Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rubinio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubinio » 26.03.2008 19:33

Problem w tym że od listopada 2007 żaden organ w naszym kraju z powodu braku przepisów, nie rejestruje motorowych łodzi sportowych w tym również pontonów. Wykonałem dziś parę telefonów do PZMWiNW i wszyscy czekają na nowe przepisy. Jedynie co mogą wydać to za 110 zł certyfikat dopuszczenia do pływania co nie jest dokumentem państwowym.
Ale czy to starczy do Cro?

Pozdrawiam
Robert
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 26.03.2008 19:57

Rubinio napisał(a):Problem w tym że od listopada 2007 żaden organ w naszym kraju z powodu braku przepisów, nie rejestruje motorowych łodzi sportowych w tym również pontonów. Wykonałem dziś parę telefonów do PZMWiNW i wszyscy czekają na nowe przepisy. Jedynie co mogą wydać to za 110 zł certyfikat dopuszczenia do pływania co nie jest dokumentem państwowym.
Ale czy to starczy do Cro?

Pozdrawiam
Robert

Z tego co udało mi się ustalić - "z pierwszej ręki" - to pod koniec kwietnia będzie wszystko jasne. Będzie trochę zmian, większość korzystnych.

pozdrav
adam_cro
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 26.03.2008 20:22

Łódkę można rejestrowac w:
Inspektoracie Żeglugi Środlądowej.
Piękny dokunent z wielona pieczęciami. Łącznie z okrągłą z orłem.
Koszt 80zł. (dotyczy łodzi motorowodnych).
Robiłem to w listopadzie ub. roku , rejestrując łódź na "firmę".
Zero problemów.
Przedtem chodziłem kilka dni po Klubach motorowodnych, nic nie wychodząc.(brak aktualnych przepisów, ale tyczy to łódek rekreacyjnych)
Jeśli kogos interesuję to moge podać szczegóły.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 26.03.2008 20:26

daisykf napisał(a):Łódkę można rejestrowac w:
Zero problemów.
Przedtem chodziłem kilka dni po Klubach motorowodnych, nic nie wychodząc.(brak aktualnych przepisów, ale tyczy to łódek rekreacyjnych)

na firmę tzn jak? jak się nazywa ten dokument rejestracyjny? czy są jakieś obostrzenia dotyczące mocy? - mam 155KM
pozdrav
adam_cro
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.03.2008 20:50

adam_cro napisał(a):
Zero problemów.

na firmę tzn jak? jak się nazywa ten dokument rejestracyjny? czy są jakieś obostrzenia dotyczące mocy? - mam 155KM
pozdrav
adam_cro

A starszego masz? 8)
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 26.03.2008 21:46

FUX napisał(a):
adam_cro napisał(a):
Zero problemów.

pozdrav
adam_cro

A starszego masz? 8)

fux - hahaha ubawiłem się niesamowicie! Na czym polega twój dowcip? :o
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.03.2008 07:18

Na 155.... 8)
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 27.03.2008 08:26

FUX napisał(a):Na 155.... 8)

No to teraz wszystko jasne 8) - pewnie, że mam :)

miłego dnia
adam_cro
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 27.03.2008 17:56

Widzę, że temat spotkał sie z Waszą reakcją.
Dokument (mam go przed sobą)-
Urząd Żeglugi Śrudlądowej
nazwa statku
port macieżysty
rodzaj statku- łódż motorowa przewóz osób
rok budowy
nazwa stoczni
materiał
rodzaj napędu
łączna moc
wymiary
armator
niniejszy dokument rejestracyjny stanowiący dowód polskiej przynależności statku wydano zgodnie z art 20 ust 4 ustawy z dnia 21.12.200r ożegludze śrudlądowej (dz.u. z 2001 nr 5 poz 43 z późn. zmianami.

Mając ten dokument można bezproblemowo dostać, z Polskiego Rejestru Statków , świadectwo klasy łodzi.
Ponieważ jest to rejestracja na "firmę", trzeba to zgłoscic do P> inspekcji Pracy.
Wtedy wszystkie koszty można odliczać.np. czarterując daną łódkę, kilka faktur w ciągu roku.
Acha do łódki wystrczy dołączyć deklarację zgodności producenta w/g wymogów UE.
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 29.03.2008 15:13

daisykf jakie dokumenty są potrzebne do zarejestrowania łodzi... i czy nadali Ci nr na burtę ? i jeszcze jedno - czy z tym papierem można wyjechać z łódką za unię ? jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem? i ostatnie zasadnicze pytanie - jak długo trwa to załatwianie ,czy jak we wszystkich urzędach jest to droga przez mękę ? Pozdrawiam !!!
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 29.03.2008 17:43

Jacek L napisał(a):daisykf jakie dokumenty są potrzebne do zarejestrowania łodzi... i czy nadali Ci nr na burtę ? i jeszcze jedno - czy z tym papierem można wyjechać z łódką za unię ? jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem? i ostatnie zasadnicze pytanie - jak długo trwa to załatwianie ,czy jak we wszystkich urzędach jest to droga przez mękę ? Pozdrawiam !!!

Łódź dostała numer WA-XX-XXXX
Nazwę statku xxxxxxx
Port macierzysty xxxxxxx
Trwało to ok 2 dni decyzja 22listopada, papiery złożone 20 listopada/.
A jeszcze jedno dodatkowo wymagany rachunek/faktura zakupu silnika, na odwrocie rachunku za silnik też wielki stępel (cos podobnego jak przy rejestracji samochodu)
Jacek L
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek L » 29.03.2008 18:09

Thanks za odpowiedź - w przyszłym tygodniu robię pierwsze podejście :P -najbliżej mam do Kędzierzyna Koźla (w Opolu nie ma inspektoratu-ciekawe dlaczemu hehe) i wtedy naocznie się przekonam jak to wygląda - mam nadzieję że przejdę to łagodnie (tak jak świnkę w młodości :D ) do Kędzierzyna mam 80 km - boję się żeby nie było tak - że zanim zarejestruję to zrobię trasę równą wypadowi do Dubrownika :D :D :D - a znając Polskie realia ,wszystko jest możliwe -tu jest Polska i ciężko się oddycha... Pozdrawiam !!!
BIKO
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) BIKO » 30.03.2008 11:52

Witam wszystkich!

Przeczytałem ten post od deski do deski i naprawdę dowiedziałem się mnóstwo ciekawych rzeczy. Szacunek dla Waszego doświadczenia i wiedzy. Jestem z grupy zarażonych pływaniem w Chorwacji, co prawda na dużo mniejszą skalę, głownie z powodu małego sprzętu. Posiadam ponton 3m Kolibri i mimo wszystko jestem zadowolony z zakupu. Slinik pożyczałem od kolegi (4 km 2-takt), w zupełności wystaczał do lekkiego pływania przy brzegu, oczywiście przy spokojnym morzu. W tym roku postanowiłem kupić własny silnik i tutaj problem. Mam dwa na oku, silnik Hondy 5km lub Tohatsu 6km, 4 takty. W Waszych postach tylko pojawiają się producencji Honda, Yamaha, czasami Merkury. Czy coś możecie powiedzieć o Tohatsu? Będąc w Chorwacji co trzecia łódka miała własnie Tohatsu....cena jest atrakcyjna, natomiast nie wiem jak z kulturą pracy, spalaniem. Mogę prosić o ewentualne sugestie?
ptasznik5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ptasznik5 » 30.03.2008 13:33

Dla Jacka L.

forum/viewtopic.php?t=18635

Co ty na to?????
niedzwiedz40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niedzwiedz40 » 30.03.2008 21:00

hej
ja mam miłe wspomnienia po tohatsu fakt ze był on 30KM i w 2-sów ale sprawowal sie lepiej niz merkuras 30KM no i zawsze lepiej mieć 6KM niz 5 :) jesli chodzi o (johnsona evinrude)i merkurasa to zjadacze paliwa ale maja 1 zalete łatwo je naprawić i działaja po naprawie nawet długo .a i jeszcze jedno mówisz o nowych silnikach??
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone