Rysio napisał(a):Jeśli masz długą falę to taka wysokość nie jest niczym szczególnym. Ważne jest by dostosować prędkość do prędkości fali i w odpowiedznim miejscu i momencie przeskoczyć z jednego grzbietu na drugi. Jak byłem na grzbiecie to wrażenie było takie jakbyś stał na słupku na basenie. Co ciekawe silnik pyrkał niewiele ponad wolne obroty a gumjak leciał na fali w ślizgu. Jak się zagapiłem to albo miałem mokre plecy od tej z tyłu albo leciałem w lufcie by po chili mieć pysk mokry od tej w którą zaryłem. Wtedy potrzebne było pełne otwarcie by się na grzbiet wspiąć nazad. Bardzo istotne to mieć korek odwodnieniowy otwarty bo po trzech falach w plecy masz w gumjaku po kostki wody i zerową reakcję na gaz i manewry
Radziu, ten z awatara już poszedł w świat do ludzi. W tym roku testować będę możliwości RIBa
KrzysiekBB napisał(a):Rysiu, czy twoja suwmiarka do mierzenia fal jest sprawna? Nie zawyża Ci "odrobinę"? . Nie masz wrażenia,że fale o wysokości dwóch metrów występują przy wietrze rzędu 6b i jak na mój maleńki móżdżek rzadko bywają "długie i przyjazne". Z moich subiektywnych obserwacji (czynionych okiem laika) wynika , że już przy metrowej fali nie widziałem trzymetrowych pontonów na morzu. No chyba,że ta suwmiarka... .
KrzysiekBB napisał(a):Niedzwiad.... to może jest zabawne, ale wyobraz sobie,że jakiś forumowicz weżmie sobie to do serca, i,... wyskoczy trzymetrowym pontonem popływać przy wietrze 6-7B
Czytałem taki opis JACHTU: "tam złapał go sztorm z wiatrem o sile 7B i dwumetrowe fale..." Na życzenie podam link do artykułu i kontakt do autora (żeglarza).
Oznaczmy sobie wysokość 2m na ścianie a następnie usiądzmy na ok 35cm stołku i spójrzmy na ścianę, da to pewne wyobrażenie o czym piszę
Zastanawiam się, czy na forum nie powstanie nowa dyscyplina sportowa -windsurfing pontonowy
KrzysiekBB napisał(a):Zastanawiam się, czy na forum nie powstanie nowa dyscyplina sportowa -windsurfing pontonowy
dantopik napisał(a):witam!
http://www.brig-boats.de/de/dingo/view/d/dingo_d285s
oto moj ponton, pomozcie prosze w dobraniu silnika - cel w tym roku Hvar, ale w wiekszosci bedzie uzywany w kraju na jeziorku. Dodam ze budzet jest dosc ograniczony wiec szukam optymalnie taniego rozwiazania.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...