację i cieszę się że moje słowa również potwierdzili to inni użytkownicy ,którzy przesiedli się na swoje RIB-y . :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.10.2013 12:36

Boloh napisał(a):Do Cronet
Tak wiem :-)
Miałem rację i cieszę się że moje słowa również potwierdzili to inni użytkownicy ,którzy przesiedli się na swoje RIB-y . :mrgreen:

Dodam Ci jeszcze, że jednego z takich "fachofffców" (twierdził, że pływa 15 lat) spotkałem w tym roku w Chorwacji. Plywał pontonem a swój pobyt rozpoczął od splątania lin na cumowisku :mrgreen: nie ogarnął tego, że tu na pętli cumują, więc jedną z lin rozwiązał :mrgreen:
Ale i tak był najmądrzejszy jakbyś go o coś zapytał :wink:
Nawet w poprzek do innych umiał cumować :mrgreen:
...ale co mu tam ktoś będzie pier...ł jak on już tyle lat pływa :mrgreen:

Ps narzekał tylko trochę, że fala za duża i nie mógł przez 4 dni pływać.
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 10.10.2013 12:45

jacek2929 napisał(a):
_Ewa_ napisał(a):
jacek2929 napisał(a):Jak sobie kupię Riba (co pewnie nastąpi prędzej niż później) to zacznę się wypowiadać w temacie pontonów - który posiadam, a którego już miał nie będę. No to przecież logiczne. PZDR

No tak, przecież sprzedając ponton pozbywasz się wraz z nim całej swojej dotychczasowej wiedzy o nim i doświadczenia. No to przecież logiczne.

:lol:

A czy ja napisałem że nie warto brać uwag właścicieli ribów czy też że nie jest to temat o ribach i to w kontekście "czy kupić se wielkiego riba za 100000."

Niech se kupi co chce. Ale to nie o tym temat. Takie jest moje zdanie i go nie zmienię.

Ty jakiś dziwny jesteś....Pisałem..Czytaj ze zrozumieniem..tam nie było pytania o to czy kupić....!!!!
To było pytanie o to czy ktoś coś wie na temat tej produkcji...!!!Jej walorów...zalet czy wad..Nie ma słowa o 100000 tysiącach i chęci ich wydania.Masz jakieś kompleksy...?Czy piszesz żeby pisać.Próbujesz pouczać każdego kto Ci rzeczowo odpowie....Więcej pokory i dystansu..do siebie i do innych..Koleś.....
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 10.10.2013 12:49

Boloh zły...Cronet...zły...Ewa..zła..Alias..zły..Rysio..zły....
Ty jeden idealny,wszystko wiedzący....Wnioskuję o jakiś medal dla Ciebie kolego...
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 10.10.2013 12:57

alias21 napisał(a):
Boloh napisał(a):
FUX napisał(a):Na okrągło za nówkę + trochę szpeju, przyczepa, kawał garażu, navi morskie z mapami, silnik 80KM, to 100-ka powinna styknąć. :mrgreen:

Boloh napisał(a):No może z tego jeszcze troszkę na wyjazd do CRO starczy :-)

Alias 21 napisał(a): Jeżeli zdecyduję się na zakup to tylko nowy...Silnik również nowy.Nie mam zaufania do używanych...jakiś powód sprzedaży jest a ja nie chcę o nim myśleć:).
Długość to 6,5 metra..około...nie chcę krótszego...
Co do kosztów..cena nowego to około 80.000 , z tym że już bardzo bogatym wyposażeniem.Jeżeli chodzi o częstotliwość korzystania to akurat mieszkam blisko wody:). Wiadomo to nie to samo co Adriatyk..ale zamysł jest taki żeby pływać głównie tam...:)
W sumie to nie jest powiedziane że akurat te model...Szukam po prostu opinii..może ktoś już pływał tym modelem i podzieli się swoimi spostrzeżeniami..

Nie a jednak nie wystarczy :)

Wystarczy ...zapewniam Cię..:)
A...i silnik140 HP...:)

Przepraszam 80000

Zresztą pisz sobie o czym chcesz nie mam zamiaru kopać się z koniem. Myślałem że to temat o pontonach ale pomyliłem się.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 10.10.2013 13:45

Myślę, że zmiana tematu na "Pływanie pontonem/ribem w Chorwacji" rozwiązała by problem :) . Dla mnie cenne jest doświadczenie obu grup motorowodniaków więc może dobrze, że tu wypowiadają się tu tacy i tacy -przynajmniej jest nas tu nas więcej i jest żywa dyskusja (ta z ostatnich postów jest może jednak za żywa :idea: ).
Może dla dobra ogółu doradztwo w sprawie kupna sprzętu można by było podzielić i założyć dwa wątki, by uniknąć sytuacji gdy ktoś się pyta o używany ponton z 30 letnim silnikiem bo chce się zmieścić w 2000zł a pod nim ktoś pisze o ribie za 100tys. Ktoś może się poczuć maluśkim :? a ktoś zbyt dużym 8)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.10.2013 14:00

jacek2929 napisał(a):A tyle się umęczyłeś tłumacząc jak to nie jest to samo stronę wcześniej.
W zasadzie działania to każde pływadło włącznie z tratwą i arką Noego można by podciągnąć pod ten temat.

Jeśli tratwę wprowadzisz w ślizg i popłyniesz przy 3-4-5B po Adriatyku to moje gratulacje. O Arce Noego się nie wypowiadam, bo szczegółów konstrukcyjnych nie znam ale możesz nas oświecić. Gdybyś miał pojęcie to byś wiedział, że dzielność morska w dużej mierze zależy m.in od wielkości sprzętu pływającego, zaś od dzielności zależy samo pływanie i jego bezpieczeństwo a to jest główne przesłanie tego tematu szczególnie istotne dla tych którzy zaczynają przygodę motorowodną.

Ogólnie rzecz biorąc, to Twoje wypowiedzi świadczą o tym że powinieneś czytać, czytać i jeszcze raz czytać, choć mam wrażenie że uważasz się za najmądrzejszego w tym temacie. Oby Jadran Ci tego nie zweryfikował.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 10.10.2013 19:24

marcin0k napisał(a):Wracając do pontonów...
Napiszcie czy ktoś z was używa w swoim pontonie daszek dziobowy - wiem, że ktoś tu wspominał, że jest to bardzo pomocny patent zwłaszcza na morzu ale czy więcej osób podziela tą opinie?

Zastanawiałem się nad daszkiem i doszedłem do wniosku, że nie ma sensu na nowoczesnym pontonie, który ma dziób mocno wyprofilowany w górę, "zadarty" - tak jest w Honwave. I faktycznie, pływając nigdy nie odczułem potrzeby posiadania takiego daszku. Z tego co widziałem na Jadranie to jak ktoś miał daszek dziobowy to na starszych pontonach, które były niemal płaskie, bez wyprofilowania w górę dziobu.

marcin0k napisał(a):Druga sprawa - choć wielokrotnie wałkowany temat o numery rejestracyjne na pontonie jednak go trochę odkopię. Chciałbym numery rejestracyjne na moim gumiaku w kolorze niebieskim najbardziej ciekawy pomysł miał kolega daisykf w poście plywanie-pontonem-w-chorwacji-t14035-210.html

Numery zamówiłem tu: http://www.nalepaski.pl zapłaciłem 28zł. Na napompowanym wyglądają b.dobrze, marszczą się solidnie na złożonym, ale nie jest to jakimś większym problemem, oceniam, że wystarczą na jakieś 3, może 4 sezony, koszt niewielki, a wymiana jest prosta.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 264
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone