Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BIKO
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BIKO » 30.03.2008 23:07

Tak, mam na myśli nowy silnik. Tohatsu można kupić w granicach 4tys, 25 miesiacy gwarancji
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 31.03.2008 13:36

powiem ci ze różnice między silnikami widac przy wiekszych mocach takie 2- 9KM to wszystko jedno ,widziałeś tego?http://www.allegro.pl/item333526667_silnik_zaburtowy_5km_nowy_czterosuw_z_parsun_pl.html
ja widzialem osobiscie 15 KM i powiem ci ze kropla w krople yamaha wszystkie podłaczenia filtry nawet blok silnika identyko jedyne zmiany to w rumplu
musisz sie zastanowic i sam wybrać ja gdybym kupował 5-6 KM nie wydawał bym kasy na naklejke z nazwą honda, ale to musi być twoja decyzja i przemysl czy nie lepiej miec 10-15KM
osobiscie jestem wolennikiem w pontonach 2takt
BIKO
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BIKO » 31.03.2008 20:59

Co do różnic, również mam takie wrażenie. Widziałem silniki Parsun, jednak raz pływałem z silnikiem 4KM Madox, sprzęgło odśrodkowe to dla mnie pomyłka, pozatym wykonanie pozostawia wiele do życzenia, do tego dwusuw, kopcenie ( mieszanka była zgodnie z zaleceniem) i strasznie głośny, dlatego zdecydowałem się na czterosuw. No i własnie boję się, że Parsun to troszke lepsza wersja Madox'a. Sam nie wiem co sądzić o Parsunach, są dość świeże na rynku, mało osób wypowiada się o nich, ale nie powiem, myślałem o nim. Jeśli chodzi o moc to zależy mi na silniku który mogę używać zgodnie z przepisami, bez patentu, Wiem, że od 1.01.08 dopuścili bez patentu 10kW, ale np. w Chorwacji pozostało 6kW. Pozatym ceny silników powyżej 8kM są dla mnie nieosiągalne finansowo.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 31.03.2008 23:01

Niestety z silnikami, jest podobnie jak z samochodami. Dlaczego nie kupujecie, chińskich aut mimo, ze są tanie?.
Lepiej kupić nawet starszy Firmowy silnik (yamaha, honda, ...), , o 2 taktach lepiej zapomnieć za chwile nie będzie na nich można pływać
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 01.04.2008 08:09

widze ze masz juz okreslony cel i parametry to b.dobrze , madox to piły spalinowe nawet powietrzem chlodzone totalna pomylka i brak jakichkolwiek parametrów z parsuna jak plywalem bylem zadowolony 15KM a co do 2 suw to macie racje nie spelniaja norm CE i sa nie dopuszczone do obrotu w UE no chyba ze z beposrednim wtryskiem ( nowe normy)ale jak wiecie kosztuje wtedy wiecej niz 4 suw i spala 2ray wiecej niz normalny 2 suw, pozwolenie na kupno ganikowych maja tylko SG ,policja i inne takie,a szkoda bo zawse to mniejszy ciezar zawieszony na pontonie , teraz sami widzicie ze zalewaja nas 2 suwy z zachodu mam nadzieje ze nam tak szybko nie zabronia ich stosowania bo naprawde je lubie
jesli chodzi op parsuna to kontaktuj sie z sprzedawcą jesli to dystrybutor z klasą napewno zgodzi sie na testy na wodzie i sam ocenisz bo wiesz najlepiej zdac sie na wlase odczucia niz na zdanie innych :) cieszy mnie twoje podejscie wiesz czego chcesz i to sie liczy
BIKO
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BIKO » 01.04.2008 20:50

Dziekuję serdecznie za odpowiedzi. Zdecyduję się jednak na Tohatsu, pytanie tylko jaką cenę mi zaproponują. Jak tylko wypróbuję, skomentuję na forum ten silnik, może komuś to pomoże w zakupie.

Pozdrawiam serdecznie
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 02.04.2008 17:11

ptasznik5 napisał(a):Dla Jacka L.

forum/viewtopic.php?t=18635

Co ty na to?????

Jak tylko czas pozwoli to z miłą chęcią :D Pozdrawiam !!!
Bubbu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubbu » 23.04.2008 18:34

Stało się. Mam hondę T30 z silnikiem 5km. Wybieram się na kemp Bunculuka na Krku. Czy ktoś pływał pontonem mieszkając na tym kempingu? Proszę o opinie i porady praktyczne. Czy od pontonu pobierana jest opłata na kempingu? Może ktoś był na innym kempie N z pontonem?
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 23.04.2008 19:52

Witajcie!

Sprzedałem żółtą łupinke (seadoo), nawet jej nie wypróbowałem :(. I zamówiłem coś nowego, bardziej odpowiedniego do cro :)

pozdrav
adam_cro
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 23.04.2008 20:06

Serdecznie witam. Co Myślicie o takim zestawie HONDA T38-IE1 + YAMAHA 9,9 KM na dwie osoby. Jutro odbieram.

Pozdrawiam be-ja
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 23.04.2008 21:00

adam_cro napisał(a):Sprzedałem żółtą łupinke (seadoo), nawet jej nie wypróbowałem :(. I zamówiłem coś nowego, bardziej odpowiedniego do cro :)

Spekulant :wink:

be-ja napisał(a):Co Myślicie o takim zestawie HONDA T38-IE1 + YAMAHA 9,9 KM na dwie osoby. Jutro odbieram.

Myślę, że będziesz zadowolony ale po sezonie i tak zaczniesz szukać czegoś większego.

Wszyscy tak mamy i ta choroba jest zakaźna. :lol:

stopy wody życzę
Krzysiek
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 23.04.2008 21:35

MorskiPas napisał(a):
adam_cro napisał(a):Sprzedałem żółtą łupinke (seadoo), nawet jej nie wypróbowałem :(. I zamówiłem coś nowego, bardziej odpowiedniego do cro :)

Spekulant :wink:

be-ja napisał(a):Co Myślicie o takim zestawie HONDA T38-IE1 + YAMAHA 9,9 KM na dwie osoby. Jutro odbieram.

Myślę, że będziesz zadowolony ale po sezonie i tak zaczniesz szukać czegoś większego.

Wszyscy tak mamy i ta choroba jest zakaźna. :lol:

stopy wody życzę
Krzysiek

Przyłączam się do opinii Morskiego Pasa.
Ponton ten nie ma twardej podłogi i silnik 9,9 nie wiem czy będzie pozwalał na pływanie w ślizgu, nawet przy minimalnej fali. Moim zdaniem silnik dopasowany go tej wielkości pontonu to 20KM.
Ale jeśli to pierszy zakup to na 100% bedziesz zadowolony.
be-ja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) be-ja » 24.04.2008 19:56

Witam. Zestaw już w domciu wtargany na VII piętro. Jak zobaczyłem w pełnej krasie to zrobił na mnie wrażenie. Ponton ma jeszcze gwarancję silnik też. Tylko jak ja się z tym całym majdanem zabiorę na urlop (dodatkowo dwa sety nurkowe a to zabiera sporo miejsca i waga duża), ale jakoś sobie poradzę. Odnośnie podłogi w tym modelu, to jest bardzo twarda (mata pneumatyczna pompowana od O,85 do 1 bar) dno wykonane na wzór jednostki typu Rib. Przed zakupem tego kompletu zastanawiałem się nad kupnem Briga 450 + silnikiem 60 KM z lawetą, ale mieszkam w bloku i nie miałem gdzie ulokować takiego kolosa,więc wybór taki a nie inny. Parkowanie nad Zegrzem to spore koszty. Pływać będę tylko z moją Żoneczką, która jest też moją partnerką w podwodnej exploracji. Z uwagi na sprzęt wchodzenie w ślizg będzie raczej niemożliwy.Miło mi się czyta Wasze posty dużo jest tu wiedzy oraz sporo istotnych informacji. A tak na marginesie to też przyczyniliście się co nieco do przyśpieszenia decyzji odnośnie zakupu "Batorego". :D

Serdecznie pozdrawiam be-ja
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 24.04.2008 20:28

a takie pytanko mam! - kto z crowodniaków będzie w cro w okresie 01-16.08.2008 - ja będe w zivogosce, niedaleko Plumka :) ( pozdrav) - można się spotkać , i podywagowawać na nasze tematy w croplenerze. Jeśli chodzi o nową łupinkę, zamówiłem Quicksilvera 615 Sorrento :)

pozdrav
stopy wody pod kilem
adam_cro
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.04.2008 20:35

adam_cro napisał(a):a takie pytanko mam! - kto z crowodniaków będzie w cro w okresie 01-16.08.2008 - ja będe w zivogosce, niedaleko Plumka :) ( pozdrav) - można się spotkać , i podywagowawać na nasze tematy w croplenerze. Jeśli chodzi o nową łupinkę, zamówiłem Quicksilvera 615 Sorrento :)

pozdrav
stopy wody pod kilem
adam_cro

A za czym toto ciągniesz?????
C+E posiadasz?
Jaki motor i budżet za to cacko?
Gratulejszyn!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone