Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 08.10.2013 14:06

W tej wersji którą ja miałem to trzeba. Podobno są takie, że montuje się bezinwazyjnie. Ja jeżeli będę sprzedawał silnik to i tak już pójdą razem z nim.
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 08.10.2013 15:51

Rysio napisał(a):
marcin0k napisał(a):Nie no pewnie, ale chodzilo mi bardziej ze z dziecmi na pokladzie balbym sie plynac zbyt szybko a rib chyba nie jest po to zeby nim "pedzic" 20km/h.
Tak jak piszesz - nie trzeba odrazu kupowac samochodu terenowego zeby cieszyc sie jazda w terenie - czasem wystarczy fajny rower gorski. A pozniej rower na terenowce:) bo to i to ma swoje zalety:)

Zapewniam Cię że ponton bardziej skłania do pełnego otwarcia manetki niż RIB :mrgreen: RIBem to ja sobie mogę płynąć i podziwiać. Miejsca w pieriod, można się położyć i opalać bez ciśnienia że trzeba gdzieś dotrzeć aby się rozprostować. Ponton to co innego. Ryczy, ciasno, skacze, czysty dom wariatów. Po godzinie rejsu marzysz o jakimś brzegu. Ale to podobnie jakby porównać małe wściekłe Reno 5 WRC z Mietkiem S klasy. W ostateczności więcej frajdy daje ten pierwszy :lol:

Rysio myślę że ribem można tak samo poszaleć jak gumiakiem a przy tym mam swiadomość że nie połamie składanej podłogi :mrgreen: (przynajmniej ja taką miałem) wiadomo że do zabawy jest wtedy potrzebna odpowiednia fala :D na śródlądziu sprawe ratuje kilwater dużych łodzi na których sporo w tym roku poskakałem :) podłoge w gumiaku zepsułbym napewno :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.10.2013 16:37

Nie wiem jakiej wielkości i masy masz RIBa, ale kilwater dużych łodzi z tymi z Jadroliniji włącznie to przechodzę z puszką Radlera w dłoni. Na gumjaku z podłogą alu, której przez 3 lata nie udało mi się uszkodzić, miałem loty po kilka metrów. W RIBie żeby się oderwać od wody musiałbym mieć bardzo długą falę a ta w rejonach przybrzeżnych na Jadranie raczej nie występuje. Bączki i zwroty podobnie. Jak szarpnąłem rumplem to na kilku metrach miałem zwrot o 180st. Przy RIBie jest to po prostu zawrót. Może radykalne zwiększenie mocy poprawiłoby efekt zabawy, tyle że w tym roku puściłem ponad 200 l przez komin. Wrzucenie silnika maksymalnej mocy spwodowałoby konieczność przemnożenia tej wartości x 2 :mrgreen:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.10.2013 17:08

Rysio napisał(a):Nie wiem jakiej wielkości i masy masz RIBa, ale kilwater dużych łodzi z tymi z Jadroliniji włącznie to przechodzę z puszką Radlera w dłoni.

Już mam mokro w papciach. Puszkę może w dłoni miałeś przed wejściem... :mrgreen:
Jadrolinije to w zasadzie fali nie robią.
Najgorsze są szybkie, duże jachty motorowe.
„Dziura" po „jachcie" Abramowicza, który wychodził ze Sibenika, miała ze dwa metry głębokości.
Opisywałem to kiedyś, że wtedy pierwszy raz widziałem riba w całości nad wodą, a kolega moja łódkę włącznie z kilem.
Pozalewane były obie łódki po rufę falą, która przecinaliśmy wychodząc z tej dziury.
Szczęście było takie, że aparat foto był w torbie we worku foliowym, a navi miałem wodoszczelną.
Dość długo aie suszyliśmy... :lol:

Inną bajka jest pływanie w kanale sibenickim a w zasadzie w okolicach twierdzy bliżej morza, jak przyzwoicie wieje + fala od pełnego morza.
Polecam.

Fotek niestety nie mam.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 08.10.2013 17:48

Potwierdzam. Promy zostawiają kilwater jak dobry rower wodny.

Za to jazda wzdłuż kilwateru dużej szybkiej motorówki. Tak żeby z metr miała. To jest jazda. Przypomina surfing ino że gumowcem. :)
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 08.10.2013 22:51

Witam.
Może ktoś z forumowiczów wie coś więcej o tym Ribie..? Jakieś rzeczowe opinie użytkownika..?
Jest to Spirit 640 Aga Marine.
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 08.10.2013 23:38

Myślę że radykalne zwiększenie mocy dużo nie pomoże , potrzebny jest odpowiedni kilwater lub zła pogoda :D co do kosztów paliwa wiadomo że przyjemność z pływania zaczyna się tam gdzie kończy się ekonomika :mrgreen: u mnie w tym roku jakies 250-300L szkoda tylko że nie mam tacho bo ciekawi mnie średnie spalanie ale napewno nie spalił więcej niż wlałem
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 09.10.2013 07:11

alias21 napisał(a):Witam.
Może ktoś z forumowiczów wie coś więcej o tym Ribie..? Jakieś rzeczowe opinie użytkownika..?

Zasadnicze pytanie-
Czy ten RIB jest nowy ? czy też używany?
1.Jeśli planujesz zakup nowego to pytanie za ile? i ewentualnie dlaczego aż tak drogo? zwłaszcza , że sama łódź to nie wszystko. Dodaj silnik i zsumuj wszystko :oczko_usmiech: Zadaj sobie pytanie ile razy w roku tak na prawdę będziesz z niego korzystał? i czy tylko Ty , czy ktoś z rodziny-(nie wiem żona , dzieci , bracia , siostry?)
W moim przypadku mam 2-ch synów z patentami i jak ja nie pływam to oni w prawie każdy pogodny weekend.
2.Jeśli używany to w jakim jest stanie i czy z silnikiem czy bez , no i oczywiście ostateczna cena.
Co do samego RIB-a -RIB jak RIB na zdjęciu wygląda odlotowo , na pewno będziesz miał dużą przyjemność z pływania jak zresztą każdy który pływa lub pływał na RIB-e. Ważne ;-sprawdź jego dane techniczne jego długość, szer. waga-(bardzo istotna rzecz) itp. itd.
PZDR
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.10.2013 08:30

Na okrągło za nówkę + trochę szpeju, przyczepa, kawał garażu, navi morskie z mapami, silnik 80KM, to 100-ka powinna styknąć. :mrgreen:
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 09.10.2013 09:45

No może z tego jeszcze troszkę na wyjazd do CRO starczy :-)
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 09.10.2013 09:52

Boloh napisał(a):
alias21 napisał(a):Witam.

Zasadnicze pytanie-
Czy ten RIB jest nowy ? czy też używany?
1.Jeśli planujesz zakup nowego to pytanie za ile? i ewentualnie dlaczego aż tak drogo? zwłaszcza , że sama łódź to nie wszystko. Dodaj silnik i zsumuj wszystko :oczko_usmiech: Zadaj sobie pytanie ile razy w roku tak na prawdę będziesz z niego korzystał? i czy tylko Ty , czy ktoś z rodziny-(nie wiem żona , dzieci , bracia , siostry?)
W moim przypadku mam 2-ch synów z patentami i jak ja nie pływam to oni w prawie każdy pogodny weekend.
2.Jeśli używany to w jakim jest stanie i czy z silnikiem czy bez , no i oczywiście ostateczna cena.
Co do samego RIB-a -RIB jak RIB na zdjęciu wygląda odlotowo , na pewno będziesz miał dużą przyjemność z pływania jak zresztą każdy który pływa lub pływał na RIB-e. Ważne ;-sprawdź jego dane techniczne jego długość, szer. waga-(bardzo istotna rzecz) itp. itd.
PZDR

Jeżeli zdecyduję się na zakup to tylko nowy...Silnik również nowy.Nie mam zaufania do używanych...jakiś powód sprzedaży jest a ja nie chcę o nim myśleć:).
Długość to 6,5 metra..około...nie chcę krótszego...
Co do kosztów..cena nowego to około 80.000 , z tym że już bardzo bogatym wyposażeniem.Jeżeli chodzi o częstotliwość korzystania to akurat mieszkam blisko wody:). Wiadomo to nie to samo co Adriatyk..ale zamysł jest taki żeby pływać głównie tam...:)
W sumie to nie jest powiedziane że akurat te model...Szukam po prostu opinii..może ktoś już pływał tym modelem i podzieli się swoimi spostrzeżeniami.....
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 09.10.2013 10:06

FUX napisał(a):Na okrągło za nówkę + trochę szpeju, przyczepa, kawał garażu, navi morskie z mapami, silnik 80KM, to 100-ka powinna styknąć. :mrgreen:

Boloh napisał(a):No może z tego jeszcze troszkę na wyjazd do CRO starczy :-)

Alias 21 napisał(a): Jeżeli zdecyduję się na zakup to tylko nowy...Silnik również nowy.Nie mam zaufania do używanych...jakiś powód sprzedaży jest a ja nie chcę o nim myśleć:).
Co do kosztów..cena nowego to około 80.000 , z tym że już bardzo bogatym wyposażeniem.Jeżeli chodzi o częstotliwość korzystania to akurat mieszkam blisko wody:). Wiadomo to nie to samo co Adriatyk..ale zamysł jest taki żeby pływać głównie tam...:)
W sumie to nie jest powiedziane że akurat te model...Szukam po prostu opinii..może ktoś już pływał tym modelem i podzieli się swoimi spostrzeżeniami..

Nie a jednak nie wystarczy :)
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 09.10.2013 10:17

Boloh napisał(a):
FUX napisał(a):Na okrągło za nówkę + trochę szpeju, przyczepa, kawał garażu, navi morskie z mapami, silnik 80KM, to 100-ka powinna styknąć. :mrgreen:

Boloh napisał(a):No może z tego jeszcze troszkę na wyjazd do CRO starczy :-)

Alias 21 napisał(a): Jeżeli zdecyduję się na zakup to tylko nowy...Silnik również nowy.Nie mam zaufania do używanych...jakiś powód sprzedaży jest a ja nie chcę o nim myśleć:).
W sumie to nie jest powiedziane że akurat te model...Szukam po prostu opinii..może ktoś już pływał tym modelem i podzieli się swoimi spostrzeżeniami..

Nie a jednak nie wystarczy :)

Wystarczy ...zapewniam Cię..:)
A...i silnik140 HP...:)
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 09.10.2013 10:18

Kawał garażu jest....przyczepa również..:)
Alias21
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alias21 » 09.10.2013 10:19

Holownik również posiadam..:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 262
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone