napisał(a) CroMarek » 20.11.2012 20:57
W przypadku kupowania sprzętu "z drugiej ręki", zwłaszcza silnika, radziłbym jednak trzymać się forum, a unikać handlarzy. Na forum są ludzie, którzy po prostu wymieniają sprzęt. Z reguły taki sprzęt ma historię opisywaną na forum, więc można posprawdzać.
Sporo ludzi ostrzegało mnie przed "okazjami" i sprzętem niewiadomego pochodzenia.
Czasem można trafić "okazję", a potem - np. po kilku miesiącach, okazuje się, że silnik owszem jak nowy i mało motogodzin, ale np. przeżył przygodę podwodną i go na szybko odpicowali i sprzedali.
Znajomy macher od silników pokazywał mi takie i opowiadał, jakie rzeczy ludzie potrafią z nimi robić w celu reanimacji, niestety krótkotrwałej.
Przymierzając się do kupna - około roku temu, nie odważyłem się na zakup używanego sprzętu - za mało się na tym znam (albo prawie w ogóle).
Odważyłem się na próbę zakupu od Jacka (Infob'a) - sprzęt był w super stanie - po jednym sezonie.
W sumie nie kupiłem, ale zestaw Jacka (zresztą taki jak mój), można było w ciemno kupować. Jacek sprzedawał, bo był na etapie zakupu Riba. I próbował go kupić z ogłoszeń "z drugiej ręki" i od "pierwszych właścicieli". O ile pamiętam, trochę pojeździł po Polsce i kupił jednak nowego, bo to ani ręka nie była "drugą" ani właściciele nie byli prawdziwi - handlarze.
Więc chyba dobrze spróbować kupić od kogoś, kto wymienia na coś większego.
No i oczywiście - papiery muszą być i się zgadzać.
Powodzenia!