Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 09.09.2012 16:25

FUX napisał(a):Poszukaj tutaj; ja robiłem u nich.
Pełna profeska zawodowców.

http://www.gmdss.pl/

Kwity przychodzą z GB.

Tak, też chciałem u nich robić. Nawet czasem można się załapać na dobrą zniżkę. Robią trochę ćwiczeń praktycznych, ale to tylko jeden dzień zanim wypłyniesz w Cro i tak wszystko zapomnisz.
Ja zrobiłem papiery znając tylko teorię, kupiłem, zamontowałem i zarejestrowałem radio morskie, no i przez prawie miesiąc słuchałem różnych komunikatów.
Najlepszy był o tym (Split radio), że w okolicach bodajże Szybenika w morzu pływa i stanowi zagrożenie biała.....LODÓWKA! :lol:

I tak przez kilka dni nikt jej nie wyłowił.

pzdr
Jacek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.09.2012 16:43

Nie miała radia i nie była w stanie Pan, pana nadać... :lol:
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 09.09.2012 17:04

No tak, o lodówce z radiem nie słyszałem, ale może była z internetem... :roll:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.09.2012 09:58

:mrgreen:
margo7355
Autostopowicz
jaka moc silnika do pontonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) margo7355 » 06.10.2012 14:21

witam
mam pytanie dla znawców tematu --czy do pontonu honda 3m z twardą podłogą (typ 30AE)wystarczy silnik yamaha 9,9 (2-suw ze wzgledu na wygodę w transporcie i małą wagę) czy z nim spokojnie wjdę w ślizg z 2 osobami i dziecko tj około 200 kg + wymagany ekwipunek , obecnie do tego pontonu posiadam silnik tohatsu-6 (nowy 4 suw ) i jest bardzo kiepsko, o ślizgu nie ma mowy, przy przeciętnym prądzie -fali (ostatnio pływałem w okolicach Biogradu ) szybkość 5 km/godz, a ogólnie przy sprzyjajacych warunkach nie mogłem przekroczyć 12 km/h
Zastanawiałem się nad silnikiem 15 km ale waga tego silnika jest zdecydowanie większa, urządzał by mnie silnik 9,9 ---ale cz wydoli ????
Użytkownik usunięty
Re: jaka moc silnika do pontonu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.10.2012 14:42

margo7355 napisał(a):witam
mam pytanie dla znawców tematu --czy do pontonu honda 3m z twardą podłogą (typ 30AE)wystarczy silnik yamaha 9,9 (2-suw ze wzgledu na wygodę w transporcie i małą wagę) czy z nim spokojnie wjdę w ślizg z 2 osobami i dziecko tj około 200 kg + wymagany ekwipunek , obecnie do tego pontonu posiadam silnik tohatsu-6 (nowy 4 suw ) i jest bardzo kiepsko, o ślizgu nie ma mowy, przy przeciętnym prądzie -fali (ostatnio pływałem w okolicach Biogradu ) szybkość 5 km/godz, a ogólnie przy sprzyjajacych warunkach nie mogłem przekroczyć 12 km/h
Zastanawiałem się nad silnikiem 15 km ale waga tego silnika jest zdecydowanie większa, urządzał by mnie silnik 9,9 ---ale cz wydoli ????

Z silnikiem 9,9 i pontonem 3mb powinieneś dać radę ( na razie :wink: ) jednak jeśli myślisz o szybkim(szybszym) zebraniu się do brzegu w razie jakiejś konieczności znajdź silnik 15 KM dwusuwowy. Dziecko niedługo podrośnie i te pięć koników będzie potrzebne. 8) (ale lepiej 20KM lub 25KM .......) :mrgreen:

Ja też choruję na większy lecz ze względu na wagę i jakość oraz wiek obecnego mojego silniczka zaciskam zęby i zmieniać nie będę. :boss:
RYBA32
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RYBA32 » 07.10.2012 09:16

smoki3 napisał(a):

Z silnikiem 9,9 i pontonem 3mb powinieneś dać radę ( na razie :wink: ) jednak jeśli myślisz o szybkim(szybszym) zebraniu się do brzegu w razie jakiejś konieczności znajdź silnik 15 KM dwusuwowy. Dziecko niedługo podrośnie i te pięć koników będzie potrzebne. 8) (ale lepiej 20KM lub 25KM .......) :mrgreen:

Ja też choruję na większy lecz ze względu na wagę i jakość oraz wiek obecnego mojego silniczka zaciskam zęby i zmieniać nie będę. :boss:

Ja z silnikiem YAMAHA 9,9 i pontonem 380 2 osoby i sprzęt pływam bez problemu ponad 35km/h
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.10.2012 10:58

margo7355 napisał(a):Zastanawiałem się nad silnikiem 15 km ale waga tego silnika jest zdecydowanie większa, urządzał by mnie silnik 9,9 ---ale cz wydoli ????

Yamę 9,9 (dwusuw) możesz odblokować na 15 Ps w każdym serwisie a wtedy to nie pływa tylko lata :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.10.2012 15:01

RYBA32 napisał(a):
smoki3 napisał(a):

Ja z silnikiem YAMAHA 9,9 i pontonem 380 2 osoby i sprzęt pływam bez problemu ponad 35km/h

Wszystko zależy od masy BRT :wink:
margo7355
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) margo7355 » 18.10.2012 11:39

jeszcze jedno małe pytanie o Chorwację -czy silnik 15 kM musi mieć ubezpieczenie OC , słyszałem że do 15 kM nie musi być a od 15 kM musi mieć ubezpieczenie , czyli na silnik 15 kM muszę mieć ubezpieczenie czy nie ???
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 18.10.2012 12:06

margo7355 napisał(a):jeszcze jedno małe pytanie o Chorwację -czy silnik 15 kM musi mieć ubezpieczenie OC , słyszałem że do 15 kM nie musi być a od 15 kM musi mieć ubezpieczenie , czyli na silnik 15 kM muszę mieć ubezpieczenie czy nie ???

moze to pomoze :wink:
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 18.10.2012 13:26

margo7355 napisał(a):jeszcze jedno małe pytanie o Chorwację -czy silnik 15 kM musi mieć ubezpieczenie OC , słyszałem że do 15 kM nie musi być a od 15 kM musi mieć ubezpieczenie , czyli na silnik 15 kM muszę mieć ubezpieczenie czy nie ???

15 tak, ale nie KM (koni mechaniczych), tylko kW (kilowatów).

15kW to jest trochę ponad 20KM, a z tego wynika, że 15KM nie musi.

wyjazd-z-wlasna-lodka-pontonem-skuterem-wodnym-t28177.html#p935361
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2012 08:23

Morski Pas napisał(a):

15 tak, ale nie KM (koni mechaniczych), tylko kW (kilowatów).

15kW to jest trochę ponad 20KM, a z tego wynika, że 15KM nie musi.

wyjazd-z-wlasna-lodka-pontonem-skuterem-wodnym-t28177.html#p935361

Niestety "siostry" w kapitanatach czasami tego nie przestrzegają i bez wykupienia Osiguranja przy 15KM winiety nie sprzedadzą. Miałem tak w Kapitanacie Tisno na Murter.

Pierwsza zasada na forum "Tylko bez polityki" :!: Niestety czasami się nie da. Koledzy którzy dopiero zdecydują się na pływanie w Chorwacji i będą potrzebowali wyrobić patent zostali pozbawieni tej MOŻLIWOŚCI :evil:

Nie wiadomo na jak długo.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.10.2012 08:44

Ano debilizm poganiany jeszcze większym debilizmem. I nie o politykę tu chodzi ale o totalną ignorancję i głupotę jednej baby i podległego jej resortu. Teraz żeby ktoś mógł wypłynąć skuterem będzie potrzebował odbyć staż 200h na morzu.

Pani minister jak to Shrek powiedział - krowy doić :!: :evil:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 29.10.2012 10:06

Rysio napisał(a):. Teraz żeby ktoś mógł wypłynąć skuterem będzie potrzebował odbyć staż 200h na morzu.

Pani minister jak to Shrek powiedział - krowy doić :!: :evil:

Pani minister nie zna się, nie rozumie, nie czuje tematu to i daje sobą manipulować lesnym dziadkom z przeróżnych związków, ale całkiem niezła z niej laska.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 219
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone