Argi napisał(a):Witaj
Do pontonu silnik tylko z krótka stopą. Niczego nie musisz mierzyć, bo są to określone standardy. Dwusuw jest dużo lżejszy i łatwiejsze w transporcie. Za to głośniejszy, a niektórym wrażliwszym motorowodniakom (?) przeszkadzają spaliny.
P.S. Gdybym to ja kupował pierwszy w życiu sprzęt za kilka (naście) tysięcy złotych, to zadałbym sobie trud/przyjemność przestudiowania całego wątku, w którym piszesz. Dużo tu śmieci, ale uwierz na słowo, jest to największe w Polsce źródło informacji na temat pływania pontonem oraz sprzętu. A wszystko oparte na praktyce i własnych błędach użytkowników. Gorąco zachęcam.
Zeluu napisał(a):Witam wszystkich,
A ja mam pytanie do znawców silników. Planuję zakup ok 4 metrowego pontonu z podłogą aluminiową i dmuchanymi kilem. Generalnie producenci pontonów ( Wild Lake, Kolibri ) dopuszczają silnik do 30 hp. Ja planuję kupić 20 lub 25 hp.
1.Czy wybierać raczej dwusuw czy czterosuw ? Dwusuw chyba lepszy bo lżejszy no i lepszym moment obrotowy. Czy dobrze główkuje ? (
2. Jaką stopę wybrać w silniku ? Czy ma być to krótka ? Czy ma nie wychodzić po za kil ?
PZDR
cronet napisał(a):Zeluu napisał(a):Witam wszystkich,
A ja mam pytanie do znawców silników. Planuję zakup ok 4 metrowego pontonu z podłogą aluminiową i dmuchanymi kilem. Generalnie producenci pontonów ( Wild Lake, Kolibri ) dopuszczają silnik do 30 hp. Ja planuję kupić 20 lub 25 hp.
1.Czy wybierać raczej dwusuw czy czterosuw ? Dwusuw chyba lepszy bo lżejszy no i lepszym moment obrotowy. Czy dobrze główkuje ? (
2. Jaką stopę wybrać w silniku ? Czy ma być to krótka ? Czy ma nie wychodzić po za kil ?
PZDR
Zastanów się mocno nad zakupem. Nie wiem jaki budżet masz przeznaczony na pływadełko, ale jeśli zamierzasz wydać ponad 10tys., to ja myślałbym o ribie. Pływanie ribem a pontonem to dwie różne bajki.
Zeluu napisał(a):No tak, z jednej strony 4 m to lepiej bo na lekko wzburzony Jadran się lepiej nadaje, a z drugiej słabo bo dużo miejsca zajmuje. Ale jaki ponton mam kupić dla 4 - 5 osób ? Mniejsze chyba, aż tyle mniej miejsca nie zajmą ?
Zeluu napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś z Was ma lub miał podobnej konfiguracji i czy ma jakieś spostrzeżenia, uwagi, jakie prędkości osiągał i w ile osób.
W tym wątku pojawiają się podobne zestawienia ale są to odpowiedzi z przed kilku lat...
cronet napisał(a):Pływanie ribem a pontonem to dwie różne bajki.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...