Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 03.09.2013 06:49

Zastanawia mnie temat bandery na pontonie. Co prawda widziałem takowe na miejscu ale zastanawia mnie czy jest to konieczne czy też dobrym obyczajem.
PZDR
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 03.09.2013 07:53

Banderę możesz teoretycznie wciągnąć ale uprawnia do tego międzynarodowe oznaczenia w naszym przypadku: POL
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 03.09.2013 08:06

Flage na rufie powinny mieć, statki i jachty.

Statek:
długość> 12m
i
BRT> 15
lub
transport> 12 pasażerów

Jacht:
długość> 12m
i
załoga + max. 12 pasażerów

Łódź nie powinna mieć flagę, ale na łodzi zarejestrowanych za granicą, jest lepiej, aby mieć banderą kraju rejestracji.

Łódź:
długości> 2,5 m
lub
silnik>5kW
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 03.09.2013 08:25

Trzeba mieć Certfikat Jachtowy z nadanym numerem międzynarodowym - w naszym przypadku jak napisałem wyżej POL jako przynależność do danego kraju i na tej podstawie wciągasz identyfikator jakim jest bandera.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 03.09.2013 08:40

Panowie, nie ograniczajmy się i nie wstydźmy (patrz np bracia Chorwaci szczycący się na każdym miejscu swoja flagą)......W myśl etykiety morskiej, po prostu wypada, bez względu na wielkość pływadła (oprócz materaca i zabawki z Lidla :D .....bandera na flagsztoku (maszcie) na rufie w diametralnej lub po prawej burcie (w jachtach motorowych dopuszcza sie na nadbudówce)...Oddzielna sprawa, to flaga państawa na którego wodach terytorialnych jesteśmy ..W jachtach żaglowych pod prawym salingiem, w motorowych, (ribach, itp) można zwyczajowo pod banderą armatora........WAŻNE: ...W drodze nosi sie banderę przez całą dobę (dzien i noc). W porcie banderę podnosi się o 8.00, a zdejmuje o zachodzie słońca. (źle swiadczy, jak jacht - łódź stoi w nocy z podniesioną banderą, bo załoga zakupiła lekarstwa w petach i się zapomniało :D ).albo nie wiedziało ..Pozdrawiam
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 04.09.2013 14:02

Wasze pływadła opisane w tym wątku we wszystkim wielokrotnie przewyższają moje. Chciałem mimo wszystko zapytać, czy Waszym zdaniem takie coś
Obrazek
zda się na popływanie rekreacyjne z zachowaniem rozsądku na wodach HR ?
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 04.09.2013 14:04

A w ilu chcesz tam wejść na ten ponton?
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 04.09.2013 14:36

sdolas napisał(a):Wasze pływadła opisane w tym wątku we wszystkim wielokrotnie przewyższają moje. Chciałem mimo wszystko zapytać, czy Waszym zdaniem takie coś (...)
zda się na popływanie rekreacyjne z zachowaniem rozsądku na wodach HR ?

Jasne, że wystarczy do świetnej zabawy, ale przy kilku założeniach:
- ładna pogoda,
- małe falki - łuska na wodzie,
- najwyżej słabiutki wiatr, raczej ew. słabe powiewy,
- odległość od brzegu do max. 100m, (lepiej połowę bliżej)
- brzeg łatwo dostępny - nie jakieś skały, ale raczej plaża

Praktycznie to pływadełko do zabawy kilknaście metrów od brzegu, do zacumowania się do jakiejś boi i opalania lub rozrabiania ile wlezie.
Ale raczej nie do odpływania od brzegu, ponieważ nawet podczas pięknej pogody występują niewidoczne prądy i powiewy wiatru, które mogą w ciągu kilku chwil doprowadzić do niebezpiecznej sytuacji.
A w przypadku, kiedy na pokładzie są dzieci lub osoby nieumiejące pływać, to poważne niebezpieczeństwo.
Widziałem taki ponton zasuwający wzdłuż brzegu (już bez pasażerów) gnany wiatrem.

Reasumując: świetna zabawka przybrzeżna, ale absolutnie nie środek przemieszczania po morzu.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 04.09.2013 15:00

Jeżeli chcesz gdziekolwiek popłynąć polecam kajak. Też może być dmuchany, najlepiej w wersji morskiej. Za 1300-1500 kupisz bogaty sprzęt na kilka lat. Widziałem jak zwiedzali Chorwację na takich. Z tym że jak do każdego bezsilnikowca trzeba mieć krzepę :D
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 04.09.2013 20:37

Kupiłem ponton miesiąc temu z wyprzedaży, pewnie to mało istotne.
Na naszych jeziorach sprawuje się lepiej niż by wskazywała na to cena.
Mam pełną świadomość że jest to bardziej zabawka niż ponton do opływania wszystkich wysepek.
Ma posłużyć bardziej jako atrakcja dla dzieciaków więc maksymalnie będą w nim 3 osoby a dokładniej ja z dwoma dzieciakami, mimo że przystosowany jest 2+2, max. obciążenie 260kg.
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 05.09.2013 05:29

Są takie miejscowości jak np. Pakostane gdzie masz blisko do wysepek - około 200m. Nawet tak wydawało by się na wyciągnięcie ręki, trzeba być uważnym. Ale taki sprzęt zawsze warto mieć - i elektryczną pompkę do niego :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2013 07:57

FUX napisał(a):Nie. Murter.

Tak ale w Tisno jadąc od lądu. Za mostem w lewo i sto metrów po prawej stronie.
sdolas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sdolas » 05.09.2013 08:03

jacek2929 napisał(a):Są takie miejscowości jak np. Pakostane gdzie masz blisko do wysepek - około 200m. Nawet tak wydawało by się na wyciągnięcie ręki, trzeba być uważnym. Ale taki sprzęt zawsze warto mieć - i elektryczną pompkę do niego :D

Jeśli ktoś to lubi to tym bardziej frajda nawet z takiej zabawki ;)
Skoro przyjemnie się pływa po naszych jeziorach gdzie dno widać tylko w chwili wsiadania przy brzegu to już sobie wyobrażam jak wygląda tamtejsza woda z pozycji pontonu, może się uda i za rok zobaczę to na włąsne oczy :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.09.2013 10:43

jacek2929 napisał(a): Ale taki sprzęt zawsze warto mieć - i elektryczną pompkę do niego :D

Ta elektryczna pompka to moim zdaniem zbytek łaski :lol: Miałem ponton 2,9 m z Yamą 9,9 Ps, teraz mam RIBa 4,85 m z Mercurym 40Ps i uważam że taka zwykła nożna w zupełności wystarcza i jest mniej zawalata niż elektryk. Nożną mi parę razy w bakiście zalało i dalej działa, gdybym miał elektryczną była by już na hasioku. Więcej powiem, ja mam na pokładzie 2 akumulatory więc dostęp do tych niezbędnych 12 V mam bezproblemowy. W przypadku Kolegi sdolas'a pompowanie będzie się musiało odbywać przy aucie :)
jacek2929
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek2929 » 05.09.2013 11:06

Pompka elektryk za 25 zł - się zaleje to nawet suszyć nie trzeba. Do tego na dole doklejony kropelką aku 12v z kasy fiskalnej (mam serwis obok) Pompuje tym wstępnie ponton. A wcześniej materace i zabawkowe gumiaki. Rewelacja. Zrobię fotę sprzętu wieczorem to dokleję do postu. Bez obrazy ale jak patrzę na dmuchających materace z paszczy na plaży w stanie przedwylewowym po 15 dmuchach to cieszę się z posiadania takiego wynalazku.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 255
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone