Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 24.05.2008 16:08

Witam Cromaniaków i proszę o radę. W tym roku po raz kolejny wybieramy się z mężem do Chorwacji ale po raz pierwszy zamierzamy wziąć z sobą ponton z silnikiem. Silnik już mamy-Honda 8 kM. Zastanawiamy się tylko nad modelem pontonu, czy ma to być Honda T 38-IE, a może Honda T 35-AE ? Jedno kusi małą wagą, co w naszej sytuacji nie jest bez znaczenia, a drugie twardą podłogą. Nie zamierzamy szaleć. Urlop spędzamy na Hwarze w maleńkiej zatoczce , gdzie nie dociera elektryczność, a co za tym idzie niewielu turystów i błogi spokój. Mężowi marzy się pływanie z przyjaciółmi wzdłuż wybrzeża, mają zamian również trochę ponurkować. Co radzicie? Pozdrawiam
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 24.05.2008 18:38

wrocławianka napisał(a):Witam Cromaniaków i proszę o radę. W tym roku po raz kolejny wybieramy się z mężem do Chorwacji ale po raz pierwszy zamierzamy wziąć z sobą ponton z silnikiem. Silnik już mamy-Honda 8 kM. Zastanawiamy się tylko nad modelem pontonu, czy ma to być Honda T 38-IE, a może Honda T 35-AE ? Jedno kusi małą wagą, co w naszej sytuacji nie jest bez znaczenia, a drugie twardą podłogą. Nie zamierzamy szaleć. Urlop spędzamy na Hwarze w maleńkiej zatoczce , gdzie nie dociera elektryczność, a co za tym idzie niewielu turystów i błogi spokój. Mężowi marzy się pływanie z przyjaciółmi wzdłuż wybrzeża, mają zamian również trochę ponurkować. Co radzicie? Pozdrawiam

Zdecydowanie ponton z aluminiową podłogą. T35.AE
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 24.05.2008 20:46

daisykf napisał(a):
wrocławianka napisał(a):Witam Cromaniaków i proszę o radę. W tym roku po raz kolejny wybieramy się z mężem do Chorwacji ale po raz pierwszy zamierzamy wziąć z sobą ponton z silnikiem. Silnik już mamy-Honda 8 kM. Zastanawiamy się tylko nad modelem pontonu, czy ma to być Honda T 38-IE, a może Honda T 35-AE ? Jedno kusi małą wagą, co w naszej sytuacji nie jest bez znaczenia, a drugie twardą podłogą. Nie zamierzamy szaleć. Urlop spędzamy na Hwarze w maleńkiej zatoczce , gdzie nie dociera elektryczność, a co za tym idzie niewielu turystów i błogi spokój. Mężowi marzy się pływanie z przyjaciółmi wzdłuż wybrzeża, mają zamian również trochę ponurkować. Co radzicie? Pozdrawiam

Zdecydowanie ponton z aluminiową podłogą. T35.AE

No właśnie. Też skorzystałam z tych rad. Trochę problemu z rozkładaniem i składaniem; ale za to jaka wygoda! :lol: :lol: :lol:
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 24.05.2008 21:07

Polecam Yamaha YAM 310 lub 380 Ładziejszy.. podłoga drewniana (jest też alu)...wg mnie wygodniejsza..cenowo tańszy .. bye Zodiak.
wrocławianka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wrocławianka » 25.05.2008 20:12

Dziękuję za podpowiedz. Widzę, że wszyscy jak jeden mąż wskazują na ponton z twardą podłogą. Tak więc model AE . Jednak by nie było zbyt pięknie to mąż wyczytał tu, że Yamaha jest niezła i zaś ma problem. Jeżeli są porównywalne to muszę poczytać, pododawać i wybrać to co mniej waży. Już się cieszę i oby tylko takie problemy. A może jeszcze coś poradzicie? Z przyjemnością poczytam i przeanalizuję. Pozdrawiam
irass
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) irass » 27.05.2008 21:24

Witam,
mam pytanie jakie są różnice pomiędzy pontonem Honda IE a honda AE. Na forum przeczytałem, że lepsze są pontony z aluminiową podłogą, a w sklepie polecono mi z podłogą pompowaną i teraz mam dylemat, potrzebuje taki abym mógł popływać nim z rodzinką w Chorwacji. Czy moglibyście mi przedstawić wady i zalety ich obu? Mam również pytanie co sądzicie o silniku MARINER 15
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 27.05.2008 22:11

irass napisał(a):Witam,
mam pytanie jakie są różnice pomiędzy pontonem Honda IE a honda AE. Na forum przeczytałem, że lepsze są pontony z aluminiową podłogą, a w sklepie polecono mi z podłogą pompowaną i teraz mam dylemat, potrzebuje taki abym mógł popływać nim z rodzinką w Chorwacji. Czy moglibyście mi przedstawić wady i zalety ich obu? Mam również pytanie co sądzicie o silniku MARINER 15

1. Co do sprzedawców, to najczęściej są to dyletanci. Wczoraj sprzedawali włoszczyzne a dzisiaj pontony, a jutro....SZKODA GADAĆ

2.Łopatologicznie.wyobraź sobie łódkę w przekroju, i Ty masz stać, poruszać się itd na czymś co jest śliskie i pochyłe, czy nie lepiej na płaskim? A oba pontony mają pompowany kil, więc sprawność na wodzie jest porównywalna. Pływam ( przepraszam pływałem wiele lat na różnych gumiakach, i nie wsiądę do czegoś co może spowodować że będę musiał szybko dokupić trzeci garnitur zębów,(pamietajcie że podłoga najczęściej jest mokra).
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 27.05.2008 22:15

Jaki Mariner?
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 28.05.2008 14:07

witam panowie jako iż przepływałem już z ojcem trochę godzin zarówno na polskich jeziorach jak i Chorwacji nadszedł czas na zmianę sprzętu i tak oto Ponton Kolibri km330 i Silnik Honda 5km idą do wymiany w sobotę jadę po ponton i prawdopodobnie przywiozę Quicksilvera 380 Heavy Duty z 2003 roku w bardzo dobrym stanie za 2400zł - czy to dobry wybór ??? a co do silnika to na ten rok planuje sprzedaż mojej 3 letniej hondy i zakup podobnego w roczniku silnika ale o mocy 6km ( nie mam uprawnień) a poza tym i tak jak je zrobię to kupie dopiero silnik 20km jak ktoś już pisał w temacie to już jest choroba :-)

pozdrawiam i czekam na odpowiedźi

ps właśnie poczytałem i wyszło na to że zmieniły się przepisy i bez uprawnień mogę pływać z silnikiem do 13km, w takim razie teraz szukam silnika o mocy najlepiej 10 koni ( ewentualnie młodego 8km ) w dobrej cenie :-)
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 29.05.2008 19:41

Witam Szanownych Kolegów. Problem wyboru między podłogą sztywną AE (alu - sklejka) a IE (matą pneumatyczną wielowarstwowa) to istotne zagadnienie. Mamy tu dwa rodzaje dna AE stosowane od wielu lat, oraz nowatorskie rozwiązanie technologicze zastosowane w pontonach Honda typ IE . Układ dna w IE jest wzorowany na typowych dnach łodzi, lub Rib i jest pompowany wraz z kilem do 0.85atm co czyni go bardzo sztywnym i znacząco poprawia właśćiwości nautyczne pontonu profil V całego dna. Dodatkową zaletą tej jednostki jest jej waga 48kg,- AE 86kg różnica spora, cena pierwszego jak i drugiego jest taka sama (T-38-IE- 5600PLN, T-40-AE-5600PLN). Pontonik wraz z silnikiem testowany był w WTW nad Zalewem Zegrzyńskim i pozytywnie zaskoczył wielu ludzi, od lat związanych z motorowodniactwem zawodowo. Przy niezbyt dużej mocy silnika Yam 9.9 (zblokowana 15)wchodzi bardzo szybko w slizg (załoga dwie osoby). Co do AE też ma swoje zalety można na nim zamontować układ kierowniczy oraz mocowania do setów nurkowych . To tyle odnośnie zalet i wad obu jednostek. Wybór oraz konfiguracja zależy od potrzeb oraz zasobnośći portfela. Osobiśćie to tylko Rib i jeszcze raz RIB

Serdecznie pozdrawiam be-ja

P.s jadę 20 VI trasa od Dubrownika do Zadaru wracam ok 15 VII może spotkanko i Karlovacko
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 04.06.2008 14:18

be-ja - mógłbyś podać linka do sklepu które ma takie dobre ceny pontonów Honda ??? szczególnie interesuje mnie T40AE :-)

edit :

http://translate.google.pl/translate?hl ... D%26sa%3DG

" mit Honda BF 20 Shu AKTIONSPREIS: 4189 Euro "

Panwie skorygujcie mnie jeśli się mylę ale czy ta Honda T40AE z silnikiem 20km jest do zabrania za 4189Euro bo jeśli tak to wychodzi to 3000zł taniej jak w polsce :-) , gorzej jak trzeba do tej ceny doliczyć te 19% ich vat :-(
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 08.06.2008 08:20

Witam. D1Alvaro sklep jest na Wale Miedzeszyńskim337. YKP tel 0226160589
www.jagasport.com.pl
Cena jest po rabacie, o wielkość rabatu warto się potargować.

Pozdrawiam be-ja
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.06.2008 08:23

D1ALVARO napisał(a):be-ja - mógłbyś podać linka do sklepu które ma takie dobre ceny pontonów Honda ??? szczególnie interesuje mnie T40AE :-)

edit :

http://translate.google.pl/translate?hl ... D%26sa%3DG

" mit Honda BF 20 Shu AKTIONSPREIS: 4189 Euro "

Panwie skorygujcie mnie jeśli się mylę ale czy ta Honda T40AE z silnikiem 20km jest do zabrania za 4189Euro bo jeśli tak to wychodzi to 3000zł taniej jak w polsce :-) , gorzej jak trzeba do tej ceny doliczyć te 19% ich vat :-(

W Niemczech ceny podaja brutto. VAT płacisz tam.
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 08.06.2008 17:18

D1ALVARO napisał(a):witam panowie jako iż przepływałem już z ojcem trochę godzin zarówno na polskich jeziorach jak i Chorwacji nadszedł czas na zmianę sprzętu i tak oto Ponton Kolibri km330 i Silnik Honda 5km idą do wymiany w sobotę jadę po ponton i prawdopodobnie przywiozę Quicksilvera 380 Heavy Duty z 2003 roku w bardzo dobrym stanie za 2400zł - czy to dobry wybór ??? a co do silnika to na ten rok planuje sprzedaż mojej 3 letniej hondy i zakup podobnego w roczniku silnika ale o mocy 6km ( nie mam uprawnień) a poza tym i tak jak je zrobię to kupie dopiero silnik 20km jak ktoś już pisał w temacie to już jest choroba :-)

pozdrawiam i czekam na odpowiedźi

ps właśnie poczytałem i wyszło na to że zmieniły się przepisy i bez uprawnień mogę pływać z silnikiem do 13km, w takim razie teraz szukam silnika o mocy najlepiej 10 koni ( ewentualnie młodego 8km ) w dobrej cenie :-)

:) wiem z goleniowa ten ponton :) fajny i cena dobra mi się widzi
D1ALVARO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) D1ALVARO » 10.06.2008 14:59

niedzwiedz40 - dałem sobie spokój z tym quicksilverem , teraz sprawa wygląda tak albo z Anglii przyjedzie do mnie nowa Honda T32ie z nowym motorem Honda 10ps w dobrej cenie , albo robimy patent i bierzemy nową yamahę 340 z silnikiem 15 ps kurcze już sam nie wiem :-) czy pchać się w tą yamahę , honda t32ie to fajny pontonik :-)

be-ja - dzięki za linka ale jednak ściągam sprzęt z zagranicy wychodzi taniej :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone