Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cro1945
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro1945 » 23.06.2013 23:11

CroMarek napisał(a):Jak chcesz - podeślę zdjęcia, to zobaczysz szczegóły.

@CroMarek
Hej.
Widziałem zdjęcia całości konstrukcji, ale chętnie bym zobaczył zbliżenia połączeń dolnego i górnego.
Dzięki. Stjopa.
cro1945
Plażowicz
Codzienne pompowanie i noszenie pontonu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro1945 » 23.06.2013 23:37

Hej.
Przepraszam, za tak abstrakcyjne pytanie, ale czy komuś się zdarzyło podczas pobytu w Chorwacji codziennie rano nieść 3m/13kg ponton, ale bez powietrza, na plażę (np. 200m w plecaku) i tam go pompować?
No i wieczorem spuszczać powietrze i nieść do kwatery...
Nieść też wiosła i cały plażowy majdan...
Jeśli tak to moglibyście please opisać wrażenia? :-)
Czy może ktoś używał przy takich okazjach "biedronkowej" pompki na 4 aku R20?
Pompowałem taką kilka razy materac i o dziwo nie zepsuła się jeszcze.
Poczytałem trochę tutaj o możliwościach cumowania, ale nie wiem czy nie mając kwatery przy plaży to będzie tam wykonalne...
Dzięki. Stjopa.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.06.2013 08:14

FUX napisał(a):Tak to jest, jak sie piratów używa...

Androida mam w oryginale zainstalowanego przez producenta telefonu Xperia Arc S i to właśnie on stwarza problemy więc z łaski swojej wpierw przeczytaj to co napisałem ze zrozumieniem a później feruj wyroki. Po drugie, nie wiem czy ogarniasz, ale większość oprogramowania występuje w wersji trial i przed zakupem pełnej wersji można w ten sposób sprawdzić przydatność danego oprogramowania do własnych potrzeb.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2013 14:24

A wszystko przez to, że :mrgreen: nie umieściłem... :wink:
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 24.06.2013 20:45

FUX napisał(a):A wszystko przez to, że :mrgreen: nie umieściłem... :wink:

FUX- czy Tobie się nudzi? Postaraj się czasem napisać coś kreatywnego. TY, taki doświadczony, mógłbyś wykorzystać swą wenę pisarską do pomocy początkującym (takim jak np. ja), którzy zadają tu wiele pytań 8)

Będę Ci bardzo wdzięczny, jeśli napiszesz jeszcze raz o sposobie mocowania rib-a pasami. Opisz dokładnie o co chodzi z "trójkątem z przodu" .
Ostatnio edytowano 24.06.2013 21:13 przez KrzysiekBB, łącznie edytowano 1 raz
Niedzwiad
zbanowany
Re: Codzienne pompowanie i noszenie pontonu?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 24.06.2013 20:52

cro1945 napisał(a):Hej.
Przepraszam, za tak abstrakcyjne pytanie, ale czy komuś się zdarzyło podczas pobytu w Chorwacji codziennie rano nieść 3m/13kg ponton, ale bez powietrza, na plażę (np. 200m w plecaku) i tam go pompować?
No i wieczorem spuszczać powietrze i nieść do kwatery...
Nieść też wiosła i cały plażowy majdan...
Jeśli tak to moglibyście please opisać wrażenia? :-)
Czy może ktoś używał przy takich okazjach "biedronkowej" pompki na 4 aku R20?
Pompowałem taką kilka razy materac i o dziwo nie zepsuła się jeszcze.
Poczytałem trochę tutaj o możliwościach cumowania, ale nie wiem czy nie mając kwatery przy plaży to będzie tam wykonalne...
Dzięki. Stjopa.

Ja tak dzwigałem ale znudziło mi się i kupiłem moherowy wózek na kółkach. Rewelacja. Propo pompki to w biedronie masz promocje na kompresorek. Podjezdzasz pod plaże. Pompujesz i grzejesz w morze ile powera. Ja od stycznia pakuje rozpiety , motyle itd żeby opłynąć cały Brać:D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.06.2013 07:39

KrzysiekBB napisał(a):Będę Ci bardzo wdzięczny, jeśli napiszesz jeszcze raz o sposobie mocowania rib-a pasami. Opisz dokładnie o co chodzi z "trójkątem z przodu" .

Ale ile razy można o tym pisać?

Obrazek
Na dziobie masz przelotkę, za którą wciągasz łódź na przyczepę. Winda może się uszkodzić, etc.
Bierzesz pas do mocowania ładunku.
Mocujesz na trzy punkty-RAMA-PRZELOTKA LUB MIEJSCE W OKOLICACH KOTWICY-RAMA. Nie ściągasz przesadnie mocno. Chodzi o unieruchomienie. Co pauzę w jeździe sprawdzasz stan napięcia pasa.

Obrazek

FOTKI Z NETU.

Z tyłu robisz podobnie, jak na zdjęciu. Fotka nie do końca oddaje zamysł, ale robisz podobnie, jak z przodu. Dwoma pasami!
Naciąg ma być ku dołowi. Na fotce przyczepa jest troszkę za krótka i pas obciera o kadłub. Tak nie rób!
Siła naciągu nie za mocna.

W przerwach w jeździe sprawdzaj siłę naciągu.

Przyczepa nie wjeżdżaj głębiej do wody, niż wysokość dołu opony.
Nie wjeżdżaj po piasty lub głębiej, gdyż sól może skutecznie zdemolować Ci piastę, łożyska, hamulce.
No i wiadomo, że listwę oświetleniową należy zdemontować, a gniazdo natychmiast przepłukać mineralką.

Dodatkowo w domu nanieś preparat na styki, który utrudni korozję.
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 25.06.2013 20:17

FUX kuź...a, chcesz mnie wykończyć :) :twisted: serio nie wjeżdżasz głębiej?
Przecież to udręka przy slipowaniu. Ja wjeżdżałem do wody i "sznureczkiem" wciągałem riba na przyczepkę (cały czas płynął), później mocowałem do dziobnicy i po ruszeniu autem tyle, aż przód osiądzie na przyczepce ustawiałem riba we właściwej pozycji(jeśli było trzeba). Rib plus silnik ponad 400kg, a w ten sposób można w pojedynkę slipować( to było w słodkich zbiornikach). Do wody jeszcze prościej, a Ty tu o zanurzeniu poniżej piasty :evil:
Wiele tu zależy od wysokości "łoża" przyczepy, ale powiedz czy dużo jest szarpaniny przy tak małym zanurzeniu?

Masz jakieś pomysły minimalizujące rozwiązania siłowe na slipie ? Przepłukiwania , uszczelnianie :?: 8)
Ostatnio edytowano 25.06.2013 20:24 przez KrzysiekBB, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.06.2013 20:21

W Odrze wjeżdżałem głębiej.
W Cro zamoczyłem zdecydowanie oś.
Po prawie 3 tygodniach, jedno koło miałem zatarte na amen! W końcu puściło... :twisted:
Rozwiązaniem jest kran, ale to kosztuje.
Wbrew pozorom, łódka da radę nawet na mniejszej głębokości.
Kwestia inna to nachylenie slipu.
Czasami bywa długo płaski....
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 25.06.2013 20:30

Ja mam dość nisko osadzonego riba, ale przy płaskim slipie... nie znam innego sposobu jak cała przyczepka w wodzie...
Płukanie wodą z wiaderka.... pomoże?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.06.2013 20:34

Nawet jeżeli kilem po dnie Ci szoruje, to co sie przejmujesz?
Woda daje poślizg.
Perspektywa wiezienia riba na plecach do PL powinna dać Ci do myślenia...
Cała przyczepa w wodzie to proszenie sie o kłopoty.
W przyszłości.

SÓL TO ZŁO!
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 26.06.2013 15:50

FUX napisał(a):Nawet jeżeli kilem po dnie Ci szoruje, to co sie przejmujesz?
Woda daje poślizg.
Perspektywa wiezienia riba na plecach do PL powinna dać Ci do myślenia...
Cała przyczepa w wodzie to proszenie sie o kłopoty.
W przyszłości.

SÓL TO ZŁO!

I powoduje nadciśnienie hehheheh...
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 27.06.2013 05:17

cro1945 napisał(a):@CroMarek
Hej.
Widziałem zdjęcia całości konstrukcji, ale chętnie bym zobaczył zbliżenia połączeń dolnego i górnego.
Dzięki. Stjopa.

Proszę bardzo:
Ponton uchwyt daszka.JPG
Ponton, daszek, mocowanie dolne

Niestety nie mam zbliżenia tego górnego połączenia, ale mam nadzieję, że widać wystarczająco. To zielone to sznurek, który tymczasowo zastępował gumę odciągu. Z góry od lewej widać łeb śruby, która to wszystko skręcała.
Ponton daszek góra.JPG
Ponton, daszek, połączenie górne

Mam nadzieję, że wszystko jasne.
CroMarek
Croentuzjasta
Rejestracja RIBa - stan aktualny?

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 28.06.2013 22:07

Witam,

może ktoś z kolegów rejestrował ostatnio RIBa?
Właśnie kupiłem takie cudo od pierwszego właściciela, który kupił od dealera w PL. Czyli jestem drugim właścicielem w PL. Mam sporo różnych dokumentów, min. oryginalną FV zakupu, Decyzję PZŻ o nadaniu nazwy, homologację, Deklarację zgodności no i oczywiście umowę kupna-sprzedaży.
Teraz chcę to przerejestrować na mnie, żeby mieć podstawę do wykupienia viniety w HR.
Na stronie PZMotorowodnego (http://www.pzmwinw.pl/rejestracja_lodzi.html) stoi napisane, że wstrzymali wydawanie dokumentów rejestracyjnych:

Biuro Polskiego Związku Motorowodnego i Narciarstwa Wodnego uprzejmie informuje, że straciło ważność rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki z dnia 11 kwietnia 2008 roku w sprawie trybu rejestracji statków używanych na wodach śródlądowych do uprawiania sportu i rekreacji. (Dz.U. z 2008 r. nr 72 poz. 426). W związku z powyższym PZMWiNW wstrzymał wydawanie dokumentów rejestracyjnych do momentu ukazania się nowego rozporządzenia.

No i teraz już nie wiem: skoro wstrzymali, to niby jak to przerejestrować?
Pomocy ;-)
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 28.06.2013 23:22

Ja zarejestrowałem w ubiegłym tygodniu. Zarejestruj w PZŻ.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 244
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone