Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jogi125
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jogi125 » 17.04.2013 07:34

ile kosztuje wypożyczenie pontonu z silnikiem i czy trzeba mieć jakieś zezwolenie
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.04.2013 10:43

pdratewka napisał(a):Mamy rezerwację w miejscowości Milna. Fajne miejsce wypadowe na Jadran. W porywach przy ładnej pogodzie może nawet uda się odwiedzić lagunę przy drveniku.

Mierz siłę na zamiary, nie zamiar podług sił - tak pisał Mickiewicz. O ile dobrze pamiętam, nasz Morski Pas pisał, by myśleć o tym jak wrócić nie jak dopłynąć. Nad okolicą masz masyw Biokova. Pogoda może się zmienić w ciągu 15 minut tak że bez silnika będziesz latał po falach w ślizgu. Twoja wycieczka to około 80 km w jedną stronę. Dobrze sobie to zaplanuj :wink:

Pozdrav
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 17.04.2013 10:51

Podobno już niedługo zmieniają się przepisy odnośnie patentów i żeglarskich i motorowodniackich. I ma być dużo bardziej liberalnie.

:)
=====================
http://spearo.republika.pl
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.04.2013 10:55

Spearo napisał(a):Podobno już niedługo zmieniają się przepisy odnośnie patentów i żeglarskich i motorowodniackich. I ma być dużo bardziej liberalnie.

=====================
Obrazek

Też o tym słyszałem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.04.2013 11:07

Pani minister Mucha podpisała rozporządzenie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.04.2013 11:13

To jest jakaś masakra...
Spearo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spearo » 17.04.2013 11:27

Dokładnie.......
Już do tej pory bywały na wodzie cymbały a teraz będą do cymbały kwadratu niestety

Dzięki za linka Jacku

=====================
Obrazek
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 17.04.2013 12:56

Panowie, tu bym trochę polemizował.. Jednak idźmy w kierunku cywilizowanego świata....(np. patrz inne państwa unii)...Jak likwidowano karty pływackie, to też wszyscy mówili że się połowa Polski wytopi :D ....Przeciw, to jest cały ten monopol szkoleniowy, co to do tej pory trzymał w garści i rządził, jak chciał...trochę betonu, trochę paniska, bardziej kasa .... tam jest blokada....jednak bez przesady oczywiście....najlepszy złoty środek, ale czy ktoś jest w stanie tego dokonać, mądrze, obiektywnie, nowocześnie ??? :wink: ..Pozdrawiam
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 18.04.2013 03:26

A na co Panowie liczyli, przecież Pani Ministra nie ma zielonego pojęcia o tych dyscyplinach. Zresztą Ona tylko podpisała co miała podpisać. Nowelizację przygotował Zespół EXPERTÓW (starzy żeglarze i motorowodniacy :wink: ), więc Kobietka podpisując ma pewność że nowela przygotowana fachowo, ot i tyle w temacie :lol: Nasza Polska rzeczywistość :roll:

Pzd be-ja
barwol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) barwol » 18.04.2013 20:41

be-ja napisał(a):Hej. Cosik mi się wydaje że Kol Marsik ma rację śr. Power Trust to śruba uciągowa do ciężkich jednostek, obecnie przy zakupie nowej Hondy 20ki dodawana gratis. Barwol dryndnij do serwisu Tsunami w Wa-wie mimo że to serwis Yama to udzielą Ci fachowej porady odnośnie skoku śruby i jej doboru do interesujących Cię osiągów i zastosowań. Są bardzo mili i otwarci i służą naprawdę dobrą poradą.

Pzd be-ja

Tak to jest śruba u ciągowa i JEDYNA oryginalna Hondy - lubię testować więc zobaczymy co ona daje. Dziękuję za namiary do serwisu Tsunami. Nieomieszkam zadzwonić. Czy to są oni? http://www.tsunami.home.pl/
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 19.04.2013 03:29

Hejka. Zgadza się to oni, co do śruby to wydaję mi się że będzie wolniejsza, gdzieś już czytałem o próbach z 4ro łopatkową. Jeżeli dołożyli Ci w gratis do zakupu to ok, jak się nie sprawdzi w testach to będziesz miał zapas, ewentualnie podmienisz na trójkę z innym skokiem.

Pzd be-ja
pdratewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdratewka » 19.04.2013 16:55

Rysio napisał(a):
pdratewka napisał(a):Mamy rezerwację w miejscowości Milna. Fajne miejsce wypadowe na Jadran. W porywach przy ładnej pogodzie może nawet uda się odwiedzić lagunę przy drveniku.

Mierz siłę na zamiary, nie zamiar podług sił - tak pisał Mickiewicz. O ile dobrze pamiętam, nasz Morski Pas pisał, by myśleć o tym jak wrócić nie jak dopłynąć. Nad okolicą masz masyw Biokova. Pogoda może się zmienić w ciągu 15 minut tak że bez silnika będziesz latał po falach w ślizgu. Twoja wycieczka to około 80 km w jedną stronę. Dobrze sobie to zaplanuj :wink:

Pozdrav

Nawet bym nie śmiał myśleć o takich (długich) wycieczkach. Heh , może kiedyś na czymś całkiem innym. Miałem na myśli lagunę przy Drveniku Velkim , a Milna na Brać. Jeśli wierzyć np. google wyglada na około 25km w jedną stronę. Co i tak nie zmienia faktu o którym piszesz. Ostatecznie trzeba będzie się na Solcie chować. Jeśli znacie jakieś ciekawe miejsca do odwiedzenia w tym rejonie ( i zasięgu naszego gumjaka 3.8 +15hp ) bardzo proszę piszcie. Dzięki i pozdrawiam. :)
DaJaRa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaJaRa » 21.04.2013 08:53

Rysio napisał(a):Przy 5 ps w 2 osoby nie wprowadzisz pontonu w ślizg a to moim zdaniem wyklucza dalsze wycieczki po Jadranie. Co do wyboru marki silnika to życzę Ci byś za rok czy 2 mógł go również pochwalić :) Ja na takim robiłem patent i stykło by kupić starą Yamahę :mrgreen:

Okazało się Rysio, że miałeś rację co do "chińczyka" - zwykły szmelc!!!!!!!!!!!!!! Po pół godz. pływania się popsuł, a dokładniej zrobiła się dziura w pływaczku, lało się z niego paliwo a po kilku minutkach zdechł na amen. Mój mąż na szczęście, po naprawie, sprzedał go jakiemuś znajomemu wędkarzowi, za taką samą cenę jaką daliśmy w sklepie:). Mamy teraz też nowy zestaw: YAMAHA F 25 i ponton BRIG BALTIC 420 a to już inna bajka i nie ma nawet co tu porównywać nowego sprzętu do parsunów i innych chińczyków. O tym jak się płynie Yamahą nie muszę chyba pisać, na naszą dwójkę w Chorwacji na pewno wystarczy:)
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 23.04.2013 09:13

Spearo napisał(a):Dokładnie.......
Już do tej pory bywały na wodzie cymbały a teraz będą do cymbały kwadratu niestety

Ten przepis nic nie zmieni. Od pewnego czasu jest wysyp młodych baranów na skuterach wodnych.
Te zabawki stały sie tańsze i bardziej dostępne. Podobnie jak z motorami. Do tego dochodzi alkohol.
Myślisz, ze zmiana tego przepisu coś pogorszy ? Absolutnie nie.

Taka mała wstawka do predatortata PJ E do C nie uprawnia cie do ciagnięcia zestawu osobowego o DMC powyżej 3.5 tony. Musisz mieć E do B - nie mażne , ze możesz prowadzić ciezarówki.
Poz
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 25.04.2013 21:30

Venom555 napisał(a):Taka mała wstawka do predatortata PJ E do C nie uprawnia cie do ciagnięcia zestawu osobowego o DMC powyżej 3.5 tony. Musisz mieć E do B - nie mażne , ze możesz prowadzić ciezarówki.
Poz
[/quote]

Ustawa o kierujących pojazdami mówi o czymś zupełnie innym:
"15) kategorii B i C1+E, B i D1+E, B i C+E lub B i D+E — zespołem pojazdów określonym w prawie jazdy kategorii B+E;"

więc może kolego nie wprowadzaj innych w błąd, najpierw poczytaj.

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 237
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone