Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 09.10.2013 11:50

Informacji na temat Rib-a będzie znaleść bardzo cieżko tym bardziej w PL.Te sprzęty nie są popularne tak bardzo jak plastykowe :mrgreen: krypty.Niewiem czy byłeś juz posiadaczem takiego sprzętu ale przy wyborze kieruj się szerokoscią (czym szerszy tym lepiej) no i iloscią schowków na pokładzie.Ważna spraw to jaki silnik możesz powiesić na pawęży wiadomo że zapas sie przyda w razie "W" no i miejsce na zbiornik paliwa.To chyba tyle. :mrgreen: Sam moge polecic włoskie Rib-y z racji że takiego posiadam i jestem zadowolony :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.10.2013 12:09

marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 09.10.2013 14:03

Wracając do pontonów...
Napiszcie czy ktoś z was używa w swoim pontonie daszek dziobowy - wiem, że ktoś tu wspominał, że jest to bardzo pomocny patent zwłaszcza na morzu ale czy więcej osób podziela tą opinie?
Obrazek

Druga sprawa - choć wielokrotnie wałkowany temat o numery rejestracyjne na pontonie jednak go trochę odkopię. Chciałbym numery rejestracyjne na moim gumiaku w kolorze niebieskim najbardziej ciekawy pomysł miał kolega daisykf w poście plywanie-pontonem-w-chorwacji-t14035-210.html

Co do literek ta już na 3-ch pontonach mam te same napisy, zamawiam tzw folie do nadruku na tzw. balonach , ona jest b. elastyczna. Klei się nią przy pomocy wody z ludwikiem aby można było dowolnie przesuwać literki, po 2 dniach jak woda z ludwikiem wyparuje są nie do zdarcia, wielokrotnie zwijałem pontom troche sie marszczyły, po napompowaniu wracały do stanu pierwotnego. Koszt za komplet na dwie burty 15zł.

Sposób o tyle mi się podoba, bo istnieje możliwość poprawki zanim ludwik z wodą wyparuje a opcja z folią transferową wydaje mi się, że się nie sprawdzi na nie płaskiej powierzchni. Nie bardzo natomiast wiem o co dokładnie chodziło "tzw folie do nadruku na tzw. balonach"
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 09.10.2013 19:49

Rysio napisał(a):
misiekmb1 napisał(a):Też ciekawy jestem co na to Rysio.

:) Rysio myślał że dowie się czegoś od Was :lol: Sam mam dylemat :)

Tak jak FUX napisał, lepsze 5 kucy na pawęży niż pagaj w dłoni, szczególnie jeśli płyniemy RIBem ważącym kilkaset kilo, bo w takim przypadku to pagajami co najwyżej się można od rekinów odganiać :wink:

To że jesteśmy pewni za podstawowy silnik nie ma żadnego znaczenia na wodzie. Oczywiście jeśli będziemy mieli powieszonego wieterloka, to mamy mniejsze szanse bezpiecznie wrócić niż mając sklepową Hondę, jednak zauważcie że nówki Mercedesy, Audiki czy BMW też stoją przy autostradzie z podniesionymi maskami. W nowym silniku też może paść np moduł i w tym momencie wartość użytkowa pięknego nowego silnika wynosi tyle co wartość gustownego prosiaka kotwicznego.

Na ten moment teoretycznie mam silnik zapasowy z gumjaka, tyle że nie mam na niego miejsca na pawęży :| Jest za duży i za ciężki. Optimum byłoby jakieś 4 - 5 Ps w dwusuwie z możliwością obrotu silnika o 360st. Wtedy widzę możliwość zamocowania go na stałe a co za tym idzie codziennego odpalenia do sprawdzenia poprawności działania. Silnik spalinowy który będzie leżał gdzieś na dnie przez dłuższy czas może się okazać wyłącznie zbędnym balastem, bo w sytuacji kiedy będzie potrzebny nie odpali.

Na razie czekam, bo najlepszym rozwiązaniem byłoby mieć kogoś z kim będziemy pływać na 2 sprzęty. Między innymi dlatego założyłem ten temat :)

Co do Audików i Mercedesów to ok..pełna zgoda....Maski w górze na autostradach.....Ale BMW..? Z tym się nie spotkałem...A rocznie robię ponad 25 tys. kilometrów..i to nie tylko w Polsce..:)
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 09.10.2013 20:17

A ja tak z innej bajki.

Czy RIB to taki większy ponton? Czy też zupełnie coś innego?
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 09.10.2013 20:27

Cos innego:)
Ostatnio edytowano 09.10.2013 20:33 przez marcin0k, łącznie edytowano 1 raz
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 09.10.2013 20:30

No to ja chciałbym porozmawiać o trałowcach albo o łodziach podwodnych.
Aha to nie ten temat.
Myślałem że to temat o pontonach.
A teraz koleś o swoim BMW napisał. no ludzie.... szanujmy się :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2013 20:40

Ile wam palą silniki?
Mój znajomy ma starego(2000r) dwusuwa 40KM na gaźnikach przy wadze samego riba poniżej 200kg i chla mu 15 l/h.
Mi wypala max połowę tego przy wadze riba 300kg i slnik 50KM.
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 09.10.2013 20:51

jacek2929 napisał(a):No to ja chciałbym porozmawiać o trałowcach albo o łodziach podwodnych.
Aha to nie ten temat.
Myślałem że to temat o pontonach.
A teraz koleś o swoim BMW napisał. no ludzie.... szanujmy się :)

Koleś...nie o swoim tylko o tym co widzi na drodze...czytaj ze zrozumieniem...Chyba że jesteś janczarem i nie widziałeś poprzedniego posta...Nie boli Cię język....?:)
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 09.10.2013 20:58

Nadal. To jest post o pontonach.

Wiem że Rysiek ma hopla na punkcie swojego Riba i jutro mnie opieprzy, ale pytanie pod tytułem "mam melion zyli jakiego Ria se kupić" nie pasuje do tematu o pontonach z pontonami w temacie. Jak chcesz załóż sobie temat zgodnie z moją propozycją.
Pozdrawiam.
ps.
Jutro opowiem co o tym daszku do pontonu myślę. Widziałem rozwinięcie tematu u pewnych Niemców. Muszę poszukać zdjęcia. PZDR
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 09.10.2013 21:03

jacek2929 napisał(a):Nadal. To jest post o pontonach.

Wiem że Rysiek ma hopla na punkcie swojego Riba i jutro mnie opieprzy, ale pytanie pod tytułem "mam melion zyli jakiego Ria se kupić" nie pasuje do tematu o pontonach z pontonami w temacie. Jak chcesz załóż sobie temat zgodnie z moją propozycją.
Pozdrawiam.
ps.
Jutro opowiem co o tym daszku do pontonu myślę. Widziałem rozwinięcie tematu u pewnych Niemców. Muszę poszukać zdjęcia. PZDR

Ja również zgodnie z tematem pisałem o Ribach..spójrz wyżej...A to był mój komentarz do postu i komentarza o samochodach......Ot przerywnik....trochę luzu...:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2013 21:07

cronet napisał(a):Ile wam palą silniki?
Mój znajomy ma starego(2000r) dwusuwa 40KM na gaźnikach przy wadze samego riba poniżej 200kg i chla mu 15 l/h.
Mi wypala max połowę tego przy wadze riba 300kg i slnik 50KM.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.10.2013 22:16

jacek2929 napisał(a):A ja tak z innej bajki.

Konstrukcyjnie co innego, w zasadzie działania to samo, więc dziwi mnie Twoje oburzenie. Zauważ że temat został założony ładnych kilka lat temu i ewoluował wraz ze zmieniającym się światem. Owszem mogę mieć ten temat głęboko jak wielu innych uczestników, którzy zaczynali na gumjakach a przesiedli się na RIBy. Locja, meterologia, przygody na wodzie i doświadczenie ogólne jest takie samo dla tych jednostek więc nie widzę sensu dublowania i rozmywania tym samym tematu. Wyobraź sobie że są pontony 4,6 m a RIBy bywają i 3,2 m. Znajdź mi teraz różnicę w tym tytułowym "pływaniu" bo chyba o tym tu głównie dyskusja się toczy.
marcin0k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin0k » 10.10.2013 09:28

Będę bardzo wdzięczny.

A to był mój komentarz do postu i komentarza o samochodach......Ot przerywnik....trochę luzu...:)

Niby tak ale jak każdy zacznie pisać o swoich upodobaniach motoryzacyjnych to zrobi się jeden wielki bałagan a dla niektórych ten wątek to skarbnica wiedzy i szukają w nich porad odnośnie pływania a a nie awaryjności samochodów :roll: To moja opinia- zwięzła bo szkoda miejsca- ale jestem tu nowy więc się nią nie przejmuj :hut:
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 10.10.2013 09:32

Rysio napisał(a):
jacek2929 napisał(a):A ja tak z innej bajki.

Konstrukcyjnie co innego, w zasadzie działania to samo, więc dziwi mnie Twoje oburzenie. Zauważ że temat został założony ładnych kilka lat temu i ewoluował wraz ze zmieniającym się światem. Owszem mogę mieć ten temat głęboko jak wielu innych uczestników, którzy zaczynali na gumjakach a przesiedli się na RIBy. Locja, meterologia, przygody na wodzie i doświadczenie ogólne jest takie samo dla tych jednostek więc nie widzę sensu dublowania i rozmywania tym samym tematu. Wyobraź sobie że są pontony 4,6 m a RIBy bywają i 3,2 m. Znajdź mi teraz różnicę w tym tytułowym "pływaniu" bo chyba o tym tu głównie dyskusja się toczy.

A tyle się umęczyłeś tłumacząc jak to nie jest to samo stronę wcześniej.
W zasadzie działania to każde pływadło włącznie z tratwą i arką Noego można by podciągnąć pod ten temat.
Ewoluował? To znaczy że już nie robią pontonów tylko same riby? A może ewolucja polega na tym że założyciele tematu statusieli ;)

(sam mam dwa motocykle na które już rzadko siadam choć kiedyś objechałem pół europy)

To oczywiste że przepisy są takie same dla wszystkich którzy poruszają się na wodzie podobnie jak i prognoza pogody.

Nie oburzam się gdy rozmowa tyczy wyższości RIB-a nad pontonem lub odwrotnie jak kto woli, ale pytania czy kupić sobie 6,5m RIB-a za 100000 czy nie i czy 150KM starczy, a na dokładkę BMW.
Chyba pamiętasz swoje 2,9 z silnikiem 6KM - i gdzie tu porównanie.

Dodam że na youtube jest film gdzie koleżka zasuwa pontonem z silnikiem 50KM solo. I wygląda to jak rower z silnikiem rakietowym.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 263
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone