mors6 napisał(a):Teraz "z tyłu" Rogoznicy od Razanj stoi prawdziwy "okręt wojenny" z działkiem. Na moje oko to wojsko nie policja ale z tego okrętu odpływał RIB i kontrolował pływające jednostki. Trzech wojskowych lub policjantów w moro z daleka wyglądali na gości w piankach. Trzepali gości w malutkim pontonie w zatoce za Rogoznicą. Mnie zignorowali choć płynęliśmy w dwójkę bez ubranych kamizelek. Faktycznie strasznie lustrowali okolice przez lornetki. Winete mam na kolumnie silnika więc widać z daleka.
CroMarek napisał(a):FUX napisał(a):Ustaw manetkę na 3/4 mocy, włącz GPS i obserwuj prędkość, regulując trym.
Dźwięk silnika i prędkość da Ci odpowiedź.
Fux, ok, tak robiłem.
Z tą różnicą, że nie mam możliwości regulacji trymu podczas płynięcia, bo robię to ręcznie.
A poza tym, toż właśnie o tym Ci pisałem:
- 60% mocy,
- zmiana prędkości - nie trzeba GPS, by czuć zmianę od 8 do 30 km/h, ale przecież tych wartości nie brałem z wiatromierza, tylko z GPS
Chyba kiedyś już o tym pisałeś, więc między innymi z Towich postów wyniosłem wiedzę.
I o dźwięku silnika też już pisałem i o obrotach - w poprzednich postach.
I tylko z tym otwartym kątem mi nie wychodzi
Ale, jak obiecałem - spróbuję i dam znać, co wyszło.
CroMarek napisał(a):No i sprawdziłem wczoraj i dzisiaj dla pewności.
Nie miałem kątomierza, żeby pomierzyć odpowiednie kąty , ale przestawiałem trym z pozycji "1" - najbliżej pawęży, do pozycji "2" i "3" - środkowa, bo uchwyt silnika ma 5 pozycji.
No i stety potwierdziły się wcześniejsze obserwacje: najszybciej i najpłynniej ponton wchodzi w ślizg z trymem w pozycji "1".
W pozostałych pozycjach "łapie" powietrze przy zwiększaniu obrotów i próbuje stanąć "dęba".
W pozycji "2" jeszcze ujdzie, ale w "3" już skacze jak żaba.
FUX napisał(a):Dziwne, aby z tą ilością kucy nie było...
Ile ma długości ten sprzęt?
Rysio napisał(a):Na moje oko wg oznaczenia 5 mb. Zastanawiam się natomiast jaka jest waga tego RIBa i na ile wykorzystywane jest te 90 kucy z pawęży. Obserwowałem w Chorwacji Maestrala 490 cm z 40-sto konną Yamahą na pawęży i powiem szczerze, że byłem pod wrażeniem jak dzielnie radził sobie ten silniczek z tym RIBem nawet z 5-cioma osobami na pokładzie.
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...