Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 09.08.2012 21:12

nosz dzis bylem w
trogirze i kilku innych miejscach po drodze ... 20 km a kto tam ma taki silnik wszyscy maja od 50 w gore ...://

To na morze 15-20 KM nie styka na ponton 4,5 metra..??? bo ja juz nicnie kumam ..nie widzialem nikogo kto mial ponizej 50 Km :// kto to skomentuje ..? a_tomek - no lans w powietrzu ;-) hihihi
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2012 11:43

Obrazek
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 10.08.2012 15:35

ehhhhh... nawet nie denerwuj ;ppp
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 10.08.2012 20:30

infob napisał(a):CroMarku już jestem w Marinie, po południu woduję łódkę, no i dalej jak zwykle :lol:

Odezwij się może spotkamy się na wodzie, spróbuje Cię zarazić czymś większym (chociaż Ty już jesteś zainfekowany :mrgreen: ). No i liczę na jakieś wzajemne fotografowanie/filmowanie.

pzdr
Jacek

Hej Jacku,
A my dotraliśmy wczoraj.
Wodowanie (całkiem udane) dzisiaj.
Pierwszy spływ do cypla nieopodal i opalanie.
Potem zrobiło się tłoczno, więc odkotwiczyliśmy i 30 minut dryfu w stronę Trogiru.
Zrobił się silny wiatr z Mariny, fale do 1m plus pomieszane kierunki.
A potem się może zaczęło pienić mocniej, więc pływanie było bardziej hardcorowe ;-)
Do brzegu pod wiatr (a jakże), tak że piękniejsza załoga miała frajdę - trochę skakaliśmy, a ja lekko ogłuchłem, bo reakcje były akustycznie mocno żywiołowe.
Załoga płynęła po raz pierwszy na morzu i powiedziała, że teraz wie, co mieliśmy na myśli pisząc "skakaliśmy na falach".

Chętnie się spotkamy z Wami, choćby jutro, tylko trzeba by ustalić miejsce lub/i godzinę.
Może przy akwarium?
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 10.08.2012 21:09

fxd napisał(a):nosz dzis bylem w trogirze i kilku innych miejscach po drodze ... 20 km a kto tam ma taki silnik wszyscy maja od 50 w gore ...://
To na morze 15-20 KM nie styka na ponton 4,5 metra..??? bo ja juz nicnie kumam ..nie widzialem nikogo kto mial ponizej 50 Km :// kto to skomentuje ..?

Jeszcze się takie bidule trafiają, co mają poniżej 50KM, ale to już chyba resztki ;-)
Ja mam 20KM i ponton 3.8m.
I daje radę bez problemu.

A'propos dopasowania ponton/moc silnika:

Zastanawialiśmy się z synem, co by nam dała większa moc i doszliśmy do kilku wniosków:

1. W sprawie ślizgu: pływamy max. w 3 osoby plus sprzęt i w ślizg wchodzimy momentalnie po starcie, więc tu większa moc nie pomoże, bo nie ma w czym.
2. Szybkość pływania: w ślizgu mamy ok. 30km/h.
Dalsze (ponad 70%) odkręcanie manetki w sumie nic nie zmienia, tyle że jest głośniej.
Przy lekko sfalowanym morzu ponton, płynący z taką prędkością, skacze i tłucze się niemiłosiernie o fale.
Nie ma mowy o komforcie czy miękkim pływaniu.
Tak więc i tu moc nie poprawi sytuacji.
Jeśli chciałbym zwiększyć prędkość max. musiałbym, jak sądzę, zmienić śrubę.
3. Zużycie paliwa: chyba ze wzrostem mocy/ ciężaru silnika byłoby większe.

Wniosek końcowy:
Do takiego pontonu (nominalnie 6+1 osób), większa moc jest potrzebna przy większym obciążeniu (wadze załogi i sprzętu).
W naszym przypadku pewnie 15KM by wystarczyło.

Do Honwave IE3.8m z airmatą max. można założyć silnik 25KM, co w porównaniu z 20KM wygląda następująco:
Wzrost ceny z ok. 15K do ok. 22K.
Wzrost wagi z ok. 50kG do ok. 80kG.
Wzrost liczby cylindrów: z 2 do 3 ;-)

Zostajemy przy 20KM.
Coś większego - szybszego - dopiero przy RIB.

Oczywiście to nasze/moje spostrzeżenia i przemyślenia, a nie jedyny słuszne i niepodważalne.

Jeśli ktoś uważa inaczej i zechce swoje wnioski poprzeć argumentami, chętnie poczytam.
Ostatnio edytowano 11.08.2012 06:52 przez CroMarek, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2012 21:14

Obrazek
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 10.08.2012 22:23

CroMarku spox poscik co laikowi troche rozjasnil w glowie to tak jak mslelem Marina miedzyRogoznica a Trogirem ... A ja siedze jeszcze kilka dni w Stupin Celine....
To teraz pytanie ponton arib czy przy wiekszych predkosciach komfort jest duzo lepszy...??
No i do Riba 4,5 -i w gore toc silniki od 30 Km w gore dobrze rozumuje ..??
Po powrocie do PL mam zamiar podjechac tu http://otomoto.pl/lodz-motorowa-rib-pon ... 06341.html
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 11.08.2012 07:06

fxd napisał(a):CroMarku spox poscik co laikowi troche rozjasnil w glowie to tak jak mslelem Marina miedzyRogoznica a Trogirem ... A ja siedze jeszcze kilka dni w Stupin Celine....
To teraz pytanie ponton arib czy przy wiekszych predkosciach komfort jest duzo lepszy...??
Po powrocie do PL mam zamiar podjechac tu http://otomoto.pl/lodz-motorowa-rib-pon ... 06341.html

Hm...
Mam wątpliwości, czy do końca rozumiem Twoje zdania - bardzo oszczędzasz na spacjach i interpunkcji ;-)
Co do porównania komfortu ponton - RIB, to jak sądzę na podstawie moich skromnych doświadczeń w pływaniu tym drugim, RIB oferuje o wiele większy. I to nie tylko przy większych prędkościach, ale w całym ich zakresie, a nawet w spoczynku.
To już swego rodzaju łódź z kokpitem, pokładem.
A ponton - ma dla mnie tylko jedną przewagę: można go zwinąć i jest bezproblemowy w transporcie i przechowywaniu.
No i wszelakie koszty proste, typu utrzymanie, eksloatacja, przechowywanie czy utrata wartości, jak i pośrednie typu opłaty rejestracyjne, winietowe i transportowe są niższe.
Ale jeśli pominąć powyższe dwa punkty, to zdecydowanie wybrałbym RIB'a.
To trochę jak porównanie małego samochodu typu... no małego samochodu, z autem wyższej półki. Jednym i drugim da się jeździć i dojechać. Ale komfort i przyjemność z jazdy jakby inny.
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 11.08.2012 14:07

no rozumiem oplaty wieksze.
Lecz jak ktos wczesnniej wspomnial ze spakowac ponton 4-4,5 metra do kombi + silnik i dodatki +ciuchy i inne duperele moze byc wyzwaniem wiec jesli na ponton bede musial miec przyczepe to wole budzet zwiekszyc o kolejne 10tys i sprobowac poszukac RIB-a. Na spokojnie przetrawie temet w PL jeszcze... Ponton vs RIb biorac pod uwage samo wodowanie z pontonem w PL bedzie lepiej zeby na szybkie rybki wyskoczyc a z RiB-em moze byc juz problem ... (tak mi sie zdajemoze sie myle). Ale i tak wszystkie sugestie mile widziane.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 11.08.2012 18:26

fxd napisał(a):To teraz pytanie ponton arib czy przy wiekszych predkosciach komfort jest duzo lepszy...??

Myślę, że najlepiej poczekać na porównanie ponton versus RIB, przeprowadzone przez Jacka (Infob) się pojawi, bo właśnie zmienił zestaw Honwave 3.8IE + Honda 20KM na bajeranckiego RIBa.
Czyli: jeden człowiek i dwa sprzęty w tych samych warunkach rok po roku.
Czyż może być lepsze porównanie?

Co to stwierdzenia: jeśli przyczepa to już RIB - popieram.
Co do pakowania: ponton 3.8 + silnik 20KM + ciuchy (jakie ciuchy trzeba do HR?) + sprzęt + sporo innych rzeczy, to ja pakuję to do auta typu coupe + platforma rowerowa na ponton.
I spokojnie się to daje zapakować.
fxd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fxd » 11.08.2012 22:58

no widzisz a mnie tutaj straszyli ze do kombi nie zapakuje :P
bo spoko czekan z niecierpliwoscia na zdjecia i opine Jacka (infob) - czy lepiej i czywarto;p ogolnie mam nadzieje ze walnie jakis opisz szeroko rozwiniety wywod na ten temat ;-)
ja tam sie jeszcze zastanawiamel nad lodzia motorowa kryta.... moze i nie duza ale ale.. .przykladowy link za chwile ;-)
nie musi byc tak ale cos w tym stylu
http://allegro.pl/lodz-motorowa-silnik- ... 68559.html
infob
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) infob » 12.08.2012 08:43

CroMarek napisał(a):Chętnie się spotkamy z Wami, choćby jutro, tylko trzeba by ustalić miejsce lub/i godzinę.
Może przy akwarium?

Nie odpowiedziałem 10.08 bo miałem trochę problemów z łódką (i internetem) - podczas miesięcznego postoju w Marinie Agana ktoś ukradł mi korek spustowy. Zwodowałem bez korka i teraz juz wiem, że pompa zęzowa działa prawidłowo :twisted: . A tyle razy mówiłem "przed wodowaniem trzeba sprawdzić czy korek jest zakręcony!!!" :evil: . Bracia Chorwaci pomogli i już na drugi dzień w południe tokarz dorobił nowy korek, ale musiałem ekstra zapłacić. W marinie Agana, w której zapłaciłem za miesięczny pobyt mojej łódki - kiwali głowami, że problem, że ktoś ukradł, że dziwne to, ale nie mieli zamiaru płacić za szkodę. Do sądu za 80 kun nie polecę.

Co do porównania RIB-a z pontonem to wszystko już wcześniej napisano - na wodzie o wiele większa frajda, na lądzie dużo gorzej. O głębszą analizę może pokuszę się po powrocie z Cro.

CroMarku, będę próbował Cię namierzyć w miejscu zwanym Akwarium ok 14-15-tej. Wczoraj ok. 20-tej opłynąłem cały Seged Vranica i nie zauważyłem Twojego pontonu.

pzdr
Jacek
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 12.08.2012 09:01

Hm... Pływałeś i nie zauważyłeś pontonu....
To może go już nie ma?
A poważnie to jest pod pokrowcem.
Do zobaczenia w Akwarium, będziemy ok. 14.
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 12.08.2012 11:51

fxd napisał(a):CroMarku spox poscik co laikowi troche rozjasnil w glowie to tak jak mslelem Marina miedzyRogoznica a Trogirem ... A ja siedze jeszcze kilka dni w Stupin Celine....

szukając RIB-a dla siebie przeglądałem ich oferte.Same sprzęty w marnym stanie w kosmicznych cenach.Jesli chodzi o silnik u siebie mam 50KM i powiem że juz jest za mało :D może kiedys nowszy silniczek z 70kucami narazie budzet nie pozwala.Jesli chodzi o wodowanie w PL to kwestia dobrego miejsca i autko z napęden na 1 oś da rade.Napewno nie chce wspominac rozkładania i pakowania gumiaka do auta choc mam vana i miejsca sporo:)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.08.2012 13:19

Świeże info z Cro.
Zakaz pływania w ślizgu w odległości mniejszej, niż 300m
200 juro to kosztuje po znajomości... :mrgreen:
Ostatnio edytowano 12.08.2012 15:20 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 212
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone