misiekmb1 napisał(a):Szanowni koledzy mam do Was pytanie.W Chorwacji byłem 2 razy z pontonem WLG 3,80 +Yamaha 20PS .Zestaw spisywał się bardzo dobrze ,ale do czasu. Któregoś razu wypłynąłem w rejs (dokładnie z Omisu na Brać do Supetaru ,potem w zdłuż brzegu do końca wyspy i do Breli no i z powrotem) Z tym z powrotem to była jakaś masakra ,dopadło mnie wiatrzysko i fala metrowa ,ledwo brzegiem dociągnąłem do Omisu , nie wspomnę że zeszło mi się jakieś 2 godziny no i ponton tak skikał że podłoga przetarła mi jedną komorę .Po tym doświadczeniu postanowiłem że gumiak zmieni właściciela a ja zakupiłem motorówkę Fletchera .W tej chwili od lipca 2012 w motorówce posiadam silnik HONDA BF50 4-suw. Sinik sprawny spisuje się bardzo dobrze ,nie mam z nim żadnych problemów ,spalanie niskie .I teraz pytanie odnośnie silnika zapasowego ...potrzebny czy nie ??Poczytałem tutaj trochę i na forum motorowodnym i różne są opinie.Co tym sądzicie ??
Pasat napisał(a):Ahoj!
W kwestii pontonu- to mnie zmartwiłeś z tym przetarciem. Właśnie sie przymierzałem do WLG. Choć zastanawiam się czy Producent ma w tym przypadku jakieś znaczenie.
Podłogę miałeś aluminiową? Opisz może bliżej co i jak z tą przecierką- na jakiej długości, w którym miejscu- czy sie całkiem przetarło?
Co do silnika - to moim zdaniem- jak masz kasę i miejsce na zapasowe kilka koni, i wypływasz dalej - to sam na podstawie własnej przygody chyba wiesz...że może się przydać.
pozdrawiam
Lech
predatortata napisał(a):misiekmb1 będziesz w Polsce testował swoją motorówkę przed wyjazdem do Cro?
misiekmb1 napisał(a):Też ciekawy jestem co na to Rysio.Wiem że w tym roku ciągnie RIBA (nowy nabytek) , ciekawe czy bierze zapasowy motorek?
Ktoś kiedyś powiedział "na co wam zapasowy silnik ,jak nie jesteście pewni swojego głównego to go zmieńcie na taki który was nie zawiedzie"
predatortata napisał(a):misiekmb1 silnika ciągle szukam na allegro w kółko to samo mało nowych ofert. Prędzej bym kupił mocniejszy silnik niż w przedziale 10-20KM. Znalazłem u siebie pod Wrocławiem gościa co ma dużo silniczków i dobrą opinie ale ma na razie tylko 10KM Hondy i chce 7000 tysiaków.Troszkę słaby jak na ponton 3,5 metra chyba? Ma jeszcze suzuki 25 KM ale u mnie na pontonie jest moc do 20 KM. Ma mieć nową dostawę w kwietniu. Może ma ktoś namiary na sprawdzonego gościa. misiekmb1 gdzie będziesz testował swoją motorówkę?
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...