Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2013 20:16

predatortata napisał(a):Właśnie, chcę w najbliższej przyszłości kupić Riba. Mam czym pociągnąć,miejsce mam, prawo jazdy CE. Dałem za ponton Hondy już 5 tysiaków i teraz silnik do 7 tysiaków więc koszty rosną. Przy sprzedaży sporo w plecy ale chcę zacząć od pontonu sprawdzić czy załapie bakcyla. Już i tak w domu sporo zamieszania z powodu nowego hobby jak mówi żonka.W sierpniu ruszamy na Hvar już wszystko załatwione brakuje tylko silnika.A do Riba mi się już nie przyda będzie za słaby.Ciągłe problemy. Ale ten nie ma ich, co nic nie robi.

Jeszcze jedno,jeśli szybko będziesz chciał zmienic na Riba (a napewno tak będzie) to tak jak podpowiada FASOLA szkoda ładować kasy w nowy silnik,bo do riba i tak będziesz potrzebował większy.

W jakim okresie będziesz na HVARZE?
predatortata
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) predatortata » 20.01.2013 21:54

Będę od 1-13 sierpnia na Hvarze w Sveta Nedjelja. Miejscówka od razu przy porcie 30 metrów.Fasola jakiego Riba z silniczkiem kupiłeś i jakie koszta poniosłeś.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2013 22:27

Ja będę od 26-07 do 08-08 w Podgorze,postaram się doczłapać na HVAR i brzegiem do Sveta Nedjelja.
Będę wyglądał twojego sprzętu.
Dobrze by było jak byś się dopisał spotkania-motorowodniakow-na-jadranie-t39818.html#p1090513 i jakąś fotkę dorzucił :smo:
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 20.01.2013 22:31

Mój rib to nuova jolly 465 z silnikiem evinrude 50KM nie jest najnowszy bo to poczatek lat 90 ale bez łatki a silnik w orginalnym malowaniu.Sprzęt przywieziony z Włoch a kupiłem go we Wrocku u o dziwo uczciwego handlarza :mrgreen: Nie musiałem w zeszłym sezonie praktycznie inwestowac w co kolwiek a dostałem jeszcze wirnik pomopy wody do silnika łatki klej i pełne wyposażenie na pokładzie wiosła bosak kamizelki lampa daszek bimini lilny itp :D Testy na wodzie przy zakupie nie odbyły się bo było -13 wiec w zasadzie kupowałem w ciemno ale nie żałuje teraz.Silnik nigdy mnie nie zawiódł a troszke juz wypływałem na nim godzin :D Koszta to 14tys + tłumaczenie papierów + rejestracja
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.01.2013 09:58

misiekmb1 napisał(a):Też ciekawy jestem co na to Rysio.

:) Rysio myślał że dowie się czegoś od Was :lol: Sam mam dylemat :)

Tak jak FUX napisał, lepsze 5 kucy na pawęży niż pagaj w dłoni, szczególnie jeśli płyniemy RIBem ważącym kilkaset kilo, bo w takim przypadku to pagajami co najwyżej się można od rekinów odganiać :wink:

To że jesteśmy pewni za podstawowy silnik nie ma żadnego znaczenia na wodzie. Oczywiście jeśli będziemy mieli powieszonego wieterloka, to mamy mniejsze szanse bezpiecznie wrócić niż mając sklepową Hondę, jednak zauważcie że nówki Mercedesy, Audiki czy BMW też stoją przy autostradzie z podniesionymi maskami. W nowym silniku też może paść np moduł i w tym momencie wartość użytkowa pięknego nowego silnika wynosi tyle co wartość gustownego prosiaka kotwicznego.

Na ten moment teoretycznie mam silnik zapasowy z gumjaka, tyle że nie mam na niego miejsca na pawęży :| Jest za duży i za ciężki. Optimum byłoby jakieś 4 - 5 Ps w dwusuwie z możliwością obrotu silnika o 360st. Wtedy widzę możliwość zamocowania go na stałe a co za tym idzie codziennego odpalenia do sprawdzenia poprawności działania. Silnik spalinowy który będzie leżał gdzieś na dnie przez dłuższy czas może się okazać wyłącznie zbędnym balastem, bo w sytuacji kiedy będzie potrzebny nie odpali.

Na razie czekam, bo najlepszym rozwiązaniem byłoby mieć kogoś z kim będziemy pływać na 2 sprzęty. Między innymi dlatego założyłem ten temat :)
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 21.01.2013 10:51

Rysiu "To że jesteśmy pewni za podstawowy silnik nie ma żadnego znaczenia na wodzie" moim zdaniem to podstawowe znaczenie :D wczesniej miałem silniczek 10HP za który nie byłem pewien i nie odpływałbym za daleko od brzegu.To tak jak z droga do CRO jak masz nie pewne auto to najlepiej jechac na 2 ,a jeśli wiesz co masz golisz śmiało z czystym sumieniem :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2013 11:36

Rysio napisał(a):

tyle że nie mam na niego miejsca na pawęży :| [/url] :)

No i właśnie mam ten sam problem,nawet dla 2-konnego nie mam miejsca ,a kupić i wywalić 3 klocki po to żeby się walał pod nogami i jeszcze w razie potrzeby NIE ODPALIŁ to chyba taki zakup nie ma sensu.
Pasat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasat » 21.01.2013 12:54

Rysio napisał(a):

:) Rysio myślał że dowie się czegoś od Was :lol: Sam mam dylemat :)

Tak jak FUX napisał, lepsze 5 kucy na pawęży niż pagaj w dłoni, szczególnie jeśli płyniemy RIBem ważącym kilkaset kilo, bo w takim przypadku to pagajami co najwyżej się można od rekinów odganiać :wink:

Na razie czekam, bo najlepszym rozwiązaniem byłoby mieć kogoś z kim będziemy pływać na 2 sprzęty. Między innymi dlatego założyłem ten temat :)

Ahoj!
No właśnie :
przez Rysio » 04.01.2013 12:42

Motorowodniacy doskonale wiedzą, że najlepszym środkiem asekuracji na morzu, to mieć bratnią duszę, która pomoże w kłopotach. Tak więc wzorem kalendarza wyjazdowego ogólnego, chciałbym zaproponować równoległy kalendarz ale dla osób pływających czymkolwiek z silnikiem po Jadranie.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podejrzewam , że to problem/dylemat w zasadzie długowieczny w typie prawie jak :wyższość...jednych Świąt nad drugimi. W uproszczeniu - jak masz kasę/silnik i miejsce- szczególnie jak wybierasz się na dłuższą trasę to zabierasz. Jak nie masz kasy czy miejsca to problem w zasadzie sie sam rozwiązuje.
Optymalnym zabezpieczeniem pozostaje - telefon do przyjaciela:)
Chociaż---- może jak są pagaje- to jakieś prześcieradło zabrać i żagiel montować:))))

A w kwestii pagajów- a właściwie rekinów- mieliście z nimi jakiś bliższy kontakt?
Kiedyś w Grecji nagły popłoch na plaży zauważyłem jak towarzystwo wiało na brzeg- i tak z 50/60 m od brzegu zauważyłem - takie 2 płetewki...
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 21.01.2013 13:04

Alternatywą dla braku miejsca na dodatkowy silnik może byc pantograf.Widziałem na foto zamontowany własnie w Rib-ie ale nie jestem w stanie określic jak się to sprawuje
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.01.2013 17:35

Myślałem nad pantogrfem, ale jest jedno ale. Jeśli chcesz się na wodzie pobawić, poskakać na fali, to silnik nawet taki 17-20 kilo odsunięty od pawęży tak by nie kolidował z podstawowym będzie powodował potężne przeciążenia ze względu na ramię na jakim będzie wisiał. Jak zaczniesz skakać z silnikiem na pokładzie to obijesz pokład i silnik. Jak spakujesz silnik do skrzyni w jakiś styropian to zajmie pół pokładu więc jak się nie odwrócić dupa zostaje z tyłu :| Wygląda na to, że pozostaje liczyć na własny rozsądek i na innych wodniaków, że w razie czego pomogą dotrzeć do bezpiecznego portu/zatoki. Może czas zacząć myśleć by planować urlopy zbiorowo i starać się dostosować do innych wodniaków tu na forum :)
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 21.01.2013 18:23

Zbiorowe planowanie myślę że nie ma sensu bo wszytkim nie dogodzisz:) Dobry gospodarz to chyba najlepsze rozwiązanie do tego zdrowy rozsądek i sprawdzenie pogody :) Na razie nie pozostaje nam nic jak czekać na wiosne.Mysle że w marcu rozpoczne sezon na wiśle :D
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 21.01.2013 20:21

@fasola
A gdzie na Wiśle można popływać pontonem/Ribem?
Widzę, że kolega jest ze Śląska, ja również i jestem zainteresowany ew. możliwościami pływania po rzece nie za daleko ode mnie (Bytom).
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.01.2013 20:22

Pewnie tam, gdzie mielizn nie ma...
Im niżej, tym bezpieczniej. Wisła niestety żeglowna za bardzo w górnym biegu nie jest.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 21.01.2013 20:52

@Fux: A Ty co? Posty nabijasz? ;-)
Ja pytam o konkrety, a nie o rzeczy oczywiste...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.01.2013 20:55

CroMarek napisał(a):@Fux: A Ty co? Posty nabijasz? ;-)
Ja pytam o konkrety, a nie o rzeczy oczywiste...

Ja nie muszę... :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 229
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone