Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 12.09.2013 14:33

darek1 napisał(a):
Niedzwiad napisał(a):Pontonem to i my pływaliśmy. Fajna zabawka :mrgreen: ale za rok to już coś większego trzeba zakupić

To Ty Niedzwiedz na zdjęciu 8O 8O 8O

Ja a co? Gruby??
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 12.09.2013 16:37

Musisz sobie kolego Niedźwiedź kupić jakiś porządny ponton.....Poważnie....po prostu brak równowagi....Duża praca (gratulacje).....
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.09.2013 19:06

Może warto wiedzieć, ruch statków, podczas żeglugi z łodzi lub jachtem. 8O

http://pljusak.com/shipradar.php
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 13.09.2013 20:25

AdamSz napisał(a):Musisz sobie kolego Niedźwiedź kupić jakiś porządny ponton.....Poważnie....po prostu brak równowagi....Duża praca (gratulacje).....

Już mamy dwa :mrgreen: ale w mysli jest zakup konkretnego. Ale Rysiek już sprzedał i muszę zbierać na coś nowszego :mrgreen:
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 26.09.2013 08:30

Bardzo proszę o radę. Chcę kupić nowy, większy ponton.
Rozważam taki (przepraszam Autora za wykorzystanie zdjęcia :oops: ) z deseczką za rufą, co może mieć zalety np. przy wychodzeniu z wody a może też przeciwdziałałoby "stawaniu dęba".
ponton_rufa1.jpg
Ciekawa deseczka za pawężą

Z drugiej strony, przy normalnej rufie, w przypadku awarii silnika (a mam jary ale stary dwusuw :) )
mogę go przesunąć maksymalnie na bok i przyczepić ważącą 12 kg hondkę i jakoś wrócić do portu
(nie wyobrażam sobie zdejmowania na wodzie 15 KM silnika z pawęży)
Bardziej więc skłaniam się ku pontonowi z normalną rufą, ale chciałbym jeszcze poznać Wasze zdanie.
Ostatnio edytowano 26.09.2013 08:45 przez globtrotuar, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.09.2013 08:41

Myślę, że jeżeli wytrymujesz go całkiem do góry, to się zmieści.
Dopytaj Właściciela takiego sprzętu lub tam, gdzie zamierzasz kupić.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.09.2013 08:44

Pytanie gdzie będziesz przewoził ten zapasowy silnik. Ja na dłuższe wycieczki jeśli nie płynęliśmy na więcej RIBów zabierałem zapasowego Tohatsu 2,5 Ps ale na RIBa 4,85 mb a i tak zawadza taki towarzysz. Druga sprawa. Musiałbyś przymierzyć czy zmieści Ci się rzeczywiście ten 2 silnik i pozwoli jeszcze na sterowanie. Trzecia sprawa to bezpieczeństwo wchodzenia od strony rufy przy powieszonym zaburtowym. Mi owszem zdarzyło się włazić na RIBa po trymklapach, jednak uważam że nie jest to bezpieczne. Dzieciakowi nie pozwalałem. Noga objedzie i albo przywali nogą w śrubę albo co gorsza głową o jakiś element spodziny czy nawet czapę i mamy urlop spieprzony.

Do wchodzenia zrobiłem drabinkę sznurową ze szczebelkami z rurek PVC (takich szarych do instalacji wodnych) która wisi przy burcie z dala od wszelkich elementów stalowych.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 26.09.2013 10:30

Rysio napisał(a):(...)Trzecia sprawa to bezpieczeństwo wchodzenia od strony rufy przy powieszonym zaburtowym. Mi owszem zdarzyło się włazić na RIBa po trymklapach, jednak uważam że nie jest to bezpieczne.
Nawet bez powieszonego dodatkowego silnika wchodzenie po tych "trym klapach" jest niebezpieczne - zdecydowanie za blisko silnika. Wystarczy zwykły pech, nawet nie moment nieuwagi, żeby się zdarzyło coś złego.
Te "klapy" bardzo fajnie stabilizują ponton podczas pływania i wchodzenia w ślizg.
Rysio napisał(a):Do wchodzenia zrobiłem drabinkę sznurową ze szczebelkami z rurek PVC (takich szarych do instalacji wodnych) która wisi przy burcie z dala od wszelkich elementów stalowych.
Dokładnie tak samo zrobiłem, z tym, że jeszcze zapożyczyłem (chyba od Smoki) patent z drugą linką z węzłami, która, przywiązana do przeciwległej burty znakomicie ułatwiała wchodzenie po mocno niestabilnej sznurowej drabince.
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 26.09.2013 11:38

Rozumiem zatem, że te "deseczki" to są trymklapy i sugerujecie raczej zakup takiego pontonu.
Czy dobrze zrozumiałem?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 26.09.2013 12:16

Trudno to nazwać trymklapami, ponieważ trymklapy z zasady powinny być regulowane albo hydraulicznie albo przez śrubę rzymską. Pewnie te przedłużki podłogi zapobiegać będą w jakimś tam stopniu przed stawianiem pontonu dęba tak jak masz to pokazane u mnie w awatarze. Sądzę jednak że to tylko w niewielkim stopniu będzie pomagać szczególnie przy mocniejszym silniku. Osobiście zbytnio bym się nie podniecał czy są czy ich nie ma. Ot bajer wg mnie :wink:
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 26.09.2013 12:51

Nie do końca się zgodzę z Rysiem.
Pływałem na Honway'u z silnikiem 20KM z takimi "klapami" - fajnie stabilizowały rufę przy pływaniu w ślizgu. Pomagały też w stabilizacji przy wchodzeniu w ślizg, ale to już mniej. O wiele lepsze było chwilowe przemieszczenie żywego balastu na dziób.
Ale dodatkowo - blokowały bryzgi wody, które normalnie są zasysane do wnętrza pontonu podczas pływania. Pływałem też na pontonie bez tego "bajeru" - pryskało i zasysało sporo więcej. Uważam, że to przydatne rozwiązanie.
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 28.09.2013 12:43

Planuję ponton 3,3m. Mam zamiar pływać w 2-3 osoby zatem "miękko" opakowany mały silniczek Hondy nie zabierze zbyt wiele miejsca. Mam na oku takie coś
ponton330.jpg

Wiem z doświadczenia, że ten śmieszny daszek jest przydatny.
Dziękuję za cenne rady i pozdrawiam.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 28.09.2013 19:26

Jeśli możesz - polecam coś dłuższego, ok. 4m. Naprawdę polecam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.09.2013 19:28

Prawie wszystko, co jest większe, jest lepsze... :mrgreen:
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 28.09.2013 20:36

CroMarek napisał(a):Jeśli możesz - polecam coś dłuższego, ok. 4m. Naprawdę polecam.

Drogi CroMarku!
Zakup jeszcze nie dokonany, może rzeczywiście będzie coś bliżej 4m czyli np. 3,6 :)
Muszę jeszcze uwzględnić miejsce do zabrania desek WS i żagli.
Przyczepy nie biorę pod uwagę, mimo że jeździłem już i z bagażową i kempingową.
Po Mazurach lepiej pływać małą Sasanką niż wielkim Janmorem, kompromisem rozsądnym jest np. Tango.
Ale Mazury to Mazury a Adriatyk to coś całkiem innego.
Zobaczę, jak gumiak 3,6 m z airmatą mieści się w bagażniku i wtedy podejmę ostateczną decyzję.
BTW letni wyjazd to najczęściej raz w roku a tu trzeba i kasy i urlopu oszczędzić na jakieś 3 wyjazdy narciarskie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 258
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone