Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Esc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Esc » 22.05.2013 05:50

Pontonu nie spotkalem sie aby ktos wypozyczal - natomiast w miare czesto mozna spotkac sie z niewielkich gabarytow lodkami z malymi silnikami. Koszt calodzienny okolo 300-400 kn przewaznie calosciowy wraz z paliwem.

Natomiast z roku na rok Chorwaci coraz bardziej przestrzegaja przepisow i sam w ubieglym roku widzialem sytuacje w ktorej wlasnie takiej malej lodeczki nie chcieli wypozyczyc bez papieru.
globtrotuar
Croentuzjasta
Re: Pływanie pontonem - kamizelki

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 22.05.2013 08:09

Rysio napisał(a):
globtrotuar napisał(a):Ponton 2,9 z małym silnikiem, zatem raczej tak do kilkuset metrów od brzegu, no może na Korculę najwyżej.

Nie wiem co znaczy "mały silnik", ale ja moim gumjakiem 2,9 m z Yamahą 9,9 Ps robiłem trasy po 40 kilometrów bez najmniejszego problemu. Jak masz stabilną pogodę to śmiało byle z rozsądkiem.

Nie śmiej się, 2,3 KM. Najpierw miał być elektryczny ale stwierdziłem, że najgorszy spalinowy lepszy niż elektryczny, no to taki mam bo nie czytałem forum :cry: . Poza tym mam dyskopatię i nie wiem, jaki silnik jeszcze nie zaszkodzi mojemu zdrowiu :) (Podczas transportu i montażu oczywiście a nie pływania)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.05.2013 09:43

globtrotuar napisał(a):Nie śmiej się, 2,3 KM. Najpierw miał być elektryczny ale stwierdziłem, że najgorszy spalinowy lepszy niż elektryczny, no to taki mam bo nie czytałem forum :cry: .

Nie ma nic do śmiacia. Każdy pływa czym lubi i co ma. Silnik 2,3 jest oczywiście słabiutki jeśli chodzi o morze ale na przybrzeżne zabawy wystarczy. Ważne żebyś miał świadomość że nie ważne jest jak zapłyniesz ale jak wrócisz.

globtrotuar napisał(a):Poza tym mam dyskopatię i nie wiem, jaki silnik jeszcze nie zaszkodzi mojemu zdrowiu :) (Podczas transportu i montażu oczywiście a nie pływania)

Żebyś się nie zdziwił :mrgreen: Wprawdzie ten silnik nie pozwoli Ci na skakanie po falach ale na przedniej ławeczce przy 4B czujesz się jak na byku :wink:
globtrotuar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) globtrotuar » 23.05.2013 15:59

Rysio napisał(a):
globtrotuar napisał(a):Nie śmiej się, 2,3 KM. Najpierw miał być elektryczny ale stwierdziłem, że najgorszy spalinowy lepszy niż elektryczny, no to taki mam bo nie czytałem forum :cry: .

Nie ma nic do śmiacia. Każdy pływa czym lubi i co ma. Silnik 2,3 jest oczywiście słabiutki jeśli chodzi o morze ale na przybrzeżne zabawy wystarczy. Ważne żebyś miał świadomość że nie ważne jest jak zapłyniesz ale jak wrócisz.

globtrotuar napisał(a):Poza tym mam dyskopatię i nie wiem, jaki silnik jeszcze nie zaszkodzi mojemu zdrowiu :) (Podczas transportu i montażu oczywiście a nie pływania)

Żebyś się nie zdziwił :mrgreen: Wprawdzie ten silnik nie pozwoli Ci na skakanie po falach ale na przedniej ławeczce przy 4B czujesz się jak na byku :wink:

Przy 4B to ja pontonem nie będę pływał, tylko na desce z żaglem i raczej w ślizgu :)
BTW, niedawno planowałem kupić silnik 5KM i już (wirtualnie) okazał się za mały (w wyniku czytania forum oczywiście) :(

Jeszcze się upewnię, mój papierowy patent ŻEGLARSKI z 2005 roku będą uznawali w razie kontroli??
KrzysiekBB
Odkrywca
Noclegi z miejscem do cumowania

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 03.06.2013 14:15

Mam ogromną prośbę:
-czy ktoś z forumowiczów zna jakieś kwatery gdzie właściciel ma też prywatne bojki do cumowania?
Zależy mi a tym aby kwatera była blisko morza, ale to w przypadku prywatnych bojek chyba idzie w parze. Najchętniej rejon poniżej Zadaru, ewentualnie mogą być wyspy.

Bardzo proszę o info a maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl (mail z profilu)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.06.2013 14:18

W każdej mieścinie znajdziesz.
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 03.06.2013 21:57

FUX napisał(a):W każdej mieścinie znajdziesz.

FUX, jestem niezmiernie szczęśliwy, że reagujesz na moje pytanie, jednak do pełni szczęścia brakuje mi tego, aby ta reakcja łączyła się z odpowiedzią. :D :twisted:
ps.: najlepiej w miarę rzeczową, ponieważ na to, że szukając zawsze coś znajdę, to już sam wiem bez zadawania pytania.
Niestety nie jestem pewien czy w każdej "mieścinie" są takowe możliwości. Znam (tylko z opowiadań) kilka takich "mieścin", gdzie takich udogodnień nie można było znaleźć.

Pozdrawiam i oczywiście liczę na konkrety a nie na teorię, ponieważ właśnie w celu uniknięcia czczych poszukiwań zadałem to pytanie. :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 03.06.2013 22:28

FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2013 06:37

mirko, Ci podał na talerzu.
Bajka w cro polega na tym ,że jeżeli sam właściciel nie ma miejsca w starych portach, to ma znajomych, którzy maja.
Powszechne jest cumowanie na „redzie" plaży, co jest mniej wygodne, gdyż trzeba dopłynąć wpław lub mieć bączka.
Uwierz, że w cro woda potrafi się ochłodzić w chwilę o 10 st.

Masz mieścinę, masz kwaterę, pytasz właściciela, czy ma bojke i gdzie.
Po zawodach.

Doświadczenia osobiste, znajomych, obserwacji.

No i pozostają jeszcze drogie mariny dla wymagających.
Rysio
Weteran
Re: Noclegi z miejscem do cumowania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.06.2013 07:55

KrzysiekBB napisał(a):...poniżej Zadaru, ewentualnie mogą być wyspy.

Nie poniżej tylko powyżej i na ten rok to już amba ale jak byś był zainteresowany to mogę Ci klepnąć kwaterę na 2014 tak że będziesz mógł RIBa do poręczy tarasu cumować 8)
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 04.06.2013 23:40

FUX, mam nadzieję, że po upływie kolejnych kilku chwil, woda w Adriatyku nie zamarza "z zaskoczenia" :D :D
Ostatnio edytowano 05.06.2013 01:02 przez KrzysiekBB, łącznie edytowano 5 razy
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 04.06.2013 23:51

Mirko, bardzo dziękuję za link, ale mam z nim pewien kłopot
-nie mogę "rozkminić" :) (zrozumieć), gdzie w opisach apartamentów , jest napisane coś o możliwości cumowania łodzi. Czy wszystko co mi wyskakuje w wyszukiwarce po wpisaniu frazy "baza turystyczna z cumowaniem łodzi" , na pewno spełnia te kryteria?
Jeśli możesz mi polecić jakieś konkretne miejsca, to proszę o wiadomość.

Nie chcę zaśmiecać forum, więc jeśli można, to proszę o kontakt na PW, mogę też zadzwonić jak podasz mi numer.
KrzysiekBB
Odkrywca
Re: Noclegi z miejscem do cumowania

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 05.06.2013 00:12

Rysio napisał(a):
KrzysiekBB napisał(a):...poniżej Zadaru, ewentualnie mogą być wyspy.

Nie poniżej tylko powyżej i na ten rok to już amba ale jak byś był zainteresowany to mogę Ci klepnąć kwaterę na 2014 tak że będziesz mógł RIBa do poręczy tarasu cumować 8)

Rysiu zabawne :twisted: ja w tym roku chcę jechać :hut: :) , więc dawaj coś na ten rok, taras może być bez poręczy, oby w morze wychodził :D
Jeśli masz jakieś namiary to serio podeślij, termin wyjazdu mogę sobie dostosować do czasu kiedy jest wolny apartament.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2013 07:42

KrzysiekBB napisał(a):FUX, mam nadzieję, że po upływie kolejnych kilku chwil, woda w Adriatyku nie zamarza "z zaskoczenia" :D :D

Aż tak źle nie jest.
Widziałem jednego pięknego popołudnia, gdy zawiał sobie wiaterek od lądu, tak solidnie, to ludziska odpuścili pogonie za materacami, piłkami, matami, które popłynęły w siną dal.
Wieczorem czubka palca nie chciałem do wody wkładać. :wink:
Tak wymieszało wodę.
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 06.06.2013 00:46

Taka mała alternatywa dla pontonu :)
Cena wywoławcza: 2000euro wraz z bagażnikiem, silnikiem, pokrowcem, kółkami do slipowania itp .
Ponton(rib) rocznik 2009 długość 3,50m; silnik 15km 2003r z oryginalną fakturą z zakupu nowego. Jeden właściciel.
Kadłub nie jest plastikowym odlewem tylko jest zbudowany z włókna szklanego.
Bagażnik ma wysuwane prowadnice.

Uważam, że dość łatwy w transporcie, nie zajmuje miejsca w aucie, a jest zdecydowanie lepszy niż ponton :) i nie jest z dalekiego wschodu :))
Załączniki:
mały rib.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 240
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone