Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 10.06.2008 16:28

D1ALVARO Yamaha 15 to fajna sprawa co do pontonu to ci nie pomoge dla mnie jesli coś jest z pvc to obojetnie jaką ma nalepke :) ta yamaha to 4-sów?? sam mam mercurego 15 w 2-sówie i ostatnio doczepiłem do pontonu 2,8 metra było ciekawie :) może przyjedziesz do Kunic koło Legnicy to popływamy albo na Mietków i grila pogadamy o sprzęcie
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 10.06.2008 17:48

niedzwiedz40 - byłem w Kunicach moim starym sprzętem ( Kolibri KM330 z Hondą BF5 - na pełnym gazie za wolny :-( ) jakoś z 2 tygodnie temu, teraz nie mam za bardzo czasu się wybrać :-) poza tym chciałbym już jechać z nowym sprzętem i testować zanim ojciec pojedzie do Chorwacji :-P ogólnie to w Polsce głównie pływamy nad jeziorem Czocha może jest daleko w porównaniu do Kunic ale jest naprawdę ładnie i spokojnie i nie ma tyle wędkarzy he he nikt sie nie rzuca że mu ryby płoszę :-P nad Czochę zawszę jadę z grillem jak coś :-) a co do sprzętu to coraz bardziej jestem przekonany do Hondy T32IE bo to naprawde udana konstrukcja szczególnie jeśli chodzi o podłogę , jeśli uda mi się załatwić patent szybko to być może i wrzuciłbym do niej 15km silnik hondy :twisted:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.06.2008 17:56

Fajne porównanie:
Czoch-Adriatyk.... :wink:
Miałem to samo z Odrą....
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 10.06.2008 18:57

FUX - ja nic nie porównuję :-)

chcę po prostu trochę popływać tutaj na nowym sprzęcie zanim pojedzie do Chorwacji i tam już będzie się sprawdzał w bojach :-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.06.2008 19:55

Nie, nie...
Źle mnie zrozumialeś :wink: . Oba akweny dzieli PRZEPAŚĆ!
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 10.06.2008 20:30

FUX napisał(a):Nie, nie...
Źle mnie zrozumialeś :wink: . Oba akweny dzieli PRZEPAŚĆ!
,
jeżeli to oznacza że lepiej nie próbować to choć ze mnie taki znawca jak z koziej dupy oliwiarka, powiem "FUX normalnie nie masz racji",
pozdrawiam.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 10.06.2008 20:44

FUX - to że dzieli przepaść to wiem bardzo dobrze Czocha to taki malutki basenik w porównaniu do Adriatyku :-)

powiedzcie mi lepiej czy Honda BF20 jest dużo lepsza od BF15 ( wagowo praktycznie to samo a myślę czy nie zaszaleć i nie wrzucić do T32IE silnika 20km ( waga prawie ta sama) ale nie wiem czy pawęż to wytrzyma :?: na tabliczce jest 15KM 49KG - a honda 20 ma 46,5 jak się nie mylę wagi niby waga ta sama a 5km więcej i mam dylemat :-) a 20km przy tym pontonie to byłby już ścigacz :-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.06.2008 20:54

bogdan63 napisał(a): jeżeli to oznacza że lepiej nie próbować to choć ze mnie taki znawca jak z koziej dupy oliwiarka, powiem "FUX normalnie nie masz racji",
pozdrawiam.

A czy ja to napisalem 8O
Każdy interpretuje, jak chce.... :roll:
IMHO Adriatyk uczy pokory i tyle....
Ze Znajomymi i 80KM w zeszłym roku było koło Sibenika nieswojo, więc doradzam pokorę i tyle. Każdy robi tyle, na ile mu rozum pozwala....
EOT.
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 10.06.2008 21:29

silnika 20km ( waga prawie ta sama) ale nie wiem czy pawęż to wytrzyma :?: na tabliczce jest 15KM 49KG -

musisz wiedzieć że waga podana to nie wszystko zastanów sie jak pływasz jesli po falach agresywnie to wtedy pawęż dostaje po d.... ale z tego co wiem to te wagi silnika podawane są z sporym zapasem wiec powinno wytrzymać. co do tego scigacza to pamietaj ze i tak bedziesz ograniczony obrotami silnika i skokiem sruby 11 :) czyli nie wiecej niz 75 km/h ale gdzies mialem adres firmy co robi stalowe sportowe sruby :) tylko szykuj 1200zł :) jak mi nie przywiozą z Włoch Marine Uniona to kupie tego http://www.pontony.net.pl/chinee.php CN-A-420/0AL ma 5 komór a to wazne gdy masz wielkie haki na przynecie :)

a co do tych jezior i Adriatyku to jestem mysli ze im wiecej sie pływa tym lepiej Adriatyk , jeziora , Bałtyk , wiosna , jesien kazdy ma swoja specyfike
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 10.06.2008 22:30

niedzwiedz40 napisał(a):dla mnie jesli coś jest z pvc to obojetnie jaką ma nalepke :)

Masz jakieś uprzedzenie do PVC? Moim zdaniem przy naszym stylu pływania dopłacanie do Hypalonu to niepotrzebne wyrzucanie kasy. Lepiej ją wydać na zapasowy silnik, kamizelki ratunkowe, drugą kotwicę, flary, a w ostateczności na Karlovacko albo Rakiję.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 11.06.2008 06:39

FUX - zgadzam się z Tobą zresztą ojciec pływa przy brzegu , czasami tylko się wypuszcza na wysepkę jak jest naprawdę blisko , może tylko ładnie wygląda ale jak się popsuje pogoda to nie ma z nim żartów :-)

Niedzwiedz40 - podejrzewam że i tak tyle nie pójdzie :-) , ale i tak będzie wystarczająco szybko , wędkarzami nie jesteśmy więc taki wielgachny ponton jak ten chinee z aluminiową podłogą nam nie potrzebny poza tym waży ponad 90kg ( T32IE około 40 i ma fajną sztywną podłogę) a to już zajmuje sporo miejsca w bagażniku i rodzice ( starsi ludzie ) nie będą tego sami dźwigać , a ta honda T32IE jest lekka i zgrabna :-) jeśli tylko pawęż pontonu wytrzyma z 20km silnikiem BF20 to lepszej opcji nie widzę , chciałbym właśnie ten silnik bo to ma być sprzęt na parę lat
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 11.06.2008 06:48

D1ALVARO napisał(a):FUX - zgadzam się z Tobą zresztą ojciec pływa przy brzegu , czasami tylko się wypuszcza na wysepkę jak jest naprawdę blisko , może tylko ładnie wygląda ale jak się popsuje pogoda to nie ma z nim żartów :-)

Niedzwiedz40 - podejrzewam że i tak tyle nie pójdzie :-) , ale i tak będzie wystarczająco szybko , wędkarzami nie jesteśmy więc taki wielgachny ponton jak ten chinee z aluminiową podłogą nam nie potrzebny poza tym waży ponad 90kg ( T32IE około 40 i ma fajną sztywną podłogę) a to już zajmuje sporo miejsca w bagażniku i rodzice ( starsi ludzie ) nie będą tego sami dźwigać , a ta honda T32IE jest lekka i zgrabna :-) jeśli tylko pawęż pontonu wytrzyma z 20km silnikiem BF20 to lepszej opcji nie widzę , chciałbym właśnie ten silnik bo to ma być sprzęt na parę lat

Ten silnik BF20 jest jedną z najlepszych konstrukcji Hondy, jest naprawdę nie do zaj...nia. Pływałem na takim z pontonem T40. Do 5 osób na pokładzie bezproblemowo wchodzi w słizg 7 osób już tylko mruczał i niestety to wszystko co potrafił. Przy pływaniu w 2-3 osoby można pokusić się o zmianę sruby na szybszą.
Jako silnik gorąco polecam.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 11.06.2008 06:57

Natomiast nie polecam pontonu z pompowaną podłogą, są poprostu niewygodne, i można zostawić na pokładzie zęby. A podłogę zawsze upchniesz do bagażnika.
Najśmiedzniejsze jest to że Pan który kupił mój zestaw zapakował to wszystko (silnik, ponton, podłogę, wózek, baldachin wiele innych dodatków ) do Hondy Civic. Oczywiście rozkładając siedzenia tylne. Potrząc zdałem sobie sprawę , że mogł zapakowac ciuchy i resztę i spokojnie pojechać do CRO.(oczywiście w 2 osoby)
Ja woziłem to terenowym samochodem i myślałem że tylko do takiego to wejdzie.
Więc rekapitulując, podłoga nie jest dramatem, a komfort pływania jest nieporównywalny.
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 11.06.2008 12:30

Mam pytanie do be-ja. Czy rzeczywiście Honda IE jest mało komfortowa i niebezpieczna jak sugeruje Daisykf ? Przypuszczam, że masz porównanie.
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 11.06.2008 14:28

wrocławianka - jeśli Twój mąż będzie nurkował z butlami i innym sprzętem do tego potrzebnym to podłoga aluminiowa będzie wręcz niezbędna i nic jej nie grozi podczas przewozu sprzętu , jeśli chcecie sobie popływać ( poszaleć ) bez sprzętu to myślę że IE będzie dla was dobrym wyborem sam kupuję chyba IE32 z 15KM silnikiem Hondy jeśli wyrobie się z wyrobieniem sternika motorowodnego

ps. skoro mieszkasz we Wrocławiu to przejedź się na ul. Hallera 100 sklep Hobby tam mają Hondę IE i AE będziesz mogła popytać dotknąć itp :-) ja też tam byłem zobaczyć co i jak

a tutaj masz opis pontonów honda :

http://www.jagasport.com.pl/honda/pontonyMarine2006.pdf
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone