Zeluu napisał(a):Inna bajka ale i inne pieniądze... ale kupno RIBa też biorę pod uwagę.
To będzie mój pierwszy sprzęt więc też nie chciał bym wydawać majątku, żeby sobie popływać 3-4 w roku.
Na razie próbuję zebrać jak najwięcej opinii i informacji, żeby uniknąć rozczarowania.
Ale jak już przy RIBie jesteśmy to jaka jest minimalna długość, żeby popływać bez przeszkód w cro ?
Morski Pas już Ci odpowiedział, i uwierz mi TO ŚWIĘTA PRAWDA
zawsze chciałoby się większy.
Każdy ma inne oczekiwania, ale musisz się zastanowić czego oczekujesz od "pływadełka".
-w ile osób zamierzasz pływać
-jak często będziesz pływał
-czy masz auto z duuużym bagażnikiem, (ewentualnie zakup przyczepki)
-jakie pływanie lubisz, czy zamierzasz robić sobie dłuższe wyprawy
-ile gotówki chcesz przeznaczyć na zakup
-jak szybko chcesz ewentualnie zmieniać sprzęt
Jak już pisał MP , taki ponton zajmuje dużo miejsca. Wyjeżdżając masz niezłe pakowanie, a wracając jeszcze trudniej to ogarnąć. Właściwości nautycznych riba i pontonu nie należy nawet porównywać, i nie wierz tu w opowieści typu: pontonem po dwumetrowej fali (w tym dziale o tym było), to zwyczajna bujda. Wiele razy podczas pływania po fali ok. 50 cm widywałem wracające pontony, nie kojarzę aby płynęły w ślizgu. Ponton nie wcina się w falę tylko ma tendencję do "odbijania się" od nich.
Sterowanie... rumpel jest naprawdę bardzo niewygodny.
Przyglądałeś się jak siedzą ludzie w pontonach?- lub na burtach lub na ławeczkach, ale te ławeczki zamontowane są wysoko(góra tuby), a to znacznie zmniejsza poczucie bezpieczeństwa.
Jeśli chcesz pływać na małych dystansach to ponton...być może wystarczy...ale łapiąc bakcyla pływania, po roku już Ci nie wystarczy.
Mój znajomy który przesiadł się z pontonu 4m25KM na riba, stwierdził: ku... dopiero teraz widzę jaka to frajda. W tym względzie FUX i Morski Pas mają doświadczenie, więc ich zapytaj.
Jeśli masz rozterki między pontonem a ribem a jesteś pewien, że lubisz tę zabawę, to ja szedłbym w kierunku riba.
Może warto zastanowić się nad wypożyczeniem w tym roku a dopiero później zakup?
Jest dużo miejsc gdzie wypożyczają rib-y.
-
Ostatnio edytowano 22.08.2013 11:12 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy