Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 22.02.2013 19:52

właśnie patrzac na allegro za ładnego riba mozna ladną motorówke nabyć czy jest sens kupowac riba i go dmuchać? bo wiadomo w tym przypadku i tak przyczepa i tak
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.02.2013 20:39

Poczytaj, co było w kilku wątkach napisane.
Jedni wolą synową inni teściową.
Biorąc pod uwagę jedno i drugie około 5-6m na Adriatyk, to rib.
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 22.02.2013 21:30

a no tak
teraz powiedzcie mi tak z pontonów leprza honda czy yamaha? mysle w wielkosci ok 3m
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 09.03.2013 15:16

FUX napisał(a):Takie coś tylko czerwonawe tonacje...
http://www.jobesports.com/products/towa ... on/galaxy/

Obrazek

FUX, czy Chorwacji na takie kółko potrzebne są uprawnienia do ciągnięcia?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.03.2013 15:34

Myślę, że nie; to nie jest narciarz.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2013 17:09

Generalnie na holowanie czegokolwiek wg polskich przepisów wymagana jest licencja, niezależnie czy są to narty, wake czy koło. W Chorwacji natomiast patent jest jedynym wymaganym papierem. Powinniśmy się stosować do naszych przepisów aczkolwiek ja to olałem i holuję nie posiadając licencji z nadzieją, że skoro w Cro nie są wymagane dla np Chorwatów to i mnie się nikt nie czepi. Wydaje mi się zresztą generalnie, że jeśli nie przykozaczymy łamiąc chorwackie przepisy i będziemy mieli winietę w widocznym miejscu to chorwaccy stróże prawa nas nie będą niepokoić kontrolami, czego byłem uczestnikiem wielokrotnie mijając się z patrolówkami na Jadranie.
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 11.03.2013 17:12

Kurcze, po kilku miesiącach poszukiwań w końcu kupiłem silnik 8O , i nie wiem, czy się cieszyć, czy martwić.
A teraz poważne pytanie: -gdzie oddać silnik do kompleksowego przeglądu ? interesują mnie okolice Krakowa lub Warszawy.
MarekAqua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekAqua » 11.03.2013 21:50

Dzisiaj otrzymałem takiego imeila od firmy gdzie bedę wyrabiał patent na stermika motorowodnego.
Wszystko wskazuje na to prace nad nową ustawą są już na finiszu i jest spora szansa, że już wkrótce trafi do podpisu. Jeżeli trafi w takiej postaci jak jest obecnie zdając egzamin na patent sternika motorowodnego uzyskamy bardzo duże uprawnienia:
- prowadzenie jachtów motorowych po wodach śródlądowych
- prowadzenie jachtów motorowych o długości kadłuba do 12 po wodach morskich w odległości do 2Mm w porze dziennej.

Proszę zauważyć, że nie ma już mowy o ograniczeniu mocy silnika (do niedawna było to ok. 80KM).

Ostatnią wersję projektu można pobrać ze strony: http://bip.msit.gov.pl/download/2/3079/ ... nienia.pdf
MarekAqua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekAqua » 11.03.2013 21:58

Kolego KrzysiekBB.Jeżeli do Gliwic masz po drodze to polecam serwis http://www.serwis-motorowodny-gliwice.pl/
Niedawno też kupiłem silnik,sprawdzili za pare złociszy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2013 11:40

KrzysiekBB napisał(a):Kurcze, po kilku miesiącach poszukiwań w końcu kupiłem silnik 8O , i nie wiem, czy się cieszyć, czy martwić.
A teraz poważne pytanie: -gdzie oddać silnik do kompleksowego przeglądu ? interesują mnie okolice Krakowa lub Warszawy.

Jak nie tajemnica ,to co kupiłeś ?
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 12.03.2013 12:23

misiekmb1 napisał(a):
KrzysiekBB napisał(a):Kurcze, po kilku miesiącach poszukiwań w końcu kupiłem silnik 8O , i nie wiem, czy się cieszyć, czy martwić.

Jak nie tajemnica ,to co kupiłeś ?

Suzuki DF50 2007r (4-suw)
Był na allegro kilka dni, 12 osób licytowało. Wizualnie oki(linki,manetka,zbiornik paliwa, cięgna, 2 kluczyki, zrywka ,zegary w komplecie), reszta wyjdzie "w praniu".

Szukam jeszcze Rib'a. Skłaniam się ku zakupowi w Tokarex-ie w Chełmie. Słyszałeś może opinie na temat Zebec-a
(to rib z ich oferty, koszt 13900).
Jestem laikiem w tej dziedzinie, więc chętnie wysłucham wszystkich wskazówek i podpowiedzi.
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 12.03.2013 14:39

Kolego o nicku "Boloh" , jeśli czytasz to forum, to bardzo proszę o kontakt. Zastanawiam się nad zakupem takiego riba na jakim Ty pływasz. Chciałbym porozmawiać o wrażeniach i ewentualnych opiniach.
Napisałem do Ciebie maila, jest tam mój nr telefonu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.03.2013 17:10

Widziałem ten silnik na allegro i jeśli nie ma wad ukrytych to powinien być Ok.natomiast co do pontonu to ja miałem
z WLG i byłem bardzo zadowolony ,jeśli chodzi o firmę TOKAREX to nie za bardzo pomogę bo nie miałem z tą firmą do czynienia, ale mój znajomy ma ponton właśnie z Tokarexa tylko z niższej półki cenowej i twierdzi że jest zadowolony.
KrzysiekBB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 13.03.2013 23:41

http://cdn3.asteroid.pl/c12/a.garnek.pl ... 214215.jpg
http://cdn2.asteroid.pl/c10/a.garnek.pl ... 214833.jpg
http://cdn4.asteroid.pl/c16/a.garnek.pl ... 215265.jpg

Fotka silnika.
Zajmuje większość bagażnika po złożeniu siedzeń, a taki mały przy łódce się wydaje 8O

To ten silnik widziałeś?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.03.2013 07:04

Nie nie, to nie ten, ale był podobny ,na zdjęciach był przyczepiony do łodzi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 234
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone