Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 10.06.2013 20:12

cro1945 napisał(a):Ale jak do takiego pontonu z pompowaną podłogą dorobić miecz???
Jakoś nie widzę takich półzabawkowych z mieczem/kilem....
Trzeba by chyba jakoś za burtą, a la ster na sztywno... tylko jak to przymocować?
Dwie "sklejki" zmocowane pod kątem prostym, jedna przylega w miarę płasko do burty i jest do niej zamocowana... jakoś wykorzystując tą linkę opasającą ponton - jak???
Druga deska na środku pierwszej wystaje do dołu poza nią i jest zanurzona w wodzie...

Nie wiem.
Ale to jest morze i są fale, więc "patenty" z linkami mocującymi miecze się raczej nie sprawdzą. Może są pontony z jakimiś mieczami, stewami, szwami wzdłuż osi pontonu? Ja tylko raz pływałem na pontonie bez silnika i była to mordęga, poważnie. Jak tylko zaczęło troszkę wiać z boku, to byliśmy bezradni. Inna rzecz, że pływaliśmy między lądem a wyspą odległą o jakiś 1-2km, więc trochę było do przepłynięcia.

Reasumując - na takim pontonie to może być fajna zabawa w odległości może do około 100m od brzegu, w zależności od pogody. Zabawa na pewno będzie fajna. Ale o jakimś pływaniu na większych odległościach nie należy myśleć, bo naprawdę wystarczy trochę wiatru od brzegu i powrót będzie problemem.
To jest morze, nie jeziorko.

A może alternatywą jest kajak 3 osobowy z mieczem?
Po doświadczeniu z pontonem, od następnego sezonu, przez kilka lat z powodzeniem pływałem po morzu pompowanym kajakiem z oryginalnym mieczem.
Było super, pływaliśmy w różnych warunkach, pokonywaliśmy nawet po kilkanaście km dziennie włócząc się między wyspami. Bezpieczny, szybki, zwrotny, niezatapialny.
Bardzo dobrze wspominam te sezony.
cro1945
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro1945 » 10.06.2013 22:25

CroMarek napisał(a):Ale to jest morze i są fale, więc "patenty" z linkami mocującymi miecze się raczej nie sprawdzą.

Myślałem, żeby raczej wykorzystać te mocowania do linki. Ale i tak nie mam pomysłu jak to dobrze zamocować.

CroMarek napisał(a):Ale o jakimś pływaniu na większych odległościach nie należy myśleć, bo naprawdę wystarczy trochę wiatru od brzegu i powrót będzie problemem.
To jest morze, nie jeziorko.

Czy kotwicę do takiego pływania na wiosłach do 100m mieć ze sobą? Np. jakby zaczęło wiać od brzegu, to już lepiej rzucić kotwicę i "się zastanowić co dalej" :-)

CroMarek napisał(a):A może alternatywą jest kajak 3 osobowy z mieczem?

Widzę, że trzyosobowe zaczynają się od 700zł:
http://allegro.pl/tahiti-plus-sevylor-k ... 49373.html
ale nie mogę się tam miecza dopatrzeć.

Natomiast taki z kilem to niestety 1500zł.
http://allegro.pl/kajak-sevylor-colorad ... 57373.html
Nie wiem czy będziemy używać więcej niż 1 sezon, więc nie chcę tyle inwestować...

Może poszukam jeszcze coś z tymi "szwami" wzdłuż jak mówisz.

Dzięki. Stjopa.
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 11.06.2013 00:39

CroMarek napisał(a):Na to pytanie każdy odpowie sobie sam.

1. Ja miałem materiały, więc koszt był znikomy, kilkanaście złotych.
2. Chciałem mieć właśnie coś takiego
3. Miałem radość z wymyślania a potem z wykonania i rezultatu
4. Nie widziałem w tym czasie alternatywy poniżej 300pln
5. Wzmiankiwane 200 lub 300 złotych wolałem wydać na paliwo
do pontonu

I naprawdę miałem frajdę za każdym razem, kiedy go używaliśmy,
bo coś wymyśliłem, zrobiłem i do tego działało!

Chyba tak jesteśmy skonstruowani, że jak coś sami zrobimy to bardziej cieszy :))
Ja mam jak na razie tylko silnik i wpłaconą zaliczkę na riba :)
w piątek mam go odebrać , mam nadzieję, że wszystko wyjdzie oki.
Problem z bimini .....oczywiście , że mam :) ponieważ nie mogę znaleźć takiego o wymiarach które mnie interesują, więc jakby co , to wrzucę zdjęcia riba i chętnie usłyszę pomysły na temat budowy bimini :)
Pasat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasat » 11.06.2013 06:02

Ahoj!
cro1945 -
może tu coś znajdziesz - lista różnych dmuchanych pływadeł:
http://forumwodne.pl/dmuchane-producenci.html

Moim zdaniem optymalnym pontonem będzie dla Ciebie Intex Mariner 3 - średnia między ceną , wielkością , wygodą i bezpieczeństwem. Zdecydowanie wydaje się mocniejszy od Seahawka, a poza tym ma jasny materiał, więc na słońce będzie ciut mniej podatny. Wiosła tylko chyba trzeba mocniejsze.
A co do mieczy- jak bardzo potrzebne- to rurka pvc/aluminiowa lub drążek drewniany - tak z 5 cm średnicy plus dwie sklejki około 75 - 90cm długości pod katem prostym, ale nie tak żeby bezpośrednio przylegały do burt pontony bo mogą przetrzeć. Najlepiej tak ze dwa/trzy cm luzu. A mocować je można wykorzystując te uchwyty na wędki. Są dwa, ale można dokupić luzem dwa i symetrycznie umieścić. Te uchwyty można też wykorzystać na gniazda do jakiegoś własnego bimini. Ewentualnie jakieś rurki wzdłuż na burtach posadzić a umocować do dulek od wioseł. Mocowanie do uchwytów do linek to tylko pomocniczo, to są małe elementy, mogą się wyrwać/naderwać.
Popatrz w necie na ponton lub kajak z żaglem- tam są różne rozwiązania konstrukcji mocowań mieczy.
Np:http://www.youtube.com/watch?v=gEMgqGBuIMY
Bimini - stelaż -można zrobić na bazie rurek do wody - takie niebieskie - plus kształtki-złączki- skręcane. Może nie najpiękniejszy ale szybki i prosty w wykonaniu. Na daszek- najtańszy ortalion (może być kordura( taki nowoczesny plastikowy brezent) ale droższa)- tylko najlepiej dwie warstwy- na wierzch jasny/biały, a pod spód ciemny- czarny(materiał podszewkowy)/granat/ciemna zieleń.
Kotwica na tym to chyba zbędna, ale jak bardzo chcesz to wez wiaderko budowlane i trochę cementu...i linkę ze sklepu metalowego czy ogrodniczego.
pozdrawiam
Lech
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 13.06.2013 21:48

Ja tam na daszek namówić się nie dam. W Egipcie miałem czapeczkę, czy to na kajaku lub na pedaxuksie oraz filtry z wysokim faktorem, w miarę pobytu coraz niższym.
Acha, do posiadanej Hondy 2,3 dokupiłem Evinrude 2t 2cyl 6km. W weekend może się uda wyrwać nad Jeziorsko i sprawdzić posiadane sprzęciska, tak, żeby w Chorwacji nie było niespodzianek. Ponton 2,9 ALE JAK PRZEWIDUJECIE między2013 a 2014 nastąpi nieuchronna wymiana na większy.

Taka naszła mnie myśl zwariowana, aby wziąć do Egiptu silnik i mały ponton z dobudowaną pawężą. Razem zestaw miałby 20 kg... a więc normalny bagaż. Pewnie znalazłoby się mnóstwo pustych plaż...
W ogóle taka pawęż mogłaby też służyć do mocowania płetwy sterowej.

Ale docelowo to LAke Powell i Houseboat, który wypożycza się dla 2-4 rodzin na prawo jazdy (różne są wielkości 8 -16 osób np. i silniczek 200-400 HP.
Pasat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasat » 13.06.2013 22:43

Ahoj!
Hehe:) To ja mam lepszego pomysła:)))
Wez ponton i silnik i ... dopłyń do Egiptu morzem. To dopiero byłaby jazda :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
( ja się piszę na załogę- mogę nawet pagajować jak koniki zdechną)
( ciekawe ile by się płynęło - chociażby z Krety? )
pozdrawiam
Lech
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 14.06.2013 03:25

Pasat napisał(a):Ahoj!
Hehe:) To ja mam lepszego pomysła:)))
Wez ponton i silnik i ... dopłyń do Egiptu morzem. To dopiero byłaby jazda :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
( ja się piszę na załogę- mogę nawet pagajować jak koniki zdechną)
( ciekawe ile by się płynęło - chociażby z Krety? )
pozdrawiam
Lech

Dobre ,dobre też się łapię :lol:

Pzd be-ja
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 14.06.2013 04:30

Technicznie to jest całkiem wykonalne np. w jednostki a każda ma po 2 zapasowe silniki i po 150 l paliwa na pokładzie, da się zrobić przy niezbyt licznej załodze. Do ujścia Kanału Suezkiego trochę ponad 700 km a więc doba mogłaby wystarczyć. Trzeba się chyba jednak liczyć z kilkoma kontrolami na wodzie, bo obszar trochę niespokojny...
W sumie jednak żaden to wyczyn byłby, jak na dzisiejsze czasy.
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 14.06.2013 22:33

Odebrałem dziś swoje pływadełko :) ależ przeżycie. Jest po pirwszych testach na jeziorze i... sam nie wiem czy wszystko jest w porządku, ale frajda za...ista :) Rib ma 5 metrów, silnik 50 koni -czy max prędkość 50 na godzinę to nie jest za mało?
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 15.06.2013 05:16

Pogratulował, płynąłeś sam czy z załogą?, jeżeli z załogą 3-4 osoby to wydaje mi się że osiąg ok. 50ka na wodzie to już jest odczuwalna prędkość.

Pzd be-ja
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.06.2013 06:03

Istotne pytanie ile waży sam RIB. Mój 4,85 m katalogowo ma mieć 180 kg bez silnika a widziałem też takie które ważą ponad 300kg przy podobnej długości.
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 15.06.2013 08:10

Zapomniałem podac wagę , 300 kg bez silnika plus obciążenie ok 180kg. Mam jeszcze pytalnie: -czy ktoś mierzył prędkość przy konkretnych obrotach, np 4000, 5000?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 15.06.2013 08:27

No i tu jest odpowiedź na Twoje pytanie. 300 kg to już samo w sobie sporo. Ja taką wagę osiągam z dwuosobową załogą. Jak pływałem po Wiśle to GPS zanotował max 56 km/h 2 osoby dorosłe i córa. Nie testowałem ustawienia trymu więc być może trochę uda się dodać parę km/h. Obrotomierza nie mam więc tu nie pomogę. Silnik 40 kucy ale w dwusuwie.
cro1945
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro1945 » 15.06.2013 15:36

Pasat napisał(a):A co do mieczy - to rurka pvc/aluminiowa lub drążek drewniany - tak z 5 cm średnicy plus dwie sklejki około 75 - 90cm długości pod katem prostym, ale nie tak żeby bezpośrednio przylegały do burt pontony bo mogą przetrzeć. Najlepiej tak ze dwa/trzy cm luzu. A mocować je można wykorzystując te uchwyty na wędki. Są dwa, ale można dokupić luzem dwa i symetrycznie umieścić.

Dzięki bardzo za porady.
Trochę mi zajęło zanim skumałem (chyba) jak ta konstrukcja ma wyglądać. Rozumiem, że:
1) rurka przymocowana w poprzek pontonu na mocowaniach do wędek, ew w dulkach... ten tani Seahawk 3 ma 2 pary dulek, więc jedną (tylną) można by do tego użyć bez klejenia dodatkowych uchwytów... tylko rura by przechodziła przez środek "pokładu"
jakoś na alegrze nie widzę klejonych dulek do pontonu, takie 2 dodatkowe dulki na rufie byłyby idealne...
2) na końcach rury pod kątem prostym sklejki skierowane w dół, rozumiem, że mniej więcej prostokątne o długości 75-90 cm, a konkretnie ile w wodę powinny być zanużone? a jaka szerokość sklejki? ze 25cm? jaka grubość?
3) jak taką sklejkę sensownie do tej rury zamocować? rozumiem, że otwór w sklejce na rurę, sklejka nałożona na rurę min 3 cm od końca rury i jakieś zaciski metalowe z dwóch stron? z szerokimi "podkładkami" (takimi fajerkami :-)met. lub z twardego drewna
4) sklejki do rury na stałe, a miecze podnosić/opuszczać przez obracanie rury w dulkach? przy dulkach też jakieś zaciski, żeby nie latało na boki i ew, żeby trzymało się w pozycji pion/poz

Dzięki. Pozdr. Stjopa.
Tedeus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tedeus » 16.06.2013 18:08

Daszek w innej formie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 242
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone