Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrzysiekBB
Odkrywca
Re: POMOC PRZY ZAKUPIE

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 06.01.2013 16:26

misiekmb1 napisał(a):
KrzysiekBB napisał(a):Mam prośbę:
-czy ktoś może mi doradzić jak ocenić i sprawdzić silnik (załączam link)
Przebieg 80mth, czy to jest możliwe?
http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-merc ... 72303.html

Jeśli ktoś ma jakieś opinie na temat sprzedającego... bardzo proszę o podzielenie się nimi :)

KrzysiekBB ja bym w to mierzył . Trochę starszy ale to YAMAHA , i też w Kakowie

http://allegro.pl/yamaha-f-50-2005-i2920179390.html

Dzwoniłem tam :) Ten człowiek wydaje się bardzo konkretny.
Bardzo miło i rzeczowo rozmawia przez telefon. Nie opowiadał mi dziwnych historii jak inni widząc, że jestem laikiem :)
KrzysiekBB
Odkrywca
Re: POMOC PRZY ZAKUPIE

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekBB » 06.01.2013 16:31

Argi napisał(a):
misiekmb1 napisał(a):
KrzysiekBB napisał(a):Mam prośbę:
-czy ktoś może mi doradzić jak ocenić i sprawdzić silnik (załączam link)
Przebieg 80mth, czy to jest możliwe?
http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-merc ... 72303.html

Jeśli ktoś ma jakieś opinie na temat sprzedającego... bardzo proszę o podzielenie się nimi :)

Sprzedający w moich oczach to porządny gość . W sierpniu sprzedawali Mercurego 90 KM 4-TAKT ,byłem nim bardzo zainteresowany,dzwoniłem kilka razy do nich aby umówić się i obejrzeć silnik ,ale niestety nie dane było mi
pojechać ponieważ silnik wymagał regulacji gażników (serwisanta mieli na urlopie) a sprzedający stwierdził że dopiero będę mógł przyjechać jak silnik będzie w 100% sprawny i wyregulowany .Zależało mi na czasie i kupiłem HONDĘ Od gościa z Wrocławia ,(bardzo porządna firma) mogę dać namiary ,może coś ma godnego uwagi i coś co Ci będzie pasowało.

W przypadku tego sprzedawcy zalecałbym jednak dużą ostrożność. Na "starym" forum motorowodnym kilku kolegów opisywało swoje "boje" z tą firmą. Sprawy zawsze dotyczyły sprzedaży wysyłkowej i niezgodności stanu faktycznego z opisem.
Ta firma to typowi handlarze, tanio kupić - odpicować - drożej sprzedać.
Proszę mnie dobrze zrozumieć, nie wydaję jednoznacznych wyroków. Jeżeli jednak co najmniej dwie osoby przedstawiają jakiegokolwiek sprzedawcę w niekorzystnym świetle, to daleko idąca ostrożność jest chyba wskazana.
Ta historyjka z regulacją gaźników też jakoś taka "słaba" jest.

Pozdrawiam
Robert

Robert, dzięki. Moje pytanie generalnie wynikało stąd, ze podczas rozmowy (byłem na miejscu u sprzedającego) nabrałem pewnych wątpliwości. Generalnie problem zaczął się od tego, że proponował mi czarnego Briga wiedząc, że będę pływał tym na Chorwacji (twierdził, że to nie przeszkadza).

Mam jeszcze dość dobrą ofertę na silnik Suzuki 60KM(nowy)
Warto myśleć o tej marce ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.01.2013 16:39

Jeżeli planujesz zakup na lata, długie pływanie w sezonie, to bierz nówkę.
Chyba, że używka, młoda, warta jest tej ceny.
W silnikach patrz nade wszystko na legalność pochodzenia. Resztę ogarniesz.
Zestaw rib, silnik, przyczepa to około +50kpln.
Niżej ciężko.
Prawko E masz?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2013 16:40

FUX napisał(a):Komputery i gaźnik?
To chyba rzeczy nie specjalnie pasujące do siebie...
Ale mogę się mylić...
:wink:

Dokładnie tak usłyszałem ,,trzeba wyregulować i zsynchronizować gaźniki,,

No i w mojej Hondzie jest komputer i są gaźniki :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.01.2013 16:48

FUX napisał(a):Prawko E masz?

Po kiego? RIB rzędu 5mb z silnikiem nie powinien przekroczyć 400 kg, przyczepka 150 kg z dmc 750 kg styknie z zapasem. Ciągnąć to można Palio Weekendem :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.01.2013 16:49

Raczysz żartować.... :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.01.2013 17:04

Może trochę, ale nie bardziej niż Ty pytając o E żeby gumjaka nad Jadran zaciągnąć :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.01.2013 17:09

5-6m ze szpejem trochę waży....
A Austriacy potrafią ważyć zestawy...
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 07.01.2013 20:40

Rysio napisał(a):
FUX napisał(a):Prawko E masz?

Po kiego? RIB rzędu 5mb z silnikiem nie powinien przekroczyć 400 kg, przyczepka 150 kg z dmc 750 kg styknie z zapasem. Ciągnąć to można Palio Weekendem :wink:

Rysiu swojego czasu zdarzyło mi sie kilka razy ciągnąc swojego RIB-a Hyundaiem Getz 1.3 :mrgreen: oczywiscie włacznie ze slipowaniem :mrgreen:
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 08.01.2013 00:38

Ja tak do Fuxa, odnośnie tych 20 godzin rocznie, które mogą być żartem. Wprawdzie ja mam mniejszy silnik (15hp), ale własnie w ostatnich dwóch sezonach nie zrobiłem dużo więcej niż po 20 godzin rocznie. w 2012 może nawet 20 nie było. Akurat w moim przypadku, był z mną tylko 2 tygodnie w Chorwacji, z tego przez 9 dni dało się pływać. A pływanie ograniczało się do 45 minut w jedną stronę na wyspę i tyle samo z powrotem.
Mam jednak świadomość, że jak kiedyś będę go sprzedawał, to mi nikt w przebieg nie uwierzy, aż do momentu, kiedy ten silnik zobaczy. Ale kto jedzie pół Polski by na silnik patrzeć? Dlatego chyba podam przebieg zawyżony, by był bardziej wiarygodny i dostać prze to wyższą cenę.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.01.2013 08:20

Znam takiego, co w Szczecinie wyczarterował prawie 10m krypę po to, aby stać nią w marinie przez prawie 3 tygodnie. Jedno zatankowanie kilka kpln
Tak więc wszystko jest możliwe... :mrgreen:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.01.2013 09:08

FUX napisał(a):5-6m ze szpejem trochę waży....
A Austriacy potrafią ważyć zestawy...

Dyskusja toczy się wokół silnika ok. 50 Ps czyli RIB nie powinien być większy niż 5mb i nie powinien ważyć więcej niż 250 kg + motor. Mój Marshall 4,8 m waży wg katalogu 180 kg a silnik do niego (40Ps) 94 kg. Do 400 kg nie dojdę nawet z pełnymi zbiornikami paliwa (50l) :mrgreen:

fasola napisał(a):Rysiu swojego czasu zdarzyło mi sie kilka razy ciągnąc swojego RIB-a Hyundaiem Getz 1.3 :mrgreen: oczywiscie włacznie ze slipowaniem :mrgreen:

Widzisz FUX da się :D
MarekAqua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekAqua » 08.01.2013 09:20

Witam ponownie kolegów i koleżanki.Znowu muszę sie poradzić szanowne grono motorowodniaków.Przy wyborze pontonu Wasze podpowiedzi okazały się strzałem w 10-tkę.Teraz przyszedł czas na zakup motorka.Mam okazję kupić silnik Merkury 15km ,posiadam ponton o dł.3.80m.Według Was jest to dobry wybór do tego zestawu?Czy Merkury jest dobrym silnikiem?Silnik to 2-sów.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.01.2013 10:02

Mercury - '1 on the water. Pół Hameryki na tym pływa więc coś w tym jest :) Bardziej skup się na stanie technicznym 8)
MarekAqua
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekAqua » 08.01.2013 10:07

Wizualnie jest ok.A co w środku siedzi to tylko wie sprzedawca.Będe nalegał na gwarancje rozruchową,odwiedze serwis i myślę że będzie dobrze.Dzieki za szybką odpowiedż.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 224
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone