Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bidek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bidek » 12.08.2012 13:35

...
Ostatnio edytowano 12.08.2012 17:14 przez bidek, łącznie edytowano 1 raz
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 12.08.2012 16:08

fxd napisał(a):CroMarku spox poscik co laikowi troche rozjasnil w glowie to tak jak mslelem Marina miedzyRogoznica a Trogirem ... A ja siedze jeszcze kilka dni w Stupin Celine....
To teraz pytanie ponton arib czy przy wiekszych predkosciach komfort jest duzo lepszy...??
No i do Riba 4,5 -i w gore toc silniki od 30 Km w gore dobrze rozumuje ..??
Po powrocie do PL mam zamiar podjechac tu http://otomoto.pl/lodz-motorowa-rib-pon ... 06341.html

Witam
1) odnośnie RiB-ów na twojej podanej stronce to jest w Piotrowicach-byłem tam przed kupnem swojego RIB-a i moje spostrzeżenia -szkoda czasu, same stare rzęchy , połatane , również poprzebijane poduchy a silniki z lat 80-ych i ceny od 10tys w górę. za te pieniądze kupisz u np Tokarexa nowy 5-5,5m w cenie 12-14tyś.-(ja mam i jestem z niego bardzo zadowolony!
2) Jestem już po przyjeździe z Cro i opisywałem wcześniej że pływałem w różnych warunkach w tym przy naprawdę dużych falach i .. nie zamienił bym za żadne skarby RiB-a za każdą inną pływającą jednostkę.
W kilku słowach o RIB-ie :- Komfort , poczucie bezpieczeństwa, stabilność , szybkość przemieszczania się nawet w złych warunkach , a co do przewozu to jak ciągniesz (na przyczepce) to wierz mi wszystko w niego zapakujesz i aż głupio że w bagażniku samochodu masz tylko torbę z dokumentami i lodówkę z żarciem i piciem :D
Co do kosztów : winieta od 5,5m Riba + 50KM silnik 510kuna a koszty spalania : bez przyczepki 6l/100km z przyczepką załadowaną po brzegi 8,9l/100km na pusto 8,1l/100km,
pozdrowienia
Bolo
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 12.08.2012 16:27

Obrazek
Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.08.2012 17:41

Sterówke masz prawie jak Schetino... :mrgreen:
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 12.08.2012 20:06

FUX napisał(a):Świeże info z Cro.
Zakaz pływania w ślizgu w odległości mniejszej, niż 300m
200 juro to kosztuje po znajomości... :mrgreen:

Masz jakiś link do tych przepisów, ostatni o ile pamiętam było 200 m dla plaż nieogrodzonych, a 50m od ogrodzonych.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.08.2012 20:09

Nie mam. Info od Kolegi, który był świadkiem awantury policajów i Niemców, którzy musieli odwiedzić bankomat, abu rozliczyć się z władzami chorwackimi.
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 12.08.2012 22:48

Boloh skorbnij do mnie na pw.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 12.08.2012 23:42

Boloh napisał(a):1) odnośnie RiB-ów na twojej podanej stronce to jest w Piotrowicach-byłem tam przed kupnem swojego RIB-a i moje spostrzeżenia -szkoda czasu, same stare rzęchy , połatane , również poprzebijane poduchy a silniki z lat 80-ych i ceny od 10tys w górę. za te pieniądze kupisz u np Tokarexa nowy 5-5,5m w cenie 12-14tyś.-(ja mam i jestem z niego bardzo zadowolony!
Bolo

Bolo, czy możesz podać link do cennika Tokarexu?
Na ich stronie cennik nie zawiera cen RIBów, są tylko zwykłe pontony.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2012 07:51

infob napisał(a):

Masz jakiś link do tych przepisów, ostatni o ile pamiętam było 200 m dla plaż nieogrodzonych, a 50m od ogrodzonych.

Zdaje się, że nie 300m metrów a 250m ale to tylko semantyka. Przepis jest pewny !
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 13.08.2012 09:21

A tak na szybko co sadzicie o
1. http://allegro.pl/rib-ponton-z-silnikie ... 70298.html
2.http://allegro.pl/super-ponton-marshall ... 65865.html

czy nie warto pchac sie w takie sprzety ...??
Na nowe napewno nie bedzie mnie stac bo sam rib to wydatek 15 tys do tego silnik powiedzmy nowka 15 tys to juz mamy 30 przyczepa kilka tys to juz robia sie powazne pieniadze.
Szukam calego zestawu Ponton+silnik + przyczepka ew. jakies dodatki .
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 13.08.2012 10:09

CroMarek
Bolo, czy możesz podać link do cennika Tokarexu?
Na ich stronie cennik nie zawiera cen RIBów, są tylko zwykłe pontony

Podaje ci link , a resztę dowiesz się u Tokarexa telefonicznie -(możesz się targować :) )
http://allegro.pl/rib-lodz-hybrydowa-ze ... 70013.html
Boloh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Boloh » 13.08.2012 10:27

Myślę że 2. opcja jest warta oglądnięcia.
Tylko weź ze sobą kogoś który na takim sprzęcie pływa i wie na co szczególnie zwrócić uwagę i chłodnym okiem spojrzy na wszelkie detale. Jeśli jest możliwość przetestowania go na wodzie to zrób to.
PS. popatrz na to
http://allegro.pl/rib-a-brig-falcon-500 ... 44197.html
http://allegro.pl/motorowka-rib-i2527351258.html -(tylko ta niska cena?)
pozdrowienia Bolo
Ostatnio edytowano 13.08.2012 10:46 przez Boloh, łącznie edytowano 2 razy
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 13.08.2012 10:31

fxd napisał(a):A tak na szybko co sadzicie o
1. http://allegro.pl/rib-ponton-z-silnikie ... 70298.html
2.http://allegro.pl/super-ponton-marshall ... 65865.html

czy nie warto pchac sie w takie sprzety ...??
Na nowe napewno nie bedzie mnie stac bo sam rib to wydatek 15 tys do tego silnik powiedzmy nowka 15 tys to juz mamy 30 przyczepa kilka tys to juz robia sie powazne pieniadze.
Szukam calego zestawu Ponton+silnik + przyczepka ew. jakies dodatki .

Moim zdaniem obydwa sprzęty odpadają.Pierwszy to składak a drugi troszkę przy mały.Kupując swój sprzet celowałem zeby miał jak najbliżej 5m(patrz ceny winet według wielkosci) no i ilość miejsca w srodku w tym wypadku każdy cm się liczy.Myslę że za ok.15tys powinienes kupic cos w ok.4.6-4.8m z silnikiem i przyczepą najlepiej łamaną która ułatwia wodowanie.Przez dłuższy czas był wystawiony fajny włoski Marshall w podbnej kasie z całym wyposażeniem i silniczkiem 45KM.Teraz niestety nie jest wystawiony ale może się jeszcze pojawi
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.08.2012 10:41

smoki3 napisał(a):
infob napisał(a):

Zdaje się, że nie 300m metrów a 250m ale to tylko semantyka. Przepis jest pewny !

przepisy

kary
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 13.08.2012 21:38

dzieki za info .. wlasnie nie mam nikogo kto plywa na czyms podobnym :/ marshall byl z Krk ./// jak przyjade do PL pomysle co i jak ..// jak bede gdzies smigal w PL to napewno nie omieszkam .... napisac po co jade ... i gdzie moze ktos sie napatoczy i poda pomocna dlon za przyslowiowa flaszke :P heheh ;-) Narazie czeka mnie droga do PL /.... ehhhhh,,, ;-) dzieki za rady all ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 213
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone