Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.02.2013 21:40

http://aqua-sport.sote.pl/yamaha-meteor.html - ja mam coś takiego. Tworzy stosunkowo niewielki opór. Latałem tym za moim.gumjakiem przy 90 kg bez problemu :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.02.2013 12:44

Takie coś tylko czerwonawe tonacje...
http://www.jobesports.com/products/towa ... on/galaxy/

Obrazek
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 17.02.2013 20:19

mam pytanie jak juz kupie pontona to jaki musze misć piec zeby cos takiego ciągnąć? takie minimum?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2013 06:57

Tu poczytaj i pooglądaj sprzedam-ponton-z-silnikiem-t39484.html#p1052050
Kolega ma 9,9km i daje radę
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.02.2013 08:09

swider1985, pisz po polski... :roll:
kajkaj
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kajkaj » 18.02.2013 08:39

Czy nic się nie zmieniło w przepisach i na naszych wodach można pływać bez uprawnień z silnikiem do 10 kW?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2013 09:31

Pasat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasat » 18.02.2013 12:04

Ahoj!
Jak na razie to chyba wszystko zawieszone jest - albo ustawa sie już zmieniła, ale chyba brak rozporządzenia, albo
jeszcze nad nią pracują. Ostatnio była konferencja i rozmowy z przedstawicielami zainteresowanych środowisk. W tym dziale ,można poczytać:

http://forum.zegluj.net/viewforum.php?f=17

lub tutaj:

http://forum-motorowodne.pl/rejestracje ... torowodne/

kręćka można dostać z tym jak kombinują, żeby nam ułatwić życie.
pozdrawiam
Lech
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.02.2013 12:44

Rozmawiałem z człowiekiem, który w tych konsultacjach uczestniczył.
Twierdzi, że idzie w dobrym kierunku...
DaJaRa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) DaJaRa » 18.02.2013 12:54

Mam książkę którą otrzymałem na kursie na sternika a w niej na str10 jest napisane że można pływać bez uprawnień do 5 kW.
Załączniki:
P10zq.jpg
P1zq.jpg
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 18.02.2013 17:45

nie wiem jak reszta książki ale ta strona nadaje się na podpałke do kominka:)
swider1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) swider1985 » 18.02.2013 19:52

dzieki za wiadomość a teraz mam pytanie duzo na allegro jest odłoszeń sprzedam roczny ponton po jednym góra dwóch sezonach jaka jest przyczyna sprzedazy? czy wolą od pontonów laminaty? bo laminaty maja dobrą cene ale nie zapakuje sie tego do kufra
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.02.2013 20:19

Bo kupili za małe i za słabe; rib lepszy od laminatu.
DominikN
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikN » 21.02.2013 17:48

FUX napisał(a):Bo kupili za małe i za słabe; rib lepszy od laminatu.

RIBa do kufra też nie załadujesz

swider1985 napisał(a):dzieki za wiadomość a teraz mam pytanie duzo na allegro jest odłoszeń sprzedam roczny ponton po jednym góra dwóch sezonach jaka jest przyczyna sprzedazy? czy wolą od pontonów laminaty? bo laminaty maja dobrą cene ale nie zapakuje sie tego do kufra

Sprzedają bo złapali bakcyla i wymieniają na większe. Wiem po sobie :)

Ponton taki do 3-4m jest dobry na spokojną wodę. Jak już są fale to zaczyna nim miotać. Dużym minusem tych pontonów jest podłoga która zazwyczaj się składa z 4-5 elementów i jest ściskana listwami po bokach. Mnie osobiście zdarzyło się że złamałem jeden element podłogi na większej fali. Te pontony są po prostu mało sztywne.
RIBy owszem są dobre ale jest jedno ale. Jesli nie masz ogrzewanego pomieszczenia do zimowania to RIB odpada. Prędzej czy później na mrozie szlag trafi ten materiał. Laminat jest dużo lepszym rozwiązaniem w tym przypadku. Nic mu się na mrozie nie stanie. Na falach zachowuje się nieporównywalnie lepiej od zwykłego pontonu ze względu na wysoki dziób który tnie fale i kil co wpływa na stabilność.
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 22.02.2013 10:11

RIBy owszem są dobre ale jest jedno ale. Jesli nie masz ogrzewanego pomieszczenia do zimowania to RIB odpada. Prędzej czy później na mrozie szlag trafi ten materiał. Laminat jest dużo lepszym rozwiązaniem w tym przypadku. Nic mu się na mrozie nie stanie.

Witam po przerwie.
Niestety nie mogę się z Tobą kolego zgodzić , że musi być ogrzewany garaż-pomieszczenie żeby można było "przezimować" RIB-a. Znaczna większość posiadaczy RIB-a nie ma ogrzewanego pomieszczenia .Ja znam osobiście kilka osób które od kilku lat mają RiB-a i zimują je w nie ogrzewanych pomieszczeniach i nic im się nie dzieje. Ja mój przechowuję w zimnym garażu .Jak masz nadmuchane balony i co jakiś czas je sprawdzasz (czy się za mocno nie pomarszczyły z zimna :) -to co może im się stać?. Nie stoją przecież na dworze i nie pada na nich deszcz czy śnieg. To tak podobnie jak z oponami czy dmuchanymi reklamami z tym że te są narażone na warunki zewnętrzne a i tak przez wiele lat spełniają swoją rolę. 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 233
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone