Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.09.2012 12:14

realista2 napisał(a):Dla mnie mały ponton z małym silnikiem na krótkie wycieczki ma sens, ale inwestowanie w 5-7 metrowe Riby za 20 i więcej tysięcy już nie. To nadal jest mała ciasna, warkotliwa przestrzeń, niemiłosiernie skacząca na falach i pozwalająca jedynie na krótkie wypady.
Nie lepiej pomyśleć o czarterze jachtu. Czy nie lepiej skrzyknąć się np. w dwie rodziny w sumie 6-8 osób i za 5,5 tys. zł wyczarterować Bavarię 36. Wyjdzie po 2,8 tys. od rodziny, ale śpicie na łódce więc odpada koszt kwatery, benzyny, koszt zakupu łódki, przyczepy, remontów, przeglądów, ubezpieczeń, etc. Do Chorwacji jedziecie jak paniska bez przyczepy i bez zwiększonych kosztów z tym związanych. Co do pływania na Bavarce i Ribie ? To trochę tak jak by porównać kąpiel w dziecinnym dmuchanym baseniku do tej w olimpijskim basenie.

Masz 100% racji :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.09.2012 12:17

realista2 napisał(a):Dla mnie mały ponton z małym silnikiem na krótkie wycieczki ma sens, ale inwestowanie w 5-7 metrowe Riby za 20 i więcej tysięcy już nie. To nadal jest mała ciasna, warkotliwa przestrzeń, niemiłosiernie skacząca na falach i pozwalająca jedynie na krótkie wypady.
Nie lepiej pomyśleć o czarterze jachtu. Czy nie lepiej skrzyknąć się np. w dwie rodziny w sumie 6-8 osób i za 5,5 tys. zł wyczarterować Bavarię 36. Wyjdzie po 2,8 tys. od rodziny, ale śpicie na łódce więc odpada koszt kwatery, benzyny, koszt zakupu łódki, przyczepy, remontów, przeglądów, ubezpieczeń, etc. Do Chorwacji jedziecie jak paniska bez przyczepy i bez zwiększonych kosztów z tym związanych. Co do pływania na Bavarce i Ribie ? To trochę tak jak by porównać kąpiel w dziecinnym dmuchanym baseniku do tej w olimpijskim basenie.

Nie każdy ma papiery żeglarskie i czuje pływanie pod wiatr/z wiatrem...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.09.2012 12:31

FUX napisał(a):

Święte słowa. Motór musi być i zapach oktanów :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.09.2012 12:42

Rysio napisał(a):
FUX napisał(a):

To nawet nie to.
Nie każdy "czuje" jacht. Telepanie się 10 węzłów także szału nie robi, choć ma swoje uroki.

Mówiłem Ci przez telefon, pisałem, że na wodzie ważna jest masa i moc.
Im ciężej tym lepiej; niech się drobnica martwi falą, którą ja robię.... :wink: :papa:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 05.09.2012 12:45

Panowie, tu racja i tu racja. Wbrew pozorom, to są całkiem inne sfery rekreacji, stulu wypoczywania, pasji, jak to zwał. Przerabiałem to, tamto, niech każdy pozostanie przy swoim. ...............Najcenniejsze w tym wszystkim, to mieć autorskiego pomysła na aktywny wypoczynek. ............... Pozdrowienia dla wszystkich dających sobie na urlopie w tyłek za swoje ciężko zarobione pieniądze :D . .............
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.09.2012 13:07

FUX napisał(a):
Im ciężej tym lepiej; niech się drobnica martwi falą, którą ja robię.... :wink: :papa:

Tylko tu trzeba znaleźć kompromis: masa/moc/zużycie paliwa bo wolę się bardziej telepać ale nie przejmować się wirami w baku. Sporo widziałem jednostek na Jadranie, Turawie czy Poraju z silnikami po ponad 200 kucy a stojącymi na kei albo wypływającymi kilkaset metrów od brzegu i rzucających kotwicę by poleżeć na sun deck'u podczas kiedy ja skakałem po falach :wink:
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 05.09.2012 13:17

Realista!
Wejdź do baru Hell Angels i powiedz im, że Ty to wolisz motorower od Harleya, bo lżejszy - a najlepiej to się w kilku zapakować do kampera - taniej, wygodniej, mniej telepie, jest gdzie spać, jeden trzeźwy za kierownicą, a reszta pije :mrgreen:

pzdr
Jacek
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 05.09.2012 13:40

FUX napisał(a):
Rysio napisał(a):
FUX napisał(a):

To nawet nie to.
Nie każdy "czuje" jacht. Telepanie się 10 węzłów także szału nie robi, choć ma swoje uroki.

Dobra chcecie oktany to proszę :

Obrazek

Adria . Długość ponad 10 metrów, trzy kabiny sypialne + mesa + 2 toalety z prysznicem i ogromny kokpit ze stołem wokół którego może zasiąść 10 osób.
Mają różne silniki. Pływałem wszystkimi i uważam, że optymalne są dwa diesle po 120 KM każdy. Prędkość marszowa 22-25 km/godz , zużycie paliwa 15-25 l ropy.
Pływa nieco inaczej od pontonu prawie 10 ton sprawia, że na półmetrowej fali można postawić na stoliku pełną filiżankę kawy i ani kropla się nie wyleje
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.09.2012 13:47

realista2 napisał(a):Adria . Długość ponad 10 metrów, trzy kabiny sypialne + mesa + 2 toalety z prysznicem i ogromny kokpit ze stołem wokół którego może zasiąść 10 osób.
Mają różne silniki. Pływałem wszystkimi i uważam, że optymalne są dwa diesle po 120 KM każdy. Prędkość marszowa 22-25 km/godz , zużycie paliwa 15-25 l ropy.
Pływa nieco inaczej od pontonu prawie 10 ton sprawia, że na półmetrowej fali można postawić na stoliku pełną filiżankę kawy i ani kropla się nie wyleje

Jak dożyję emerytury w wieku 92 lat to sobie takie coś kupię :D Na razie pozostanę przy fish picnicach max szt.1 na 2 lata 8)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.09.2012 13:53

Jaki budżet na tą Adrię w sezonie za tydzień?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.09.2012 13:55

FUX napisał(a):Jaki budżet na tą Adrię w sezonie za tydzień?

FUX Ty poważnie pytasz 8O Kawę na wodzie będziesz pić :?: :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.09.2012 14:46

Info nie zawadzi....
Szukam jakiejś odmiany wakacyjnej; Norwegia, Cro na Adrii, albo jeszcze coś innego. :wink:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 05.09.2012 14:56

Rysio napisał(a):Jak dożyję emerytury w wieku 92 lat to sobie takie coś kupię :D Na razie pozostanę przy fish picnicach max szt.1 na 2 lata 8)

Też tak kiedyś uważałem. Dlatego miałem coś takiego i nawet zaciągnąłem to do Chorwacji. Całość z dwuosiowym wózkiem ważyła 2 tony. UF! Ta podróż dała mi w kość :
Obrazek

Lata świetne temu pływałem zawodniczo na nartach wodnych i łódź to był dla mnie przede wszystkim ciągnik do nart stąd te 200 KM i długość ponad 6 metrów. Tyle, że w Chorwacja to nie Mazury i z uwagi na falę na nartach pływać się nie da. Na tej łódce ze zdjęcia zresztą też. Nie jestem masochistą ani tym bardziej nie mam skłonności sadystycznych wobec załogi dlatego w praktyce łódka osiągająca 100 km/godz pływała 15-25 najczęściej w półślizgu. Szybsze pływanie groziło uszkodzeniem narządów wewnetrznych.

Obrazek
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 05.09.2012 15:00

FUX napisał(a):Jaki budżet na tą Adrię w sezonie za tydzień?

Trochę więcej niz za Bavarkę . Jak zaczniesz w tym roku to w zaleznosci od wersji zaplacisz 1700 -2000 EUR.
Mogę Ci ulatwić wynegocjowanie dobrej ceny.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 05.09.2012 15:41

Jak ktoś ma większe wymagania, ale i więcej kasy na zbyciu to idealnym rozwiązaniem są bardzo szybkie cruisery np. ten Bayliner, ale to propozycja dla max 4 osób :

Obrazek

Namawiałbym jednak na pływanie pod żaglami. Jest z tym trochę zabawy, trzeba poćwiczyć nieco na jeziorach, popływać przynajmniej tydzień z kimś kumatym po Adriatyku i mając nieco doświadczenia pontonowo- jadrańskiego zdobyć VB i już można spróbować zostać skipperem na jachcie. Naprawdę warto. Śniadanie w urokliwej bezludnej zatoczce (obowiązkowo kawa z jachtowego expresu) to bezcenne doświadczenie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 217
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone